PV set lijkt slechts 50% op te wekken

Laatste reactie 25/03/2020 09:32 door Jeffrey
· Markeren als ongelezen
Erik Beens 1 week geleden geplaatst
Hallo forum leden,

Sinds 17 december een zonnepaneel set laten installeren met onderstaande details.
Een hoekje (gemiddeld ongeveer 30 bij 30 cm) van de panelen ligt in de morgen en in de middag in de schaduw. Tussen 10:00 uur en 12:20 uur liggen alle 8 panelen in de volle zon.

Ik hoor graag van jullie of onderstaande grafiek een normaal beeld laat zien of dat er iets niet klopt.
Naar mijn idee is de piek tussen 10:00 uur en 12:20 slechts 50% van wat het zou moeten zijn. Ik heb de installateur gebeld en die heb ik wat gegevens gestuurd en zegt dat dit heel normaal is. Ik wil graag van jullie weten of dit inderdaad normaal is, of dat er toch iets niet helemaal goed is. En als dit zo is, hoe kan ik dit zelf uittesten en goed onderbouwen naar de installateur?

Hieronder de grafiek van mijn PV set waarbij de gehele dag de zon volop scheen en er geen wolkje aan de lucht was. Hierbij is duidelijk te zien dat de set net niet eens de 1000 Watt haalt tijdens de periode dat alle panelen vol in de zon liggen. Naar mijn mening moet dit eerder richting de 2000Watt gaan.Dat de panelen minder opwekken tijdens de schaduw periode is voor mij niet echt relevant. Tijdens deze dag heeft de set 5.9KWH opgewekt, wat ook in vergelijking met andere vergelijkbare sets de helft is.

De dakkapel zorgt voor smorgens tot 10:00 uur voor een hoekje schaduw op de linker kant, en na 12:20 uur voor schaduw op een hoekje van de rechter kant.

Omdat ik twijfelde ben ik gaan zoeken op PVOutput en heb ik mijn set met een aantal andere eigenaren uit de buurt vergeleken. Deze sets komen op de piek tot ongeveer 2200Watt wat mijn vermoeden lijkt te bevestigen.

Gegevens PV set:
Aantal panelen: 8 x 310WP Bisol
Maximaal vermogen: 2480WP/2480KWH.
String: 1
Richting: ZO
Hoek: 48 graden
Omvormer: GoodWe GW2500-NS
Omvormer max PV power: 3250W
Jan Huizinga 1 week geleden geplaatst
U schreef :
Een hoekje (gemiddeld ongeveer 30 bij 30 cm) van de panelen ligt in de morgen en in de middag in de schaduw.
Gebruikt U  Optimizers in Uw installatie ?
Ik lees dat U panelen in  1 string staan en zonder  deze Optimizers  beïnvloed de schaduw dan alle panelen in de opbrengst.
reactie op @janhuizinga:
Erik Beens Nee er zijn geen optimizers geïnstalleerd uit budgetair oogpunt en omdat het huis binnenkort in de verkoop gaat. Wel moeten hiervoor alle panelen goed werken en dat lijkt nu maar voor de helft het geval te zijn (schaduw daargelaten). Dat moet ik eerst opgelost hebben en als blijkt dat de schaduw toch voor een te groot percentage nog een probleem blijkt te zijn zou ik mogelijk nog optimzers gaan  installeren. Is dit dan alleen nodig op de panelen waar de schaduw op komt?

Wat zal de prestatie meer verhogen: 2 aparte strings maken of optimizers plaatsten?
1 week geleden

Beantwoorden

🔥 Jeffrey Rous 1 week geleden geplaatst
Je kan in die grafiek precies zien wanneer het paneel aan de andere kant van de dakkapel uit de schaduw komt, want daar springt het vermogen iets omhoog.

Echter lijkt het qua power of je maar 4 panelen aangesloten hebt zitten, hoe kan die installateur dan zeggen dat dit normaal is?

Mijn 3924Wp op ZO met 45° dak deed vanmorgen om 10:00 3500W!

Je hebt een Goodwe, dus op de portal kan je ook de stringspanning en string stroom zien, kan je dIe grafieken laten zien?
(Edit: in het onderste deel staat rechts data/curve ofzo, daarna kan je in dat onderste gedeelte aan de linkerkant meerdere selecties doen)

Stringspanning zou rond de 8x Vmpp van je panelen moeten zijn, wel op het moment dat ze allemaal in de zon liggen!

Maar wat Jan zegt is ook zeker waar, met aan beide kanten van de dakkapel een Tigo optimizer op het paneel met de meeste schaduw zal een hogere opbrengst geven.
reactie op @jefrous:
Erik Beens Ja klopt dat idee had ik ook. Als de panelen vol in de zon zitten (wat dus nu een kleine 2,5 uur voorkomt op een zonnige dag) zou ik toch minimaal 2000Watt moeten kunnen halen op zijn piek?

Ik heb ondertussen de installateur geïnformeerd en hij zal de gegevens checken. Ik ben benieuwd of er ook daadwerkelijk maar 4 panelen werken van de 8... 
1 week geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous Dat kan je zelf ook op die pagina zien waar je die grafiek ziet, zie mijn 'edit' in het eerdere bericht.
Ik ben namelijk ook wel benieuwd.
1 week geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
🔥 Jeffrey Rous 1 week geleden geplaatst
@erikbeens​ Zo te zien heb je dezelfde vraag ook op Tweakers staan 😋
reactie op @jefrous:
Erik Beens @jefrous​ Jazeker, even kijken waar de slimste personen zich verstoppen :)
1 week geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous De personen met de meeste praktijk ervaringen zitten zeker daar 😏
Maar dat van de Goodwe portal wisten ze niet ;-)
1 week geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 24 March 2020 om 13:43
Aantal lezers 16
Aantal reacties 9