Slimmemeterportal.nl

Laatste reactie 20/07/2017 20:10 door Erik
· Markeren als ongelezen
Erik Zwaan 6 jaar geleden geplaatst
Eindelijk je PV installatie op je dak, en (dus) ook je Slimme Meter geïnstalleerd (gekregen)?

Idealiter wil je de data van je Slimme Meter natuurlijk in 1 overzicht met je opwekkingsgegevens vanuit je omvormer, nou dat is nog best een uitdaging! De Pruts-1 poort van de Slimme Meter is nl. het domste stukje slim ;o)

Wil je toch je data, gratis en voor niets, uit je Slimme Meter;


https://www.slimmemeterportal.nl/

In het Portal geeft hij zelfs het aantal zonuren over de laatste 30 dagen weer, voor de echte freaks zou je dit weer kunnen gebruiken om met de data vanuit onderstaande site e.e.a. om te rekenen naar verwachte opbrengst in die periode.


http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/index.htm

PS voor andere slimme opties om een SolarEdge omvormer en mijn Slimme Meter te koppelen hou ik me


aanbevolen. Mag ook o.b.v. RS485 aangezien ik ook iEM3155 (MID gecertificeerd) heb geïnstalleerd.
Jeff de R 6 jaar geleden geplaatst
Ziet er leuk uit, maar je geeft dan "iemand" zomaar inzicht in jouw verbruiksgegevens.


Hoe veilig is dit?


Hoe wordt de data verzonden?


Wie kunnen er allemaal "meekijken"?

Dit zijn dan vragen die mij gelijk te binnen schieten... en misschien wel overdreven hoor...

Er zijn toch ook zat domotica oplossingen te verkrijgen waardoor jij alleen deze gegevens kunt uitlezen!?
reactie op @jeffder:
Lex Schiebaan Hoi Jeff,

Dat klopt wel idd. Voor niets gaat de zon op dus ik zou wel de voorwaarden checken. Ik ben over het algemeen erg tevreden over P1 oplossingen. Dan heb je zelf controle over de data.

Groeten, Lex

6 jaar geleden

Beantwoorden

Erik Zwaan 6 jaar geleden geplaatst
Beste @jeffder,

Het is een gratis oplossing (side stream van betaalde versie voor bedrijven).


Natuurlijk kun je het met domotica koppelen, maar niet iedereen heeft zin om te gaan hobbyen,


ook met domotica i.c.m. de P1-poort belandt je in gebied waar je heel veel vragen kunt stellen.

Ik begrijp je vragen maar zie het probleem niet. Deze postcode verbruiksinfo krijgt netbedrijf en


je energiebedrijf toch al. Info bevat geen (gezins)samenstelling e.d. dus beperkt privacy gevoelig.

Persoonlijk zie ik probleem niet, maar heb wel de info zonder dat ik domotica hobbytraject heb gestart. Andersom zou ik nl. graag mijn slimme meter info combineren met mijn inverter/omvormer data ...ook al drama zonder allerlei kabeltjes, integrators e.d.
Jeff de R 6 jaar geleden geplaatst
Hai @erikzwaan ,

Ik snap jouw punt ook wel hoor, maar zijn gewoon even vragen die dan bij mij opkomen.


Wat mij dan nog het meeste tegenstaat is een opzegtermijn van 2 maanden...

Maar ik begrijp dat het bij jou goed werkt en een goed inzicht geeft?


Ook je gasverbruik?
Erik Zwaan 6 jaar geleden geplaatst
Ja Gas en Elektra, zie screenshot. 's middags tussen 3 en 4 heb je de dag ervoor al binnen. Het sluimerverbruik (indicatie o.b.v. nachtverbruik) is leuke info om te analyseren.
Leen van Doorn 6 jaar geleden geplaatst
@Erik: je schrijft dat de verbruiksinfo sowieso bij netbeheerder en energieleverancier belandt. Ze krijgen inderdaad de meterstanden, maar een nuancering is, dat ze in principe alleen de standen krijgen die nodig zijn om de verbruiken af te rekenen. Voor de rest geef je als klant zelf toestemming. Nuon omschrijft het op zijn site als volgt:


---


"Uw netbeheerder leest de meterstanden uit bij de volgende gebeurtenissen:


• 2-maandelijks wanneer u uw verbruikskostenoverzicht ontvangt


• bij de jaarafrekening


• bij verhuizing


• wanneer u klant wordt

Alleen met uw toestemming mogen de standen vaker worden doorgegeven. Uiteraard worden uw gegevens door Nuon vertrouwelijk behandeld. Nuon hecht veel waarde aan de betrouwbaarheid en veiligheid van de meters en de data.

Slimme meter gegevens worden beveiligd verzonden en de meter voldoet aan eisen die het College Bescherming Persoonsgegevens stelt op het gebied van privacy. Wilt u niet dat uw slimme meter wordt uitgelezen, dan kunt u dit aanvragen bij uw netbeheerder."
Lex Schiebaan 6 jaar geleden geplaatst
@leenvandoorn @erikzwaan

De 2 maanden uitlees termijn klopt inderdaad.
Erik Zwaan 6 jaar geleden geplaatst
Of ik nu wel of geen toestemming geef voor het uitlezen ervan ;o)

https://tweakers.net/nieuws/115665/energiedata-miljoenen-nederlanders-gestolen-door-energieleverancier.html

Ik denk dat we met elkaar heel veel meer inzicht in energie-verbruik en besparingsmogelijkheden zouden hebben als we meer data zouden kunnen gebruiken. Dus ik heb er totaal geen probleem mee dat mijn data 'mogelijk' ook als meta-data word geanalyseerd door de beheerder van het platform, sterker nog dat WIL ik ...ik wil immers ook weten of mijn verbruik hoog of laag is t.o.v. soortgelijke huizen en gezinssamestelling. Dat kan niet zonder zelf ook te delen.

Zie onderstaand screenshot vanuit het platform ter info, onmogelijk zonder meta-data analyse.
Lex Schiebaan 6 jaar geleden geplaatst
Daar heb je ook weer gelijk in @erikzwaan

En inderdaad toevallig dat net deze week het verbruik van 2 miljoen op straat liggen.

Ik maak mezelf ook niet zo druk over de dat van mijn eigen verbruik maar ik weet dat het bij veel Nederlanders gevoelig ligt. Maar ik ben absolute voorstander van inzicht in je verbruik. Dat geeft zo'n 10% besparing puur omdat je er mee bezig bent.
Tom Simonis 6 jaar geleden geplaatst
@erikzwaan:


Ik heb deze (zie link) besteld en ga daar volgende week mee spelen.


https://www.sossolutions.nl/slimme-meter-kit-plug-play-met-slimme-meter-kabel


Daarmee zou je je P1-poortje van je Slimme Meter mee uit kunnen lezen.

Ik zit ruime 2,5 jaar mijn verbruik-gegevens te monitoren via slimmemeterportal.nl .


Erg goed te gebruiken voor analyses. Ook goed te zien wanneer de koelkast/vriezer aanslaat, of de CV.
Erik Zwaan 6 jaar geleden geplaatst
Dank je @tomsimonis , was met (zon)vakantie ;o)


Maar dan heb ik nog steeds alleen uitlezing en geen combi met omvormer data, blijft hobby-oplossing.


Ik heb inmiddels ICS-2000 unit van Trust Smart Home (KlikAanKlikUit) met P1 poort, optie in volgende release vrijgegeven, benieuwd wat dat brengt.
Jeroen Huizinga 5 jaar geleden geplaatst
Ik gebruik zelf een Iungo, www.iungo.nl. Is een lokaal kastje (geen cloud rommel) en kan ook PV-output meten (via aparte meters).

Werkt erg fijn! Nadeel is dat het vrij kostbaar is, zeker met de modbus meters.
reactie op @jeroenhuizinga:
Erik Zwaan Tja @jeroenhuizinga ...het ging er juist om dat je met bestaand aanwezige producten inzicht krijg. Begrijp je aversie tegen Cloud daarbij ook niet, jouw lokale (dure) kastje is niet geback-upt en behoeft additionele (kostbare) meters ...dus begrijp je reactie in dit draadje niet helemaal.

Maar leuke oplossing hoor, veel plezier ermee.

5 jaar geleden

Beantwoorden

Jeroen Huizinga Dit draadje ging over oplossingen om verbruiksgegevens uit te lezen, via de P1 poort en daarbij de PV-opwekking te kunnen inzien. Er zijn daarbij een aantal oplossingen gegeven. Ik geef er nog 1, die ik persoonlijk erg prettig vind. En ik vindt het zelf daarbij erg belangrijk dat mijn gegevens niet in de cloud verdwijnen.

Daarnaast: Cloud oplossingen behoeven ook additionele kostbare meters als je betrouwbaar zaken wilt zien als PV-opwekking en bv. verbruik van een laadpaal o.i.d.

Overigens kun je dit kastje backuppen, maar de vraag is hoe nuttig dat is bij zoiets. Ik zou er niet heel rouwig om zijn als de data weg is. Voordeel boven cloud is dat je geen abonnementskosten hebt en ook niet afhankelijk bent van Internet.

Daarnaast gaf je zelf ook aan dat je een ICS-2000 hebt om je P1 uit te lezen. Dus ik begrijp eerlijk gezegd je aversie tegen mijn reactie niet helemaal.

5 jaar geleden

Beantwoorden

Erik Zwaan Draadje ging over Slimmemeterportal.nl en de ICS-2000 heb ik primair voor mijn lichtbesturing, P1-poort integratie werkt overigens aardig voor dagelijks inzicht (zeer beperkt dus).
5 jaar geleden

Beantwoorden

Jeroen Huizinga Goed, maar later kwamen er ook P1 oplossingen als mogelijke oplossing. Daar wilde ik op inhaken.

overigens, misschien relevant: Je geeft aan 'de netbeheerder heeft die informatie toch al', maar dat klopt niet helemaal. Normaal gezien heeft de netbeheerder slechts 1x per 2 maanden toegang tot je meterstanden. met deze site moet je dat verruimen. Daar geef je dan ook toestemming voor. Ik weet niet precies hoe vaak ze het dan uitlezen, maar ik kan mij voorstellen dat dat meermalen per uur is. Op basis van die informatie is er wel heel wat meer uit je data te halen dan op basis van 2 meetpunten over een periode van 60 dagen. Denk daarbij aan of iemand thuis is, vakantie is, of hij in de avond douched of in de ochtend, etc, etc. Kortom, je kunt de leefwijze van een gezin er wel aardig uit herleiden. Zeker in combinatie met bv. een slimme thermostaat die uit gaat als niemand thuis is kun je er bijna op de minuut op aflezen of iemand thuis is.

Het is al bekend dat een dergelijke site (voordat er aanvullende maatregelen zijn getroffen) is misbruikt waardoor het verbruik van een woning anders dan je eigen uitgelezen kon worden. Ik weet niet of het gebeurt is, maar dergelijke informatie is natuurlijk goud voor inbrekers.

5 jaar geleden

Beantwoorden

Erik Zwaan Als het al waar is ...middels social engineering kun je zo ie zo al heel veel achterhalen, dat is geen excuus, nog een argument, louten een feit. Je kunt er beter bewust mee omgaan, dan het negeren. En wat als ze mijn leefpatroon weten ...krijg ik dan adviezen (op maat), help ik installatie-waardes te optimaliseren etc. ...kortom er is niets mis met gebruik, wel met misbruik.

6x per jaar 'leegt' het netbedrijf de registers, dan hebben ze vervolgens nog de profielen van gebruikers. Ze delen ze met je energieleverancier, die je gezinssamenstelling in veel gevallen kent, en hoppa ze hebben deel van die info alsnog.

En wat betreft 'goud' voor inbrekers ...80% is gelegenheids diefstal 'ze zien iets van waarde en halen het weg' (geen voorbereiding), overige is gepland en voorkom je niet door het niet delen van je energie vervruik. Laten we elkaar aub geen angst aanpraten...

5 jaar geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 25 August 2016 om 20:24
Aantal lezers 69
Aantal reacties 12