Openklemspanning en ligging panelen

Laatste reactie 30/12/2020 13:01 door Jeffrey
· Markeren als ongelezen
Richard Beumee 2 weken geleden geplaatst
Beste mede zonne-energie liefhebbers. 
Voor mijn huis wil ik de toekomst in met energie voor alle installaties. dus panelen op ZW en NO met mij hellinghoek kom ik respectievelijk 90 en 60% rendement. 
Op veel locaties op het internet staan berekeningen betreffende de openklemspanning, maar nergens zie ik een samenhang met de ligging van de panelen.
Kan iemand mij aangeven of de ligging (schaduwloos) wel invloed  heeft of is de spanning een redelijke constante en varieert het vermogen met de stroom van de panelen.
Jeffrey Rous 2 weken geleden geplaatst
Hoi Richard,
Openklemspanning geven de panelen als het licht genoeg is, maar er nog geen stroom opgewekt wordt.
De oriëntatie en helling hebben wel invloed maar niet echt schokkend, in het ergste geval dat de panelen tegenover de zon zouden staan en onder een hele steile helling zal het paneel later 'wakker' worden t.o.v. een paneel dat naar de hemel 'kijkt'.

Vanwege het feit dat panelen een negatieve temperatuur coëfficiënt hebben moet je rekening houden met de laagste temperatuur. Je kan dit gaan berekenen of als vuistregel ~10% extra nemen, afhankelijk hoe dicht je op de grens van de omvormer zit.
Dus Voc +10% maal aantal panelen in de string mag niet hoger zijn dan de max van de omvormer.

En vanwege de negatieve temperatuur coëfficiënt zal de Vmp van een paneel lager worden zodra de panelen flink in de zon liggen (zomer).
Dus doe je er te weinig in een string en zit je normaal al aan de ondergrens van de MPPT van de omvormer, dan zou het kunnen dat je in de zomer onder die grens gaat komen, waardoor de omvormer niet lekker meer werkt.

Ja, de Vmp varieert licht door de invloed van temperatuur en de stroom (Imp) is de variabele die met de zon intensiteit meeloopt.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 30 December 2020 om 12:15
Aantal lezers 10
Aantal reacties 2