SI eenheden

Laatste reactie 27/05/2019 20:54 door Antoon
· Markeren als ongelezen
Antoon Rosé 4 jaar geleden geplaatst
Het zal een van mijn autistische trekjes zijn, maar het valt mij op dat niet iedereen SI-eenheden op de juiste wijze gebruikt.
Daarom een korte uitleg hierover.

De SI-eenheden of het SI-stelsel is een stelsel van uniforme internationale standaardeenheden, bedoeld om te voorkomen dat in (internationale) communicatie misverstanden ontstaan over de gebruikte eenheden:
https://nl.wikipedia.org/wiki/SI-stelsel

Er zijn 7 SI-basiseenheden en een veelvoud aan afgeleide eenheden. Omdat de verschillende eenheiden met één of meerdere letters worden aangegeven komt het voor dat letters dubbel worden gebruikt en dan vindt het onderscheid plaats door gebruik van een hoofdletter of een kleine letter.
Om verwarring en misverstanden te voorkomen is het dus belangrijk om de juiste combinatie van kleine letters en hoofdletters te gebruiken.

Een heel bekend voorbeeld is de 'm' en de 'M'. In dit geval gaat het om SI-prefixen of SI-voorvoegsels die een vermenigvuldigingsfactor aangeven.
De 'm' staat voor 'mili', dus één duizendste en de 'M' staat voor 'mega', ofwel een miljoen.
Iemand die het over 1mV (één duizendste volt) heeft, heeft het dus over iets heel anders als iemand die over 1MV (één miljoen volt) praat.

Omdat wij het hier op dit forum veel over elektriciteit en vermogen hebben komen hier alle mogelijke schrijfwijzen voor een 'kilowattuur' voor.
De juiste is 'kWh'
- Het is een kleine 'k' omdat de 'k' hier staat voor het voorvoegsel 'kilo' (1000). De grote 'K' is de eenheid 'Kelvin' die temperatuur aangeeft.
- Het is een grote 'W' omdat de eenheid voor vermogen watt (vernoemd naar James Watt) met een hoofdletter geschreven wordt. (voor zover ik weet heeft de kleine 'w' geen betekenis)
- Het is een kleine 'h' omdat deze staat voor 'hour/uur' en de grote 'H' wordt gebruikt voor de eenheid 'Henry', de eenheid die de waarde van een spoel aangeeft.

Vaak, ik weet niet of dit echt altijd zo is, worden eenheden die vernoemd zijn naar een persoon met een hoofdletter geschreven. Voorbeelden hiervan zijn spanning in volt (V), vernoemd naar Alessandro Volta, stroomsterkte in ampère (A), vernoemd naar André-Marie Ampère en vermogen in watt (W), vernoemd naar James Watt.

Disclaimer:
Dit stukje is niet bedoeld om mensen aan te vallen. Het is slechts bedoeld om uit te leggen waarom dingen zijn zoals ze zijn en mensen de achtergronden te geven waardoor ze stukjes foutloos kunnen schrijven. Net zoals we er (hoop ik) allemaal naar streven om zonder spel- en grammaticafouten te schrijven.
Patrick Looys 4 jaar geleden geplaatst
Boeiend en leerzaam lapje tekst hoor, @antoonros​ ?
Antoon Rosé 4 jaar geleden geplaatst
Ik ben blij dat je het leerzaam noemt en niet belerend ?
reactie op @antoonros:
Patrick Looys ...als iemand de moeite neemt om iets op prettige wijze te verhelderen en uit te leggen, dan kan degene die er minder of geen weet van heeft, dit onmogelijk belerend noemen wat mij betreft ;-)
4 jaar geleden

Beantwoorden

Jan Huizinga 4 jaar geleden geplaatst
Persoonlijk vind ik dit leerzaam maar dat komt omdat ik een elektro technische opleiding heb gehad. Alhoewel er een hoop mensen onder ons zijn die niet zo bekend zijn met deze materie ,
En over het algemeen weet menig één wel wat er bedoeld wordt met  'kWh' of KWH of kwh
en anders vragen zij wel om uitleg.
reactie op @janhuizinga:
Teake De Jong Antoon, hartelijk dank voor deze duidelijke uitleg!
Ondanks dat ik alle installaties op mijn daken zelf heb aangelegd snap ik nog steeds weinig van het fenomeen "elektriciteit" 
Ik kijk uit naar een volgende les waarin je in Jip en Janneke taal uitleg geeft over de fenomenen watt, volt, ampere, ohm etc. ?
Teake. 

4 jaar geleden

Beantwoorden

Jan Huizinga 4 jaar geleden geplaatst
 Hoi Teake De Jong
Misschien een verduidelijking op Antoon zijn verhaal . (zie link )
http://www.elektro-theunissen.nl/wat-is-elektriciteit/
en anders is er op internet veel meer over te vinden.
Antoon Rosé 4 jaar geleden geplaatst
In mijn gesprekken met anderen heb ik gemerkt dat veel technisch minder onderlegde personen de wondere wereld van elektriciteit beter begrijpen wanneer je het vergelijkt met water dat door buizen of door een rivier van hoog naar laag stroomt.

Spanning (voltage) is dan te vergelijken met hoogteverschil.
Iedereen kan zich voorstellen dat water harder stroomt wanneer het hoogteverschil groter is.

Stroom (amperage) is te vergelijken met de hoeveelheid water die per tijdseenheid door de buis of rivier stroomt en iedereen kan zich voorstellen dat er meer water per tijdseenheid passeert wanneer je de buis dikker, of de rivier breder maakt of juist het hoogteverschil groter maakt.

Weerstand is te vergelijken met een stuk dunne buis of een rivierversmalling in het traject.
Iedereen kan zich voorstellen dat er minder water door een buis kan lopen wanneer je ergens in die buis een dunner stuk plaatst.

Energie en vermogen kun je voelen wanneer je jouw hand onder een stromende kraan houdt.
Wanneer er een klein straaltje uit de kraan komt voel je minder kracht op jouw hand (=hoef je minder kracht uit te oefenen om jouw hand op dezelfde plaats te houden) dan wanneer er een dikke, grote straal uit de kraan komt.

Uiteindelijk zit deze analogie ook niet ver van de werkelijkheid als je watermolekulen vergelijkt met electronen.

Ook de verhoudingen tussen de hierboven beschreven eenheden zijn aan te voelen:

De wet van Ohm stelt dat spanning in volt (U) is het product van stroom in ampère (I) en weerstand in ohm (R), dus U = IxR Of de afgeleiden I = U/R of R = U/I.

Neem in gedachten twee vaten water op een bepaalde hoogte. De eerste heeft een bepaalde buis in de bodem en de tweede een buis met een 2x zo dikke buis (met dik bedoel ik dan de oppervlakte van de doorsnede van de buis).
Iedereen voelt aan dat er door die tweede buis 2x zoveel water stroomt.

In de analogie van de wet van Ohm is de weerstand bij het tweede vat 2x zo klein terwijl de hoogte gelijk is. I = U/R (stroom is spanning gedeeld door weerstand) zegt dat de stroom 2x zo groot wordt indien de weerstand 2x zo klein wordt.

Om nu de stroom water bij het eerste vat gelijk te krijgen aan die bij het tweede vat (die met de 2x zo dikke buis) kun je eenvoudig de hoogte van het eerste vat 2x zo hoog maken.

Eigenlijk zou je er tekeningen bij moeten maken, maar iemand met een klein beetje fantasie kan dit in zijn hooft al eerdig voorstellen denk ik.

Ook voor de formule van vermogen zijn analogieen met water te bedenken.

Vermogen in watt (P) is het product van spanning in volt (V) en stroom in ampère (I), dus P = UxI
Iedereen kan zich voorstellen dat de kracht op jouw hand 2x zo grrot wordt als er 2x zoveel water uit de kraan komt (en de stroom I dus 2x zo groot wordt).

Zo kun je nog veel verder gaan...........
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 24 May 2019 om 11:18
Aantal lezers 21
Aantal reacties 6