Opbrengst zonnepanelen met micro-omvormers

Laatste reactie 11/06/2018 21:41 door Antoon
· Markeren als ongelezen
Robert Bogers 2 jaar geleden geplaatst
Ik heb 8 zonnepanelen met een piekvermogen van elk 320 Wp en micro-omvormers Enphase 250. Het dak ligt op het zuidzuidoosten onder een hoek van 35 graden. De opbrengst van de panelen is maximaal 255 W op heldere zonnige dagen, dus 80 % van 320 W. Mijn dochter heeft panelen met een piekvermogen van 290 W en krijgt een opbrengst van maximaal 275 W, dus 95 % van 290 W. Ligt het aan de capaciteit van de micro-omvormers dat ik zo weinig opbrengst krijg?
Lex Schiebaan 2 jaar geleden geplaatst
Hoi Robert,

Wij noemen dat meestal aftoppen. En dat komt inderdaad door het maximale vermogen van de omvormer. 

De vraag is echter: Hoeveel verlies heb je door het onderdimensionering van de omvormer? (250 op 320 is 78%). 

Als je dat op jaarbasis bekijkt valt dat reuze mee. Daarbij moet je rekenen dat het maximale theoretisch vermogen vrijwel nooit gehaald wordt in de praktijk (zie https://fritts.nl/vermogen-van-zonnepanelen/). Ook de duur van een hoog vermogen is beperkt (+/- 1 uur per dag). Op jaarbasis kom je dan op zo'n 1% per jaar (wel afhankelijk van de overige omstandigheden). Het lijkt dus vaak meer dan het in werkelijkheid is. Dat zit hem met name is het inschatten van de grafiek. 

Zie voor meer uitleg ook: https://community.fritts.nl/conversations/lg-320-op-enphese-mac-250-energieverlies?highlight=sizing 

Groeten, Lex
Robert Bogers 2 jaar geleden geplaatst
Dag Lex,

De opbrengst van 255 W haal ik elke zonnige dag van 10 tot 14 uur, dus 4 uur lang. De grafiek vertoont dan een volkomen vlak stuk (zie foto). Zou ik op jaarbasis echt niet meer uit mijn panelen halen als er andere micro-omvormers zouden zijn gemonteerd, bijvoorbeeld Enlux Solar EL 300 in plaats van de Enphase M250? 

Groeten, Robert.
Lex Schiebaan 2 jaar geleden geplaatst
Hoi Robert,

De grafiek die je ziet is op basis van opbrengst en niet op vermogen. Dat kan vertekenen. 

Met een zwaardere omvormer kom je inderdaad op +/- 1% meer opbrengst. 

Dat zit in 2 dingen. 

1. De top die je bovenop de grafiek zou kunnen bereiken is heel klein. Als je in gedachte de grafiek zou door denken zie je op deze prachtige dag een bolletje er op staan. Als je echter kijkt naar de oppervlakte van de grafiek dan is dan een minimaal deel van 5-10%. 

2. Helaas is niet elke dag zo mooi en heb je dus op jaar basis veel minder "verlies" en kom je op +/- 1%. 

Heb je de informatie pdf's van Enphase hierover gelezen? Begrijp me niet verkeerd dat ik Enphase wil verdedigen o.i.d. Wat mij betreft zijn ze erg laat met de zwaardere micro omvormers gekomen. Maar het is meer een algemeen punt. Als je de grafiek ziet focus je automatisch op de top. Echter dat is een verwaarloosbaar probleem. 

Dit is dan ook de reden dat in grote systemen vaak relatief kleine omvormers in verhouding tot het zonnepaneel vermogen gebruikt worden. Flink onderdimensioneren is dus heel normaal. 

Groeten, Lex
Antoon Rosé 2 jaar geleden geplaatst
Hallo Robert,
Hier ook zo'n afgetopte grafiek. Ook 4 uur lang.
Bij mij echter komt dit doordat mijn 6mm2 kabel en 20A automaat nog niet zijn geinstalleerd.
Als dat eindelijk klaar is kan ik ook een plaatje posten van het verschil (maar ik vraag mij nu al af of dat verschil de extra installatie kosten gaat dekken).

Groet,
Antoon

P.s. De tijdlijn in onderstaand plaatje is niet correct, die moet 1 uur naar links. Ik heb mijn maximum dus van 11 tot 3 (en niet van 10 tot 2).
Robert Bogers 2 jaar geleden geplaatst
Hallo Antoon,

Dat bij mij de piek eerder ligt komt doordat mijn panelen op het zuidzuidoosten liggen en nei recht op het zuiden (de zon staat rond 13:35 [zomertijd] op zijn hoogst). Het aftoppen ligt volgens de installateur inderdaad aan de Enphase M250 micro-omvormers, die niet meer aankunnen dan ca 250 Wp; de Enlux micro-omvormers zijn zoveel duurder dat de meeropbrengst niet tegen de kosten zou opwegen. Zonnepanelen met een minder hoge piekopbrengst zouden weer minder stroom leveren bij minder helder weer. 

Groeten,

Robert.
Antoon Rosé 2 jaar geleden geplaatst
Klinkt aannemelijk.

Ik begin er ook steeds meer overtuigd te raken dat het serieus onderdimensioneren van de inverter een slimme zet is. Je kunt een scherpere offerte neerleggen door de kleinere inverter en in de praktijk is de opbrengst slechts minimaal minder.
Ik heb zelf een 5000W inverter op 5240Wp en volgens mij had ik net zo goed een 4200W inverter kunnen kopen. Maar voor die €47,- verschil in prijs zou ik dan toch hebben gekozen voor de 5KW in de hoop over de hele levensduur van de inverter minimaal 235KWh extra opbrengst te hebben zodat de 5KW toch de betere keuze blijkt 😊

Mijn panelen liggen trouwens ook net ten oosten van het zuiden (wat ik ook als ZZO zou aangeven). Je zou dan verwachten dat de twee grafieken op dezelfde tijd hun maximum vertonen.......
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 04 June 2018 om 10:43
Aantal lezers 31
Aantal reacties 7