Omvormer met 2 MppT tracker

Laatste reactie 03/05/2022 21:25 door Wilfried
· Markeren als ongelezen
Wilfried van Noort 4 maanden geleden geplaatst
Hallo, Ik heb een omvormer met 2 MppT trackers. Ik gebruik maar 1 string van 20 panelen maar hij blijft in Standbye. Kan het zijn doordat de andere MPPT tracker niet gebruikt wordt dat hij dit doet. Als dat zo is kan ik dan 16 panelen bij de ene en 4 panelen bij de andere MPPT tracker aansluiten. Deze liggen namelijk in een andere hoek. Groeten  Wilfried
Antoon Rosé 4 maanden geleden geplaatst
Is de stringspanning niet (veel) te hoog voor 1 tracker? 1 - Zoek in de manual van de inverter naar max. stringspanning 2 - Zoek in de manual van de panelen naar de open klemspanning en doe die keer 20 Als 2 > 1 is het niet goed.
reactie op @antoonros:
Wilfried van Noort Dit doe ik voor iemand anders dus dat moet ik nakijken. Het paneel zal rond de 40V De omvormer moet ik nakijken. Ik weet wel toen ik het aangesloten had dat er een spanning van 675V met 0,1A. Het was wel bewolkt. Maar is wel laag. Kan dit?
4 maanden geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 4 maanden geleden geplaatst
Als het een 1-fase omvormer is, dan is die spanning veel te hoog, voor een 3-fase omvormer moet het kunnen. Maar dus checken in de datasheets. 16 + 4 in andere hoek, hoeveel scheelt de hoek? Hoe groter het verschil, des te meer zal er verlies optreden. Ik neem aan dat de oriëntatie van beide aantallen panelen wel hetzelfde is..., zoniet dat kan dat niet zo maar in dezelfde string. 4 panelen op 1 MPPT kan alleen als je aan de minimale spanning kan voldoen, dus ook hier weer de datasheet van paneel en omvormer checken. @wilfriedvannoort​ Gaat onderstaande uit jouw andere topic over dezelfde omvormer? "Ik keek de volgen de ochtend weer en toen had ik totaal 20 V. Echter de Solar Edge Key werkt niet. Heb dus de optimizers er afgehaald tot dat de Solar Edge komt. Deze Deye omvormer is 8KW en heeft 2 MPPT tracker. Ik heb de panelen in een string gelegd anders moet ik over een paar weken de boel weer omgooienals de Solar Edge komt. Heb de omvormer opgestart en zie dat deze in Stand bye blijf en geeft 0% opbrengst aan. Ik meet ongeveer 750v spanning maar het lampje DC gaat niet aan Moet ik beide MPPT trackers dus (toch 2 string) gebruiken dar deze wel opbrengst aangeeft. Er liggen nu 16 panelen op zuid west en 4 panelen op zuid oost."
Wilfried van Noort 4 maanden geleden geplaatst
Het is een 3 fase omvormer, is 675V en 0.1 A. Is dat wel normaal bij een bewolkte dag? Dat hij daarom niet opstart? Er liggen nu 16 panelen op zuid- west en 4 op zuid- oost op 1 MPPT. Dit is gedaan omdat we op een 3 fase SE omvormer wachten die maar met 1 string werkt en optimizers.
Jeffrey Rous 4 maanden geleden geplaatst
Alleen die 16 op ZW op 1 tracker zetten. Die 4x op ZO niet aansluiten of op de 2e tracker, maar dat gaat zeer waarschijnlijk niets doen. PS: 4x ZO + 16 ZW op een 3-fase SolarEdge is vragen om problemen in de ochtend, dat gaat namelijk heel erg slecht opwekken! Als de zon op ZW staat werkt het systeen goed.
reactie op @jefrous:
Wilfried van Noort Dank voor je info. Als ik er niet uit kom hoor je dat. Groeten Wilfried
4 maanden geleden

Beantwoorden

Wilfried van Noort Ben er nog steeds niet uit. Heb vandaag 10 panelen aangesloten. Bij het opstarten geeft de 3 fase omvormerDeye 8KW aan 340V en 0,1 Ampere bij volle zon maar blijft in standbye. Dat vind ik erg weinig. De min. opstart is 250V MPPT operating range is 200-800V Omvormer geeft aan F41 AC Line W,U over voltage Oplossing Check the AC voltage protecton settng. And Check if the AC cable is too thin. Check the voltage difference between LCD and meter. Ik heb een 5 x 4mm2 mm voor de AC kabel genomen zoals het moet. Heb jij een oplossing? Bij voorbaat dank
4 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Jeffrey Rous 4 maanden geleden geplaatst
Beter om alles mbt deze 3-fase omvormer in dit topic te houden. Nameten met een multimeter wat je aan AC spanning meet bij de omvormer en in de meterkast op elke fase. Wellicht zijn de 3 fases in een verkeerde volgorde aangesloten op de omvormer? Of wellicht ergens slecht contact waardoor je een zeer grote voltage drop hebt over de kabel? Staat de landcode of landnorm op de omvormer goed ingesteld? Welke is het exacte type omvormer 8k-G03 of de 8k-G03-plus? https://www.deyeinverter.com/product/three-phase-string-inverter/
reactie op @jefrous:
Wilfried van Noort Het is een 8K-G03. Op de stekker van de omvormer staat 1-2-3-PE-N. Op 1,2en 3 heb ik de fases aangesloten en op PE de aarde en op N de neutrale blauwe draad. Zo ook in de meterkast. Bij het opstarten van de omvormer brandt na ongeveer 30 sec. Het lampje wel. Gisteren heb ik op de groepenkast 3x237V gemeten. En de omvormer geeft dit ook aan. De DC en Normal brandt niet. Het vreemde vind ik dat er maar 0,1 ampère opstaat. Ik zal de kabels nakijken en de landcode. Als het niet lukt hoor je het. Gr.
4 maanden geleden

Beantwoorden

Wilfried van Noort Ik moet overigens zeggen dat ik alleen die 10 panelen heb aangesloten op 1string. De andere had ik niet aangesloten.
4 maanden geleden

Beantwoorden

Wilfried van Noort Probleem opgelost. Er zat een fout in de meterkast. Zo op het oog leken er 3 fasen uit de meterkast toekomen. Echter waren het er maar 2. De derde was niet doorgetrokken en liep enkel tot de hoofdschakelaar. Heb nu voor 20 panelen 700V en rond 10 A. Dank voor je hulp en info. Gr. Wilfried
4 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Jeffrey Rous 4 maanden geleden geplaatst
Oké, mooi dat het opgelost is 👍 Ben benieuwd hoe 'goed' die 16x ZW + 4x ZO samen in 1 string dan werkt.... Normaal zet je elke oriëntatie op een eigen MPPT! Wat is Voc en Vmpp de panelen of een link naar de datasheet? Mogelijk dat je met 4 grote panelen de onderstaande minimale waarden wellicht haalt? Omvormer: Start-up DC Input Voltage(V) 140 (4× Voc van paneel moet hoger zijn) MPPT Operating Range(V) 120~850 (4× Vmpp van paneel moet in de range vallen) Wat is de helling van de beide daken?
reactie op @jefrous:
Wilfried van Noort Link datasheet JA Solar 405Wp is  https://jasolar.com/uploadfile/2019/0529/20190529105240378.pdf Ik denk ook dat je met deze 4 panelen de minimale waarde haalt. We zullen zien. Het is echter voor een paar maanden tot dat de Solar Edge 7KW e fase er is. Dan met optimizers koimt er wellicht een hoger vermogen uit. Panelen liggen op een plat dak op 20 graden.
4 maanden geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 4 maanden geleden geplaatst
Inderdaad met een Voc van 49.5V zit je met slechts 4 panelen op 198V voor opstarten en 164V (4× 41,17V Vmpp) als MPPT spanning, dat zou moeten werken. Dan heeft elke oriëntatie zijn eigen MPPT en kan er maximaal opgewekt worden 👍 Ik zou niet weten waarom je nog naar SolarEdge zou willen, dat gaat voor de 4 ZO panelen gegarandeerd een stuk minder opwekken!
reactie op @jefrous:
Wilfried van Noort De Solar Edge optimizers hebben we al voor dit systeem. Zelf heb ik ook Solar Edge en dat werkt prima en ook goed te monitoren per paneel.
4 maanden geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 4 maanden geleden geplaatst
Oké, zelf weten. Ik zeg dat de 4 op ZO beperkt gaan worden doordat die 4 optimizer op max output spanning komen te staan en de stroom door de string laag blijft door ZW. Ergens op dit forum staat mijn uitleg hoe een en ander bij SolarEdge werkt. Wellicht valt het enigzins mee omdat de helling maar 20° is en de beide oriëntaties maar 90° verschillen. Zie tegen die tijd graag de grafieken van de optimizer spanningen en opwek. Je kan straks dan wel mooi vergelijken met de huidige stringomvormer en wat SolarEdge laat zien aan opwek.
reactie op @jefrous:
Wilfried van Noort En het feit dat er wat schaduw op het dak is van 2 schoorstenen en een hoge zonnecollector. Waardoor de panelen op het ZO na 15.00 uur in de schaduw gaan vallen.
4 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 29 April 2022 om 10:19
Aantal lezers 10
Aantal reacties 9