Solaredge

Laatste reactie 21/05/2019 13:21 door Patrick
· Markeren als ongelezen
Maikel Mannes 1 jaar geleden geplaatst
Momenteel overweeg ik een solaredge systeem.
Mijn dak is gericht op het zuid oosten en heeft geen last van schaduw.
De reden waarom ik denk aan solaredge is omdat het me een solide systeem lijkt met 12 jaar garantie TOV de 5 van de goodwe. Ook zeggen ze dat hoe ouder de panelen worden hoe meer verschil er tussen de panelen komt. Ook schijnt solaredge beter aan te sluiten te zijn op toekomstige accu's en slimme dingen? Is dit allemaal verkooppraat of zitten er in mijn situatie wel enige voordelen aan dit systeem wat de 1000 euro investering het waard maakt?
Antoon Rosé 1 jaar geleden geplaatst
Iedereen zal hier verschillende meningen over hebben, maar mijn stelling in dat wanneer je geen last hebt van schaduw, dat dan een eenvoudige setup met één of twee strings op een eenvoudige inverter de beste oplossing is.

Verschil in garantie periode is een keuze. Hoe belangrijk vind je dat?
Als mijn inverter stuk gaat koop ik een nieuwe. Is dat na 6 jaar dan heb ik pech, houdt hij het 15 jaar uit dan heb ik geluk.
Voor mij is een inverter gewoon een elektrisch apparaat, net als een tv of een wasmachine.
Voor mij persoonlijk is garantie bij de aankoop van dit soort apparaten geen belangrijk criterium, dat zal voor iemand anders ongetwijfeld anders liggen.

En als laatste zou ik willen opmerken dat voor iedere euro die je extra uitgeeft, je 5kWh extra moet opwekken om die extra uitgegeven euro terug te verdienen. Na 2023 trouwens nog meer.

Toevallig ben ik aan het uitzoeken hoe een systeem met opslag er in bouwblokken uit moet zien. Het lijkt erop dat mijn GoodWe inverter niet in dat plaatje past.
Ik twijfel eraan of een Solaredge er wel in zou passen.
🔥 Jan Huizinga 1 jaar geleden geplaatst
Ze maken de installaties zo dat als we betaalbaar energie op kunnen gaan slaan dat we toch weer een nieuw set moet kopen en het huidige systeem daar niet geschikt voor is. .Dat gaat toch met alles zo .
Mijn mening is : ( Wat Antoon Rosé  ook al schreef  ) een eenvoudig set te kopen wat binnen een beperkte tijd terug te verdienen is, en te kijken hoelang het mee gaat. Als het over een aantal jaar betaalbaar is om op kunnen gaan slaan , koop ik een nieuw set.
Succes met je beslissing.
Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
Volgens mij kan je bij SolarEdge nu al opslag aansluiten en dat is dan wel mooi aan de DC kant, zou op de website moeten staan, geen zin om te zoeken.

Maar om nu al daarmee rekening te gaan houden.... tja.
Eerst maar eens zien waar de regering over 3 jaar mee komen qua afbouw regeling, want het is natuurlijk niet meteen over met salderen.
Patrick Looys 1 jaar geleden geplaatst
Tja, de Goodwe kost ongeveer de helft. Mocht het ding over 5 a 6 jaar de geest geven dan is er voor zeer vermoedelijk een lagere prijs wel weer een nieuwe te koop. Wellicht dan gewoon in een bouwmarkt of IKEA.  Aangezien de techniek dan ook verder is en dus efficienter is met zeer goed mogelijk extra aansluitigen voor opslag, ben je daarmee in totaal niet duurder uit dan dat je nu 1000.- uitgeeft.  En als je situatie het niet nodig heeft, dan is die uitgave voor Solarerdge nu niet echt zinvol.

Dus beter nu goedkoper instappen en straks als het nodig en gangbaarder is vervangen/uitbreiden ivm opslagzaken.
Antoon Rosé 1 jaar geleden geplaatst
Ik wil nog even wat toevoegen:
Wanneer het al zo zou zijn dat de Solaredge inderdaad is voorbereid op het aansluiten van opslag dan is het denk ik nog steeds zo dat je je straks in de keuze van dit opslagsysteem beperkt door nu voor Solaredge te kiezen.
De kans is groot dat op een Solaredge inverter alleen Solaredge batterijen aangesloten kunnen worden en wie zegt dat dat ook de beste oplossing is tegen die tijd.

Opslag wordt bij ons op z'n vroegst in 2023 interessant, wellicht pas in 2033 (als de overgangsperiode is afgelopen). Als je nu een inverter koopt is die in 2033 (bijna) aan vervanging toe, dus ik zou daar nu echt geen rekening mee houden.

@janhuizinga​ heeft het over het kopen van een nieuwe 'set', maar ik denk dat de panelen gewoon bruikbaar blijven. In het slechtste geval zal alleen de inverter vervangen moeten worden (en misschien de panelen in een andere configuratie aangesloten).
Maikel Mannes 1 jaar geleden geplaatst
Ik denk dat ik toch voor een serie omvormer ga kiezen en het geld in m'n zak houd :)
Antoon Rosé 1 jaar geleden geplaatst
👍
🔥 Jan Huizinga 1 jaar geleden geplaatst
Wat ik bedoel Antoon is dat tegen die tijd de panelen meer vermogen leveren en misschien wel kleiner zijn .
Dat merk ik nu al in die 2,5 jaar dat ik ze heb. Mijn panelen 265 WP en heden gaan ze al over de 300WP.
reactie op @janhuizinga:
Antoon Rosé Ik snap jouw punt en feitelijk klopt het zeker wat je zegt.
De panelen die ik in 2009 op ons vorige huis liet monteren waren slechts 175Wp.

Ik denk echter dat het vervangen van panelen slechts in enkele gevallen gebeurt voor dat ze niet meer werken.
Volgens mij is het economisch niet zinvol om goedwerkende oude panelen te verwijderen en te vervangen door nieuwe, betere panelen.
- Ik denk dat tweedehands panelen, ondanks het feit dat ze nog goed functioneren, nauwelijks nog waarde hebben omdat nieuwe, veel betere panelen ook relatief goedkoop geworden zijn, dus waarom bijv. een tweedehands, 10 jaar oud 175Wp paneel kopen terwijl je ook een nieuwe kunt kopen van meer dan 300Wp
- Voor de meeste mensen zal gelden dat iemand ingehuurd worden om de oude panelen te verwijderen en de nieuwe te plaatsen. Die extra uren zul je ook weer terug moeten verdienen met dat extra aantal Wp dat geplaatst wordt.

Ik denk dat je panelen moet laten liggen totdat ze echt minder gaan presteren en het einde van hun levensduur bereikt hebben.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Walter de Jongh Een reden om het wel te doen is als je niet voldoende dakoppervlak hebt en toch meer wilt opwekken. Van gedegradeerde 175 panelen naar nieuwe 330 watt panelen is toch een verdubbeling.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Antoon Rosé Ook hier weer, wat je zegt klopt. Maar als je er aan gaat rekenen vraag ik mij af of het niet goedkoper is om die kWh's die je te kort komt gewoon uit het net te halen.

Stel dat het zo is dat die installatie van 10 jaar oud zich al heeft terugverdiend (ik denk niet dat dat zo is, maar laten we het aannemen), dan zijn alle kWh's die opgewekt worden vanaf nu pure winst.

Het alternatief is die oude installatie afschrijven en ervan uitgaan dat je met de verkoop van de spullen de demontage kunt bekostigen.
Een nieuwe installatie moet zichzelf weer opnieuw terugverdienen.

Dan heb je dus over de afgelopen 10 jaar in geld niets verdiend (alleen een CO2 uitstoot gehad) en over de komende periode waarin je de nieuwe installatie moet terugverdienen weer alleen de CO2 besparing.

Als ik nu voor die keuze zou staan, dan zou ik de oude installatie laten doordraaien totdat de salderingsregeling is afgeschaft en dan kijken naar een compleet nieuwe oplossing incl. batterijen.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Niels Dubbelt 1 jaar geleden geplaatst
Goedemorgen. Ik stond zelf een paar weken terug voor een soortgelijke keuze. Uiteindelijk gekozen voor de goodwe . Tot nu toe functioneert het prima naar behoren. Geen verkeerde maand om te beginnen.  Heb nog geen dag onder de 20kw gezeten. Succes met knopen doorhakken. 
mark Boogard 1 jaar geleden geplaatst
Ik heb juist niet voor Solaredge gekozen omdat juist voor de toekomst ben je afhankelijk van Solaredge voor hun opslag systeem. Ook wanneer zij failliet zouden gaan is je systeem waardeloos. Met een stringinverter kun je juist kiezen voor heel veel verschillende opslag systemen zoals, Tesla, LG en Solarwatt. Daarnaast zijn alle grote stringomvormer fabrikanten zoals SMA en Fronius uitwisselbaar.  Daarnaast heb je met Solaredge een hele hoop materiaal ten opzichte van 1 omvormer. Elektronica is gevoelig en kan stuk gaan, er is dus een groot risico op defecten. 
– Solaredge is ontzettend duur. 
– Elk zonnepaneel afzonderlijk monitoren is leuk, maar waarom? Als je bij een professioneel bedrijf de zonnepanelen koopt dan hoeft je dit helemaal niet zelf te doen, immers het wordt voor je gedaan. Het is inderdaad fijn dat, in geval van een defect, de installateur direct weet naar welk paneel hij moet kijken. Dit is natuurlijk voor jou als consument nutteloos. De winst voor de installateur qua tijd, daar ziet u niets van terug. Maar goed dat is mijn mening. 
reactie op @markboogard:
Jeffrey Rous Ja, opslag aan de AC kant met al die andere merken, dus dan moet er ook weer eerst DC gemaakt worden en opgeslagen, daarna weer terug naar AC als je het er uit wilt halen, lekker efficiënt.

Bij SolarEdge sla je het van je panelen direct op in DC en de omvormer zet het weer om in AC als je het er uit wilt halen, stuk efficiënter.

Maar voorlopig totaal nog niet aan de orde, je kan net zo goed in de zomer maanden een berg terugleveren en daar dan misschien wat minder voor vangen, dan kan je met dat geld in de winter de duurdere kWh's weer terug kopen.

Ik moet nog zien wat uiteindelijk goedkoper is, bovenstaand of zelf opslaan in een hele dure accu.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Salomon Charlouis 1 jaar geleden geplaatst
Wat ik niet begrijp, is dat jullie praten over de opslag van de opgewekte KWh's. Waarom is dat nu voor de zonnepaneelhouders belangrijk? Heb ik het mis als ik heb begrepen dat alle energie die je zelf niet consumeert, teruggeleverd wordt aan het net en je daarvoor de prijs ontvangt die je volgens je contract met de energieleverancier betaalt?
Walter de Jongh 1 jaar geleden geplaatst
Nu kun je terugleveren tegen hetzelfde tarief als waarvoor je het koopt, maar vanaf 2023 wordt dat afgebouwd tot uiteindelijk de kale stroomprijs. Over een aantal jaren wordt het interessant om eigen opwekking op te slaan en dat zelf in de avond en nacht te consumeren. Echter ik denk dat dat pas over een jaar of 8 echt interessant wordt.
johannes visser 1 jaar geleden geplaatst
Heb hier momenteel een energieaanbieder die mij 15 cent voor elke "teveel " opgewekte Kwh geeft.
Of dit in de toekomst zo blijft weet ik natuurlijk niet.
In mijn geval wek ik zomer 5000Kwh te veel op.
Die zal ik straks weer gebruiken voor de warmtepomp.
In de toekomst, na de salderingsregeling, zou ik deze 5000Kwh dus voor 6 cent per Kwh kunnen parkeren.
Kosten, 300 euro.
Kun je nooit een batterij pakket met lader en regeling voor aanschaffen.
Johannes.
Antoon Rosé 1 jaar geleden geplaatst

@johannesvisser​ Ik denk dat jij met die €300 een denkfout maakt......
Je levert 5000kWh (kleine 'k', grote 'W', kleine 'h' 😉) terug tegen 6ct, dat is €300, maar als je diezelfde 5000kWh later weer terugkoopt betaal je de volle prijs van zeg 21ct, dus €1050.
Netto kost je die 5000kWh dus €750, dat is alle belasting die op die 5000kWh zit.

In het geval dat je al die 5000kWh zou kunnen opslaan voor de winter en geen stroom hoeft te kopen, bespaar je dus €750 (per jaar).
Daar kun je inderdaad geen batterijsysteem voor kopen, maar het zier er net iets minder slecht uit.
johannes visser 1 jaar geleden geplaatst
Antoon Rosé De meeste leveranciers geven je idd 6 cent terug, deze 12,5 cent ex btw.
Dus ik denk dat het wel aardig klopt.
Hier draaien maar 2 van de vier telwerken.
Hoog aankoop en hoog terug.
Johannes.
reactie op @johannesvisser:
Patrick Looys Welke aanbieder heb je @johannesvisser​?
1 jaar geleden

Beantwoorden

johannes visser Pure Energie. https://pure-energie.nl/zonnepanelen/salderen

1 jaar geleden

Beantwoorden

Patrick Looys Dank je :-)
1 jaar geleden

Beantwoorden

Antoon Rosé
@johannesvisser​ Ook die note gelezen?

"*Voor deze terug geleverde stroom ontvang je van ons 12 cent per kilowattuur. Lever je meer terug dan 1.500 kWh, dan krijg je daarvoor het kale leveringstarief in je contract."

1 jaar geleden

Beantwoorden

johannes visser Oeps, Antoon, die had ik dus gemist.
Valt het rekensommetje toch nog in het water.
Jammer, ging toch eigenlijk van het beste(en mooiste) uit.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
Maarten van Kessel 1 jaar geleden geplaatst
Er wordt geproken over opslag voor in de toekomst. Nu is opslag nog niet rendabel, maar 
in de toekomst kan dit snel veranderen. Ik ben het eens dat je met Solaredge een groter risico neemt, aangezien je afhankelijk bent van een leverancier. Er zijn nu al verschillende opslag fabrikanten waarbij je de accu met de bestaande inverter er DC kunt tussenzetten. Bij Solaredge kan dat niet en moet je keizen voor hun opslag systeem. Ik heb ook gekozen voor een stringinverter. Veel flexibler voor de toekomst. Ik heb ook geen schaduw ( klein beetje uurtje per dag) en is een stringinverter sowieso goedkoper en levert meer energie op omdat elke optimizer ook weer verliezen geeft.
🔥 Jan Huizinga 1 jaar geleden geplaatst
Wat Antoon al schreef :
 In het geval dat je al die 5000kWh zou kunnen opslaan voor de winter en geen stroom hoeft te kopen, bespaar je dus €750 (per jaar). 
Daar kun je inderdaad geen batterijsysteem voor kopen, maar het zier er net iets minder slecht uit.
Maar 750 Euro x 5 jaar is toch 3750 en aangezien dat de ontwikkeling van accu opslag hard gaat, zie ik daar toch wel toekomst in. Desnoods in combinatie met een klein aggregaatje als voor nood.
reactie op @janhuizinga:
johannes visser De 5000kw ik ik te veel oplever, ontvang ik voor: 1500 x 12 cent ex. btw = 225,00
Voor de andere 3500kw x 6 cent = 210,00
Als ik ze terug moet kopen op het moment dat ik ze nodig ben, 5000kw x 21 cent = 1050,00
Zou ik dus 615 euro per jaar meer kwijt zijn.
Aggregaat moet wel 3 fase zijn, is de warmtepomp ook.
Die in de bouwmarkt voor 85 euro is echt te licht.
Dat de opslag met accupakket later betaalbaar gaat worden, geloof ik zeker.
Zeker gezien met de ontwikkeling van de accu's.
Zoals het er nu uit ziet is het nog te duur.
Ook zullen we nog even af moeten wachten wat er straks ipv de salderingsregeling komt.
De toekomst zal het uitwijzen.
Johannes.

1 jaar geleden

Beantwoorden

Jan Huizinga Eigenlijk zou je de opbrengst die je verdiend met terug leveren opzij moeten leggen en die 
als investering gebruiken  voor je toekomstige opslag systeem ,maar ja wie doet dit? 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Patrick Looys Dat doe ik dus wel ;-)

Ik zet elke mand het bedrag opzij wat ik anders aan de energiemaatschappij zou moeten betalen, uitgaande van het actuele tarief. Dan is ook goed te zien wanneer ik mijn setje weer terugverdiend heb :-)
1 jaar geleden

Beantwoorden

Antoon Rosé Opzij zetten is niet de goede omschrijving, maar toen ik mijn eerse 5MW had geproduceerd besefte ik mij wel heel goed dat dit om €1000 gaat.
Voor mij is het dus meer een investering geweest om vervolgens lagere maandlasten te krijgen.

Ondertussen ben ik mij aan het verdiepen in opslagsystemen zodat, als de tijd rijp is, ik ook daarin een weloverwogen keuze kan maken.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Patrick Looys ...ja... die opslag boeit mij ook mateloos. Heel benieuwd wat we daar over een jaar of 5 tot 10 in kunnen verwachten voor betaalbare thuis accu's...
1 jaar geleden

Beantwoorden

Gerard Dut Ik denk dat over enkele jaren (na de salderingregeling) het lonend gaat worden om een systeem aan te schaffen wat 1 a 2 dagen stroom kan opslaan. En dan voornamelijk om de stroom van overdag te gebruiken voor de tijd dat de zon niet schijnt.
Opslag van zomerstroom naar gebruik in de winter zie ik niet gebeuren. Al was het alleen maar om de lekverliezen. Hoeveel lading is er na een half jaar niet verdwenen.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Patrick Looys Lijkt mij inderdaad de meest haalbare insteek, Gerard. 
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 6 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 10 May 2019 om 17:45
Aantal lezers 35
Aantal reacties 34