SolarEdge HD omvormer ervaring?
Ik ben weer bezig met reviews. Nu ben ik benieuwd naar de ervaringen met de SolarEdge HD omvormer. Deze omvormer maakt namelijk kans om als eerste omvormer 5 sterren te behalen. Ik ben daarom benieuwd naar de eerste ervaringen. Werkt de omvormer zoals verwacht (geluid, opbrengst e.d.)?
@tomsimonis Jij hebt er zelfs 2! Wie heeft er nog meer een HD?
Ik ben benieuwd.
Groeten, Lex
Echter de volgende morgen stond de Power Led continue te knipperen en was er totaal geen opbrengst.
SolarEdge support is door de installateur meteen ingeschakeld aangaande het probleem.
Inmiddels zijn we ruim 3 weken verder met controle van de stekkers, 3 software updates etc.... met nog steeds hetzelfde probleem.
Afgelopen maandag zou SolarEdge Support de gegevens van het weekend (na weer een nieuwe update) inventariseren en uiteindelijk een beslissing nemen.
Dinsdagavond viel de beslissing: "We hebben deze case doorgezet naar de collega's op ons hoofdkantoor."
Wat schied ik hier als koper van hun product mee op ? Het systeem start ná de zgn Night Modus de volgende morgen nog steeds niet op. Wanneer ik echter de 220V werkschakelaar 15 seconden uit én weer aan zet, komt het systeem wel in de Wake-up en werkt het de hele dag.
4 jaar geleden
Beantwoorden
Marjolein Pel
3 jaar geleden
Beantwoorden
By the way zonnepanelen zijn gratis
Leen geld bij Svn tegen 2 %
Opbrengst is meer dan de maandelijke kosten bv 300o kwp kost 36 euro per maand opbrengst rond de 50
Doen dus zeker als je electriscj gaat rijden
3 jaar geleden
Beantwoorden
toon 2 overige reactie(s)
Ik zou echter niet weten waar ik op zou moeten letten als het gaat om omvormers.
Geluid heb ik niet gehoord, echter sta ik er niet vol continue erbij.
Had ik vandaag wellicht even moeten doen. Is een erg goeie dag: ruim 21 kWh :)
Hoe bepaal je dat het werkt zoals het verwacht?
Mijn omvormer de Solaredge SE 4000 werkt als een speer en volkomen geruisloos.
Kortom hij doet wat hij moet doen en dat doet hij uitstekend.
5 jaar geleden
Beantwoorden
5 jaar geleden
Beantwoorden
toon 1 overige reactie(s)
Zie ook https://www.pvoutput.org/intraday.jsp?id=56068&sid=50752&dt=20170414&gs=0&m=0
Geen idee wat normaal is?
Het plaatje is van 9/4 , dan zitten we tegen de 70 graden aan....
@tomsimonis
wat zijn jouw omvormer temperaturen, jij hebt er toch 2, welk type?

Bedrijfstemperatuur-20 tot 60 graden (Derating vanaf 50 C˚)
5 jaar geleden
Beantwoorden
Maar de data wordt zeker wel om de 5 minuten gelogd en verstuurd vanuit de omvormer.
Je kan deze 5-minuten data opvragen en in een csv file laten zetten door onderstaande url te gebruiken.
Bijvoorbeeld voor 9/4 5:00 t/m 9/4 22:00:
https://monitoringapi.solaredge.com/equipment/#SolarEdge-installatie-ID#/#omvormer-serienummer#/data.csv?api_key=#API-string#&startTime=2017-04-09%2005: 00: 00&endTime=2017-04-09%2022: 00: 00
Tijd format moet zijn hh: mm: ss (zonder de spaties!)
#SolarEdge-installatie-ID# kan je vinden aan de rechterkant op het dashboard of bij Admin en dan site toegang
#omvormer-serienummer# kan je vinden bij Chart achter je omvormer of bij de info van de layout
#API-string# bij Admin en dan site toegang
Vandaag een topdag gehad qua opbrengst.
Alleen om 11:45 maar een PC ventilator onder de SE3680H gehangen, want het display gaf 72,4 graden aan en de koelribben waren haast niet om aan te pakken!
Rond 15:40 de ventilator weer uitgezet.
https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=56068&sid=50752&dt=20170430
@lexschiebaan zo iets al eerder tegen gekomen?
Als ik andere SE HD-wave omvormers bekijk op PVoutput, dan zie ik dat andere SE HD-wave omvormers maar tot slechts 56 graden komen bij max output (tot op heden).
Het is mij alleen onbekend of de omvormers ook in dezelfde omgevings temperatuur (~20-21 graden) hangen.

Ik ben echt verbaasd dat het zo hoog is en dat het niet getoond wordt. Het is buiten de specificatie inderdaad. (Bedrijfstemperatuur-20 tot 60 graden (Derating vanaf 50 C˚)).
Ik heb het nog niet eerder gezien maar kan wel even rond kijken. Heb je al contact gehad met SolarEdge? Want hij zou met 50 graden moeten gaan de-raten (minder vermogen) maar dat moet natuurlijk vermeden worden.
Ik heb even een old skool 2200 bekeken die op een warme zolder hangt maar die komt op 14-6 (top dag) niet verder dan 42,5 graden.
Groeten, Lex
5 jaar geleden
Beantwoorden
het enige minpuntje wat ik heb is dat, bij een SolarEdge SE3680H HD-wave, de omvormer temperatuur bij vol vermogen tot boven de 70 graden oploopt!
Als ik op PVOutput andere HD-wave's bekijk (3500, 4000 of 5000) dan blijven die veel koeler bij het leveren op vol vermogen.
Wat het nut van de 3680 is weet ik niet (marketing?), maar als ik nog eens zou moeten kiezen dan zou ik de 4000 HD-Wave kiezen en die dan gelimiteerd op 16A vanwege het niet aan kunnen passen van de bedrading (te veel bochten).
Kan jij een support ticket bij SolarEdge aanmaken en de vraag stellen. Ben wel benieuwd naar hun reactie.
In eerder telefonisch contact met SolarEdge, werd mij verteld dat de temperaturen in de datasheet die van de omgeving zijn en dat derating pas bij 80 graden optreed (temp die de omvormer aangeeft).
Ik heb dan ook (nog) geen derating waargenomen (ook niet in de 5-min data), de 70+ temperaturen treden meestal op bij het aftoppen en er wordt dan nog steeds 3680W aan vermogen opgewekt.
De hoge temperatuur klacht is via de installateur gegaan, met allerlei verwijzingen/screenshots van PVOutput, ook van SE4000H omvormers (die dus max 55 graden worden).
Onderstaand de laatste mail van de installateur:
Ik heb de gegevens uit de mail, inclusief de screenshots, aan SolarEdge gestuurd.
Hun reactie is:
"De installaties zijn niet identiek en kunnen daarom niet 1:1 worden vergeleken met elkaar."
"Onze omvormers zijn getest en wereldwijd goed bevonden om onder hogere temperaturen te opereren. Als er een defect in de omvormer plaatsvindt binnen de garantie periode wordt een nieuwe omvormer (of een component) onder garantie verstrekt."
De fabrikant van de omvormer ziet geen aanleiding om extra actie te ondernemen. Het toestel functioneert volgens de fabrikant naar behoren en de opbrengst van het PV systeem is boven verwachting. In het geval van een technisch defect kunnen we onder garantie veel problemen oplossen, maar op dit moment is daar echt niet voldoende beweegreden voor.
Ging mij vooral om het deraten. Maar dat wordt dus eerder door het maximale vermogen bepaald dan door de temperatuur.
Bedankt voor de aanvulling.
Groeten, Lex
- Het ding is geruisloos (in tegenstelling tot mijn Growatt, die vervelend piept). De LCD interface is een stuk handiger in gebruik dan wederom mijn Growatt.
- Optisch ziet het er mooi uit. Fraaier dan bv. Omnik die eruit zien als een apparaat uit de jaren 80.
Nadelen zijn in mijn optiek:
- De omvormer verbruikt in nacht-modus +/- 7 Watt (dat is 5W meer dan de datasheet zegt). De Growatt verbruikt 0, want die gaat gewoon uit en start de volgende dag op van panelen en schakelt dan pas AC bij.
- De SolarEdge portal is in theorie een plaatje van een systeem, echter.. Het is aan de installateur om te bepalen wat de eindgebruiker te zien krijgt. Ik kan daardoor een hele hoop zaken niet zien. Denk aan bv. paneeldegradatie (wat er, als ik screenshots mag geloven, wel in zit), paneelvoltages, etc, etc, etc. Kortom, de eindgebruiker wordt bewust dom gehouden. Ik vindt dat een wat vreemde werkwijze voor een ding dat wel je volle eigendom is.
- Ook het feit dat de installateur altijd toegang heeft tot je opbrengst informatie vindt ik eigenlijk wat vreemd. Dat gaat zonder overleg onder de noemer 'we krijgen dan direct een meldig als er wat stuk is!'. Leuk, maar je krijgt ook gratis al mijn PV-data erbij.
- Geen ingebouwde DC-lastschakelaar (die is electronisch). Ook is DC zover ik weet niet galvanisch gescheiden van AC. Hierdoor is (zeker met de nieuwste NEN1010) in ieder geval een separate DC-lastschakelaar noodzakelijk en zeer waarschijnlijk ook een aparte aardlek type B. Ik kan helaas in de datasheets van SolarEdge hier geen duidelijkheid over krijgen (of het galvanisch gescheiden is of niet). Maar aangezien het een trafoloze omvormer is kan het haast niet anders dan dat het niet gescheiden is.
Door dit laatste punt moet je toch nog aardig wat eurotjes bij de installatiekosten opplussen. Zeker een Type B aardlek zit op enkele honderden euros.

@jeroenhuizinga
Zie nu je bericht pas. De installateur kan jou volledige toegang geven. Eventueel kan je dan dus ook je installateur geen toegang meer geven als je dat wilt ?.
Mocht de installateur niet mee willen werken (zijn soms nogal laks bij dit soort dingen) dan kan je het ook direct aan SolarEdge vragen. Die hebben een goede Nederlandse klantenservice die je kan helpen. Zij zien jou als eigenaar van de data dus jij mag bepalen wie wat ziet etc.
4 jaar geleden
Beantwoorden
@tomsimonis misschien PVOutput gaan gebruiken en de donatie doen, dan kan je de omvormer temperatuur zo in PVOutput zien, stuk makkelijker dan via de 5-minuten data.
4 jaar geleden
Beantwoorden
Wat het geluid betreft, ik heb op een jaar tijd een keer of 5 gehoord dat de omvormer een geluid maakt gelijk een ventilator wat de bedoeling daarvan is weet ik niet, hij gaat toch niet afkoelen als het maar 10 ° is.

Hoi Rudi,
Dat is de zogenaamde ventilator test. Dan checkt de omvormer of deze werkt voor het geval dat nodig is. Zo voorkomen ze dat de omvormer te warm wordt en niet kan afkoelen.
Hoe laat gaat de ventilator testen? Ik heb wel eens gehoord dat het heel vroeg in de ochtend was. Dat is natuurlijk niet fijn als je hem goed hoort. SolarEdge kan dat geloof ik aanpassen.
Groeten, Lex
4 jaar geleden
Beantwoorden
Hoi Lex Bedankt voor de info, ik hoor het soms om 7 uur s'morgens. grt
4 jaar geleden
Beantwoorden
toon 2 overige reactie(s)
Waar ik bij deze 1 fase omvormers op wil wijzen is dat ze een lagere DC spanning (380VDC) hebben dan hun vergelijkbare 3 fasen broers van dit merk met 750VDC. Het voordeel daarvan is dat bij moeilijke daken, zeg 10 panelen oost en 10 panelen west, deze omvormers hun maximale rendement wel halen. In precies dezelfde situatie met een 3 fasen omvormer van dit merk raak je zo 15% kwijt omdat de totale DC spanning bij weinig zon te laag is, ook al zit je boven het minimaal noodzakelijke aantal optimizers van 16. Ik ben hier via de configuratie tool achter gekomen door een dozijn denkbare configuraties voor mijn dak door te rekenen.
Het nadeel van deze HD omvormers is dat ze niet in 3 fasen te krijgen zijn omdat je (indien je woning 3 fasen aangesloten is) een omvormer wil op 3 fasen. Je hebt een betere energieverdeling en een veel lagere stroom tussen omvormer en groepenkast.
De moraal van het verhaal is dat met optimizers veel schaduw gecompenseerd kan worden, mits je beduidend meer panelen (optimizers) hebt dan SolarEdge minimaal voorschrijft. Om bij een oost-west verdeling een 3 fasen omvormer goed te laten werken, bleken in mijn geval 12+12 panelen nodig van 285Wp, terwijl Solaredge zelf aangeeft dat 16 het minimum is. Het werkt wel met 16 optimizers, maar bij deelschaduw op 50% van je systeem raak je wel ruim 15% rendement kwijt, dit heb je niet met de 1 fase omvormers vanwege de lagere DC spanning. In een setting van bijvoorbeeld 8 panelen oost en 8 west, welke je op 3 fasen wenst aan te sluiten, ben je veel beter af men een standaard omvormer met 2 MPP trackers, één voor oost en één voor west.
Ben het niet helemaal eens met je verhaal, wel eens dat de datasheet met de minimale aantallen niet duidelijk genoeg is!
Om het geheel goed te laten werken heb je inderdaad het minimale aantal nodig, maar dit is dan wel het aantal dat tegelijk in de zon ligt en daarvan kunnen er nog een paar in de schaduw komen en blijft het prima werken, het minimum aantal is dus met een marge van 2 à 3 panelen.
Als je die minimale aantallen aan gaat houden voor een O/W opstelling dan ga je dus 50% in de schaduw leggen en dat gaat niet.
Met 10xO/10xW, zou je dus naar de 85V output optimizers moeten gaan, want 10x85V = 850V en dat is genoeg voor een 3-fase omvormer.
Je moet dan eigenlijk geen schaduw op die panelen krijgen, maar aan de andere kant de andere 10 panelen geven ook nog wel iets van 5 à 10V per stuk.
In O/W opstelling is de helling van de panelen ook maar iets van 15° en doen de anderen redelijk snel mee. Bij een O/W pannendak op 30-45° zal dat beduidend minder zijn.
Inderdaad als je 60V optimizers gebruikt heb je er minimaal 12 aan elke kant nodig.
8xO/8xW op 3-fase 2x MPPT omvormer, zou ik ook alleen doen als je daar 96-cel panelen voor gebruikt met een 2x zo hoge Vmpp.
Want met standaard panelen is 8x~32V Vmpp ook maar 256V en dat is voor een 3-fase 2x MPPT omvormer erg laag, die wil liever rond de 600V hebben, werkt misschien wel, maar ook dat rendement is procenten lager...
Maar het is geen probleem, ik leg 12 panelen aan iedere zijde. De terugverdiendtijd is nauwelijks langer, zeker met het oog op toenemend energie verbruik.
Je hebt het over de P404 optimizer voor 60/72 cellen met een ingangs bereik tot 80V ipv 48V en een uitgangsbereik van 85V ipv 60V, terwijl de MPPT range voor zowel de P300 als de P404 al bij 8V begint. Van deze P404 heb je inderdaad maar 13 nodig voor een 3 fasen ontwerp, terwijl je voor de standaard optimizer er minstens 16 nodig hebt. De prijs scheelt slechts 5,-
Wellicht intressant voor anderen om de Efficiency grafieken van de optimizers te zien.
https://www.solaredge.com/sites/default/files/application_note_solaredge_optimizers_efficiency.pdf
12x60V is ook nog geen 750V, maar de resterende 30V zullen zeer waarschijnlijk wel door de panelen op het tegenoverliggende dak opgebracht worden. Hopelijk dan geen extra schaduw op de panelen als die in de zon liggen (aan beide kanten), want het blijft wel krap.
Ik heb thuis een O/W opstelling (12xO/7xW) i.c.m. een 3-fasen omvormer en P300 optimizers.
De prestaties vallen mij tegen.
Als ik jullie discussie zo lees, zou ik een beter rendement moeten kunnen halen met P404 optimizers? Aangezien de west-zijde: 7x60V = 420V veel te laag is?
Bij 85V optimizers zit ik op 595V. Dit moet rond 850V zitten?
2 jaar geleden
Beantwoorden
Ik denk dat je beter even een eigen topic kan maken.
Bij 3-fase is het 750V als string spanning.
Bij de zon op West en de 85V optimizers en dat 7x dat komt dan inderdaad op 595V, dan mis je nog 155V welke door de 12 panelen geleverd moet worden. Dat is dan ongeveer 13V per optimizer, echter als die 12 nog in de schaduw liggen van het eigen dak doen ze maar iets van 26W (om het eenvoudig te houden, maar is afhankelijk hoeveel Wp panelen je hebt). De stringstroom is dan 26W/13V = 2A. Dus de panelen in de zon die op 85V staan doen max 170W!
Heb je een redelijk vlakke O/W opstelling dan zal het effect hiervan minder nadelig zijn (beter werken), maar bij een 45° dak zoals bovenstaand.
Ja, met P404 zal het beter gaan dan met P300, maar optimaal is het zeker nog niet.
2 jaar geleden
Beantwoorden
Een dezer dagen wordt bij mij een steiger geplaatst voor de renovatie van mijn woonhuisdak waarbij ik ook zonnepanelen ga integrere. In tegenstelling tot eerdere berichten ga ik dat met Enphase doen, duurder maar geen hoge spanning op dak en ook geen centrale omvormer.
2 jaar geleden
Beantwoorden
Een dezer dagen wordt bij mij een steiger geplaatst voor de renovatie van mijn woonhuisdak waarbij ik ook zonnepanelen ga integrere. In tegenstelling tot eerdere berichten ga ik dat met Enphase doen, duurder maar geen hoge spanning op dak en ook geen centrale omvormer.
2 jaar geleden
Beantwoorden
Een dezer dagen wordt bij mij een steiger geplaatst voor de renovatie van mijn woonhuisdak waarbij ik ook zonnepanelen ga integrere. In tegenstelling tot eerdere berichten ga ik dat met Enphase doen, duurder maar geen hoge spanning op dak en ook geen centrale omvormer.
2 jaar geleden
Beantwoorden
https://community.fritts.nl/conversations/nominale-dc-spanning-solaredge-3-fase-omvormer-icm-optimizers
2 jaar geleden
Beantwoorden
toon 5 overige reactie(s)
Solar edge claimt een rendement van 99% op de omvormer (wat doen de optimizers?). Met 99% rendement is er maar 1% verlies, voor een 4kW omvormer dus slechts 40 watt oftewel een kleine gloeilamp. Hoe kan het zijn dat de omvormers zo heet zijn? Het lijkt er op dat het verkoopverhaal van solar edge rammelt.
2 jaar geleden
Beantwoorden
Aaan dat je garantie hebt
Degene aan wie je betaald hebt moet dit regelen; dus aangetekende brief sturen met ultimatum.
Anders schade claim
Ze installeren ook nieuw dus er zijn
Wel omvormers voorradig
3 jaar geleden
Beantwoorden
Aaan dat je garantie hebt
Degene aan wie je betaald hebt moet dit regelen; dus aangetekende brief sturen met ultimatum.
Anders schade claim
Ze installeren ook nieuw dus er zijn
Wel omvormers voorradig
3 jaar geleden
Beantwoorden
Lekkere installateur heb je dan... die blijkbaar niks over heeft voor zijn klant!
Waarschijnlijk is nieuwe klanten binnenhalen/installeren zijn prio....
Kan je het wel slechte service vinden van SolarEdge, maar jouw probleem zit bij jouw installateur, die moet dat regelen met SolarEdge.
Ik mag aannemen dat er voor installateurs een andere ingang is bij SolarEdge voor garantie gevallen, dat ze liever niet direct zaken doen met een particulier kan ik me goed voorstellen.
3 jaar geleden
Beantwoorden
1 jaar geleden
Beantwoorden
toon 3 overige reactie(s)
ik heb er 1 voor 4200wp met een 20x4 nblauw lcd display en 4 knopjes.
Hij maakt alleen geluid (klikken van relais) bij opstarten en afsluiten.
Ik ben over het algemeen best tevreden.
Ik vind het alleen jammer dat ze er geen web interface hebben ingebouwd en evt. de data lokaal opvraagbaar is met bv. JSON.
Dus ik heb nu modbus-tcp aangezet welke ik kan inlezen met een python script, dus hou het nu zelf met een esp8266 bij. Maar modbus-tcp is gewoon ouderwets!!! .... en lastig.
Ze hadden in 2018 (net tijdens 10 mooie zonnige dagen!) op afstand een keer een firmware update uitgevoerd wat schijnbaar mislukte. De omvormer werkte weliswaar maar er was dus geen monitoring. Na het geven van mijn extern ip-adres hebben de Israeli's mijn netwerk "gehacked" en opeens werkte het weer.
Voor de rest geen problemen ......
Remote kan je het type/model zien in de monitoring portal, tabje Layout, je muis op de omvormer houden of rechtermuis en dan info.
1 jaar geleden
Beantwoorden
Als er mensen zijn die dit ding willen "hacken" (ik noem het meer onderzoeken) om de gegevens realtime te krijgen via modbus-tcp mogen ze me gerust mailen.
Ik heb nu wel een goed werken python scriptje, maar ben het op dit moment met php aan het proberen (zero resultaat) en uiteindelijk moet het een esp8266 die al 9 maanden subliem draait weliswaar via de pythonscript dir wordt ge-execute door een php-script die dan vervolgens weer wordt gelezen door een esp8266 (zie foto), de getallen in beeld worden iederre 5 seconden gerefreshed d.m.v. ajax script.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart | 13 February 2017 om 16:37 |
Aantal lezers | 246 |
Aantal reacties | 26 |
Deel dit topic via: