Nieuwe set erbij op ander dakvlak

Laatste reactie 07/08/2021 12:48 door WAM
· Markeren als ongelezen
WAM van Loenen 4 maanden geleden geplaatst
Kan ik een nieuwe set met omvormer bijplaatsen op PV-eindgroep/kabel(16A) naar meterkast die momenteel nog maar met een max. 750Watt omvormer belast wordt? Hoe sluit ik dat aan? Moet ik die bewuste groep/kabel splitten?
Antoon Rosé 4 maanden geleden geplaatst
Volgens mij moet een inverter >600W (o.i.d.) altijd aangesloten worden op een eigen groep in de meterkast.
Dat zou betekenen dat je dus geen tweede inverter mag aansluiten op de groep waar nu al een 750W inverter op aangsloten is (en dat er dus een extra groep bijgemaakt moet worden).

Mijn persoonlijke mening is dat iemand die die laatste twee vragen stelt o.b.v. kennis van zijn eigen beperkingen zelf zou moeten besluiten een professional in te huren voor zo'n klus.
reactie op @antoonros:
WAM van Loenen De huidige 2 stuks draaiende PV installaties, ieder 750W, is al zelf aangesloten. Elk op een eigen groep. Maar ik wil nu graag combineren omdat het bijtrekken van een 3e PV groep niet meer netjes kan omdat de leidingschacht vol zit. Wat ik ook zou kunnen doen is een omvormer vervangen door een nieuwe 2 string omvormer tbv de uitbreiding.
4 maanden geleden

Beantwoorden

WAM van Loenen Het verhaal dat iedere PV omvormer >600W op een aparte eindgroep zou moeten zitten stamt uit de tijd dat je je (bijv. Steca) omvormer met een stekker in een toevallig in de buurt zijnde wandcontactdoos bijstak. Terwijl er niet opgelet werd wat er verder nog aan die groep hing. Nee dat mag niet (meer). Dit wil niet zeggen dat er niet een omvormer van >600W op een groep zou mogen. 
3 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Jeffrey Rous 4 maanden geleden geplaatst
Elke omvormer een eigen groep, JA.
Of het echt een eigen groep IN de meterkast moet zijn betwijfel ik, want in principe maak je met een onderverdeler een verlenging van je meterkast en op de onderverdeler moet elke omvormer dan een eigen groep hebben.
De groep in de meterkast beveiligd de kabel naar de onderverdeler op overbelasting, met een eigen aardlekautomaat ook nog eens tegen doorboren/hakken.
reactie op @jefrous:
WAM van Loenen Dank!
3 maanden geleden

Beantwoorden

Gerard Dut 4 maanden geleden geplaatst
Volgens mij heeft Jeffrey het goede antwoord al gegeven. Dus extra kastje maken waar 2 aardlekautomaten zitten.
reactie op @gerarddut:
WAM van Loenen Dank!
3 maanden geleden

Beantwoorden

WAM van Loenen 3 maanden geleden geplaatst
Welke PV verdeler (automaten? aardlek?) moet ik bestellen? Voor het splitten van mijn huidige separate PV groep. Deze loopt via een werkschakelaar naar de meterkast, als eindgroep afgezekerd met aardlekautomaat EA16-32 /B16/30mA.

Enerzijds Omvormer 1 (huidige set PV's): 750W. Anderzijds Omvormer 2 (PV uitbreiding): ca. 1250-1500W.

(Reden waarom ik de boel niet op één gezamenlijke grote 2 tracks omvormer wil zetten? Die kan ik niet vinden beneden de 2500W. En die hebben een grotere startspanning nodig als omslagpunt om te gaan leveren).
Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
Ik dacht dat je nu 2x 750W omvormers hebt met elk een eigen groep naar de meterkast.
En dat er een 3e van 1500W bij komt.
Dan wil je neem ik aan die 2x 750W combineren op 1 groep en dan de nieuwe 1500W op de andere groep zetten.
Ik zou dan achter de ene werkschakelaar een mini kastje zetten, bijvoorbeeld
https://www.elektramat.nl/catalogsearch/result/?q=eaton+mini+installatiekast
Met daar in 2x een B6 installatieautomaat (is volgens mij de kleinste), waar de beide 750W omvormers vast op aangesloten worden.
WAM van Loenen 3 maanden geleden geplaatst
Dank voor de link naar de verdeelkastjes. Ik denk daarin te installeren 2x automaat 10A voor enerzijds de omvormer van 750W en anderzijds de nog aan te schaffen omvormer van 1250-1500W, met samen een hoofdschakelaar. Geen aardlekautomaten toch? Want die 2 te vormen subgroepen vormen samen een eindgroep in de meterkast met al een aardlekautomaat 16A/30mA. Graag reactie.
Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
Inderdaad geen aardlekautomaten nodig in de onderverdeler.

Maar waarom een 750W omvormer op 10A afzekeren en niet op 6A? Die doet toch maar max 3,5 à 4A.

Als er nu al een werkschakelaar op die groep zit, dan hoef je toch niet ook nog een hoofdschakelaar in het kastje te plaatsen...


Ik zou eerder de 2x 750W samen zetten, zodat je dan beide groepen gelijk hebt qua vermogen.
WAM van Loenen 3 maanden geleden geplaatst
Dank voor je tips. Ik heb maar 1 groep van 750W (zuid). En er komt een nieuwe set (oost) bij met een omvormer van ergens tussen 1250-1500W. Die komen op de verdeler met 2 automaten van 6 of 10A. 
Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
Oké, in deze post had je het over 2 huidige en een 3e PV groep... dus dan wel verwarrend.?


"WAM van Loenen De huidige 2 stuks draaiende PV installaties, ieder 750W, is al zelf aangesloten. Elk op een eigen groep. Maar ik wil nu graag combineren omdat het bijtrekken van een 3e PV groep niet meer netjes kan omdat de leidingschacht vol zit. Wat ik ook zou kunnen doen is een omvormer vervangen door een nieuwe 2 string omvormer tbv de uitbreiding."
reactie op @jefrous:
WAM van Loenen Ja ik heb het in aanvang ook over nog een bestaande groep gehad waar ik tot 2025 niet aan mag komen. Het betreft een set waarop sinds 2010 SDE subsidie zit, toen bedacht door minister Wouter Bos. Je melkt er 2 koetjes mee, een terugdraaiende meter plus subsidie eroverheen als beloning omdat je groene energieproducent bent. Deze vorm heeft niet lang bestaan voor particulieren maar ze konden 'm ons niet afnemen.
3 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 14 July 2021 om 09:32
Aantal lezers 13
Aantal reacties 15