De Mastervolt Soladin omvormers van onze ruim 15 jaar oude 140Wp panelen begaven het onlangs één voor één en omdat ik het zonde vond de nog goed werkende panelen ongebruikt op het dak te laten staan (of weg te gooien) ben ik gaan zoeken naar een efficiënte manier om de oude panelen weer aan het werk te krijgen. Na veel omzwervingen en gepuzzel (vandaar dit topic, wellicht ben ik niet de enige die zoekt naar een vergelijkbare oplossing) kwam ik op het idee om de panelen per 2 stuks parallel te zetten en deze d.m.v. solar splitter kabels aan te sluiten op micro-omvormers. Eerst h.e.e.a. een tijdje getest op onze twee nog werkende Soladin omvormers (deze waren wel nogal onderbemeten met een maximum output van ongeveer 90Watt per omvormer) en uiteindelijk gekozen voor de dubbele micro-omvormer YC600 van AP Systems. De panelen draaien nu sinds 5 dagen prima per paar parallel op de nieuwe omvormer en leveren meer dan mogelijk was met de Soladin omvormers. De maximum output is tot nu toe 120Watt per paneel en, op goede dagen, ook een groot deel van de dag ruim boven het maximum wat de Soladin omvormers aan konden. Gemiddeld ruim 2kWh per dag in totaal voor de 4 panelen (over 2 bewolkte en 3 zonnige dagen). Uiteraard is het afwachten hoeveel de panelen per jaar leveren, maar zoals het er nu naar uitziet verdienen we de nieuwe omvormer binnen enkele jaren terug.

Ik heb ook nog overwogen de panelen alle vier parallel te zetten op één Enphase IQ7+, maar omdat het vermogen dan gelimiteerd zou zijn tot 300 Watt (voor in totaal 560Wp) toch voor twee omvormers gegaan. Een andere overweging was dat mijn inschatting is dat 2 panelen parallel vrij risicoloos is, worst case loopt de stroom van de één door de andere. Bij 4 panelen parallel zou, onder omstandigheden, de stroom van 3 panelen misschien door 1 paneel gejaagd kunnen worden (wat dan wel weer op te lossen is m.b.v. zogenaamde blocking diodes).

Uiteraard kan ik niet garanderen dat parallel schakelen ook mogelijk is voor andere typen zonnepanelen, maar als het alternatief is de panelen niet meer te gebruiken dan is het m.i. de moeite waard het te proberen.