Warmte boiler ?

Laatste reactie 01/04/2019 00:38 door johannes
· Markeren als ongelezen
Louis Bodewes 8 maanden geleden geplaatst
Goedenavond,

We willen beginnen met het verduurzamen en energiezuiniger worden.
We hebben overal dubbelglas, isolatie kruipruimte.
We hebben nog een cv-ketel en radiatoren.
Vloerverwarming kan bij ons niet.
Dak staat op oost-westen.
Wat kan ik het beste doen om gasverbruik terug te brengen.
Een warmteboiler of een palletkachel ?

Louis
Patrick Looys 8 maanden geleden geplaatst
Voordat je start met verherbouwen...
Is er nog een optie om ergens te kiezen voor tripleglas ipv dubbelglas? En is isoleren vd spouw misschien nog een mogelijkheid alvorens je start met de kachel?
Zijn allemaal zaken die ook zinvol zijn om je gasverbruik terug te dringen, óf om meer comfort/profijt te hebben van je kachel straks.
Walter de Jongh 8 maanden geleden geplaatst
Een pelletkachel is niet duurzaam en geeft verder veel fijnstofuitstoot met als gevolg gezondheidsklachten.
Goed isoleren en eventueel warmteterugwinning en dan eventueel de warmtepomp. Let wel dat een warmtepomp het beste functioneert bij kleine temperatuurverschillen, dus een lage temperatuur van het verwarmingswater. Vloerverwarming is daarom ideaal, maar niet perse noodzakelijk. Ruim bemeten radiatoren kunnen ook goed werken.
reactie op @walterdejongh:
Antoon Rosé Dat een palletkachel niet duurzaam zou zijn, daar ben ik het niet mee eens.
Feitelijk stook je op biomassa en biomassa is duurzaam.

Over jouw uitspraak over fijnstof ben ik iets minder stellig, maar ik kan mij niet voorstellen dat de overheid subsidie geeft op iets dat uiteindelijk ook niet wenselijk blijkt te zijn.
Daarnaast geeft het woord 'kachel' bij veel mensen een negatieve associatie omdat men direct denkt aan houtkachels die echt anders werken dan een pelletkachel.
8 maanden geleden

Beantwoorden

Walter de Jongh 8 maanden geleden geplaatst
Een pelletkachel is weliswaar veel schoner dan een houtkachel of open haard, maar ten opzichte van een CV ketel of een energiecentrale is de fijnstofuitstoot, CO en NOX uitstoot bijzonder hoog en het rendement laag: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie-isde/emissiewaarden/emissiewaarden

Als alternatief voor de houtkachel prima maar als we allemaal massaal aan de pelletkachel zouden gaan dan hebben we een enorm milieuprobleem. Ook omdat we dan massaal bomen moeten gaan kappen hiervoor.

Patrick Looys 8 maanden geleden geplaatst
Die uitleg ligt inderdaad dichter bij de feiten ;-)
Antoon Rosé 8 maanden geleden geplaatst
Ik begrijp natuurlijk dat het cirkeltje bij biomassa minder rond is dan dat men het doet voorkomen.
De theorie is dat wanneer je biomassa verbrandt, je alleen CO2 en wat as overhoudt en die CO2 wordt door nieuwe bomen weer in brandstof omgezet.
Theorie en praktijk zijn inderdaad niet gelijk.

Echter, ik heb er totaal geen problemen mee om straks iets met pellets of biomassa te gaan doen wanneer ons huis 'van het gas af moet'.
Sterker nog, ik denk dat dit de enige reele oplossing is als je in een huis woont dat ouder is dan +/- 25 jaar (en je een beetje ruimte hebt).

Ik verzet mij ook tegen bewoordingen als 'niet duurzaam' en 'enorm millieuprobleem'.
Zolang er in NL houtpellets uit Canada worden geimporteerd om zogenaamd CO2 neutraal bij te stoken in energiecentrales en de overheid subsidie geeft op pellet- en biomassakachels èn er geen reeele alternatieven zijn hou ik de optie open om mijn gas CV uiteindelijk te vervangen door een pellet- of biomassa-CV.

Vergeet ook niet dat het enige alternatief voor vuur (van welke brandstof dan ook) als warmtebron uit het stopcontact komt.
En die electriciteit moet wel opgewekt worden.
Nu is op dit moment de benodigde electriciteit al bij lange na niet uit zon/wind/o.i.d. te halen. Waar moet dan al die (schone) electriciteit vandaan komen waarmee wij onze huizen gaan verwarmen?


Dus, ja, pellets en biomassa zijn niet zo schoon als zon en windenergie (en dan laten we de productie en recycling van panelen en windmolens nog maar even buiten beschouwing), maar alternatieven zijn er op dit moment gewoon niet.
reactie op @antoonros:
Walter de Jongh Over duurzaam kun je inderdaad discussiëren, echter ontbossing is wel een echt probleem, zeker wanneer er grootschalig op biomassa wordt gestookt.

Qua vervuiling is er wat mij betreft geen discussie mogelijk. Een pelletkachel is een enorme vervuiler. Veel beter dan een houtkachel of open haard, maar heel veel slechter dan een CV-ketel of industriele stookinstallaties waarbij de rookgassen worden gereinigd. 10 pelletkachels staan gelijk aan 1 houtkachel. Als er massaal pelletkachels zouden worden geplaatst dan zou dit enorme gevolgen hebben voor de volksgezondheid.
8 maanden geleden

Beantwoorden

Patrick Looys 8 maanden geleden geplaatst
Het alternatief is eigenlijk om je (nu nog lang niet duidelijk is wanneer en hoe je van het gas af moet als burger) om gewoon op gas te blijven zitten en de voortschrijdende inzichten en technieken zijn werk te laten doen. Dat scheelt nu hoge investeringrn en levert betere en betaalbare technieken op. 

Nu een verse betaalbare HR ketel kopen ter vervanging van je oude is welllicht het verstandigst op meerdere fronten. 
reactie op @patricklooys:
Antoon Rosé Dat is dan ook wat ik vorig jaar heb gedaan, dus als gas de komende 10-15 jaar leverbaar blijft, hoef ik mij in principe geen zorgen te maken.
Dat neemt niet weg dat ik, net als vele anderen, nog geen idee heb tot welk moment gas bij ons geleverd gaat worden, dus moet je je er wel in verdiepen om een plan B klaar te hebben voor het geval dat.

Een ander 'probleem' waarmee velen zullen zitten is dat hun huis eenvoudigweg niet geschikt is (of relatief eenvoudig geschikt te maken is) voor LTV en als gas niet meer beschikbaar is om op hoge temperatuur te verwarmen, wat moet je dan?
Noem mij een millieubarbaar, maar als ik moet kiezen tussen kou lijden of het millieu vervuilen dan kies ik voor het laatste.
8 maanden geleden

Beantwoorden

Louis Bodewes 8 maanden geleden geplaatst
Een zuinige hr ketel hebben we twee jaar geleden aangeschaft.
Nu willen we toch gas terug brengen door toch een warmteboiler te plaatsen om zo douchewater goedkoper in te winnen.
johannes visser 8 maanden geleden geplaatst
Als je zuiver voor een elektrische boiler gaat, ga je niet besparen.
Verwarmen op el. kost minimaal 2 keer zoveel geld als op aardgas.
Je gasverbruik gaat wel naar beneden maar je maandelijkse onkosten niet.
Dit zal dus niet de bedoeling zijn.
Het zou mooi zijn als je zonnepanelen zou kunnen plaatsen.
De ligging van je dak is hiervoor niet echt ideaal.
Ook valt hierdoor de zonneboiler eigenlijk af.
Deze is eigenlijk alleen maar te doen door de subsidie die er op zit.
Deze helemaal zelf bekostigen ga je nooit terug verdienen.
Een goede ligging is dan een pré.
Johannes.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 25 March 2019 om 21:15
Aantal lezers 22
Aantal reacties 12