tegenvallende opbrengst.

Laatste reactie 30/05/2022 20:19 door Jeffrey
· Markeren als ongelezen
Marcel Koopmans 6 maanden geleden geplaatst
Goede morgen, ik heb een nieuwe installatie . 9 panelen op zuid oost waarvan 5 panelen 420wp en 4 panelen 385wp  En 5 panelen op zuid west allen 385wp. allen hebben een eigen optimizer met max 60v spanning. deze liggen allen in 1 string aan een omvormer van Solaredge se4k. Wat me opvalt is dat de panelen op zuid oost op een mooie dag zoals vandaag meteen in de zon liggen, maar het systeem levert geen stroom . Ja ongeveer 300w/uur ( optimizers zuid oost leveren op dat moment allen 60v ) de panelen op zuid west liggen nog niet in de zon ( optimizers zuid west leveren op dat moment ongeveer 40v). Op het moment dat de zon wat hoger staat vanaf 1100 leveren alle optimizers 60 v en schiet de opbrengst naar 4kw/uur. Na 1600 levert het systeem bijna geen energie meer < 300w/uur terwijl de 5 panelen zuid west nog vol in de zon liggen per paneel ongeveer 36 w , 60 v optimizer spanning . panelen zuid oost ongeveer 17 w met 40 v optimizer spanning . (dit terwijl mijn buurman dezelfde panelen heeft maar alles op zuidwest en bij hem is de opbrengst nog 250w per paneel). Ik heb het idee dat het beter moet kunnen. wat is de oorzaak en hoe dit op te lossen. mvg Mack
Jeffrey Rous 6 maanden geleden geplaatst
Verkeerd design door de installateur!  De stroom door alle optimizers is gelijk, je zegt zelf al 17W en 40V voor ZO, dus die panelen in de schaduw  beperken de panelen in de zon enorm! Hetzelfde gebeurd als de zon op ZO staat, alleen dan minder. Er had nooit een SE4K geplaatst moeten worden met dit lage aantal optimizers per dak kant, die heeft 750V stringspanning nodig! Of vervangen door een SE4K-RWB (korte strings) of vervangen door een 1-fase SE4000H. Deze laatste 2 hebben 375V (of 400V tegenwoordig🙈) stringspanning nodig, voor ZW nog wel iets te kort (5×60V max vanuit de optimizers), dus iets beperking. Of meer panelen per kant plaatsen.
Marcel Koopmans 6 maanden geleden geplaatst
ok. Meer panelen plaatsen is geen optie ( jammer). je zegt vervangen door een Se4k-RWB. maar op het moment dat ze dan allen in de zon liggen wordt dan de string spanning niet te hoog? Of heeft dat geen nadelig effect? 14x60 Het zelfde geldt voor als ik de optimizers vervang voor 80/85V wordt dan de peik spanning niet te hoog voor de SE4k .
Jeffrey Rous 6 maanden geleden geplaatst
De optimizers kunnen maximaal 60V (het andere type 80V) doen, samen regelen ze de gewenste stringspanning die de omvormer wenst. Wekt een paneel veel op, dan geeft die optimizer meer spanning aan de string, een paneel wat weinig opwekt (schaduw kant) daar zal de optimizer weinig spanning aan de string toevoegen, MAAR totaal moeten ze wel de stringspanning halen! De optimizer met weinig opwek zal dit dan moeten compenseren... Beste is dus beiden te laten aanpassen, de optimizers laten wisselen voor de 80V/85V versies EN de omvormer vervangen naar de SE4K-RWB. Optimizers wisselen zal de installateur waarschijnlijk te veel werk/kosten vinden, maar probeer het gerust! Omvormer is eenvoudiger te wisselen, maar ik zou je niet laten afschepen met een meerprijs, zij hebben een niet goed werkend systeem geplaatst! Succes!
Marcel Koopmans 6 maanden geleden geplaatst
Ok hier ga ik mee aan de slag, we gaan het zien. Alvast bedankt
reactie op @mack:
Marcel Koopmans Inmiddels heeft de installateur toegezegd de optimizers te vervangen voor 500B optimizers. aan een nieuwe omvormer wil hij nog niet. Is ook erg slecht leverbaar noemt hij als reden eerst dit proberen.
5 maanden geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 5 maanden geleden geplaatst
Had eenvoudiger geweest voor de installateur  als hij een 1-fase omvormer zou doen, maar alle omvormers zijn slecht te verkrijgen... dus ik snap het wel. Vraag de SolarEdge designer uitdraai voor de 80V optimizers en dan het liefst ook die met de 60V optimizers. Vergelijk dan 'opbrengst factor verlies'. ZO kant zal met de 80V optimizer meer opwekken, maar heeft nog steeds (beperkt) de hulp van ZW nodig. 9x 80V is nog steeds geen 750V....  De ZW kant heeft het nog steeds lastig met slechts 5x 80V om de 750V te halen, de rest moet van ZO kant komen (39V per optimizer!,  terwijl die in de schaduw liggen...) dus beperkte stroom en opwek van de ZW kant. Vraag meteen meer rechten op het monitoring portaal, zodat je met een pc/laptop de optimizer grafieken kan inzien. Voordat ze de optimizers vervangen, zodat je daarna goed kan vergelijken.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 12 May 2022 om 09:54
Aantal lezers 15
Aantal reacties 6