Temperatuur inverter???

Laatste reactie 16/05/2018 16:47 door Ric
· Markeren als ongelezen
Antoon Rosé 3 jaar geleden geplaatst
Nadat ik afgelopen week mijn 20 panelen op het dak heb gelegd en mijn installatie echt lekker kan gaan produceren, heb ik vandaag de wifi verbinding van de GoodWe 5000D-NS in orde gemaakt en de installatie aangemeld op de GoodWe portal. Leuk grafiekjes kijken ?

Toen zag ik ook de grafiek van de temperatuur van de inverter.......... Die begon aardig richting de max. temp. van 60 graden te gaan.
Omdat deze inverter passief gekoeld is heb ik eerst één, en later een tweede 12cm computerventilator boverop de inverter gelegd om wat luchtstroming op gang te brengen (die momenten zie je mooi terug).

Is dit iets om mij zorgen over te maken of kan ik dat ding rustig tot de 60 graden laten stijgen?

De inverter hangt op zolder tegen een binnenmuur met boven en beneden ruimte. De zolder is niet geisoleerd en op dagen als vandaag wordt het er behoorlijk warm.
Wat ook nog belangrijk is om te weten is dat ik de inverter nu op 77% van zijn max. heb gelimiteerd omdat hij nog achter een 16A automaat hangt, dus hij loopt nog niet eens vol gas......
Lex Schiebaan 3 jaar geleden geplaatst
60 graden is wel veel en je loopt al gevaar dat hij gaat deraten (afknijpen). Staat meestal wel ergens in de specs bij welke temperatuur dat is.

Voldoende ruimte rondom de omvormer is belangrijk. Daarnaast ventilatie van de ruimte als de inhoud beperkt is.

Goed om het even in de gaten te houden.

Groeten, Lex
Patrick Looys 3 jaar geleden geplaatst
Opmerkelijk.... ik had deze week een soortgelijke gedachte toen iemand mij vertelde dat hij de omvormer beneden plaats ivm de vaak hogere temperaturen op zolder.

Ik maak dus uit bovenstaande op dat de omvormer op een koelere pkek plaatsen óf extra koelen erg zinvol is? Zoja... dan ga ik er een ventilator bij zetten. Hoor het graag wat een wellicht andere goede oplossing is om de temp te verlagen. Zeker nu de wasdroger daar vermoedelijk vlakbij komt te staan, welk de nodige warmte afgeeft....
Lex Schiebaan 3 jaar geleden geplaatst
Hoi Patrick,

De meeste omvormers gaan deraten rond 60 graden. En op een gegeven moment schakelt hij zelfs uit. Dat is iets wat iedereen in de gaten moet houden.

Ik heb hee veel omvormers op zolders e.d. gehangen en die werken al jaren zonder enkel probleem. Het is daarbij van belang dat de ruimte om de omvormer vrij is en de ruimte kan ventileren als deze klein is.

In feite is het simpel. Omvormer heeft rendement X. Bijvoorbeeld in de praktijk(96%). Bij bijvoorbeeld 5000 watt zonnepanelen vermogen heb je dan een kachel staan van 200 watt. Als de omvormer dat niet kwijt kan loopt de interne temperatuur op.

Tegen een beetje warmte kan de omvormer wel. Dat is geen probleem. Als het maar binnen de range blijft.

Groeten, Lex
Antoon Rosé 3 jaar geleden geplaatst
Helaas heb ik beneden geen plaats voor de inverter, dus op zolder is de enige mogelijkheid......
Het is overigens geen kleine zolder maar veel luchtstroming is er volgens mij ook niet.

Ik denk zelf dat de koelmethode van GoodWe, met dat grote koelblok achterop, minder goed werkt dan zoals bedacht.

Nu heb ik een paar jaar geleden, o.b.v. een Arduino, een automatische fancontroller gemaakt voor de koelkast van onze caravan.
Op dezelfde manier kan ik een controller maken die de inverter gaat koelen. Ik ga eens zoeken of ik het schema nog ergens heb.
Ric Hammink 3 jaar geleden geplaatst
Ik heb me net vandaag ook zorgen gemaakt over de temperatuur van 37 graden OP de metalen inverter (dus vast wel 10 graden hoger IN de inverter). Daar ligt een binnen-buiten thermometer die de lucht-temperatuur een meter onder (nooit hoger dan 20 graden) en op de inverter meet.
Bij verder zoeken bleek hij een verschil tussen input en output te hebben van zo'n 250 Watt (op 3500W opgewekt vermogen). Dit oude beestje, Mastervolt QS6400, draait nog niet zo lang, maar dit rendement viel me tegen. Voorlopig blijft de meterkastdeur waar hij achter hangt dan ook open staan ;)
Van de winter gaan we wel kijken of we parallel aan de interne temperatuurgeregelde fans een uitgang kunnen fabriceren om fans die lucht door de meterkast trekken mee aan te sturen.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
24
Topic gestart 15 May 2018 om 21:46
Aantal lezers
Aantal reacties 6