Postcoderoosregeling vs. nieuwe salderingsregeling

Laatste reactie 18/01/2019 20:57 door Antoon
· Markeren als ongelezen
Antoon Rosé 5 maanden geleden geplaatst
Ik ben mij, voor mijn ouders, aan het verdiepen in energiecollectieven en de postcoderoosregeling.
Wat ik er nu van begrijp is dat die collectieven een 'participatie' verkopen aan een lid van het collectief, waarna het lid, op zijn energierekening thuis, energiebelasting in mindering wordt gebracht voor het aantal kWh's dat zijn participatie heeft opgewekt. En dat geldt dan alleen wanneer de installatie die de energie opwekt binnen de 'postcoderoos' van het lid staat (moet aangrenzend postcodegebied zijn).
Het komt er dus op neer dat je jouw inleg -de aanschaf van de participatie- terugverdient met de energiebelasting die je bespaart. En in de praktijk betekent dit dat je er +/- 10 jaar over doet om een participatie terug te verdienen en, omdat een participatie voor 15 jaar geldt, je winst dus +/- 5 jaar aan energiebelasting zal zijn.

Nu vraag ik mij een aantal zaken af:
- Als eerste is natuurlijk de hoogte van de EB (energiebelasting) niet vast. Als de overheid besluit deze te verlagen neemt de terugverdientijd toe.
- Ten tweede bestaat er ook zo iets als de ODE (Opslag Duurzame energie), wat natuurlijk ook gewoon een belasting is, maar die krijg je niet terug. Als de overheid dus echt kwaad wil, verhogen ze de ODE en verlagen ze de EB. De terugverdientijd neemt dan toe.
- Als laatste, wat gebeurt er in 2022, wanneer de huidige salderingsregeling vervalt? Normale particulieren, met zonnepanelen op hun eigen dak, krijgen dan de EB niet meer terug voor de kWh's die ze terugleveren. Eigenaren van een participatie nog wel?

Indien eigenaren van een participatie na 2022 nog steeds de EB terugkrijgen, wordt het dan voor ons, als particulieren met zonnepanelen op eigen dak, niet interessant ook een cooperatie op te richten waarvan wijzelf (het enige) lid zijn?
johannes visser 5 maanden geleden geplaatst
Hoi Antoon,
hier maar even reageren omdat de laatste berichten meer met dit topic te maken hebben.
Je zou natuurlijk ook met een aantal buren, welke ook panelen hebben, een cooperatie op kunnen richten waarbij je de panelen verschuift naar je buren en visa versa.
Op deze manier heeft niemand zijn eigen panelen op het dak.
Zou dit een idee zijn?
groetjes, Johannes.
Antoon Rosé 5 maanden geleden geplaatst
Alle opties staan wat mij betreft open......
Het enige dat ik er nu over denk is dat het in mijn ogen niet eerlijk is dat bezitters van een participatie wel de energiebelasting terug zouden krijgen en bezitters van zonnepanelen op hun eigen dak niet.

Persoonlijk vraag ik mij af of dit niet in strijd is met de wet. Er zijn eerder belastingregels gestrand vanwege rechtsongelijkheid........
Wim J 5 maanden geleden geplaatst
Ik heb me ook verdiept in de PCR, omdat dit een alternatief is voor zonnepanelen zonder het gehele geregel.
Ik ben er alleen achter gekomen dat je afhankelijk bent van de medewerking van je energieleverancier. Dat bijt stevig met het jaarlijks
wisselen van energieleverancier wat ik doe.
Antoon Rosé 5 maanden geleden geplaatst
Ja, mee eens. Dat is zeker ook een punt.

De cooperatie moet aan alle leveranciers van alle leden doorgeven hoeveel kWh de participatie per lid heeft opgebracht. Daarom sturen cooperaties op één leverancier voor alle leden.
Dit beperkt je zeker in de vrijheid en eenvoud van overstappen.

En wat doe je bij overlijden van een eigenaar van participaties waarvan de erfgenamen niet in de postcode roos wonen?
Participaties zijn waardeloos voor eigenaren buiten de postcoderoos.

En als laatste de overhead van de cooperatie. De energiebelasting over de opgewekte kWh krijg je dan wel terug, maar de opbrengst van de opgewekte kWh zelf gaat naar de coopereatie.
Met de huidige prijzen van +/-5 cent kale kWh prijs en energiebelasting van +/-10 cent/kWh betekent dit dat 1/3 deel van wat een participatie oplevert naar de cooperatie gaat.
Wim J 5 maanden geleden geplaatst
In de PCR die op dit moment wordt opgezet in mijn gemeente wordt beweerd dat je de opbrengst van de verkoop van de stroom ook krijgt.

Zie www.zonopleiderdorp.nl
Antoon Rosé 5 maanden geleden geplaatst
Interessant!
Bij jullie wordt de terugverdientijd ook op 7-8 jaar ingeschat, bij ons op 10 jaar:
https://www.energiecooperatiewijdemeren.nl/collectieve-energieopwekking/

Ik kan bij jullie zo snel niet vinden waar de cooperatie van wordt betaald. Bij ons staat dat in de brocure: https://energiecooperatiewijdemeren.nl/data/documents/Informatiebrochure-en-overeenkomst_collectieve-energieopwekking.pdf
Zie blz. 7 'Jaarlijkse uitvoeringskosten'.

Bij jullie zie ik ook die 15 jaar niet terugkomen en bij jullie is één participatie gelijk aan 250kWh/j, terwijl dat bij ons de opbrengst van 'jouw' paneel/jaar is (en dat kan natuurlijk fluctueren).

Bij ons zie ik staan dat de installatie van de panelen begint als 70% van de paricipaties is verkocht. Ik heb geen idee hoever ze daarmee zijn.
Wim J 5 maanden geleden geplaatst
In Leiderdorp is een en ander nog in de opstartfase. Je kan je alleen opgeven als belangstellende. Vermoedelijk komt de rest dit jaar.

Voor mij zou het belangrijk zijn dat ik geen “toestemming” nodig heb van de energieleverancier. Alleen bepaalde leveranciers, of wel bij een leverancier maar dan zonder introductiekorting (die bv via gaslicht.com krijgt) maakt het wel erg een “wild guess” qua rendement.
Antoon Rosé 5 maanden geleden geplaatst
Idd, €325 terugverdienen tegen €0,10/kWh (of evt. €0,16/kWh als je ook geld voor de kWh's krijgt) en daarvoor meerdere keren €100 welkomskorting moeten mislopen is een hele slechte business case.......

Het probleem van die toestemming van de energieleverancier is natuurlijk het feit dat het voor de leverancier een hoop sores oplevert, die anderhalve kip en een paardekop die voor een x-aantal kWh's de energiebelasting verrekend willen zien.
Als je qua prijs al aan de onderkant van de markt zit kan ik mij voorstellen dat je dat er als leverancier  niet bij wilt/kunt hebben.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 09 January 2019 om 11:48
Aantal lezers 17
Aantal reacties 9