Onduidelijkheid jaarnota en hoe kan ik controleren wat er vóór de slimme meter plaatvindt?

Laatste reactie 09/12/2018 15:13 door Patrick
· Markeren als ongelezen
Bjorn DB 5 maanden geleden geplaatst
Sinds maart zelf mijn zonnepanellen geplaatst en via SolarEdge kan ik het mooi monitoren. Ik zie dat ik tot 14 november 2018(toen ik mijn jaarnota kreeg) ik 8,5 megaWatt heb opgewekt. Dus heel heel mooi eerste jaar! En dat zonder mooie februari maand.
Toch wil mijn energiemaatschappij mij 153 euro in rekening brengen... mijn telleustelling is groot...
Klopt het dat er vóór de meter 3 megaWatt is verrekend en dat er 5,5 megaWatt wordt gesaldeerd en dat ik blijkbaar in totaal 9,8 megaWatt heb gebruikt en dat ik dus nog 1,3 megaWatt moet betalen?
Ik vind het nogal een hoog verbruik en kan er ik ergens controleren of er daadwerkelijk 3 megaWatt vóór de meter tegen elkaar is weggestreept?
De klantenservice van mijn energiemaatschappij doet er alles aan om telefonisch onbereikbaar te zijn dus mijn hoop is op jullie gevestigd. 

ik verneem het graag,
Patrick Looys 5 maanden geleden geplaatst
6868kwh verbruikt en 5624kwh opgewekt. Dan is het resultaat toch dat je hebt 1244kwh mag betalen...  Als je zelf zegt meer opgewekt te hebben, dan is de instinker wellicht dat er bij je afrekening er geen rekening wordt gehouden met de direct verbruikte stroom die je opwekt, aangezien je die direct tegen elkaar wegstreept en dus  alleen zichtbaar is in je eigen monitoring van opgewekte stroom???  Ik noem ook maar even wat hoor. Anders zou ik het niet weten... 
Jeffrey Rous 5 maanden geleden geplaatst
Opwek - teruglevering + afname = verbruik

Wat was je verbruik per jaar voordat je deze meter kreeg of is dit een nieuwe woning?
De slimme meter is zo te zien voor de vorige afrekening al geplaatst, want de eindstand is hoger dan verbruik.

Wellicht handig om eens op dag basis bij te houden wat het verbruik is en of dat verklaarbaar is, want het is aardig wat kWh wat je gebruikt.

edit:
Of een paar keer voor het naar bed gaan de meterstanden noteren en 's morgens bij opstaan weer, dan krijg je al een idee wat je (gemiddeld) als rustverbruik hebt en dat dan omrekenen naar 24 uur.
Eric Zaal 5 maanden geleden geplaatst
Ik denk ook dat het verschil zit in direct geconsumeerde energie.

Met een energieverbruiksmanager, kun je precies dat volgen:

https://www.energieverbruiksmanagers.nl/productoverzicht/

Ik heb zelf een iungo genomen, maar er zijn er meer die vergelijkbare info leveren, die brengen opbrengst van je panelen EN de levering/teruglevering in beeld zodat je ook weet wat je verbruikt hebt.
Antoon Rosé 5 maanden geleden geplaatst
Woon je al lang in die woning? Zo ja, wat was jouw verbruik voor de installatie van zonnepanelen?
Heb je ook pas sinds kort een slimme meter? Zo ja, was jou jaarverbruik met de oude meter heel anders dan nu?
Bjorn DB 5 maanden geleden geplaatst
Dank voor alle antwoorden.
Ik verbruik inderdaad veel, en sinds dit jaar ook een warmtepomp op het zwembad ( wel een HR inverter maar die verbruikt natuurlijk ook aardig wat)

*De energiemeter ga ik zeker proberen, in mijn geval geen verkeerde investering.
*Slimme meter is inderdaad dit voorjaar geplaatst, waar zou ik op moeten letten?
*Ik hoopte natuurlijk in de plus uit te komen maar bedenk me nu ook dat ik in 8 maanden met panelen niet altijd voor 12 maanden energie op zal wekken. Ik hoop volgend jaar op nul of positief uit te komen.

Ik zal mijn ervaring met de energie meter delen.
Jeffrey Rous 5 maanden geleden geplaatst
@bjorn​ Ik snap er niks van.
Over welke periode is deze afrekening eigenlijk?
Want de eindstanden van de meter zijn hoger dan het verbruik. 
Dan moet er na het plaatsen van de slimme meter ook al een afrekening zijn geweest van (5566-4442) 1124kWh dal en (3324-2426) 898kWh normaal.
Antoon Rosé 5 maanden geleden geplaatst
De reden voor mij om te vragen naar wanneer die slimme meter is geplaatst was het feit dat er nogal wat discussie is geweest over de nauwkeurigheid ervan (er gaan spookverhalen van mensen die veel meer zijn gaan verbruiken nadat ze een slimme meter hebben gekregen).

Bij jou lijkt het hogere verbruik t.o.v. het verleden (als dat er al is) verklaard te kunnen worden door een grote wijziging in gebruik door de nieuwe warmtepomp die je noemt, dus geen reden tot zorgen lijkt mij.

Wel sluit ik mij bij Jeffrey aan voor wat betreft de 'vreemde' waardes op de afrekening.
Een nieuwe meter wordt (zo was het bij mij in ieder geval) met alle tellers op nul geleverd.
Als die meter en jouw zonnepanelen in het voorjaar geplaatst zijn en jij op 14 nov. de meterstanden hebt doorgegeven, zou dus jouw verbruik minimaal even groot moeten zijn als wat de meter aangeeft (dit nog los van de periode tussen nov. vorig jaar en het moment dat de slimme meter is geplaatst).
Bij de teruglevering is dat wel het geval.

Ben je toevallig in de loop van het jaar overgestapt naar een andere energieleverancier waardoor een deel van het geregistreerde verbruik al eerder is verrekend?
reactie op @antoonros:
Bjorn DB Nee, ik ben jaar geleden overgestapt.
Salderen is toch niet per kalenderjaar? Dat zou mogelijk verklaren dat ik november en december van 2017 nog moet betalen.
5 maanden geleden

Beantwoorden

Patrick Looys Salderen gaat per datum van je jaarafreking van de energieleverancier. Dus niet per kalenderjaar  inderdaad. 
5 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Antoon Rosé 5 maanden geleden geplaatst
Daarom vraagt Jeffrey ook over welke periode deze rekening is.
Salderen gebeurt bij mijn weten gewoon per afrekenperiode (12 maanden, nier persé zijnde een kalenderjaar). Teruggeleverde wordt gewoon afgetrokken van afgenomen vermogen.

Je zegt dat je een jaar geleden bent over gestapt. Heel toevallig rond 14 nov. 2017?
Dan zou deze rekening, die tot 14 nov. 2018 gaat, dus de eerste jaarrekening zijn van jouw huidige energieleverancier.

Vervolgens heb je in het voorjaar 2018, dus binnen deze afrekenperiode, zonnepanelen gekregen en ook een nieuwe meter.
Dat betekent dat de afrekenperiode nov. '17  - nov. '18 bestaat uit een deel verbruik dat is geregistreerd door de oude meter, een deel verbruik dat is geregistreerd door de nieuwe meter en teruglevering van de dit voorjaar geinstalleerde zonnepanelen.

Als het goed is weet je de meterstanden van de oude meter een jaar geleden want die heb je op moeten geven toen je overstapte naar jouw huidige energieleverancier of die staan op de vorige jaarafrekening die je in nov. '17 hebt gehad.
Het zou mooi zijn wanneer je ook de meterstanden kent van jouw oude meter toen die werd vervangen door de slimme meter. In dat geval weet je jouw verbruik dat door de oude meter is geregistreerd binnen de afrekenperiode nov. '17 - nov. '18.

Vervolgens blijft het mij onduidelijk waarom de 'Eindstand' hoger is dan 'Verbruik' (zou in mijn beleving juist omgekeerd moeten zijn als de nieuwe meter op nul stond bij installatie en het gereigistreerd verbruik door de oude meter er nog bij geteld wordt).

De waardes bij 'Je verbruik in vergelijking met eerdere periodes' kan ik helemaal niet thuisbrengen. Die zijn weer anders........

Ik denk toch dat je er goed aan doet de energieleverancier een keer te benaderen voor uitleg.
Bjorn DB 5 maanden geleden geplaatst
Ben al een tijdje in contact aan het komen met mijn voormalige energie maatschappij maar ze zijn  onbereikbaar, misschien omdat ik geen klant meer ben...
reactie op @bjorn:
Patrick Looys ...mmmm... typisch toch? Zij weten toch niet of je een oude of wellicht nieuwe klant bent als je belt? Welke droevige energiemaatschappij is zo slecht bereikbaar, wil ik dan wel eens weten...
5 maanden geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 5 maanden geleden geplaatst
@bjorn​ op de afrekening staat toch ook de tijdsperiode waarover de rekening is opgemaakt?
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 27 November 2018 om 14:10
Aantal lezers 24
Aantal reacties 14