Selectiviteit

Laatste reactie 26/07/2021 17:13 door Dennis
· Markeren als ongelezen
Dennis Lak 1 week geleden geplaatst
Goedendag, 
Nou zijn er zonnepanelen geplaatst bij een vriend van me op de boerderij.
Er komt binnen 3x 80A , en de omvormer is afgezekerd met 3x 100A op de busbar ,  mijn vraag is hoe zit dat met de nen normen en selectiviteit,  mag dit?
Zonnepanelen boer zegt dat de omvormer dit regelt kwa gebruikers en teruglevering.
 Grt Dennis 
Antoon Rosé 1 week geleden geplaatst
Selectiviteit is niets meer dan dat de automaat waarachter een gebruiker zit gegarandeerd eerder uitschakelt dan de automaat (of smeltzekering) van de netaansluiting.
Voor meer uitleg zie: https://fritts.nl/selectiviteit-zonnepanelen/

Een gebruiker met 3x100A achter een netaansluiting van 3x80A is dus per definitie niet selectief.
Of dat mag of niet weet ik niet want het zou kunnen zijn dat er voor bedrijfsmatige aansluitingen andere regels gelden dan voor (kleine) huisaansluitingen.

Of je het moet willen is een andere vraag.
Nu hebben die 3x100A eigenlijk geen nut omdat de 3x80A altijd als eerste uitschakelt en dan heeft de hele boerderij geen spanning meer.
Een tweede nadeel is dat je geen redundancy hebt: Bij een selectief systeem heb je de netaansluiting als achtervang van de automaat van het aangesloten apparaat. Nu heb je effectief alleen de netaansluiting als beveiliging.

Waarom hebben ze het zo aangesloten? Daar moet een reden voor zijn want iedereen begrijpt dat er uiteindelijk slechts 3x80A teruggeleverd kan worden (anders gaan de netzekeringen eruit).
Indien de installatie echt 3x100A kan opwekken, dan is er misschien rekening gehouden met een minimaal achtergrondverbruik van 3x20A dat er altijd is.

Die laatste opmerking (los van de vraag of die correct is) heeft niets te maken met de beveiliging van het systeem en daar hebben we het hier over.
Dennis Lak 6 dagen geleden geplaatst
Gaat me meer om wat mag er nou ?
Kwa regelgeving.
kennet nie 6 dagen geleden geplaatst
Met zoveel stroom in de groepenkast met PV invoeding en netinvoeding komt er nog een probleem bij kijken:
https://search.abb.com/library/Download.aspx?utm_medium=email&utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=WhitepaperPvPanelen&DocumentID=1SPC801280B3101&LanguageCode=nl&DocumentPartId&Action=Launch
Dennis Lak 6 dagen geleden geplaatst
Kenniet klopt hep ik ook nog gezegd , installatie is natuurlijk gekeurd op 3x80 , nou zou het waarschijnlijk nooit gebeuren maar er kan een veel te hoge stroom gaan lopen .
Dennis Lak 6 dagen geleden geplaatst
Kwa selectiviteit geldt nog steeds de netcode als hoofdlijn toch?
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 22 July 2021 om 14:52
Aantal lezers 14
Aantal reacties 6