Omvormer tussen zonsondergang en zonsopgang uitschakelen

Laatste reactie 30/07/2020 11:06 door Pierre
· Markeren als ongelezen
Pierre Gielen 2 jaar geleden geplaatst
Dag en nacht staat bij mij een omvormer te loeien die elektriciteit van de zonnepanelen moet omzetten naar 230V wisselstroom. Tamelijk absurd. Beseft nou niemand dat dit apparaat 24 uur per dag aan laten staan onnodig veel energie verbruikt en de levensduur van de omvormer beperkt? Terwijl er gemiddeld maar zo'n 8 uurtjes zon zijn? Kunnen we de omvormer niet tussen zonsondergang en zonsopgang automatisch uitschakelen, zodat hij niet 16 uur per dag voor de kat z'n viool draait? Zeker als je een smart home systeem hebt, is dit triviaal.
En lekker duurzaam!

Denk aan een soort pompschakelaar voor de cv; 20 jaar geleden was het idee revolutionair, nu is het standaard ingebouwd in iedere cv-ketel. Bijkomend voordeel bij een omvormer is dat je in de ruimte waar deze hangt weer met een gerust hart kunt slapen, zonder je zorgen te maken over schadelijke straling. Dus waarom niet gewoon een  'slimme' schakelaar tussen meterkast en zonnepaneel installeren? 
Patrick Looys 2 jaar geleden geplaatst
Ook snachts te "loeien"? Dat is nogal wat. Maar aangezien niet elke omvormer dat verschijnsel heeft, zal ook niet iedereen tegen dat probleem aanlopen. Hier gaat de omvormer pas aan als de panelen zon vangen. En is verder uit/stil. Heeft dus ook geen stekker in een stopcontact zitten ;-)
reactie op @patricklooys:
Pierre Gielen Welke omvormer is dat,  die zichzelf uitschakelt als er  geen zon is? De Growatt 4200 blijft permanent aan. Hangt bovendien rechtstreeks aan de meterkast, heeft dus geen stopcontact nodig.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Patrick Looys 2 jaar geleden geplaatst
Een Goodwe bijvoorbeeld ?
Jan Huizinga 2 jaar geleden geplaatst
Hallo Pierre Gielen
Lees dit eens door bij 4.1 : https://www.hetsolarteam.nl/wp-content/uploads/2018/02/Handleiding-Zonnepanelen-het-Solarteam.pdf .
Ook mijn growatt 2500 schakelt ook gewoon af zoals in de handleiding omschreven wordt. 
Een stopcontact ? Die van mij is ook gewoon rechtstreeks aangesloten . 
Pierre Gielen 2 jaar geleden geplaatst
Tja, mijn Growatt piept 's nachts even hard als overdag. Ik begin te vermoeden dat hij verkeerd is ingesteld door de installateur, als deze optie überhaupt instelbaar is. Of dat hij defect is. 
reactie op @pierregielen:
Boni Installaties Dag Pierre,

Klopt inderdaad wat je zegt. Het is een bekend probleem! Een aantal Growatt omvormers piepen de laatse paar maanden, dat is mij ook opgevallen. Er zijn een aantal Growatt omvormers waar de parameters niet goed zijn vanuit fabriek. Dit is op te lossen met een software update via monitoring (Shinelink). Ik weet niet of je nog de omvormer hebt of al vervangen hebt. Neem contact op met de installatie bedrijf zodat ze samen met Growatt dit software erop kunnen zetten, er is geen garantie dat de piep geluid weg gaat want dan spreken wij over een defect hardware wat dit piep veroorzaakt. Mocht de software wel helpen dan is jou probleem opgelost.

Misschien ben je al bekend wat een Shinelink is maar heb voor de zekerheid een foto geplaatst.

Success

2 jaar geleden

Beantwoorden

Pierre Gielen Er is inmiddels een monteur langs geweest en die zegt dat dit geluid op dit volume normaal is. Omdat het ding op zolder hangt, hebben we er verder ook geen last meer van nu hij weer netjes uitgaat na zonsondergang.
2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Patrick Looys 2 jaar geleden geplaatst
...mijn Goodwe hoor ik zelfs overdag niet. Alleen bij het opstarten tikt het ding een paar keer. Lijkt er dus inderdaad op dat het helaas bij jou niet helemaal goed is. Succes. Hou ons op de hoogte @pierregielen
Jan Huizinga 2 jaar geleden geplaatst
Ook mijn growatt is geruisloos , zou toch maar eens contact opnemen met installateur.
Pierre Gielen 2 jaar geleden geplaatst
Vreemd, na even kloppen op de omvormer lijkt het alsof hij ineens uit zijn altijd aan coma is ontwaakt. Ik hou het al een tijdje in de gaten, maar nu schakelt hij wel 's avonds uit (geen lampjes of geluid meer) en overdag aan, zoals het hoort. Maar geruisloos is hij overdag niet, ik hoor een weliswaar zachte, maar toch duidelijke pieptoon. 
Jan Huizinga 2 jaar geleden geplaatst
Als ik bij mij een keer klop op het zwarte vak op de omvormer licht het display van de uitlezing op ( zie foto ) 
en kan dan alles uitlezen . Een paar tellen later valt het display weer in ruststand ,maar werkt gewoon 
verder zonder geluiden. Als je dit ermee bedoeld ?  
Pierre Gielen 2 jaar geleden geplaatst
Dat kloppen (heb ik overigens overdag gedaan) heeft er bij mij voor gezorgd dat de omvormer nu ook het dag-nacht ritme is gaan aanhouden. 's Nachts gaan de lampjes uit en maakt hij geen geluid. Overdag branden de lampjes wel en piept hij.  
Pierre Gielen 2 jaar geleden geplaatst
Ik heb het geluid als mp3 toegevoegd... Ben benieuwd of dit normaal is.
Patrick Looys 2 jaar geleden geplaatst
Tja... nogmaals, bij mij is het ding fluisterstil. En jou geluid is wel irritant vind ik. Als ik dat had op de zolder waar ook geleefd wordt, dan zou ik er wat aan doen. 
johannes visser 2 jaar geleden geplaatst
Hoi Pierre,
heb hier ongeveer het zelfde gehad met mijn Goodwe 8k omvormer.
Contact met Goodwe opgenomen, op hun advies de omvormer on-line gezet.
Daarna hebben hun op afstand een update uitgevoerd.
Na deze update was de omvormer nagenoeg stil, een klein beetje gezoem nog.
Mss dat dit nog tot de mogelijkheden behoort.
Johannes.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 10 October 2019 om 00:39
Aantal lezers 62
Aantal reacties 13