Polystring en voltages

Laatste reactie 20/04/2017 19:15 door Harry
· Markeren als ongelezen
Johan Van T Wout 4 jaar geleden geplaatst
3000 Wp Hybrid System

Inverter specs:
Maximum PV Input Power 4.500 Watt
Number of MPP Trackers / Maximum Input Current 1 / 1 x 18 A
MPP Voltage Range 250 VDC ~ 450 VDC
Start-up Voltage / Initial Feeding Voltage 116 VDC / 150 VDC
Nominal DC Voltage / Maximum DC Voltage 360 VDC / 500 VDC

PV module Specs
Pmax 260 Watt
Vmp 30,4 V
Imp 8,56 A
Voc 37,5 V
Isc 9,12 A

2 x String in series of 6 PV Modules = 6 x 37,5 = 225 VDC 8,56 A
2 x String in parallel connected to one MPPT = 2 x 8,56 A = 17,12 A
One string facing East one string facing west.

Deze wil ik middels polystring aansluiten op een inverter met slechts 1 MPPT.

Waar ik een beetje mee zit zijn de termen:

Nominal DC Voltage / Maximum DC Voltage 360 VDC / 500 VDC Wat betekend dit nu precies in detail?
MPP Voltage Range 250 VDC ~ 450 VDC Wat betekend dit nu precies in detail?
Start-up Voltage / Initial Feeding Voltage 116 VDC / 150 VDC Wat betekend dit nu precies in detail?

Mijn zorg is dat de totale spanning van 1 string niet voldoende is om de inverter optimaal te laten functioneren?

Graag een reactie. Alvast heel erg bedankt!

Mvrg

Johan van t Wout
Lex Schiebaan 4 jaar geleden geplaatst
Hallo Johan,

Om welke omvormer gaat het? (merk en type)

Groeten, Lex
Johan Van T Wout 4 jaar geleden geplaatst
Growatt 3000HY

Groet Johan
Johan Van T Wout 4 jaar geleden geplaatst
Ik heb de datasheet ingesloten

Nogmaals groet
Lex Schiebaan 4 jaar geleden geplaatst
Hoi Johan,

Ik heb even gezocht maar kan de design software van Growatt nergens vinden. Hij schijnt Shine Design te heten maar ik heb hem niet kunnen vinden. Met de software van de omvormer fabrikant kan je altijd het beste checken of het goed gaat.

Als ik nu snel naar de specificaties kijk dan gaat het niet. De MPP spanning van de panelen ligt dik onder de MPP range van de omvormer. Die zal dus nooit optimaal gaan presteren.

Heb je alles al gekocht of moet je het nog gaan kopen?

Groeten, Lex
Johan Van T Wout 4 jaar geleden geplaatst
Hallo Lex,

Dank voor je reactie. De designsoftware van Growatt heb ik wel eens op mijn PC gehad. Ik ben er niet echt weg van. Het is wel een goed idee van je. De spullen zijn nog niet gekocht dus er is nog niets aan de hand. Het vreemde is dat de technical support van Growatt er eigenlijk niet zo moeilijk over doet. Het performed wat minder zeggen ze maar het werkt wel. Ze zeggen dat ik ook 1 string van 12 modules in serie zou kunnen gebruiken. Deze string is dan verdeelt over de twee orientaties van de daken. Dus 1 string van 12 panelen in serie waarbij er 6 richting oost zijn geplaatst en 6 richting west. Dan is het probleem met te lage voltages van de string natuurlijk helemaal opgelost maar hoe performed zo'n oplossing?

Ik ben wat meer bezorgd vandaar mijn vraag.

Om nog eens terug te komen op mijn wat meer generieke vragen:

Nominal DC Voltage / Maximum DC Voltage 360 VDC / 500 VDC Wat betekend dit nu precies in detail?

Het voltage van een string van 6 panelen zit ook onder de 360 VDC van de inverter. Wat gebeurd er dan eigenliijk? Slaat de inverter dan automatisch af?.....

MPP Voltage Range 250 VDC ~ 450 VDC Wat betekend dit nu precies in detail?

Wat gebeurd er als de voltages onder de grens van 250 VDC komt. Werkt de MPPT dan in zijn geheel niet meer? En als die niet meer werkt wat gebeurd er dan eigenlijk? Wordt dan het vermogen doorgegeven van dat moment zonder dat deze geoptimaliseerd wordt naar het MPP?

Start-up Voltage / Initial Feeding Voltage 116 VDC / 150 VDC Wat betekend dit nu precies in detail?

Stratup voltage is volgens mij het voltage waarbij de inverter zichzelf weer automatisch opstart nadat bijvoorbeeld de stroom is uitgevallen. Initial feeding voltage heb ik geen idee wat dat is


Groet

Johan
Lex Schiebaan 4 jaar geleden geplaatst
Hoi Johan,Zou ik ook zeggen als ik Growatt was. Hebben ze weer wat verkocht ;)Maar het idee van een lange string is niet eens zo gek. Let wel op dat ze exact gelijk zijn en exact tegenovergesteld. Zie: https://community.fritts.nl/conversations/oost-west-opstelling-met-sma-25-omvormer?highlight=FroniusJouw vragen (Q):Q: Nominal DC Voltage / Maximum DC Voltage 360 VDC / 500 VDC Wat betekend dit nu precies in detail?A: De nominale DC spanning (Opgegeven ingangsspanning) is zeg maar de meest ideale spanning voor de omvormer. Deze ligt dan ook altijd op ongeveer het midden (meestal iets hoger) van het MPP bereik. Op dit voltage haalt hij het maximale rendement. Zie de bijgevoegde grafiek van een SMA omvormer waarbij de bovenste zwarte lijn de nominale DC spanning toont.De DC max spanning is heel belangrijk. Komt de spanning hierboven dan is het vaak einde verhaal en het kan zelfs erg gevaarlijk zijn. Let op dat je hiervoor niet rekent met de normale open klemspanning. Want die is gebaseerd op 25 graden boven 0. Je moet hier rekenen met de open klemspanning bij 10 graden onder 0. Dit lees je op de datasheet van het zonnepaneel maar daarom raad ik altijd aan de software van de omvormer fabrikant te gebruiken want die is ingesteld op al dit soort extremen.Q: Het voltage van een string van 6 panelen zit ook onder de 360 VDC van de inverter. Wat gebeurd er dan eigenliijk? Slaat de inverter dan automatisch af?.....De MPP Voltage is het belangrijkste. Zit hij daartussen (let op nu kijk je naar de Vmpp) dan is het goed. Zit hij daar niet tussen dan lees volgende antwoord ;)Q: MPP Voltage Range 250 VDC ~ 450 VDC Wat betekend dit nu precies in detail?A: Zie: https://fritts.nl/mpp-tracker-van-de-omvormer/Q: Wat gebeurd er als de voltages onder de grens van 250 VDC komt. Werkt de MPPT dan in zijn geheel niet meer? En als die niet meer werkt wat gebeurd er dan eigenlijk? Wordt dan het vermogen doorgegeven van dat moment zonder dat deze geoptimaliseerd wordt naar het MPP?A: De omvormer kan het MPP niet bepalen en zal dus verdrag vertonen wat je niet wilt. Mogelijk wacht hij op een hogere spanning en doet hij niets of hij geeft een erg laag rendement. Niet doen dus.Q: Start-up Voltage / Initial Feeding Voltage 116 VDC / 150 VDC Wat betekend dit nu precies in detail? Startup voltage is volgens mij het voltage waarbij de inverter zichzelf weer automatisch opstart nadat bijvoorbeeld de stroom is uitgevallen. Initial feeding voltage heb ik geen idee wat dat isA: De omvormer gaat 's nachts helemaal uit zodat hij geen energie verbruikt. Zodra de zonnepanelen een beetje spanning geven (echt bij het eerste kleine beetje licht al) dan wordt hij wakker (>116 Volt). Bij 150 volt gaat hij daadwerkelijk kijken of hij zou kunnen leveren en gaat zijn opstartprocedure in. Als de spanning hoog genoeg is en blijft zou hij kunnen gaan leveren.Groeten,Lex
Johan Van T Wout 4 jaar geleden geplaatst
Hallo Lex,

Dank voor je uitgebreide beantwoording
Heel erg gewaardeerd

Thx!

Groet

Johan
Johan Van T Wout 4 jaar geleden geplaatst
Hallo Lex,

Nog even voor jouw informatie. De Shine Design software is tegenwoordig on line beschikbaar. Op de site van Growatt rechts bovenaan kun je de keuze Shine Desgn maken en registreren.

Dat is wellicht handig voor jou om te weten

Groetjes

Johan
Lex Schiebaan 4 jaar geleden geplaatst
Hoi Johan,

Aha zo zit dat. Vandaar dat ik hem nergens kon vinden bij de downloads.

Bedankt voor de tip!

Groeten, Lex
Harry Tell 4 jaar geleden geplaatst
Hoi

Kan ik op een sma sb2.5 met 1 mpp en 3 stringaansluitingen, naast 8 Risen poly 260wp panelen nog een 4 tal ander merk panelen aansluiten zonder dat dit ten koste van veel rendement gaat?
De risens doen het erg goed momenteel, maar de opstartspanning van de sb 2.5 is 300 V en bij bewolkt weer slaat hij hele dag dan niet omdat ik max 288 V haal soms. Bij zon slaat hij al om half acht smorgns aan.
Ik heb Csun 260'poly op het oog of Ja Solar.

Iemand een tip of advies? Risen kan ik momenteel niet aan komen... vandaar optie ander merk erbij aan te zetten.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 28 March 2017 om 08:36
Aantal lezers 27
Aantal reacties 11