Rendement verlies

Laatste reactie 03/02/2022 05:52 door Jan
· Markeren als ongelezen
J S 6 maanden geleden geplaatst
Hallo mede Frittsers, Mijn naam is Julian en woon in het noorden van het land. Ik had twee jaar geleden mijn eerste hoekwoning gekocht met 20 zonnepanelen ( merk en capaciteit niet bekend) en een omvormer van Solar Bright.  Het systeem is in 2016 aangelegd en volgens de vorige eigenaar kon het systeem per jaar rond de 3000KWh opwekken maar het valt mij eerlijk gezegd een beetje tegen. Ik zit nu na een volle jaar op ongeveer net geen 1300KWh. Dat lijkt mij veel te weinig voor dit systeem. Mijn vermoeden is dat sommige zonnepanelen niet helemaal goed functioneren. Kan ik via monitoring uitsluiten? Is hier ergens een app voor? Alvast bedankt. 
Jan Huizinga 6 maanden geleden geplaatst
Goedendag Meerdere factoren kunnen hierin een rol spelen , Het aantal Wp per paneel , de gradenhoek , op welke windrichting ze liggen , schaduw , optimizers enz , enz. Indien u optimizers hebt kan er met een bijbehoorende app per paneel gekeken worden wat ze doen. Om een indruk te geven mijn systeem :  12 panelen van 265 Wp opgesteld op het zuiden sinds 2016 brengen gemiddeld 3000 Kwh  per jaar op. Ook op een slimme meter kan je aflezen wat de panelen opbrengen.
Jeffrey Rous 6 maanden geleden geplaatst
Waar zie je die 1300kWh? Ik neem aan dat je dit op de omvormer afleest of bedoel je de teruglevering aan het net? Welke gegevens kan je nog meer op de omvormer zien, zoals stringspanning, stroom etc. Is het 1 string of zijn het meerdere stringen die op de omvormer aangesloten zitten. Foto? Kan je met een ladder bij de onderste panelen komen? Dan eventueel een foto maken van de achterkant van het paneel, daar hoort een sticker te zitten met de info er op. @janhuizinga​ "Ook op een slimme meter kan je aflezen wat de panelen opbrengen." Alleen als je alle andere verbruiksgroepen het hele jaar uit hebt staan ;-)
Jan Huizinga 6 maanden geleden geplaatst
Jeffrey Rous  Je hebt helemaal gelijk Je totale opbrengst is niet af te lezen ,maar wat ik eigenlijk bedoel is dat met een beetje zonuren je op dat moment de terug gelevede Kwh kan zien en die  zou toch redelijk moeten zijn met 20 panelen. Dit kan  een indictie zijn van de staat van je pv installatie.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 02 February 2022 om 16:25
Aantal lezers 13
Aantal reacties 4