Opbrengst zonnepanelen vreemd!

Laatste reactie 16/03/2022 21:18 door Jeffrey
· Markeren als ongelezen
5 maanden geleden geplaatst
Wij hebben enkele weken geleden twee installaties met zonnepanelen laten installeren, de opbrengst van 1 installatie brengt goed op, maar de andere installatie blijft naar mijn gevoel ver achter, deze bestaat uit twee dakdelen (plat) waarvan 1 nu nog veel schaduw heeft van het huis, beide strings zijn door de installateur bij de omvormer gekoppeld tot 1 string bestaand uit 9 en 8 panelen van 400wp met optimizers van Solaredge met een driefase omvormer van Solaredge ! Als ik kijk naar de opbrengst van 1 paneel die de hele dag geen schaduw heeft en vergelijkt en deze is 365 wp met paneel op andere installatie blijft deze ver achter, 1/3 opbrengst tot 1/2! En zodra het een bewolkte dag is wordt dit verschil veel kleiner, zoals nu vandaag. Installateur benaderd, en deze zegt dat de zon nog laag staat, maar dat zou dan ook voor de andere installatie moeten gelden. De foto waar opbrengst bijna gelijkt loopt is van nu met bewolking, waar de verschillen groot zijn is gisteren met zon. En met de buren vergeleken met paneel in zelfde richting en hoogte brengen ruim het dubbele op, en dit zijn 360 wp panelen. ?
Jeffrey Rous 5 maanden geleden geplaatst
Blijkbaar heb je op de beide platte daken toch veel schaduw, er moeten minimaal 13 of 14 panelen zon hebben van die 9+8 string, anders worden de panelen in de zon beperkt in opwek! Er blijven er een stuk of 6 achter op de zonninge dag, dus je hebt dan maar 11 panelen in de zon welke beperkt worden door de panelen in de schaduw. Bij een (sluier) bewolking heb je veel meer difuus licht en heb je minder harde schaduw van objecten op de panelen, hierdoor is er dan geen/minder beperking van opwek. Welk type optimizers zitten er onder de panelen?
reactie op @jefrous:
Jan Huizinga Mooi omschreven Jeffrey Rous 👍
5 maanden geleden

Beantwoorden

5 maanden geleden geplaatst
Hoi Jeffrey Dank je voor je reactie. Dit is inderdaad precies de situatie. De optimizers zijn Solaredge S440 De solaredge omvormer se7k 3-fase Panelen zijn Hyundai 400WP Wat zou dit probleem deels kunnen verhelpen? Alvast super bedankt, Marco
Jeffrey Rous 5 maanden geleden geplaatst
ohw, Hyundai panelen, en ze liggen in landscape zo te zien. Als het de shingled Hyundai panelen zijn dan is dit (waarschijnlijk) niet het juiste paneel om in landscape te plaatsen ivm de schaduw werking , zie pagina 7 van de pdf (Better Shade Resilience). Bij 'normale' panelen geeft schaduw over de lange zijde 1/2 of 2/3 verlies (werking van de 3 diodes) en schaduw over de korte zijde (haast) geen opwek. Heb je toevallig een foto van hoe de panelen op het platte dak liggen en wat je aan schaduw er op hebt? Als het 'tijdelijke' schaduw is door omliggende objecten en de nu nog redelijk laag staande zon, dan zou het over een maand beter moeten gaan. Blijven de beide daken toch veel schaduw houden zou je de S500B optimizers moeten toepassen, deze geven max 80V aan de string. Bij een 3-fase SolarEdge omvormer wil de omvormer graag 750Vdc hebben, de optimizers moeten dit samen leveren. De stroom door alle optimizers is gelijk, dus een paneel in de volle zon voegt veel spanning toe aan de string en een paneeel in de schaduw weinig. De S440 geeft max 60Vdc, vandaar dat je er minimaal 13 á 14 nodig hebt om aan de 750Vdc te komen. Haal je dat met de panelen in de zon niet, dan moeten de optimizers in de schaduw de extra spanning leveren en daardoor gaat de stroom door de string omlaag en dus ook de max opwek van die in de zon ligt. Met de S500B zou je met 10 panelen in de zon al de 750Vdc halen. Hopelijk nu iets duidelijker hoe je SolarEdge systeem werkt.
5 maanden geleden geplaatst
Hier kan ik wat mee, fijn dat je het zo duidelijk hebt uitgelegd. De panelen zijn van VG serie, en ze hebben inderdaad nu veel schaduw, zou het bij plaatsen van panelen ook helpen? De twee foto’s zijn van dak met meeste schaduw.
5 maanden geleden geplaatst
Hierbij foto’s van bovenste dakdeel! Er zit nog een paneel op trappenhuis, deze heeft geen schaduw.
Jan Huizinga 5 maanden geleden geplaatst
Misschien een rare opmerking Marco, maar is uw installateur hierin niet te kort geschoten . Hij had toch voor u de juiste installatie moeten adviseren ?
reactie op @janhuizinga:
Goede morgen Jan Achteraf gezien wel, ik wist wel dat het dak minder op zou brengen gezien de schaduw, en dat de string minimaal zoveel panelen moest hebben, maar niet dat er stroom verloren zou gaan om de panelen in de schaduw te compenseren, het viel mij gelijk op dat de panelen met zon maar 1/3 opbrachten van de andere installatie, met de panelen in de zelfde richting! Meerdere malen gemeld aan installateur, maar deze zei enkel de zon staat laag, maar nooit uitleg gegeven om de werkelijke feiten zoals Jeffrey aangaf! Ze hadden een Case aangemaakt bij Solaredge, en zeiden dat hier niks bijzonders naar voren kwam, ik heb gevraagd om de bevindingen door te sturen van Solaredge, maar geen reactie!
5 maanden geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 5 maanden geleden geplaatst
Ik kijk morgen even op de laptop, zit nu op de telefoon te kijken, want ik kan het layout plaatje en de foto van het lagere dak niet helemaal matchen. Klopt de layout wellicht niet? De installateur had moeten weten met zo veel schaduw dat de normale 3-fase omvormer ongeschikt is omdat er minimaal 13 optimizers (max 60V output) in volle zon moeten liggen om de benodigde 750Vdc stringspanning te halen, zonder opwek beperkingen te krijgen. Hij had je de SE5K-RWB (korte strings) moeten offeren als je echt 3-fase wil hebben, alleen is die er niet groter. Is ook duurder en minder efficiënt, maar daar is slechts 375Vdc voor de string nodig. Meer panelen kan zeker, maar dan moeten ze wel in de zon liggen. Waarom zijn die 2 panelen gedraaid op dat platte dak met koepel en liggen die niet in het verlengde van de andere 2, rechts op de foto zie ik meer zon. Of heb je daar 's morgens juist meer schaduw? Of kan je een Google maps plaatje van het huis plaatsen met noord boven (default in maps). Om een beter beeld te krijgen hoe de zon om de woning draait.
5 maanden geleden geplaatst
Goede morgen Jeffrey, Hierbij een een plan van andere offerte, de panelen bij mij nu anders geplaatst. De jongens die kwamen installeren hadden geen duidelijk plan en moesten zelf uitzoeken wat hun het beste leek! En twee foto’s google maps, Ik heb nu op schaduw dak 7 panelen richting zuidwest 225 graden En 2 richting zuidoost 135 graden, bij lichtkoepel. Op het bovenste dak 7 panelen zuidwest 225 graden, en 1 paneel richting zuidoost 135 graden. Groet marco
5 maanden geleden geplaatst
Hoi Jeffrey, Op dit dak liggen 20 panelen van Longi 360 wp met de zelfde 3 fase omvormer, dit dak heeft geen schaduw, zou het een optie zijn om vier panelen van deze te koppelen aan het systeem van het woonhuis. Of heeft dat systeem dan problemen!
Jeffrey Rous 4 maanden geleden geplaatst
Zo te zien heb je op een deel van de platte daken alleen 's morgens zon en het andere deel alleen 's middags, behalve die op het hoogste dak. Dus de omvormer hoeft zeker niet de 17 x 400Wp aan te kunnen. Nu heb je er maar 3 naar ZO liggen die in de morgen goed zon pakken, daar gaat de omvormer niks mee kunnen. Konden die panelen op het hoogste dak niet naar ZO (140°) gezet worden? Het lijkt mij een vierkant dak. Dan is ZW en ZO wat meer verdeeld, je hebt nu bijna alles op ZW (230°) liggen, op 3 na. ZO ligt volgens het plaatje trouwens ook meer richting Zuid. Ik zou denk ik vragen om de SE7K te vervangen door een SE5K-RWB https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-three-phase-inverter-short-strings-residential-datasheet-nl.pdf Dan heb je veel minder panelen in de zon nodig! Is wel duurder dan een SE5K, maar je hebt nu al een SE7K betaald. Die 2 naar ZO, kunnen die niet beter aan de straat kant liggen, daar is eerder en langer zon of daar 2 extra neerleggen? Met DC bekabeling van het los staande gebouw naar je huis lijkt me ook niet echt handig.
reactie op @jefrous:
Hoi Jeffrey Alles wat jij hebt aangereikt ga ik mee aan de slag! Ik heb dit reeds gemeld bij installateur, en hij heeft aan gegeven om dit zo snel mogelijk aan te pakken. Jeffrey nogmaals dank voor al jou moeite, en jou goede suggesties! Ik neem aan dat jij in dit vak zit!! Zodra er iets is veranderd laat ik het weten. Met vriendelijke groet, Marco
4 maanden geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 4 maanden geleden geplaatst
Hoi Marco, haha, neehoor ik zit zeker weten niet in de zonnepanelen branch! Ik heb zelf een SolarEdge installatie uit 2017 en na installatie ben ik me steeds meer gaan inlezen/verdiepen in de werking er van. Ik heb ook toegang tot de online Designer van SolarEdge. En JA, het geeft voldoening als je iemand weer op de juiste weg helpt naar een beter werkende set, helemaal als de installateur weer eens niet snapt hoe SolarEdge werkt en een (volledig) verkeerd ontworpen systeem achter laat bij een klant 🙈 Vraag meteen om meer rechten, zodat je (alleen via laptop/pc) de Analyse tab ziet in het monitoring portal https://monitoring.solaredge.com/solaredge-web/p/login! Dan kan je de optimzer spanningen en vermogens in grafiek vorm zien. Zou mooi zijn als je dat kan inzien/vastleggen, voordat het een en ander aangepast wordt. Dan kan je mooi voor en na vergelijken 👍
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 12 March 2022 om 11:27
Aantal lezers 11
Aantal reacties 12