Tweede 3-fasen omvormer aansluiten in groepenkast

Laatste reactie 19/03/2021 17:14 door Ton
· Markeren als ongelezen
Ton Roovers 6 maanden geleden geplaatst
Ik wil een tweede 3-fasen omvormer aansluiten in de groepenkast (3x25Amp). Kan deze parallel aan de eerste geschakeld worden, dus op de aanwezige alamat?
Jeffrey Rous 6 maanden geleden geplaatst
Ik zeg elke omvormer op een eigen alamat, hoeveel kW is de huidige 3-fase omvormer en hoeveel wordt de 2e?
Welke alamat heb je nu zitten?
Ton Roovers 6 maanden geleden geplaatst
Huidige is 6 kW, via 3x16 Amp alamat. En de nieuwe omvormer is 5 kW.
Jeffrey Rous 6 maanden geleden geplaatst
Dan kan je vast aardig wat panelen kwijt...

Om de situatie wat meer te begrijpen wat je plan is, je zegt achter dezelfde alamat, maar bedoel je dan ook via dezelfde kabel of een eigen kabel naar dezelfde alamat in de meterkast.

Ton Roovers 6 maanden geleden geplaatst
De bestaande 6 kW omvormer loopt via eigen 3x16A alamat. Nieuwe 5kW omvormer komt via eigen kabel naar groepenkast. En ik vroeg me af of ik deze kabel parallel op de bestaande alamat kan koppelen. Je zegt: eigen alamat voor elke omvormer, en dat klinkt wel logisch. Maar ik zou wel willen weten of dat ook de voorgeschreven constructie is?
Jeffrey Rous 6 maanden geleden geplaatst
Wat zegt de handleiding van het merk omvormer wat je op het oog hebt er over?

In de handleiding van GoodWe voor een 3-fase SDT omvormer staat:
4.3.2 AC-stroomonderbreker en aardlekschakelaar
"NB: meerdere omvormers mogen niet op één stroomonderbreker aangesloten zijn"

https://www.goodwe.com/Public/Uploads/sersups/NL_4.SDT%20G2%20Series%20User%20Manual.pdf
Ton Roovers 6 maanden geleden geplaatst
Mijn omvormers zijn van Solaredge en in de instructies kan ik niets vinden hierover. Maar ik denk dat ik wel weet wat te doen: gewoon een tweede alamat in de groepenkast, zoals je adviseerde, geen probleem. Bedankt voor het meedenken!
Antoon Rosé 6 maanden geleden geplaatst
Gewoon even een vraag om eens rustig over na te denken: Waarom kies je 3x 16A als waarde om een 6kW 3-fase inverter af te zekeren?
Ikzelf zou de voorkeur geven aan een 3x 10A.
Ton Roovers 6 maanden geleden geplaatst
Ik heb een bungalow met alleen platte daken. Toen ik deze installatie bouwde (2015) ging ik uit van 5 à 6 kW, want ik kon toen maar 22 panelen kwijt, maar ik wist al dat ik nog wilde uitbreiden. Vandaar de 3x16A alamat.
Intussen liggen er 27 panelen. Op het garagedak ga ik binnenkort nog 11 panelen plaatsen en mogelijk nog 8 op slaapkamerdak.
Om dat aan te sluiten heb ik natuurlijk een zwaardere omvormer nodig. Maar toevallig ging de 5 kW omvormer defect en die heb ik vervangen door een nieuwe van 6kW. De defecte is net onder garantie vervangen, dus heb ik er nu een gloednieuwe 5kW omvormer vrij. En ja, daar is een 3x10A alamat geschikt voor.
Maar ik dacht dat het niet echt uitmaakt dat de bestaande alamat wat overgedimensioneerd is? Of vergis ik me daar?
Antoon Rosé 6 maanden geleden geplaatst
In principe maakt dat inderdaad niet uit, je voldoet volgens mij aan alle regeltjes.
Echter, en dat is hoe ik er naar kijk, zit dat ding daar voor de veiligheid. Met als doel om uit te schakelen in gevallen van onvoorziene situaties en mijn idee daarbij is dat je dan de marges niet groter maakt dan noodzakelijk. Daarbij zou dan horen dat je de kleinst passende automaat kiest die het snelste uitschakelt wanneer er stromen lopen die niet bij de aangesloten inverter passen.

Mijn punt was dus je erop te wijzen dat als je nog een automaat moet kopen voor de tweede inverter, je net zo goed (of misschien zelfs beter) een 3x 10A zou kunnen kopen i.p.v. een 3x 16A.
Ton Roovers 6 maanden geleden geplaatst
Ja, ik ben het met je eens. Maar het valt me op, dat alamats (alamaten?) van 3x10 Amp schaars zijn. Ik heb meeste spul van Eaton in de groepenkasten, maar die lijken geen 3x10 te fabriceren.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 17 March 2021 om 19:18
Aantal lezers 11
Aantal reacties 11