nieuwe omvormer

Laatste reactie 07/12/2022 08:34 door Vic
· Markeren als ongelezen
Vic Dreessen 4 maanden geleden geplaatst
Hallo, Ik heb al een wat oudere installatie op mijn dak van 12 panelen van Canadian Solar met 4 omvormers. Dus 4 strings van 3 panelen.  Het zijn 4 omvormers van Mastervolt (Soladin 600). Ik wil deze graag vervangen door 1 omvormer, echter wat is de beste manier om 4 strings op 1 omvormer aan te sluiten? Kan iemand mij hierbij adviseren?     
Jeffrey Rous 4 maanden geleden geplaatst
Hoi Vic, je moet eerst de specificaties van de panelen boven water krijgen, liefst een foto van de sticker op de achterkant van een paneel. Dan kan je kijken of deze panelen nog steeds als 4 stringen van 3 panelen op een nieuwe omvormer kunnen of dat je er 2 stringen van 6 van kan maken  (doorlussen) of wellicht 1 string van 12.
Vic Dreessen 4 maanden geleden geplaatst
Hoi Jeffrey,  ik heb de folder nog. Hierbij de specificatie, het gaat hierbij om het 240W paneel. Kijk ook op de bijlage: Max power Pmax                     240 W Opt. Operating Power Vmp     29,9 V Opt. Operating Circuit Imp      8,03 A Open Circuit Voltage Voc         37,0 V Short Circuit Current Isc           8,59 A Met lussen wordt alles serieel aangesloten. Kan ik ook een T-stekker van 2 naar 1 gebruiken? Of 4 naar 1 zelfs. Of is dit niet aan te bevelen?  Dank.
Jeffrey Rous 4 maanden geleden geplaatst
Als je T-stekkers of andere 4 naar 1 stekkers gaat gebruiken verdubbelt de stroom of zelfs x4! Alle 12 in 1 string zetten waar de kabels nu bij de Soladin's uitkomen, bijvoorbeeld de + van string 1 aan de - van string 2, de + van string 2 aan de - van 3 etc... 12x 240Wp is 2880Wp totaal, dat zou op een 2,5kW string omvormer kunnen, mits ze alle 12 dezelfde helling en oriëntatie hebben! Is dat zo en welke waarden zijn dat dan? 12x 37V is 444V +10% (koud weer) geeft 488V, dit is dan de max spanning van de string als je ze allemaal door zou lussen, die de omvormer minimaal aan moet kunnen. Volgens mij kunnen alle 1-fase string omvormers dat meestal wel aan. Met 12x Vmpp zit je ook ideaal qua MPPT, rond de Nominale waarde, waar de efficiëntie het beste is. Om enkele merken te noemen, zonder een bepaalde volgorde, Solis, Huawei, GoodWe, SMA. 
Vic Dreessen 4 maanden geleden geplaatst
Hoi Jeffrey, Als ik voor 2 kleine omvormers ga dan hoef ik niet 4 strings achter elkaar te lussen maar slechts 2.  Is 2x de Goodwe GW1500-XS een optie? Hij heeft een max. uitgangsstroom van 7,2 A. De panelen max. optimaal 8,03A. Maakt dit iets uit?   PS alle panelen liggen op een pannendak in een hoek van 40 graden. 
Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
2 kleine omvormers vsn 1,5kW kosten meer dan 1 grotere van 2,5kW. Maar een 3kW kan ook als je niet tegen (iets) aftoppen kan 😜 De max 7,2A output van de omvormer staat los van de max string stroom (15,6A voor Ioc en 12,5A voor Imp). Voor alle GW[x]00-XS types. Als je maar 6 in 1 string doet zit je op de helft van de nominale stringspanning (360V) en dat is een paar procent minder efficiënt qua omzetten DC->AC.  Of is er een andere reden om niet 1 omvormer te kiezen, maar 2 te willen? Zitten alle 4 de Soladin's nu samen achter een gezamenlijke 16A groep voor de PV? Of zit het anders.
reactie op @jefrous:
Vic Dreessen Hoi Jeffrey, neen ik dacht dat twee lussen met twee omvormers minder kans hadden op storingen als een paneel minder zou functioneren. Ook zou de lus minder ‘lang’ zijn. Kan ik ook één omvormer voor twee strings nemen? Anders kijk ik gewoon voor 1 omvormer van Goodwe. Alle 4 Soladins zitten nu acher 1 aparte 16A groep en per 4 groepen 1 aardlek. Echter de Soladins zijn nu 11 jaar oud en maken veel herrie in de zomer. Daarom dacht ik aan vervanging.
3 maanden geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
Ok, je zou ook de GW3000D-NS kunnen nemen met 2x MPPT, is er helaas niet kleiner. Dan zou je naderhand kunnen testen of het wat uitmaakt, 2 stringen met 6 of 1 string van 12. Ik weet alleen niet 100% zeker of de D-NS omvormer serie het volledige vermogen op 1 MPPT aan kan of dat er een beperking op de MPPT zit van zeg 60-70%. Wellicht GoodWe daarover contacten? Ik denk dat je de Soladins nog best goed op marktplaats kan verkopen.👍
Vic Dreessen 3 maanden geleden geplaatst
Hallo Jeffrey, ik heb GoodWe geëmaild. Hier gaven ze ook het advies van 1 string met een voorkeur voor een GW2500N-XS of een GW2500-XS omvormer.  Ik ga dit dan ook zo toepassen.  Heel hartelijk dank voor je goede raad en advies.  Vic Dreessen
Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
Succes met het aanpassen 👍 Hopelijk hoef je niet heel lang op de omvormer te wachten... 😱
Vic Dreessen 3 maanden geleden geplaatst
Hallo Jeffrey,  Ik heb een Solis S6 GR1P 2.5k geplaatst. Alle 12 panelen in een string.  Hij is inmiddels sinds 2 dagen operationeel. Het opstarten ging vanzelf.  Moet ik echter iets instellen aan de omvormer? Hij geeft sinds 2 dagen steeds "generating 20W" aan ofwel  0,1A. Dat zou kunnen met dit weer maar ik twijfelde even of dit juist is. Groeten, Vic Dr. 
Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
Het weer zit inderdaad niet echt mee, hopen op wat zonniger weer om uitsluitsel te krijgen. Lijkt mij niet dat je iets speciaals zou moeten instellen, dat zou dan in de handleiding moeten staan. Je zou op de omvormer kunnen kijken wat de totale stringspanning is en of dat overeenkomt met 12x Vmp. Of had je die al nagemeten toen je de 4 stringen doorgelust had, zonder de omvormer aangesloten? Heb je in de monitoring omgeving van Solis geen grafieken met verloop van stringspanning en opwek?
Vic Dreessen 3 maanden geleden geplaatst
Hoi Jeffrey, Ik ben ontzettend blij dat je steeds antwoordt, super. Ik krijg de wifi monitoring pas vandaag, deze was in backorder. Ik heb de stringspanning gemeten voordat ik alles aansloot. Deze was rond de 370V.  Echter na 2 dagen was er 0 kW opbrengst. Daarom mijn vraag. Gisteren heb ik de omvormer bij een paar zonnestralen weer uitgelezen en toen zag ik veel hogere Wattages dan 20W. Dus volgens mij was het euvel gewoon het bedompte bewolkte weer.  Zodra ik de wifi monitoring heb dan kijk ik na een week of 2 hoe de performance is en laat ik je iets weten.  Dank je alweer.   
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 19 November 2022 om 13:06
Aantal lezers 12
Aantal reacties 12