Plat dak op Zuid-Westen: panelen naar Zuid-Oost of kan Oost-West opstelling ook?

Laatste reactie 22/11/2020 22:08 door Patrick
· Markeren als ongelezen
Marcel de Ruiter 3 dagen geleden geplaatst
Beste allemaal,

Ik ben nieuw hier en ben bezig met het onderzoeken van plaatsing van zonnepanelen. Wij hebben een situatie waarbij we (door dakkapellen) gebruik moeten maken van een combinatie van plat dak en een schuin pannendak. Daarnaast is er ook flinke ruimte op een combinatie van schuur en aanliggende carport.

Het huis ligt aan de achterzijde precies op het Zuidwesten. 

Inmiddels hebben we bij één bedrijf een offerte laten opmaken. De installateur heeft daarbij voor de platte daken van schuur en carport gekozen voor panelen in 15graden stand richting Zuidoost. Hierdoor kunnen we max 6 panelen kwijt op schuur/carport. 

Nu is de vraag of een andere opstelling ook mogelijk is, met name doordat je dan:
+ meer panelen kwijt kunt (in totaal 8; 6 carport + 2 schuur)
+ het er waarschijnlijk ook iets beter uitziet 
+ en het ook minder windgevoelig is (minder ballast nodig)
en dat is een Oost/West opstelling (zie aangehechte foto van een 6-tal panelen in 1 frame). In ons geval eigenlijk een Zuidoost/Noordwest opstelling, als we ze netjes met de as van het frame in richting Zuidwesten leggen. 

Wie kan mij iets vertellen over de voor/nadelen van het alternatief wat ik hierboven schets? Kan me bijv. natuurlijk voorstellen dat de opbrengst per paneel iets minder is maar hoeveel? Bijgevoegd ook een situatiefoto. 

Alvast hartelijk dank.🔥 Jeffrey Rous 2 dagen geleden geplaatst
Hallo Marcel,

Wat zijn de gemeten afmetingen van die 2 daken, het vlakke deel zonder de opstaande rand?
Wellicht even in een nieuw plaatje er in zetten.

Zuidoost/Noordwest zeg je, maar dan zou Noordoost/Zuidwest ook kunnen indien dat wellicht beter uit komt op het dak verschil in opwek is er niet.

Maar als je O/W opstelling gaat doen heb je wel maar 4 panelen dezelfde kant op (zoals in jouw voorbeeld 6+2). Dus de omvormer moet hier wel goed mee om kunnen gaan en 2x MPPT hebben of je moet micro-omvormers gaan gebruiken. bijv. 2x een APS QS1.
Jan Huizinga 2 dagen geleden geplaatst
Ik zou persoonlijk de kopse kanten van de panelen  ( zie foto 2 ) niet gesloten willen hebben mits mogelijk .
Voor betere luchtdoorstroming onder de panelen  in warme tijden.
Marcel de Ruiter 2 dagen geleden geplaatst
Beste @jefrous​,

Dank voor je reactie. 

Aangehecht de maten. Schuur/carport is de omgekeerde L-vorm. Maten zijn echte buitenmaat. Aan elke zijde nog ca 15 cm eraf ivm de opstaande rand.

Als je het over de as van zo'n 6-frame hebt (afb 2 vorige post) dan bedoelde ik ook richting Noordoost/Zuidwest. De panelen zelf wijzen dan naar Zuidoost/Noordwest. 

@janhuizinga​: snap ik. Mij gaat het om het aanzicht, maar als ze uiteindelijk op hoogste punt niet meer dan ca 40 cm zijn, dan is het mij ook geen probleem, omdat het dak al ca 15 cm invalt zoals je ziet op afbeelding 1 vorige post. 
🔥 Jeffrey Rous 2 dagen geleden geplaatst
Nee, ik bedoelde panelen naar Noordoost/Zuidwest (meerdere dakjes /\/\/\) maar nu ik de maten gezien heb past dat niet, dan is 1 lang dakje met de panelen naar Zuidoost/Noordwest de betere oplossing.
Marcel de Ruiter 1 dag geleden geplaatst
@jefrous​,

Denk je dat 2 rijen van drie richting zuidoost ook mogelijk zijn? Zag zo'n opstelling op de site van Coolblue. Ging om een frame van Vd Valk. Op carport hebben we 2,4m ruimte.

Heb nu een offerte binnen en ga er ook 1 bij Coolblue aanvragen. Viel me op dat Coolblue heet voorzichtig is en niet plaatst op dakkapellen gezien nodige ballast. De installateur van eerste offerte is daar m.i. wat luchtig over. 
🔥 Jeffrey Rous 1 dag geleden geplaatst
Dat past net niet met de steekmaat 1200mm en bij 10°, maar check zelf even de technische tekeningen op de website. 
https://www.valksolarsystems.com/nl/pv-montage-systemen/platte-daken/landscape
Volgens mij zit dat op 2470mm. Voor 15° is meer ruimte nodig.

Er zijn nog meer montage systemen.
Maar hoe dichter op elkaar des te sneller er slagschaduw op de onderkant van de 2e rij komt.

Op de schuur zou dat wel passen, maar dan krijg je 5x ZO en 3x NW.

Tja, zonnepanelen op dakkapellen, kans op lekkages als de dakkapel toch niet zo bestand is tegen het extra gewicht.... kwestie van risico afweging en gevolg kosten lijkt me.


Patrick Looys 1 dag geleden geplaatst
....de meeste installateurs zijn trouwens  niet zo'n voorstander van plaatsing op dakkapellen hoor. Dat is niet voor niks. Daarom zie je het ook maar beperkt. Ik ben toevallig bezig met een dakkapel die wél goed is voorbereid dmv voorgeplaatste montagemogelijkheden.  Dus wees voorzichtig daarin mbt je plaatsing van je panelen daarop. 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 21 November 2020 om 16:34
Aantal lezers 9
Aantal reacties 8