Solar Frontier panelen uitbreiden

Laatste reactie 14/09/2021 16:21 door Jeffrey
· Markeren als ongelezen
Roger Vanderheijden 11 maanden geleden geplaatst
Graag zou ik volgende vraag willen voorleggen. Ik heb momenteel de volgende installatie:

- Solar Edge SE3000 omvormer
- 20 x Solar Frontier SF165-S dunne film panelen
- 10 x optizimier P405 (2 panelen per optimizer)

Nu zou ik het liefste nog 4 panelen erbij leggen, echter Solar Frontier verkoopt geen panelen meer in Europa. Mijn vragen:
- Is er nog capaciteit beschikbaar op de omvormer om 4 panelen extra aan te kunnen? De panelen liggen pal op het zuiden op een 50 graden dak. Mijn technische kennis is onvoldoende om dit te kunnen bepalen.
- Zijn er ergens nog (tweedehands) Solar Frontier panelen uit te halen?
- Zijn afwijkende Solar Frontier panelen (bijv. SF160 of SF170) te combineren met de SF165-S panelen, mits dezelfde P405 optimizer (of compatible) gebruikt wordt voor die nieuwe panelen?

Alvast bedankt.


Antoon Rosé 11 maanden geleden geplaatst
Die 4 extra panelen, zouden die met schaduw te maken krijgen?
Indien niet, is het waarschijnlijk interessanter om die 4 extra panelen als tweede installatie aan te leggen.4 nieuwe panelen en een kleine stringinverter. Prijstechnisch zal dit niet duurder zijn dan wat jij in gedachte hebt.

Qua aansluiting op de elektra van het huis zou je een tweede kabel naar de meterkast krijgen of je moet iets maken met een verdeler bij de huidige inverter (al denk ik dat je de huidige aansluiting in de meterkast dan te veel gaat belasten omdat je boven de 3600W gaat komen).
reactie op @antoonros:
Roger Vanderheijden De huidige 20 x SF165 panelen (totaal 3300 wattpiek) liggen pal op het zuiden en hebben nooit te maken met enige schaduwval van obstakels gedurende de dag. Het zijn 5 rijen van 4 panelen en bij voorkeur zou ik daar een 6e rij naast willen liggen van 4 panelen, mits de investering beperkt is. Dat wil zeggen dat het op m'n huidige SE-3000 omvormer (geen HD-wave) en groep (Hager MBN 525E) erbij kan en ze qua vormgeving/bouw identiek zijn (vanuit esthetisch oogpunt). In het verleden was 3300 wattpiek voldoen om in onze stroombehoefte te voorzien, maar inmiddels is het verbruik toch wat gestegen (mede door de opgroeiende kinderen, meer apparatuur, etc.). De oplossing is dus puur om het huidige stroomverbruik weer te dekken, zonder dat daar te grote consequenties aan vast zitten qua installatie.

Op termijn wil ik sowieso de omvormer vervangen door een zwaarder 3-fase exemplaar en dan wil ik de bestaande Solar Frontier string daarop aansluiten (die op een 50 graden schuin dak ligt) en daarnaast een 2e string op het plak dak van de garage (ook pal op het zuiden, maar ik zou eventueel ook voor zuid-west kunnen kiezen, om die opwekpiek wat meer richting de namiddag/begin avond te krijgen). Daar zouden dan 400+ wattpiek panelen moeten komen met uiteraard een ander type optimizer, het is immers een 2e string. Toevallig heb ik nog een krachtgroep (MBS 616E) vrij in de meterkast. Ik weet nu echter nog niet hoeveel ik in de toekomst wil/moet gaan opwekken (toekomstige warmtepomp, etc.). We hebben nu nog een 8 jaar oude Nefit HR ketel en die wil ik vooralsnog even blijven gebruiken (is nog niet afgeschreven). Gelukkig is het wel reeds een lagetemperatuurverwarming (zowel vloerverwarming als Jaga Strada LT-radiatoren).

11 maanden geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 11 maanden geleden geplaatst
Als het een ouder type se3000 is (geen HD-Wave) dan mag er dacht ik 135% aan Wp op, wat dan 4050Wp is (sticker op zijkant/datasheet/handleiding?)

Of in de opwek history checken hoe hoog de max W(att) opwek is geweest.
Wellicht gaat het met de 4 extra panelen wat aftoppen op zeer zonnige dagen, maar heel erg is dat niet.

Misschien op marktplaats nog wat te vinden? Ik denk alleen dat je wel geduld moet hebben en er waarschijnlijk (te) veel voor gaat betalen...

Zo lang je extra p405's of een nieuwere 85V output optimizer (p505) in de string erbij zet kan je elk paneel daar op aansluiten die aan de specs van de optimizer voldoet, desnoods 1 paneel per optimizer.

Ik dacht wel ergens gelezen te hebben dat SolarEdge de SF175 en hoger niet meer met 2 op een optimizer ondersteund, vanwege hoge uitval.
reactie op @jefrous:
Roger Vanderheijden In het datasheet staat: "INPUT Maximum DC Power (Module STC) 4050", hetgeen ik dus moet interpreteren als 4050 wattpiek? De huidige 20 x SF165 = 3300 wattpiek en 24 x SF165 is 3.960 wattpiek. Dat zou dus moeten passen. Even uitgaande dat ik nog ergens (2e hands) 4 Solar Frontier panelen kan bemachtigen. Zou natuurlijk ook SF150/SF160/SF170 mogen zijn. Maarja, gaat nog een hele uitdaging worden denk ik. Fraai verhaal dat Solar Frontier in Europa ermee gestopt is voor kleinschalige projecten. Vraag me af of ik dan wel 'n vervangend paneel krijg mocht onverhoopt iets kapot gaan.

Dank voor jullie reacties tot dusver!

11 maanden geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 11 maanden geleden geplaatst
Hier kan je 2x 145Wp SF panelen kopen ?
https://www.marktplaats.nl/a/doe-het-zelf-en-verbouw/overige-doe-het-zelf-en-verbouw/m1732577397-diversen-zonnepanelen-sets.html?previousPage=lr
reactie op @jefrous:
Roger Vanderheijden Klopt, had ik ook al gezien. Ik kwam zelf ook al een setje van 21 stuks SF145 tegen in Duitsland. € 35,00 per stuk, Minimale afname 10 stuks. Lastig, lastig...anders idee maar in de ijskast stoppen. ?

https://shop.reuseandtrade.de/de/anzeige/Solar/Solar-Frontier-SF145-W-noch-21-St--verfuegbar_252

11 maanden geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 11 maanden geleden geplaatst
Let er wel even op, als je naar een grotere 3-fase SolarEdge wilt en je daar die SF string ook op aan wilt sluiten, er is wel een minimaal aantal optimizers per string nodig... 13x p405 uit mijn hoofd, maar ook met 12 werkt dat wel.
Roger Vanderheijden 11 maanden geleden geplaatst
Dank voor de tip Jeffrey! Daar had ik totaal niet op gerekend of aan gedacht. Een minimaal aantal optimizers kan ik zeker wel begrijpen, maar persoonlijk zou ik verwachten dat 10  stuks in een string altijd wel voldoende zou zijn. Kennelijk niet dus. Dus als ik op termijn naar een zwaardere, 3 fase Solaredge wil en daar twee strings op wil aansluiten, dan lukt dat sowieso niet met de huidige 10 x P405 string? Bij 12 x P405 optimizers zou het wellicht nog net kunnen? Dat maakt de uitbreiding natuurlijk wel weer extra interessant. Niet alleen voor de aanvullende kW-uren op de korte termijn, maar ook voor meer compatbiliteit bij overgang naar een zwaardere 3-fase omvormer in de toekomst.
Jeffrey Rous 11 maanden geleden geplaatst
Volgens optimizer datasheet SolarEdge (https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-power-optimizer-datasheet-nld.pdf) is het minimale aantal zelfs 14, maar dat is dan met een ruime marge voor schaduw op panelen.

Een 3-fase SolarEdge omvormer heeft 750V stringspanning nodig welke de optimizers moeten leveren, dus met 10x een optimizer die 85V als output heeft zou je zeggen dat moet ook makkelijk kunnen als er helemaal geen schaduw is. Maar dan kan er haast niks meer bijgeregeld worden (onderlinge verschillen of toch een beetje schaduw bij opstarten/afsluiten). Met 12 optimizers is er alweer veel meer marge.
Je zou de extra 4 ook elke kunnen voorzien van een P405, geeft iets meer marge, maar kost ook meer.
De optimizer met maar 1 paneel zal slechts de helft van de spanning aan de string toevoegen, aangezien daar maar de helft van het vermogen opgewekt wordt en de stroom door de string voor iedere optimizer gelijk is.
Voor de 2e string van de garage moet je ook hieraan voldoen!
of als de oriëntatie nagenoeg gelijk is en alleen de helling anders dan zou je ze ook samen in 1 string kunnen doen, maar dan moet je weer letten of je niet over de max power van 1 string heen gaat. Zie ook onderaan in dezelfde PDF.


Roger Vanderheijden 11 maanden geleden geplaatst
Wederom dank voor het delen van je kennis. Er kleven dus links en rechts nog wat haken en ogen aan. Het is niet "even" 4 panelen / 2 optimizers erbij en we hangen die string in de toekomst "even" aan een 3-fase omvormer, die ook nog een tweede string met totaal andere panelen, optimizers en capaciteit moet bedienen. Het kan wel, mits aan bepaalde voorwaarden (van de bestaande en nieuwe string) is voldaan. Als ik 4 extra Solar Frontier panelen toevoeg, dan moet het haast wel met 2 optimizers. Een optimizer is duurder dan het bijbehorende paneel. ;-) Verder zou ik nu ook geen Solar Front meer leggen, maar het is meer dat ik het verplicht ben vanuit esthetisch oogpunt om een bestaande installatie uit te breiden. Al moet ik zeggen dat de performance best goed is in mijn ogen. Met die 20 x SF165 = 3300 wattpiek heb ik een opbrengst van 3.980 kWh (2020) / 3.820 kWh (2019) behaald. Waren natuurlijk extreem goede jaren, maar 3.590 kWh is de laagste jaaropbrengst sinds 2014. Al ziet dit jaar wel vrij slecht uit tot dusver.

Een andere optie zou kunnen zijn om het huidige systeem volledig te handhaven met de huidige 1-fase omvormer (met of zonder uitbreiding van 4 panelen) en in de toekomst een tweede, separaat 3-fase systeem aan te leggen voor de panelen op de garage. In dat geval zou ik de 3-fase omvormer direct naast de meterkast moeten aanbrengen en daardoor wordt de DC-bekabeling zelfs een stuk korter (vanaf het plat dak ligt er een rechtstreekse 3/4 PVC buis naar de meterkast). De AC bekabeling zou dan zelfs maar 2 meter zijn ofzo. Het is te realiseren, maar zal wat breekwerk in huis betekenen om die omvormer mooi te kunnen wegwerken achter de garderobe (en toch benaderbaar te houden voor vervanging/onderhoud). Misschien is dat nog wel het beste en geeft totale vrijheid wat ik de toekomst aangelegd wordt (waar ik nu nog helemaal geen idee van heb qua capcaiteit. Bijv. vanwege warmtepomp, elektrische auto, etc.).
Jeffrey Rous 11 maanden geleden geplaatst
Die performance is erg goed, zeker voor een 50° dak! ?

Geen idee hoeveel Wp er op de garage past/komt, maar aangezien je nu al een 1-fase omvormer hebt, waarom dan niet gewoon een 2e 1-fase omvormer erbij en die op een andere fase aansluiten?
Ja, dan gebruik je 1 fase niet voor terugleveren, maar de kWh-meter saldeert toch al over de 3 fases, dus dat maakt voor jouw niks uit.

Ik zou de nieuwe omvormer niet opsluiten in een kast, iets van ventilatie moet er wel zijn!
Roger Vanderheijden 11 maanden geleden geplaatst
Inmiddels een week verder en ik kan 4 x Solar Frontier SF145 panelen krijgen voor € 35,00 per stuk (2 weken gebruikt, liggen al jaren in de opslag). Verder heb ik dan nog 2 x P405 optimizers nodig (dik € 50,00 per stuk) en uiteraard dient de bestaande Van der Valk montagerails verlengd te worden. Al met al valt de investering volgens mij mee...? Er wordt dan 580 wattpiek toegevoegd aan de bestaande 3.300 wattpiek.

Ik heb nog eens in de monitoring portal van Solaredge gekeken en als bijlage een daggrafiek van de dag met de hoogte opbrengst die ik zo snel kon vinden. Hooguit tijdens het middaguur op zeer zonnige/optimale dagen zou er dus wat aftopping kunnen gaan plaatsvinden? De overdimensionering kan -neem ik aan- op geen enkele wijze schade toebrengen aan de omvormer?
reactie op @rogervdh:
Jeffrey Rous Nice, dat je er toch nog ergens 4 hebt kunnen scoren.
Het zal dan inderdaad iets aftoppen op perfecte dagen, dat is geen probleem daar kan het tegen.

Dat regelen de optimizers. De MPPT spanning van de optimizer zal iets verhoogd worden (Vmp -> Voc), zodat de panelen iets minder efficiënt gaan werken en ze dus minder opwekken om op de max van de omvormer te blijven.

11 maanden geleden

Beantwoorden

Roger Vanderheijden 11 maanden geleden geplaatst
Ik heb de 4 x Solar Frontier SF145 panelen inmiddels in huis. Nu de panelen nog het dak op krijgen. Aangezien ik echt ’n leek ben, toch nog wat vragen:

-    Ik heb 10 x P405 in de string zitten. De P485 mag in dezelfde string gebruikt worden. Is de P485 geschikt voor Solar Frontier SF145 dunne film panelen of geniet de P405 de voorkeur?
-    Ik heb contact met een bedrijf om de 4 panelen op te nemen in de bestaande string. Ik zie echter allemaal zaken op de offerte staan die ik niet begrijp. Hieronder ter beeldvorming de bestaande installatie en de layout in Solaredge. Er moet dus een 6e (verticale) rij van 4 panelen bij komen. Naar mijn mening wordt de bestaande string 'open gebroken' en komen daar twee nieuwe optimizers tussen. Hetzij een P405 met MC4 splitters of een P405 waarop direct twee panelen aangesloten kunnen worden (of de P485).

Op de offerte staat o.a.:
2 x multi-contact MC4 connector female
2 x multi-contact MC4 connector male
Solar kabel 6 mm2 zwart - 10 meter
Solar kabel 6 mm2 rood - 10 meter
Aardekabel 6 mm2 - 15 meter

Ik ben een echte leek op dit vlak, maar waarom is die solar kabel nodig? De string gaat toch van optimizer naar optimizer en daar komen twee nieuwe optimizers tussen. De solar kabel van en naar de omvormer hoeft naar mijn mening niet aangeraakt te worden. Als ik naar de layout kijk, zou ik zeggen dat optimizer 1.1.5 (bovenste rij) naar 1.1.6 (onderste rij) gaat. In de nieuwe situatie zou 1.1.5 naar de nieuwe bovenste optimizer gaan, dan naar beneden naar de onderste nieuwe optimizer en dan naar 1.1.6 (bestaande optimizer onderste rij). Maar misschien bekijk ik het veel te gemakkelijk...? Niet gehinderd door kennis ;-).
Jeffrey Rous 11 maanden geleden geplaatst
In de eerdere link van de optimizers staat bij beiden (hoge spaning panelen), dus JA beiden zijn geschikt. De P485 kan je blijkbaar ook met dubbele connector paren krijgen, zodat de 2 panelen direct zonder splitter (multi-contact MC4) aangesloten kunnen worden. De P405 heeft een enkele connector paar en dus splitters (extra connector overgang) nodig voor 2 panelen.

Ik zou zeggen vraag het ze, waarom die solar kabel er op staat.
Ik kan me goed voorstellen dat zij ook niet weten hoe de string onder de panelen loopt, dus dan maar op de offerte gezet, kan het tenslotte alleen maar goedkoper worden indien niet nodig?
Zelfde voor de aardkabel, wellicht is de boel nu niet geaard/vereffend en is het voor zekerheid er op gezet?
Maar een paar meter (solar) kabel zijn niet echt de kosten.

Wat wel zo is, is dat de - of de + solar kabel vanaf de omvormer met de optimizer string meegelegd is (als het goed is) en dan op de laatste optimizer aangesloten zit.

In het gunstigste geval loopt de string inderdaad van optimizer 1.1.5 naar 1.1.6 en dan zou je daar de 1.1.11 en 1.1.12 tussen kunnen zetten zonder extra solar kabel.
Maar als de optimizer string verlegd wordt door rechts van 5 en 6 nog 2 optimizers te plaatsen zal de kabel die op de laatste optimizer zit eigenlijk ook verlegd moeten worden.
Ik neem aan ze niet alle andere panelen er af gaan halen om die gehele solar kabel te vervangen...
Of ze laten het zo en je krijgt dan eigenlijk een strukje inductie lus (tussen 5/6 en 11/12)
Of ze knippen die directe solar kabel en zetten er MC4 connectoren aan en verlengen de kabel een stukje, zodat die solar kabel via de nieuwe optimizers loopt.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 27 August 2021 om 14:43
Aantal lezers 15
Aantal reacties 12