Thuis batterijen, welke zijn er?

Laatste reactie 02/09/2019 13:52 door Antoon
· Markeren als ongelezen
Jeff de R 5 jaar geleden geplaatst
Ik ben erg nieuwsgierig geworden naar het thuis opslaan van de opbrengst van mijn zonnepanelen.
Zeker als in 2020 de regelgeving omtrent saldering zal veranderen wordt dit een hele interessante oplossing.
Maar welke systemen zijn er nu eigenlijk!?
We hebben natuurlijk de systemen van Tesla:
Powerwall 1 en binnenkort 2
LG heeft een oplossing LG Chem
Powervault
en ik lees ook iets over een Duitse firma:
https://www.sonnenbatterie.de/en/sonnenbatterie
Ook BMW is "iets" aan het ontwikkelen op dit gebied samen met SolarWatt (MyReserve-accu ).
Ecotricity
Maar welke zijn er nog meer?
Wat zijn de onderlinge verschillen?
Welke is beter?
Tom Simonis 5 jaar geleden geplaatst
Via een linkje/site die @lexschiebaan hier deelde krijg je een overzichtje met al aanwezige (Australische markt) energie-opslag mogelijkheden. Ook de blogs zijn boeiend te noemen (met voor mij passende humor :) )


https://www.solarquotes.com.au/battery-storage/comparison-table/
Jeff de R 5 jaar geleden geplaatst
Maar welke zijn er voor de Nederlandse markt beschikbaar?
reactie op @jeffder:
Tom Simonis eh...


Tja, ik kan natuurlijk wat tijd investeren om op basis van dat artikel/overzicht proberen te achterhalen welke je in NL kan kopen of kan importeren.....


Dat kun jij zelf ook :)

Ik krijg in ieder geval de Tesla PowerWall middels het Eneco CrowdNett project. Weet nog niet of ik voor v1.0 of v2.0. Ik weet nog niet wat ik daadwerkelijk nodig heb of hoe ik dat kan achterhalen.

5 jaar geleden

Beantwoorden

Bert Smit 5 jaar geleden geplaatst
Sonnenbatterie Duits 4 kw ziet er mooi uit en kan uitgebreid worden
Jacob Slump 4 jaar geleden geplaatst
Kijk ook eens naar de systemen van SolarWatt:
https://www.solarwatt.de/stromspeicher/myreserve
Antoon Rosé 4 jaar geleden geplaatst
Als je voldoende van die 18650 batterijen kan vinden is zelf bouwen ook nog een optie: http://www.hbpowerwall.com
Jacob Slump 4 jaar geleden geplaatst
Ja inderdaad Antoon, al ben ik bang dat niet iedereen zo technisch is om dat in elkaar te zetten
Antoon Rosé 4 jaar geleden geplaatst
Ik heb mij er nog niet in verdiept, maar ik denk dat als je vroeger met Lego gespeeld hebt en de huisjes volgens de handleiding bouwde, je een heel eind moet kunnen komen ?
Jacob Slump 4 jaar geleden geplaatst
Ik zag na enig geknutsel van die mannen dat de zaak aan het roken was, maar het is in ieder geval goed pionierswerk wat ze doen.
con cathalina 4 jaar geleden geplaatst
SolarWatt
Het "My Reserve accuopslagsysteem"van SolarWatt lijkt mij, op basis van de beschikbare informatie, een interessante oplossing.
Daarom maar eens via de mail in de pen geklommen voor wat nadere informatie.
Hierbij is het goed om te weten dat mijn zonnepanelen via een SolarEdge omvormer de opgewekte electriciteit aan het net terugleveren.
fff met sleur en pleur twee lezenswaardige stukjes met algemene informatie uit het anwoordmailtje wat ik naar aanleiding van mijn vragen mocht ontvangen:
1)
qte...
Op dit moment kan de MyReserve nog niet gekoppeld worden aan een SolarEdge-omvormer, maar de verwachting is dat dit in de zeer nabije toekomst (in de loop van dit jaar) wel mogelijk zal zijn.
...unqte
2)
...qte
Richtprijs:
De definitieve consumentenprijs wordt bepaald door de installateur afhankelijk van de situatie ter plaatse. Maar reken bijvoorbeeld voor een MyReserve van 4,8 kWh op een prijs vanaf zo’n € 7000, inclusief installatie en BTW.
De MyReserve verkopen we via geselecteerde partners. Indien u geïneresseerd bent, vernemen wij dat graag en kijken we welke partner bij u in de regio werkzaam is.
...unqte

wordt vervolgd ...
Patrick Looys 4 jaar geleden geplaatst
Kortom... totaal nog geen zinvolle en betaalbare methode wat mij betreft. Zeker gezien het feit dat zo'n accu als gegeven levensduur 10 jar zou hebben...

Maar dan nog... 4,8kw... In de zomer gebruik ik 6kw en in de winter gemiddeld 12kw per dag.
Ilse Smit 4 jaar geleden geplaatst
Dat is dus ook het punt waar ik tegenaan loop: Die verdraaid hoge kosten voor een product dat 10 jaar mee zou moeten gaan. En daarbij lijkt iedereen zich te focussen op Li-Ion LiFePo etc. Ik vermoed dat de opslag in AGM batterijen (LoodGel) een beetje naar de achtergrond geschoven wordt.
Maar toch gaan deze batterijen ook een kleine 8-10 jaar mee, mits juist gebruikt bij de diepontlading, Daarbij zijn de prijzen hiervan stukken lager.

Ik ben dan al een tijdje zoekende bij wie of waar ik de juiste info kan vinden om voor nu (2019 tm 2025) een eventueel tijdelijke oplossing te creëren met AGM accu's om mijn eigen verbruik op te krikken van 28% naar ongeveer 60%.

Wie weet raad?
Ik denk niet aan berekening van hoeveel kWh, want dat is bij mij bekend, maar meer aan bedrijven of personen die mij kunnen adviseren over LoodGel oplossingen
René Vermeulen 4 jaar geleden geplaatst
Op dit moment liggen de kosten nog veel te hoog en de verwachting is dat deze sterk gaan dalen. De goedkoopste oplossing lijkt opslag in zoutbatterijjen maar deze zijn wel groter dan lithium ion. Het merk GREENROCK uit Oostenrijk fabriceert deze en ook in Australië zijn er partijen die deze nu al maken.

Zelf met batterijen gaan knutselen lijkt me geen goed plan ivm brand en explosie gevaar. In dat opzicht zijn zoutbatterijen ook gunstig.

Ben wel benieuwd hoe je hebt gemeten dat je eigenverbruik 28% is.
Ilse Smit 4 jaar geleden geplaatst
Rene Vermeulen vroeg "Ben wel benieuwd hoe je hebt gemeten dat je eigenverbruik 28% is."

Zonder reclame te willen maken: Ik heb de live uitlezing van https://enelogic.com/nl/ . Deze uitlezing stelt me in staat de telwerken van de slimme meter (per dag/wk/mnd/jr) uit te lezen. Ik ken dus mijn inkoop energie (=energie behoefte) en de teruglevering volgens deze meter. 

De totale opwek (OP) van de zonnepanelen minus de teruglevering (TL) = mijn eigen verbruik (EV) omdat ik die NIET inkoop en die niet geregistreerd wordt door de slimme meter
De inkoop/energiebehoefte (EB) + het EV = mijn eigen totaal verbruik aan energie.

Voorbeeld gebaseerd op werkelijke cijfers 2017:
EB=2289 kWh; TL=2391 (Enelogic getallen, afkomstig van slimme meter)
OP= 3349 kWh (afkomstig van zonnepanelen software)

OP-TL=EV : 3349-2391= EV = 958 kWh 

Deze EV is uit te drukken in een percentage van (naar gewenst) het totaal verbruik in de woning of de opgewekte energie van de zonnepanelen.

EV/OP= 28,6% ; EV/(EB+EV)= 29,5%

(Blijft nog een vervelend puntje voor controle van de energieleverancier dat deze meting van 1 januari tm 31 december loopt en de energieleverancier van oktober tot oktober de jaarafrekening opmaakt. Het is wat rekenwerk om te controleren of de standen van de energieleverancier overeenkomen, maar met Enelogic kan dit. En tot nu toe klopt het ook nog ?)
Ilse Smit 4 jaar geleden geplaatst
Ik ben ook niet van plan om zelf met batterijen te gaan knutselen maar er zijn voldoende oplossingen in bv. boten en campers en tuinhuisjes om een gedegen installatie te maken. Victron heeft daar zeker toepassingen voor. 
Mijn zonnepanelen zijn in 2020 bijna 7 jaar oud, waardoor de nieuwe terugleversubsidie op zal zijn en ik mijn overschot aan kWh tegen 7 cent of minder kan terugleveren. Tegen de saldering van 23 cent scheelt dat minstens 15 cent per kwh. Ik zal niet beweren dat eigen opslag zich terugverdient. Dat doet het niet. Maar een investering van € 6000 voor Tesla of Sonnen enzo, tegen ongeveer €2500 voor LoodGel komt voor LoodGel toch mooier uit. 
Ik schat dat ik +- €200/jr "verdien" op de steiging van het eigen verbruik. Dat is over 10 jaar zo'n €2000. Verlies dus. Maar wel de eer aan mijzelf gehouden. En dat vind ik ook veel waard.
Patrick Looys 4 jaar geleden geplaatst
"7 cent of minder" schrijf je. Waar is die aanname op gebaseerd, @ilsesmit​ ?

Ilse Smit 4 jaar geleden geplaatst
@patricklooys
Essent vergoed nu 7,22 cent per kWh. In de zomermaanden is er overschot aan energie in bv Duitsland en wordt door de energiebedrijven veel lager dan 7 cent ingekocht.
Ik zie geen enkele reden waarom een energieleverancier mij 7 cent zal willen vergoeden als hij het ergens anders voor bijvoorbeeld 3 cent kan inkopen.
Jeffrey Rous 4 jaar geleden geplaatst
Er is nog niks zeker over de salderings zooi na 2020, prijzen kunnen dan ook opeens weer heel anders zijn¿
En anders overstappen naar degene die in jouw geval het voordeligst uit komt.
Patrick Looys 4 jaar geleden geplaatst
En er zijn ook vergoedingen van rond de 10ct in Nederland. Dus dat kan ook. Situatie in Duitsland is ook wel wat anders.

En de regeling behelst ook een overgangsperiode voor huidige bezitters, dus ook dat tarief is nog geheel onduidelijk.

Om nu plannen te maken op onbekende variabelen lijkt mij derhalve minder zinvol ;-)
Ilse Smit 4 jaar geleden geplaatst
Mee eens met de opmerkingen dat er nog niets zeker is. De oplossing van GreenRock met zoutwater batterijen spreekt mij erg aan. Daar heb ik info over aangevraagd, maar voordat tot definitieve stappen wordt overgegaan zal er eerst meer helderheid moeten zijn vind ik. Daar ben ik het geheel mee eens.
Alleen dacht ik om een grote investering nu te vermijden, dat het misschien slim zou zijn om een tijdelijke oplossing in AGM opslag te maken. Nu begin ik dus weer te twijfelen......
Patrick Looys 4 jaar geleden geplaatst
Ik zou in ieder geval eens de nieuwe regeling afwachten die ipv de saldering komt. Dan kan je aan de hand die vergoeding beter berekenen wat zinvol is. Verder gaan de ontwikkelingen nu ook wat sneller, en zullen er betere en betaalbaardere mogelijkheden komen. Of bestaande varianten worden goedkoper. Hoe dan ook... nu even niet investeren en lekker salderen is het voordeligste wat je kan doen ;-)
Paul Maurits 4 jaar geleden geplaatst
Batterijenland is zeer vaag, weinig of geen goede opties en véél te duur.
Wat René zegt klopt, de zeezout batterij, hiervoor heeft een Nederlander jaren geleden al een prijs mee gewonnen. Na de prijsuitreiking aan Dr Ten, dat was zijn naam, was het stil. Heb contact met hem gezocht, krijg geen reactie terug. Politieke spelletjes??? 
Het is wel zo dat de zeezout batterij veilig is en goedkoop moet zijn, dat was toen de drive om te verkopen/kopen. Een Amerikaanse firma de ze maakte is vorig jaar failliet gegaan. Zouden dit jaar terug komen maar blijken opgekocht door een Chinese Fa. Heb contact met een Belgische Fa gehad, zij verkopen ook zeezout batterijen, maar zijn  ook erg duur. Hetzelfde geldt ook voor GreenRock. Je hebt aardig wat vermogen nodig om de winter door te komen met eigen energie. Er zijn zéér veel ontwikkelingen op batterijengebied, allerlei verschillende soorten, de een nog beter dan de ander maar er komt niets.  Veel geschreeuw maar weinig wol, modeverschijnsel denk ik. (Tesla enz...) Ik stop hier even en onderzoek verder.
Wat mogelijk moet zijn is het gebruik van tractieaccu's die in heftrucks gebruikt worden, deze kunnen een diepe ontlading aan en hebben veel vermogen. Ben momenteel bezig dit te onderzoeken, is misschien een goede tussenstap. 
Patrick Looys 4 jaar geleden geplaatst
Zinvol stukje tekst @paulmaurits​, wat mij betreft.
Ilse Smit 3 jaar geleden geplaatst
@paulmaurits​ Dat was nu net ook mijn idee: Een tussenoplossing zoeken om tegen een acceptabele prijs toch een of andere vorm van opslag te krijgen. De ontwikkelingen lijken ook te gaan over hoe en op welke wijze  deze ontwikkeling financieel te gelde gemaakt kan worden. (De zoutwateropslag in mijn situatie à 5 kWh zou mij iets meer dan €6800 excl btw gaan kosten).


Daarbij heeft mijn gemeente besloten om "van het gas af te gaan". De wijk waar ik woon zal een soort proefgebied worden waarin verschillende wijzen onderzocht zullen gaan worden. Naar verwachting zullen hier ook wijkgebonden oplossingen uit gaan voortvloeien. Vandaar mijn belang om met te focussen op een haalbare (lees: financieel haalbare) tussenoplossing.
reactie op @ilsesmit:
Patrick Looys Dan is jullie gemeente erg vlot daarin. Ik ben wel erg benieuwd wat er dan door de gemeente wordt aangeboden/subsidie/ondersteuning etc mbt die onslag voor de burger. Is daar al wat over bekend of moet je het echt zelf maar uitzoeken?
3 jaar geleden

Beantwoorden

Ilse Smit Dat klopt. Ik ben bij de opstartvergadering geweest en het idee is: Je kunt beter voorop lopen dan naderhand geconfronteerd worden met bepaalde oplossingen. Nu heb je het in de hand en de Provincie/Rijk(?)/Woningcorporaties/Gemeente/Energiebedrijf doet mee. Zowel in kennis als financiëel.  Ook de financiele consequenties voor de burger worden hierin meegenomen. Ook wordt gedacht aan gebouwgebonden financiering (Hypotheek/lening op het gebouw ipv op de bewoner). Bij verhuizing blijft deze lening dan op het pand. Maar dat moet allemaal nog uitgezocht worden.
Zie bv: https://www.rtvoost.nl/nieuws/293037/zwolse-wijk-berkum-wil-proefwijk-zijn-voor-aardgasvrij-wonen

3 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Paul Maurits 3 jaar geleden geplaatst
@ilsesmit Zodra mijn woning klaar is ga ik een test doen met een tractie batterij. Ben benieuwd wat dat gaat worden. Hou je wel op de hoogte.
reactie op @paulmaurits2:
Ilse Smit Ik hoor hier heel graag van omdat ik denk dat deze oplossing gewoonweg haalbaar en doelmatig is. Mij ontbreekt de kennis hoe een en ander te configureren en uit te dokteren. Alvast mijn grote dank!!
3 jaar geleden

Beantwoorden

Patrick Looys 3 jaar geleden geplaatst
Stukje uitgebreide info mbt diverse soorten accu's:

http://zonnestroomvoorthuis.nl/pages/boek/06-de-accu.html
Paul Maurits 3 jaar geleden geplaatst

Info over de grootste zoutwaterbatterijfabriek ter wereld die failliet ging.
Erg jammer, let ook op de prijs die genoemd wordt in het filmpje.
Antoon Rosé 3 jaar geleden geplaatst
Het Australische bedrijf Redflow https://redflow.com levert de ZCell.
In onderstaand filmpje een implementatie van deze batterij bij een Nederlandse boer:

Patrick Looys 3 jaar geleden geplaatst
Mooi om te zien dat de ontwikkelingen doorgaan. 
Marco Spetter 3 jaar geleden geplaatst
Ik heb in Spanje, mijn Solarkit gekocht via Autosolar.es,  Daar staan ook diversen accu's kits.  
ze leveren niet in NL maar je kan wel een indicatie krijgen van soorten installaties. 

Maarten Lap 3 jaar geleden geplaatst
Ben benieuwd hoe Suwotec zich gaat ontwikkelen de komende tijd. Een geheel circulaire duurzame batterij voor ong. €100 per kWh. Die ga ik misschien na 2023 in m'n tuintje ingraven. 
https://biobasedbattery.com/
Benieuwd wanneer netbeheerders deze batterij gaan gebruiken om piekbelasting op te vangen. Scheelt weer een hoop graafwerk om al die panelen en warmtepompen van energie te kunnen voorzien lijkt mij.
Benieuwd wat jullie van deze ontwikkeling vinden.
Gerard Dut 3 jaar geleden geplaatst
Als ik onderstaande zie, dat heb ik al mijn twijfels.

 "27 KW/h systeem.  € 100 per Kwh"

Wie kan dat nu schrijven. Niet iemand met een technische/natuurkundige opleiding.
De belangrijkste gegevens mis ik gewoon nog. Wat is het rendement met laden en ontladen.
Patrick Looys 3 jaar geleden geplaatst
Prijstechnisch erg interessant, die Suwotec. Daar kan Tesla voor in het stof bijten ;-)
Maar verder is het misschirn wel weer te mooi om waar te zijn...
Antoon Rosé 3 jaar geleden geplaatst
SuWoTec geeft 26 juni om 18:15 een presentatie in Amsterdam: https://circl.nl/agenda/theme/circulariteit/

Volgens mij gratis toegankelijk voor iedereen. Een idee om dan een Fritts meeting te houden?
Maarten Lap 2 jaar geleden geplaatst
Dr. Ten heeft ze ook te koop.
https://www.drten.nl/zeezout-batterij/?lang=en
Antoon Rosé 2 jaar geleden geplaatst
Wat mij hier ook weer verbaast is dat dit artikel al bijna 6 jaar oud is en dat men nog steeds op zoek is naar investeerders........
Anders gezegd: hoe levensvatbaar is een product dat 6 jaar geleden is ontwikkeld en dat nog steeds niet leverbaar is als kant-en-klaar produkt?
Patrick Looys 2 jaar geleden geplaatst
Scherp opgemerkt Antoon. Dan zal dit 'm niet gaan worden vrees ik ;-)
Antoon Rosé 2 jaar geleden geplaatst
Noem het mijn van nature pessimistische instelling, maar ik ben erg van het 'eerst zien, dan geloven'.
Daardoor ben ik op een bepaalde manier gaan kijken naar zaken die in eerste instantie 'te mooi lijken om waar te zijn'  en wat mij daarbij opgevallen is, is dat er altijd aanwijzingen zijn dat er iets niet klopt.

Een van die aanwijzingen is die van bovenstaande link (oud en nog steeds geen concreet, leverbaar product, maar wel op zoek naar geld).
Een andere is alles wat 'in strijd is met de wet van behoud van energie' . Dus alles dat richting free energy gaat en wat ze vaak gemeenschappelijk hebben is hun vaagheid over de gebruikte technieken (vandaar ook mijn terughoudendheid over SuWoTec).
Wel zogenaamde demonstraties geven waaruit zou moeten blijken dat 'de uitvinding'  werkt, maar te weinig info om de claim te kunnen verifieren.
Ik had graag bij hun presentatie geweest, maar ik was het alweer compleet vergeten.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 02 November 2016 om 11:26
Aantal lezers 102
Aantal reacties 38