Oude panelen parallel geschakeld en ze leveren meer dan ooit

Laatste reactie 18/12/2020 18:20 door Paul
· Markeren als ongelezen
Paul Mathot 3 jaar geleden geplaatst
De Mastervolt Soladin omvormers van onze ruim 15 jaar oude 140Wp panelen begaven het onlangs één voor één en omdat ik het zonde vond de nog goed werkende panelen ongebruikt op het dak te laten staan (of weg te gooien) ben ik gaan zoeken naar een efficiënte manier om de oude panelen weer aan het werk te krijgen. Na veel omzwervingen en gepuzzel (vandaar dit topic, wellicht ben ik niet de enige die zoekt naar een vergelijkbare oplossing) kwam ik op het idee om de panelen per 2 stuks parallel te zetten en deze d.m.v. solar splitter kabels aan te sluiten op micro-omvormers. Eerst h.e.e.a. een tijdje getest op onze twee nog werkende Soladin omvormers (deze waren wel nogal onderbemeten met een maximum output van ongeveer 90Watt per omvormer) en uiteindelijk gekozen voor de dubbele micro-omvormer YC600 van AP Systems. De panelen draaien nu sinds 5 dagen prima per paar parallel op de nieuwe omvormer en leveren meer dan mogelijk was met de Soladin omvormers. De maximum output is tot nu toe 120Watt per paneel en, op goede dagen, ook een groot deel van de dag ruim boven het maximum wat de Soladin omvormers aan konden. Gemiddeld ruim 2kWh per dag in totaal voor de 4 panelen (over 2 bewolkte en 3 zonnige dagen). Uiteraard is het afwachten hoeveel de panelen per jaar leveren, maar zoals het er nu naar uitziet verdienen we de nieuwe omvormer binnen enkele jaren terug.

Ik heb ook nog overwogen de panelen alle vier parallel te zetten op één Enphase IQ7+, maar omdat het vermogen dan gelimiteerd zou zijn tot 300 Watt (voor in totaal 560Wp) toch voor twee omvormers gegaan. Een andere overweging was dat mijn inschatting is dat 2 panelen parallel vrij risicoloos is, worst case loopt de stroom van de één door de andere. Bij 4 panelen parallel zou, onder omstandigheden, de stroom van 3 panelen misschien door 1 paneel gejaagd kunnen worden (wat dan wel weer op te lossen is m.b.v. zogenaamde blocking diodes).

Uiteraard kan ik niet garanderen dat parallel schakelen ook mogelijk is voor andere typen zonnepanelen, maar als het alternatief is de panelen niet meer te gebruiken dan is het m.i. de moeite waard het te proberen. 
Miep Veldmuis 1 jaar geleden geplaatst
Hoi Paul,
Ik zie dat je nog geen reacties had ontvangen en ik toch heel blij ben met jou vindingrijkheid en een (nog betere€ benutting van de ‘oude’ panelen maakt , wilde ik je bedanken voor je uitgebreide schrijven:)

Zelf zijn we sinds kort ( maart dit jaar) wonend op een zeilboot(je) bezorgd g om ook zo zelfvoorzienend mogelijk te worden.
Dus ook panelen aangeschaft, nieuwe accu’s en een 60ampere laadregelaar... eerst hadden we een kleinere set samengesteld, wat zeer goed ons voorzag vanaf maart tot november van voldoende stroom. We verbruiken ook niet echt veel , belangrijkste voor ons is momenteel de trumatic 0,1-0,2 ) en de twee smartphones.
We merkten dat de 200 w panelen de accu’s niet meer makkelijk bijhielden en hebben 4 panelen van 180w aangeschaft en nog 2 volle nieuwe accu’s. Maar helaas blijkt de zon echt te weinig aanwezig en zien we nu 1 accu (105 v) al behoorlijk leeglopen. Ook weet ik niet zeker of de laadregelaar 60amp goed is afgestemd.

Er was ons verteld dat we mppt moesten nemen omdat je die zgn voor de gek kunt houden...
Weet jij wat daarmee bedoeld kan worden want diegene zien we in de wintermaanden niet echt meer op het water.

Misschien kun jij ons wat meer adviseren.

Met vriendelijke groet
Karin
Antoon Rosé 1 jaar geleden geplaatst
Karin, ik denk niet dat Paul jou kan/gaat helpen want zijn installatie is volledig anders dan waar jij mee zit.
Jij hebt een 'off-grid' installatie net als Andre in dit topic: https://community.fritts.nl/conversations/zonnebatterijen-vervangen

Een off-grid installatie is echt andere koek dan een on-grid installatie (die bijna iedereen hier heeft).

Bij off-grid moet je met zoveel meer zaken rekening houden en die kennis is hier op het forum maar heel beperkt aanwezig.
Als jer er zelf meer van wil weten dan raad ik je aan op YouTube eens rond te kijken. Er zijn heel veel filmpjes (vooral van Amerikanen) die off-grid in hun camper hebben gebouwd. Dat is de kennis die jij zoekt.
Paul Mathot 1 jaar geleden geplaatst
Hallo Karin,

Antoon heeft gelijk, mijn configuratie is totaal anders en ik weet er niet genoeg van om je goed te kunnen adviseren.

Mijn persoonlijke ervaring is wel dat je in de winter heel blij moet zijn wanneer je panelen 10% leveren van wat ze in de beste maanden doen en daardoor zal je al snel een behoorlijke installatie nodig hebben om een paar stevige accus in de winter voldoende op te laden. En persoonlijk denk ik dat een andere type omvormer daar niet veel aan kan veranderen. Maar ik zou inderdaad op YouTube zoeken naar informatie over off-grid installaties. Omdat het onderwerp me wel interesseert heb ik zelf een aantal video's bekeken over off-grid installaties en het beste kanaal vind ik dat van Will Prowse (weet niet of het toegestaan is hier een link te plaatsen).

Dat mijn oude panelen meer leveren dan ooit heeft er overigens vooral mee te maken dat de oude omvormers van zeer slechte kwaliteit waren, de meeste moderne omvormers werken veel beter. En het parallel zetten is een eenvoudige manier om zulke oude panelen rendabel op een moderne on-grid omvormer aan te kunnen sluiten.
Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
@paulmathot​ alleen in je post van en jaar terug zie ik dat je het eigenlijk niet op de gebruikelijke (juiste) manier gecheckt hebt of het wel kon wat je nu gedaan hebt, meer pp goed geluk dus?

Dus of Voc+10% van een paneel lager is dan de max spanningsinput van de micro.
Of Vmp van het paneel in de micro MPPT range valt.
En juist vanwege parallel of 2x Isc onder de max kortsluitstroom van de micro input blijft.
Als laatst of 2x Imp lager is dan de max micro stroom.

Dus het is niet vanzelfsprekend dat dit altijd zo maar kan...
Paul Mathot 1 jaar geleden geplaatst
Ik weet niet waarom je denkt dat ik de spanning niet hebt gecheckt, maar dat heb ik (uiteraard) wel gedaan. 

Mijn vraag was dan ook niet of de panelen op de omvormer aangesloten konden worden, maar uitsluitend of de panelen zelf parallel geschakeld konden worden. Dat laatste is wel een klein beetje een gok geweest.

De opmerking over de kortsluitstroom begrijp ik niet. Bedoel je dat panelen, met de juiste spanning en het juiste vermogen, een te hoge kortsluitstroom kunnen hebben voor een omvormer? Deze omvormers leveren toch nooit meer vermogen dan dat ze aankunnen en daarmee wordt de stroom ook nooit hoger dan toegestaan. Of bedoel je iets anders?
Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
Ok, mooi dat je het wel allemaal gechecked had ?

Dat staat namelijk nergens echt vermeld, ook niet in het laatste stukje over dat je niet kan garanderen dat het met andere panelen wel kan.

In de datasheet van APS staat er niet echt kortsluitstroom, maar bij bijv. SolarEdge bij de optimizers staat dat er wel.

Wanneer een paneel Isc levert en of de APS er stuk van gaat als het meer is, goede vraag.

Als het in bedrijf is en de stroom wordt meer dan dat de input aan kan wordt het inderdaad afgekapt door de MPPT, Vmpp zal dan hoger worden om paneel minder stroom te laten leveren.
Paul Mathot 1 jaar geleden geplaatst
Ik denk dat een paneel lsc levert wanneer je hem kortsluit :-)
Maar serieuzer: Ik kan me het niet herinneren, maar ik denk dat ik het niet heb vermeld omdat ik het topic primair was begonnen om het parallel schakelen van (oude) panelen te bespreken, niet welke panelen op welke omvormers passen.

Wat betreft de optimizers betreft kan ik me goed voorstellen dat de kortsluitstroom van groot belang is. Wat de optimizers doen is precies het kortsluiten van slecht presterende, in serie geschakelde, panelen. De volledige stroom (van de nog wel werkende panelen) zal dus, wanneer een paneel slecht presteert, door de optimizer lopen. Misschien dat de optimizers deze stroom kunnen beperken wanneer het meer wordt dan deze kunnen handelen, maar dan heb je wel 100% verlies van vermogen boven deze maximale stroom.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 08 April 2019 om 17:17
Aantal lezers 39
Aantal reacties 8