Overlast door zonnepanelen

Laatste reactie 30/10/2020 16:11 door Jan
· Markeren als ongelezen
N Nauta 2 jaar geleden geplaatst
Beste mensen,

Met veel interesse heb ik hier een aantal topics gelezen. Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in wat er eventueel mis zou kunnen gaan met een pv-installatie: vuile stroom, inductielussen, aardingsfouten, isolatiefout, elektromagnetische interferentie (EMI), elektromagnetische compatibiliteit (EMC).

Ik heb nl. sinds november vorig jaar last van een hele hoge venijnige piep in huis. Een geluidsmeting (door een bedrijf) laat zien dat de piep 24/7 hoorbaar is, maar wel enorm fluctueert. Het is ondertussen ondraaglijk, ik woon dan ook al 3 maanden niet meer thuis.

Nu zijn er vage aanwijzingen dat het weleens met de omvormer te maken kan hebben en/of de PV-installatie in zijn geheel (mijn buren hebben ook zonnepanelen, ieder zijn eigen, gelijktijdig in augustus 2013 aangeschaft). Of iig is dit een van de veroorzakers. Het kan misschien ook een combinatie zijn met andere apparaten, bv. (bekabeling) airco-units die op het dak staan/liggen?

Afgelopen weekend hebben we de zonnepanelen op het dak losgekoppeld en ook de kabels van de panelen naar de omvormer (die van mij en mijn directe beneden- en bovenburen). Dit lijkt effect te hebben. Ik heb goed kunnen slapen en voel en hoor niet die beklemmende piep.

Voor ons is dit nu een goed spoor om verder te onderzoeken. Wij zijn dan ook op zoek naar een deskundige die ons op dit vlak kan helpen. Ik heb al contact gehad met de leverancier van de PV-installatie, maar ik merkte al vrij snel dat die niet de specifieke kennis van zaken heeft waarvan wij denken dat die nodig is.

Zouden jullie ons een goede installateur/elektricien aan kunnen bevelen? Iemand die goed weet wat er fout kan gaan met een PV-installatie en ook een en ander afweet van filters.

Ik hoor graag!
Jan Huizinga 2 jaar geleden geplaatst
Goedendag.

Moeilijk verhaal om op afstand te beoordelen denk ik.
Systematisch gaan zoeken , Uw installatie in schakelen en de boven buren uit laten schakelen kijk dan of dit invloed heeft .Zo ook met de beneden buren proberen.
Vraag ook eens aan de boven en beneden buren of zij een apparaat hebben ingeschakeld in November wat invloed zou kunnen hebben ?
De  goedkope Chinese ledverlichting stoort bij mij ook op de radio in de schuur.  
Of de fabrikant van Uw merk omvormer hier naar vragen.
Deze stappen zou ik eerst doen voor ik een installateur tegen ... per uur liet komen zoeken. 

Jeffrey Rous 2 jaar geleden geplaatst
Als het echt 24/7 hoorbaar is voor jouw en blijkbaar ook meetbaar, dan lijkt het me toch zo gevonden wat dit veroorzaakt, konden ze toen met meten niet de oorsprong pinpointen?

Anders systematisch alles 1 voor 1 aanzetten lijkt mij.
Bijvoorbeeld alle groepen uit en eerst per enkele groep 1 voor 1 aanzetten, komt het dan niet, dan 1 groep aan laten en dan steeds 1 enkele andere groep erbij zetten, etc.

Als duidelijk is wat het is, dan kan je ook veel gerichter tot een mogelijke oplossing komen.
N Nauta 2 jaar geleden geplaatst
We hebben al van alles geprobeerd met de stroom. Bij mij en ook bij de buren. 

De overlast gevende toon zit waarschijnlijk op een hoogte van onder meer 12.500 Hz. Dat is heel hoog en moeilijk op te oriënteren waar die vandaan komt. Ook niet iedereen is in staat om deze toon te horen/te ervaren.  

Ik hoor de toon overal in mijn appartement en ook in het trappenhuis (waar de DC-bekabeling ook loopt) en in de bergingen op de 4e verdieping (ik woon op 2 hoog, de panelen liggen op het dak van de bergingen). 

Wat we tot nog toe niet goed geprobeerd hebben zijn de DC-kabels van de zonnepanelen richting de omvormer. Bij mij zijn ze er wel langere tijd af geweest, maar dit had geen of iig onvoldoende effect. 

Dit weekend dus met de benedenburen en bovenburen alles afgekoppeld. Dat lijkt wel effect te hebben. Maar wij hebben onvoldoende kennis in huis om te onderzoeken wat er eventueel fout gaat. 

Als relevante verbouwing zou ik kunnen zeggen: 2 arico's van de bovenburen die op het dak zijn gezet (ergens in oktober vorig jaar). De bedrading van de zonnepanelen loopt onder de units door en ligt ook dicht in de buurt van de bekabeling van de airco. Dus ik zat te denken: misschien interfereert dit met elkaar (EMC/EMI). Maar ik ben ook maar een leek. 

De geluidsmeting en ook meting inzake vuile stroom wijzen in de richting van omvormer/PV-installatie. Maar hoe dat dan dus mogelijk fout loopt, daar zoeken we een expert voor. 

reactie op @nnauta:
Jan Huizinga Overleg eens met de buren of zij de airco's even af willen schakelen  om te kijken of dit probleem dan
nog is ?
Is het weg kan je  de DC kabels afschermen  b.v. in een metalen kabelgoot en deze met aarde te koppelen. 
 Storingen kunnen degelijk ontstaan : zie link.
https://www.veron.nl/vereniging/commissies-en-werkgroepen/emc-emf/storingen-en-ontstoren-in-de-praktijk/storing-door-pv-installaties-amersfoort/

2 jaar geleden

Beantwoorden

Gerard Dut 2 jaar geleden geplaatst
Nu vertel je wat belangrijkst. Je woont in een appartement. Dan is het waarschijnlijk onmogelijk om van ieder appartement de hoofdschakelaar uit te zetten.
Je hebt het over 24 uur per dag. Dan mag je wat mij betreft de zonnepanelen uitschakelen als dader. De omvormer zal 's nachts toch uitgeschakeld zijn.
Als je toch in die richting blijft denken van omvormers, zou je ze beurtelings  kunnen uitschakelen.

Het is een hoge toon die meerdere mensen kunnen horen. 60 plussers zullen dat vaak al niet meer kunnen horen. Hoge tonen dragen minder ver dan lage tonen, dus moet ergens dichtbij zijn.

Denk trouwens ook aan water en gasleidingen. Die kunnen ook leuke fluittonen veroorzaken. Vooral als die net langs jouw appartement lopen en ergens tegenaan liggen.
Teake De Jong 2 jaar geleden geplaatst
Beste N Nauta,

Ik begrijp uit jouw bericht dat je buiten de woning geen piep waarneemt en ook dat de buren de piep in het geheel niet horen. 
De ene mens zal er ook gevoeliger voor zijn dan de ander en ook al genoemd, wordt het gehoor ook beïnvloed door de leeftijd. 
Mijn piep/fluitervaring zal zeker anders zijn dan die van jou, maar toch wil ik het even melden, je weet maar nooit. 
Ook ik heb jarenlang last gehad van een piep/fluittoon die anderen niet hoorden, om gek van te worden!
Eerst ging ik ook op zoek naar apparatuur die dit zou veroorzaken, waaronder de zonnepanelen waar we direct onder lagen/liggen en een omvormer midden in het huis geplaatst. 
Maar al gaandeweg kwam ik er achter dat het geluid in mijn hoofd zat...
Ik ben bijna 69 en op mijn 67ste heb ik een paar hele goede hoorapparaten laten aanmeten, er ging een nieuwe (heldere!) wereld voor mij open!! 
Ondanks dat de hoorapparaatjes me een flink kapitaal hebben gekost (gelijk aan 10 panelen en een omvormer! ), zou ik gelijk weer nieuwe kopen, want ik ben van het gepiep af! ?
Ik was laatst een paar dagen weg van huis en had de oplader voor de hoorapparaatjes vergeten en de ellende kwam zonder die apparaatjes gelijk weer terug! 
Bij mij lag het dus duidelijk niet aan geluid van buitenaf, maar werd het in mijn hoofd geproduceerd. 
Groet, Teake

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 27 October 2020 om 14:07
Aantal lezers 30
Aantal reacties 6