polariteit

Laatste reactie 03/12/2018 09:54 door Art
· Markeren als ongelezen
Art van der Molen 7 maanden geleden geplaatst
heb twee strings op een omvormer (gronam).Heb blijkbaar de ene andersom gekoppeld dan de ander. Ze werken alletwee. Kan dit kwaad? 
reactie op @artvandermolen:
Art van der Molen Ga t.z.t. de kabels verwisselen. 
Bedankt voor de reacties.
hartelijke groet.

Art
7 maanden geleden

Beantwoorden

Beste antwoord — gekozen door Lex Schiebaan
Eric Zaal 7 maanden geleden geplaatst
Gelijkstroom moet qua polaritit juist worden aangesloten. Als die verkeerd om zouden zitten kan het m.i niet werken. Het zou je omvormer kunnen beschadigen.
Als je toch goede opbrengst heb, zijn misschien alleen de draadkleuren omgewisseld, de stekkers passen nl ook maar op een manier. Je moet dit kunnen zien aan de opbrengsten van de omvormer.
Meten is hier weten, op een dag als vandaag kun je het wellicht ook aan de kabels meten met een. Voltmeter. Pas hiermee wel op, gelijkspanning is veel gevaarlijker dan wisselspanning.
reactie op @eaz:
Art van der Molen Tja. Ik heb twee strings. In het midden gaat de bekabeling naar binnen. Ik heb de kabels gelabeld.
Maar ben aan verschillende kanten van de paneeluitgang  begonnen. Dus kom ik bij de omvormer aan met rood zwart en zwart rood.
Alle connectoren zaten er al aan. Dus staat het een beetje vreemd aan de omvormer

7 maanden geleden

Beantwoorden

Antoon Rosé 7 maanden geleden geplaatst
'Verkeerd om' aansluiten zou niet mogelijk moeten zijn vanwege de verschillende connectoren.
De enige maniet om het verkeerd te doen is wanneer je verlengsnoeren maakt -om van de panelen bij de inverter te komen- met twee dezelfde connectoren aan een snoer.

Wat in theorie ook nog zou kunnen is dat je de twee strings 'kruislings' hebt aangesloten, dus de + van string 1 op ingang 1 en de - van sring 1 op ingang 2 en de + van string 2 op ingang 2 en de - van sring 2 op ingang 1.
Geen idee wat er dan gebeurt (misschien zijn de min-aansluitingen wel electrisch met elkaar verbonden), maar ook dat zou ik corrigeren.

Om verwisselen te voorkomen heb ik de draden die van mijn twee strings komen gebundeld en gelabeld, zo weet ik altijd welke draad waar vandaan komt en is altijd te controleren of ze goed aangesloten zitten.
Antoon Rosé 7 maanden geleden geplaatst
Wat je dus zegt is dat je op één van de strings de rode verlengdraad hebt gebruikt voor de negatieve kant en de zwarte draad voor de positieve kant,
Dan heb je het dus technisch gezien goed aangsloten en zal het technisch gezien ook zonder problemen werken,

Echter, als iemand die dit niet weet aan jouw installatie gaat troubleshooten, dan gaat hij verkeerde aannames doen.
Ik weet niet hoeveel werk het is om het alsnog goed aan te sluiten, maar ik raad je zeker aan dit alsnog te doen om problemen in de toekomst te voorkomen.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 01 December 2018 om 19:52
Aantal lezers 14
Aantal reacties 6