Rendement 1 fase vs 3 fase omvormer (SolarEdge)

Laatste reactie 18/10/2021 21:18 door Louis
· Markeren als ongelezen
Louis Stroomer 1 maand geleden geplaatst
Goedenavond, In een gesprek over het plaatsen van een installatie van 16 zonnepanelen van 370pW adviseerde het bedrijf mij een 1 fase omvormer (SE 4000H). Aangezien ik een 3 fase meterkast heb zou dat ook kunnen, maar hij vertelde me dat het rendement met zo'n 3 fase omvormer lager zou zijn. Is er iemand die dat kan beamen? Alvast dank voor de reactie!
Jeffrey Rous 1 maand geleden geplaatst
Hoi Louis,
eerst even een vraag: de 16 panelen komen die alle 16 op hetzelfde dak, m.a.w. hebben alle 16 panelen dezelfde oriëntatie of is het 8x oost en 8x west? Want dat is wel van belang voor de SolarEdge omvormer keuze.

Als je naar de datasheets kijkt dan heeft een 1-fase HD-Wave inderdaad een iets beter rendement dan een 3-fase SolarEdge omvormer, maar of je dat gaat merken...

Een andere overweging kan zijn:
Je gaat straks max 4kW het net op duwen (min je directe eigen gebruik), waardoor de netspanning (flink) verhoogd wordt bij een 1-fase omvormer, dus mocht je netspanning (op de fase waar je die aansluit) nu al op een zonnige dag rond het middaguur aan de hoge kant zijn, kan het zo maar zijn dat de omvormer uit gaat vanwege te hoge netspanning (>253V).

Als je een 3-fase omvormer zou hebben, dat wordt het vermogen van 4kW verdeeld over de 3 fases en zal de netspanning stukken minder verhoogd worden.

Een 3-fase omvormer is alleen wel duurder dan een 1-fase model, dus wellicht is dat ook een reden van de installateur om de offerte zo goedkoop mogelijk te houden ;-)
Louis Stroomer 1 maand geleden geplaatst
Hallo Jeffrey,
Dank voor jouw reactie, ik leer elke dag bij.... en deze informatie helpt me echt!

Ja, de panelen zijn verdeeld over een oost- en westdak.

Weet je ook in welke orde van grootte het prijsverschil tussen een 1-fase en 3-fase omvormer ligt? Want als het niet te gek is ga ik natuurlijk toch voor het beste systeem dat ook op termijn optimaal blijft werken.
Jeffrey Rous 1 maand geleden geplaatst
ah, O/W, dan is een standaard 3-fase SE4K niet de oplossing!
Want die heeft 750V als DC stringspanning nodig welke de optimizers moeten leveren en aangezien oost en west niet tegelijk in de zon liggen gaat dat heel slecht met maar 8 panelen aan iedere kant.

Een alternatief is de 3-fase SE4K-RWB (voor korte PV-strings), deze heeft dezelfde DC stringspannnig (375V) nodig als de 1-fase HD-wave omvormer wat met 8 optimizers gehaald kan worden.
Nadeel is dat die 3-fase SE4K-RWB stukken duurder is dan de standaard 3-fase SE4K EN ook nog eens minder efficiënt!

Check bijv. een solar-bouwmarkt.nl voor de prijsverschillen tussen deze 3 modellen.
889 - 1039 - 1279
Die 400 euro meerprijs terugverdienen doe je niet echt.

Weet je welk type optimizers ze in de offerte hebben staan?
En wat de helling van je dak is?
Louis Stroomer 1 maand geleden geplaatst
Nee, ik zie niet zo gauw welke optimizers het zijn. Ik heb een folder bij de offerte met Power Optimizers van SolarEdge waar er een heleboel op staan (P370/P401/P404/P405/P485/P500/P505). 
Zou ik één specifieke van die optimizers moeten willen? De panelen zijn Longi 365 of Longi 370 als die er in januari zullen zijn.

Als ik een bedrag van rond de 6000 euro in 5 jaar kan terugverdienen is 400 extra toch nog geen half jaar erbij? Of zie ik dat verkeerd? 

Ik schat dat de helling van het dag niet ver afwijkt van 45 graden.

Dank nogmaals voor jouw assistentie!
Jeffrey Rous 1 maand geleden geplaatst
Lijkt mij wel handig om te weten wat ze precies leveren voordat je tekent, zodat je er later geen gedoe over krijgt.

Er zijn optimizers die 60V of 85V als max DC output hebben (zie die folder), het ligt er een beetje aan of men ze alle 16 in 1 string plaatst of dat ze er toch 2 stringen van 8 van maken.

Met 85V output optimizers heb je minder panelen in de zon nodig voordat de benodigde 375V bereikt is en de omvormer begint te leveren. Met O/W ligt natuurlijk maar 1 kant echt in de zon ;-)

Over het terugverdienen van die 400 euro heb je gelijk.
Het is maar hoe je dat zelf ziet, de een vindt dat zonde geld, een ander ziet het als geruststelling dat de spanning niet te hoog wordt.

Maar zo kan je ook zeggen heb je eigenlijk wel schaduw en dus SolarEdge nodig?
Want een simpele 1-fase stringomvormer met 2x MPPT is stukken goedkoper en werkt net zo goed met 2x 8 panelen er aan!
Louis Stroomer 1 maand geleden geplaatst
Ja, ik begrijp het. Ik ga er goed over nadenken; heb weer heel wat geleerd vandaag. Dank je wel!!
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 17 October 2021 om 21:39
Aantal lezers 13
Aantal reacties 7