Twee panelen starten zeer traag

Laatste reactie 12/02/2019 12:17 door Gerrit
· Markeren als ongelezen
Gerrit Koster 1 jaar geleden geplaatst
Mijn installatie bestaat uit 13 panelen Canadian Solar 275 full black met poweroptimizers en Solaredge SE4K als omvormer. 
Nu zie ik dat 2 panelen nr. 5 en 13 moeite hebben om op gang te komen. Zie plaatje met een opname van 11.20 uur, de overige panelen zijn al gedetecteerd maar de omvormer wacht op de 2 achterblijvers voor hij energie gaat doorgeven en dat gebeurde omstreeks 12.30 uur
 Het 2e plaatje geeft het eind van de dag weer. Van de 270 Kw is er maar 93 Kw door de omvormer doorgegeven.
Mijn leverancier weet hier direct geen oplossing voor. Misschien is hier iemand bekend met dit verschijnsel.
Beste antwoord — gekozen door Lex Schiebaan
Gerrit Koster 2 maanden geleden geplaatst
Hallo Daan,
Er waren inderdaad de verkeerde optimizers geïnstalleerd. Het probleem is met de juiste optimizers opgelost.
Gerrit
Lex Schiebaan 1 jaar geleden geplaatst
Hoi Gerrit,

Heb je misschien ook een foto van de situatie?

Groeten, Lex
reactie op @lexschiebaan:
Gerrit Koster Hallo Lex,
De panelen liggen zoals op het plaatje op één vlak. schuindak zonder hinderlijke schaduw op het
zuid-westen. 
Gerrit


1 jaar geleden

Beantwoorden

Gerrit Koster Hier een foto
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
🔥 Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
Hoi Gerrit​,
ik zal aan het eind van de dag nog eens checken.
Maar om eerlijk te zijn, met dit weertype en zo weinig licht kan het inderdaad zo zijn dat er verschillen zijn.
Zie je op dat moment dan ook op de omvormer zelf dat niet alle optimizers wakker zijn en er nog geen productie is?

Ik heb nog een i staan en als ik daar op klik zie ik ook de tijden van de omvormer en de optimizers met de waarde van dat moment.
Hier zie ik dat de waarde die de omvormer op het screenshot geeft van 13:29 is, maar de waarden van de optimizers zitten qua tijd tussen 13:24 en 13:27.
reactie op @jefrous:
Jeffrey Rous Het ligt er ook aan wanner je kijkt of wanneer de data ververst, zo heb ik even later een 2e screenshot gemaakt en toen bleef optimizer 1.0.1 erg achter, bleek dat die dus nog niet vernieuwd was.
Zie 3e screenshot voor vergelijk van beide momenten met de omvormer waarde erbij.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Gerrit Koster Hallo Jeffrey,

Zowel op het dashboard als op de omvormer zijn beide panelen nog niet operationeel. Zodra het voldoende licht is komt de communicatie opgang, maar van de week hadden 9 panelen omstreeks 10.30 verbinding met de omvormer en de laatste 2 werden pas 12.30 uur actief. En zolang de laatste 2 niet gevonden zijn produceert de omvormer 0,0 W. Als ik bij de info van de betreffende panelen kijk, dan blijkt de spanning van deze 2 omvormers onder de 30 V te zijn en er is geen communicatie want de laatste meting is van de vorige dag.  
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Lex Schiebaan 1 jaar geleden geplaatst
Hoi Gerrit en Jeffrey,

Bedankt voor de foto. Op zo'n schuin dak heb je inderdaad niet zo lang last van sneeuw. Die pijpjes kunnen zeker wel invloed hebben in deze tijd maar over het hele jaar zal het mee vallen. 

De optimizers communiceren inderdaad ongeveer om de 10 minuten. Ze doen het allemaal net iets anders want het kan zijn dat de datapakketjes botsen. Het kan dus zijn dat er een keer 20 minuten tussen zit. 

Met het weer van de afgelopen tijd is er inderdaad niet veel over te zeggen. Even een mooie dag af wachten met in ieder geval genoeg zon. 

Groeten, Lex
reactie op @lexschiebaan:
Gerrit Koster Hallo Lex,
Mijn probleem zit niet in het weer en niet of er bij mooi weer energie wordt opgewekt, want het systeem werkt uitstekend bij mooi weer. Maar in deze donkere maanden zie ik dat er dagen bij zijn dat er niets wordt opgewekt. Het blijkt dat de panelen 5 en 13 achterblijven bij de rest. Deze grijze morgen was er tussen 9.15 en 9.30 verbinding tussen de omvormer en 11 panelen. Nu om 10.15 is er nog steeds geen communicatie met de panelen 5 en 13, en zolang deze communicatie er niet is wekt mijn systeem niets op. Zie het plaatje met het overzicht van alle panelen.

Groeten, Gerrit
1 jaar geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous Bij dit donkere weer is het verlies gelukkig niet veel ;-)

De SE4K is een 3-fase omvormer toch?
Welk type optimizers heb je?
Alle 13 optimizers staan op 60Vdc uitgangsspanning, dat zou de max zijn voor P300/P350/P370/P500 of zijn het P404/P405 optimizers?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Gerrit Koster Hallo Jeffrey,
Dat zijn inderdaad de P405 optimizers. De panelen 5 en 13 gingen om 11.15 uur ook weer met de omvormer communiseren en werd er weer stroom opgewekt, maar de eerste uren zijn verloren.

Groeten, Gerrit
1 jaar geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous Ok, gelukkig wel de P405's, met 13 stuks dan precies de minimale string lengte voor een 3-fase omvormer. Zie de bijlage.
Maar of dat ook bij weinig licht optimaal/goed werkt durf ik je niet te zeggen.

Ik kan het qua panelen niet checken, daar mijn Sunpower panelen ~53Vdc geven en ik 12 P404's op een 1-fase omvormer (SE3680H) heb, elke optimizer geeft dan ongeveer ~32Vdc.

Ik neem aan dat het voor een optimizer minder moeite/energie kost om de spanning omlaag te brengen dan om de spanning te verdubbelen (zoals in jouw geval).
Met deze donkere dagen zal het paneel al niet veel leveren, misschien dan net nog te kort om de betreffende optimizers goed te laten werken.

Je zou anders zelf een ticket bij SolarEdge kunnen aanmaken of door je leverancier laten doen.
Wellicht kan SolarEdge meer verduidelijking/uitleg geven.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Gerrit Koster Hallo Lex,
Je hebt gelijk dat alle panelen niet hetzelfde zijn en een tolerantie hebben ook inde verbinding met de omvormer. Maar zoals gisteren zijn de eerste 11 panelen tussen 9.15 en 9.30 uur verbonden met de omvormer. De laatste die op hetzelfde dak liggen hebben 2 uur extra tijd nodig voor ze contact met de omvormer krijgen. Dus eindelijk om 11.15 uur gaat de omvormer pas energie leveren. Ik vind dit wel een ruime tolerantie, het heeft ook al eens tot 13.00 uur geduurd voor de laatste 2 een verbinding maakten. 
Als er dus één optimizer of paneel defect raakt zal mijn hele systeem niet meer werken. Volgens mij wordt er steeds verteld dat door de optimizers je systeem betrouwbaarder is en geen last heeft van uitval van een paneel.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Gerrit Koster Het probleem is boven water. Via de service afdeling van SolarEdge ben ik er achter gekomen dat er P300 optimizers zijn geplaatst i.p.v. de afgesproken en noodzakelijke P405 optimizers.
EnergieWonen gaat nu na het toegeven van deze fout de optimizers vervangen voor de P404 optimizers, welke volgens hun beter aansluiten op mijn 13 Canadian panelen dan de P405. 
Hopelijk is dan het probleem met het late opstarten van de 2 panelen achter de rug. Maar weer geen goede reclame voor EnergieWonen, met de installatie liep het ook al niet zo vlot en nu deze fout er bovenop.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 5 overige reactie(s)
Daan Jansen 2 maanden geleden geplaatst
Beste Gerrit,
Is het probleem door de andere optimizers opgelost?
Groet Daan
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 13 December 2017 om 19:44
Aantal lezers 52
Aantal reacties 16