PV installatie op een eindgroep B16 automaat kabel 3x1.5mm²

Laatste reactie 05/03/2021 15:40 door Gerald
· Markeren als ongelezen
Gerald key 1 jaar geleden geplaatst
Graag wil ik een onafhankelijk antwoord op deze case.

Punt een
Aanlegt een pv installatie op een woonhuis, gevoed op een B16A eindgroep 3x1.5mm² Xmvk +/- 15meter netjes een werkschakelaar omvormer met op een schuindak 6 panelen samen +/- 2300 watt.
volgens NeN 1010 mag een 1.5mm² gezekerd worden met een 16A automaat.
Nu wordt er terug gevoed natuurlijk geldt dan nog steeds beveiliging 16A voor een kabel 3x1.5mm²?

tweede punt.
Het vreemd geleide gestel waar panelen op liggen is vereffend/geaard met netjes een 6mm²
deze komt op werkschakelaar en wordt op de beschermleiding aangesloten deze is natuurlijk 1.5mm² omdat de kabel 3x1.5mm² is, maar minimale diameter van beschermleiding aan een vreemd geleidende stel moet toch minimaal 2.5mm² zijn..
 

derde punt.
de impedantie van 1 Ohm of hoger op de kabel van de eindgroep daar schrijf fritts je dat dit niet wenselijk is en fabrikanten ook. dit voor de waarborging van maximale productie ivm overschrijden van maximale spanning. met mooi weer stoppen panelen ivm overschrijden 253 volt gridt spanning deze wordt omhoog gezet om shut down te voorkomen voldoe je dan nog aan norm,
of kan je hiermee in overtreding komen van leveren? (hele wijk heeft panelen en gaan uit bij zonnig weer)

met vriendelijke groet Gerald
Gerard Dut 1 jaar geleden geplaatst
Punt 1: Ik neem aan dat het een bestaande kabel is. Het kan met 1,5 maar ik zou als het mogelijk is de kabel vervangen. Dan ben je ook van punt 2 af.

Punt 2: er waren ook tijden dat aarding niet eens verplicht was. Ik zou het er op wagen.

Punt 3: Dat zou ik nooit doen. Waarschijnlijk redelijk onmogelijk en zeker verboden. Maar ook zijn jouw eigen apparaten en dat van de buren niet allemaal geschikt voor een spanning boven 253 V. Ook verzekeringstechnisch zit je goed fout.
Ik zou je netbeheerder verzoeken om het netwerk te verzwaren.
reactie op @gerarddut:
Gerald key De Installatie is van 2020.
Wijk project woningbouw

En punt 3 de installateur wil de waardes aanpassen.
Omdat er veel mensen uitval hebben ik denk door de 1.5 mm2 

1 jaar geleden

Beantwoorden

Gerard Dut Nu snap ik het niet. Hoe oud is je huis? Die 1,5 mm2 is die door de installateur aangelegd?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Gerald key Ja door een erkende en best wel grote installateur. De hele wijk is met 1.5mm2 nieuwe kabel Xmvk gedaan en met een nieuwe eindgroep uitgebreid een B16 niet achter aardlekschakelaar.
Ze gaan via het afzuigkanaal van zolder naar de keuken beneden. En dan boren ze een gat door de metalen buis naar buiten. Zonder wartel of iets. Laatste stuk plakken ze een wit koker kanaal tegen muur en plafond.

1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Antoon Rosé 1 jaar geleden geplaatst
Mijn 2 centen (en evt. als aanvulling op @gerarddut​):

1: Altijd geldt: "Hoe dikker hoe beter", maar ik denk dat ik het met je eens ben dat 1,5mm2 hier in principe volstaat.
2: Los van hoe ik over de noodzaak van aarding van de frams denk, zoals het nu is voldoet het niet aan NEN1010 volstaat het vervangen van de 1,5mm2 kabel voor een 2,5mm2 kabel officieel ook niet.
De aardedraad moet over de hele lengte, dus vanaf het frame tot aan het aardpunt 6mm2 zijn: https://fritts.nl/aarding-zonnepanelen/
3: De regel is dat een inverter een beveiliging moet hebben tegen overspanning om te voorkomen dat de netspanning boven de 253V komt.
Heel strikt genomen gaat het er dus om dat de spanning op jouw netaansluiting de 253V niet mag overschrijden.
Met dit in het achterhoofd zou het dus toegestaan zijn in het ontwerp van een installatie rekening te houden met het verlies in de kabel tussen inverter en netaansluiting en de inverter zo in te stellen dat deze pas afschakelt bij een hogere spanning dan 253V (een waarbij de spanning op de netaansluiting groter dan 253V wordt).
Dus, los van de vraag of het mogelijk is, als jij de inverter zo kan aanpassen dat de beveiliging blijft werken en uitschakelt zodra de spanning op de netaansluiting groter dan 253V wordt zie ik geen enkel probleem. (of de netbeheerder daar ook zo over denkt waag ik trouwens te betwijfelen).
Gerard Dut 1 jaar geleden geplaatst
Aanvullend wat @antoonros​ zegt, kun je waarschijnlijk goedkoper de kabel verzwaren naar 6 kwadraat. Voldoe je aan de eis voor de aarde en dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat jouw installatie het laatst in de straat uitschakelt. Helaas heb je wel veel meters kabel, maar je hebt geen grote installatie.
Ad Bosch 1 jaar geleden geplaatst
De aardingskabel moet een minimale diameter hebben van de grootst toegepaste diameter in het AC of DC systeem.
Informatie over aarding kun je ook vinden in het ISSO handboek of NEN 1010: 2015 en NPR5310.
https://www.libra.energy/faq/moet-een-zonne-energiesysteem-vereffend-worden/
Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
Wellicht kan de installateur dan eens in de meterkast komen meten wat daar de spanning is op de hoofdaansluiting (elke fase in geval van 3-fase aansluiting) en dan ook bij de omvormer, als daar een aardig verschil in zit dan inderdaad dikkere kabel bij iedereen.

Maar 2300Wp panelen op wat voor een omvormer? 2kW dan zou 1,5mm2 in principe genoeg moeten zijn, maar 15m is best een stukkie, dus sowieso liever 2,5mm2.
Verkeerde zuinigheid van de installateur....?

Iedereen klagen bij de netbeheerder, die moeten de boel gewoon een trap lager/hoger zetten, zodat de netspanning lager wordt.

Heb je detail logging in de omvormer, zodat je in grafiek vorm de netspanning kan laten zien?
Of welke spanning zie bijvoorbeeld om 21:00 's avonds.

Ohja, heeft iedereen een 3-fase aansluiting in huis en heeft de bouwer/installateur bij iedereen de PV op fase 1 gezet??? En dus niet steeds versprongen per woning?
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 04 March 2021 om 23:12
Aantal lezers 19
Aantal reacties 6