Panelen een of drie fase aansluiten?

Laatste reactie 12/06/2022 00:37 door johannes
· Markeren als ongelezen
Emiel Lieshout 9 maanden geleden geplaatst
Frits een vraag,  
Bestaande situatie, ik heb een drie fase meter 3 x 25 ampère (kookgroep)en een lege 16 ampères groep(automaat). Drie Sunpower BLK P3 panelen van 375 Wp staan klaar in de verpakking. (Totaal dus 1050 Wp)
Nu het plan: de drie Sunpower zonnepanelen elk voorzien van een Enphase IQ7+ aan elkaar koppelen en deze aansluiten als EEN FASE systeem aan een Enphase een fase relais.
Daarna het relais (twee draden) aansluiten en aarde draad direct aan de lege groep en geen Enphase Envoy aanschaffen want ik heb geen iPhone.                                          Mag dit op deze manier als een fase op een groep in een drie fase meterkast? Een relais is verplicht.  Dat ik dan geen zicht heb op de opbrengst van de panelen neem ik voor lief.  Er zit op de Enphase wel een lampje voor controle.                                                                                                                                                                                            Mag deze aansluiting op deze manier uitgevoerd worden of gaat het dan fout, zijn er nadelen?
Milio
Jeffrey Rous 9 maanden geleden geplaatst
Hoi Emiel,
Dit kan prima, de kWh-meter 'saldeert' de 3 fases intern met elkaar.
Let wel, de IQ7+ kan max 295VA als AC output geven, ook al zou je 375Wp paneel meer kunnen leveren.

Enphase enlighten app of installer toolkit is toch ook gewoon voor android beschikbaar...

Edit:
Ik weet je dak situatie en de helling niet of misschien veel schaduw?
Anders alle 3 de panelen in serie op een GoodWe 1000-xs is wellicht ook een optie?
Emiel Lieshout 9 maanden geleden geplaatst
Hallo Jeffrey hartelijk dank voor de reactie, ik begrijp nu dat dat wel kan een een fase Enphase relais op een lege 16 A groep aansluiten. Ik wist niet dat de IQ7+ maar 295 VA output geeft en niet meer. Dank voor je tip, voor de GoodWe 1000-xs maar de Sunpower P3 BLK 375 Wp heeft maar een Vmpp van 35,5 volt volgens de bijgevoegde datasheet dit is anders als bij anders andere Sunpower panelen. Misschien kijk ik er over heen maar bij de GoodWe 1000-Xs is dit hoger (40 volt)? Ik had een testje gedaan met de Soladin van Mastervolt 600 en daar deed een paneel het gewoon niet op, mogelijk lag dat aan de MPP voltage range van 45 - 125 volt, te laag dus 35.5 volt. Ik heb ook de X21 van Sunpower en die werken bij Vmpp 57,3 volt op de Soladin perfect. ik kon ook het aantal cellen niet vinden van de 375 Wp de fabrikant geeft aan:   We would like to inform you that our SPR-P3-375 panels are composed of 7 shingled hypercells, which are connected in parallel in the interior of the panel. Daar kwam ik helemaal niet uit. Het is wel zonde dat een deel van de opbrengst dan verdwijnt. Dak situatie is geen probleem geen bomen. Ik weet het even niet. In de bijlagen een foto van sticker op het paneel en foto van datasheet 375 Wp.  
johannes visser 8 maanden geleden geplaatst
Hoi Emiel,
Goodwe 1000-xs  spanning zit tussen de 40 en 450v in.
3 panelen in serie geven ongeveer 106v.
Ruim voldoende dus.
Groet, Johannes.
Jeffrey Rous 8 maanden geleden geplaatst
Wat Johannes al zegt alle 3 de p3 375Wp panelen in serie zetten op een GW1000-XS.
Of 2 in serie zetten en op je Soladin 600 testen ;-)

In serie zetten is de + connector van een paneel aan de - connector van het 2e paneel klikken, de beide connectoren die je dan van de 2 panelen overhoudt op de Soladin zetten.
Emiel Lieshout 8 maanden geleden geplaatst
Hartelijk dank voor uw uitleg, het wordt nu een stuk duidelijker. 

Met vriendelijke groet,

Emiel
Jeffrey Rous 8 maanden geleden geplaatst
Toch nog even als waarschuwing, ga dus niet het Sunpower X21 paneel in serie zetten met een Sunpower P3, aangezien de stromen sterk verschillen!
Dat de spanningen verschillen is geen punt.

Ohja, de P3 panelen testen op de Soladin 600, ik zie staan Maximum MPP current: 8A DC, terwijl Isc van het P3 paneel 11,26A is, ik kan zo 123 niet vinden wat de max stroom op de Soladin mag zijn.

impp van het paneel is 10,57A, maar dat is afhankelijk van de instraling, dat kan dan oplopen tot max 8A, waar de Soladin het dan op afkapt.
Emiel Lieshout 8 maanden geleden geplaatst
Jeffrey,  Dank je voor de waarschuwing voor het mengen van diverse panelen, maar dat had ik ook nooit gedaan.     Wat gegevens over de Soladin Mastervolt uit de datasheet:  (PV power range 160-700 Wp)(MPP voltage range 45- 125 V DC) (maximum voltage 150V DC) (MPP current 8A)  ( Start up power 1W DC @ 45V DC)              GRID OUTPUT AC  (voltage 230V  207V-252V) (Nominaal power 525WA) (Maximum current 2,25A) (Fuse 3,15 A-T) aldus de datasheet van Soladin   
Emiel Lieshout 2 maanden geleden geplaatst
Nieuwe topic,  Is er iemand die een tip kan geven welke kilowatt uur meter in de meterkast kan om de opbrengst van de zonnepanelen te monitoren, ze  zitten allemaal op een groep onder een aparte aardlekschakelaar.  Het is een ABB kast Hafonorm.
Jeffrey Rous 2 maanden geleden geplaatst
https://www.youless.nl/winkel/product/kwh-meter.html In combinatie met een LS120 die direct naar PVOutput stuurt? Heb je meteen logging voor elkaar met een history. https://www.youless.nl/winkel/product/ls120.html
johannes visser 2 maanden geleden geplaatst
Ook op AliExpress best wel wat te vinden. Er hangt hier ook ééntje.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 14 November 2021 om 17:55
Aantal lezers 17
Aantal reacties 11