Optimizer aansluiten.

Laatste reactie 01/11/2016 10:37 door Lex
· Markeren als ongelezen
Paul Blauw 6 jaar geleden geplaatst
Hmmm. Krijg een 404 error bij het plaatsen?
reactie op @paulblauw:
Lex Schiebaan Hoi Paul,

Wat gek. Probeerde je een Topic te starten en toen kreeg je een 404?

Ik ga het even laten checken. Het was vanmorgen rond 10 uur toch?

6 jaar geleden

Beantwoorden

Paul Blauw Goede morgen Lex,

Ja, ik wilde een nieuw topic openen maar kreeg meteen error 404 - page not found. Gek genoeg kon ik wel reageren (met de zelfde foutmelding) maar dat is i.t.t. de eerste item wel zichtbaar... ?

Dank voor je info, dat kon ik nou nergens vinden!

Het probleem is dat ik inmiddels bijna 4 jaar 11 panelen op het dak heb liggen, en elke dag zo tussen 4 en 5 komt 1 van de panelen in de schaduw van de dakkapel. Ik dacht met een optimizer e.e.a. aan te kunnen pakken. Dus een gekocht (een Hosola 350) die met elk merk paneel en omzetter zou moeten werken. Alleen, toen ik het ding ontving zat er niets bij. Aleen een (netjes verpakt) doosje met 2 korte en 2 lange draden. Elk paar had een M en een F connector maar bij het ene paar was de M gelabeld als - en de F als +. Bij het andere aar was het precies andersom... ?

Is dat normaal? :-)

Misschien een domme vraag dus maar ik vroeg me af hoe je dan dat ding aansluit.

Ik moet dus het dak op om 1 paneel te voorzien van deze optimizer - moet er onder geschroefd worden - en dan kan ik eens kijken of het werkt.

We zullen zien.

Vr. groet, Paul

6 jaar geleden

Beantwoorden

Lex Schiebaan Hoi Paul,

Dat klikt inderdaad als Chinese logica ;)

Ik ken de Hosola optimizer nog niet. Ze hebben alles in ieder geval doen lijken op SolarEdge (zie datasheet: http://www.hosola.com/uploadfile/2015/0206/20150206093418904.pdf)

Ik kan geen installatie handleiding vinden dus wat ik nu ga zeggen weet ik niet zeker.

Als ze echt SolarEdge gekopieerd hebben dan zijn de korte kabels om op het zonnepaneel aan te sluiten. Het is gek om ze andersom te markeren (het "pikkie" is altijd plus) maar waarschijnlijk is hun logica dat je daar dus contra het paneel op zet. Het pikkie van het paneel klik je in de contra female stekker waar nu dus plus op staat. Klopt dat?

En dan heb ik nog sterk de vraag of je deze optimizer voor 1 paneel kan gebruiken. Normaal gesproken moet je alle panelen uitvoeren met een optimizer anders werkt het niet. Maar ik kan echt nergens normale informatie vinden over dit ding. Het zo maar aansluiten zou ik dan ook echt niet doen want dat kan erg gevaarlijk zijn.

Ik zou in ieder geval contact opnemen met de leverancier van de optimizer want zonder handleiding zoiets leveren kan echt niet.

Succes!

Groeten, Lex

6 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Paul Blauw 6 jaar geleden geplaatst
Wil alleen graag weten hoe een optimizer aan te sluiten, met de korte of juist de lange kabels aan het paneel. Helaas kreeg ik weer een 404 error alleen ik kan wel de reply zien... ??

Gaat dus iets fout.
Lex Schiebaan 6 jaar geleden geplaatst
Hoi @paulblauw

De power optimizers worden normaliter (SolarEdge) met de korte kabels op het paneel aangesloten. De lange kabels vormen de string die de optimizers onderling verbinden.

Plaats je de optimizers eerst of zet je ze aan het paneel vast?
Paul Blauw 6 jaar geleden geplaatst
Het heeft even geduurd maar alles zit op het dak! Ik kreeg het alleen niet voor elkaar, samen ging het veel beter..


De optimizers heb ik vast gezet op het frame en de korte kabels gaan idd naar de panelen. Wijst zich eigenlijk vanzelf.


Het was even spannend of ze ook zouden werken - panelen 4 jaar in bedrijf en ander merk - maar alles begon na aansluiten meteen weer te produceren. En aan de dagcurve te zien doen deze optimizers wel wat; de curve is veel geleidelijker op de momenten dat het er toe doet.


Dus ja ik ben blij!
Lex Schiebaan 6 jaar geleden geplaatst
Hoi @paulblauw

Wat goed om te horen dat het gelukt is. Kan je misschien een grafiekje voor en na plaatsen in dit topic? Ik ben wel benieuwd wat het verschil in de grafiek is.

Groeten Lex
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 10 August 2016 om 09:25
Aantal lezers 55
Aantal reacties 5