Update opbrengst in de Portal

Laatste reactie 25/06/2020 13:16 door Bert
· Markeren als ongelezen
Bert Wijers 2 jaar geleden geplaatst
Beste mede forum gebruikers,

Ik ben in het bezit van 2 omvormers van SolaxPower. Via WIFI wordt elke 5 minuten de opbrengst doorgestuurd naar de Portal. 
Nu gebeurt het regelmatig dat een update rond de "hele" 5 minuten plaatsvindt, bijvoorbeeld om 11:29:58, 11:34,58 etc.. 
Echter zijn de updates niet exact om de 5 minuten, dus komt het regelmatig voor dat een update wordt gemist. Bijvoorbeeld 11:29:58, vervolgens 11:35:01. De opbrengst van 11:30 wordt niet geregistreerd, aangezien er tussen 11:30:00 en 11:35:00 geen gegevens zijn ontvangen. Dit resulteert regelmatig in dips in de grafiek, ook op een onbewolkte dag.
Is dit een bekend fenomeen?
Ik hoor het graag.
Lex Schiebaan 2 jaar geleden geplaatst
Hoi Bert,

Kan je misschien een afbeelding plaatsen. Dan snap ik beter wat je bedoeld. Klik daarvoor op het cameraatje. 

Groeten, Lex
Bert Wijers 2 jaar geleden geplaatst
Hallo Lex,

Op het screenshot zie je de pieken en dalen. De dalen ontstaan doordat er een 5 minuten update wordt overgeslagen. Elke 5 minuten wordt de portal geupdate, maar als er de afgelopen 5 minuten geen registratie is geweest, dan wordt het ook niet weergegeven. Bijvoorbeeld een update om 08-54-58 en een update om 09-00-02. Tussen 08-55 en 09-00 is er geen registratie geweest, dus lijkt het of er geen opbrengst is geweest. Omdat ik 2 omvormers heb, is er wel opbrengst van 1 omvormer. 
Ik hoop dat het zo wat duidelijker is.

Groet, Bert

Lex Schiebaan 2 jaar geleden geplaatst
Er gaat iets niet goed met de bijlagen vandaag. Excuus voor het ongemak. Ik zal een seintje geven als het weer werkt. 
Bert Wijers 2 jaar geleden geplaatst
Ik had al zo'n vermoeden ? Ik wacht rustig af, bedankt voor de moeite.
Lex Schiebaan 2 jaar geleden geplaatst
@bertwijers​ Bij mij werkt de bijlage weer. Was een storing in het weekend en die is weer opgelost. Kan je het nogmaals proberen? 

Groeten, Lex
Bert Wijers 2 jaar geleden geplaatst
Hallo Lex,

Bij deze:
Lex Schiebaan 2 jaar geleden geplaatst
Dat is gek. De opbrengst gaat ook niet helemaal naar 0 dus lijkt mij sterk dat het aan de internet verbinding ligt. Maar ik ken deze portal niet dus weet het niet zeker.

Kan het niet een echt probleem zijn? Wolken, volgens, te hoge spanning?

Groeten, Lex
Bert Wijers 2 jaar geleden geplaatst
Hallo Lex,

Het ligt niet aan de Internetverbinding, wolken of te hoge netspanning (al heb ik dit probleem ook, wordt aan gewerkt..?)

Hij gaat inderdaad niet volledig naar nul, maar dat komt omdat ik 2 omvormers heb, de resultaten zijn gecombineerd in de Portal. Het is lastig uit te leggen, ik zal nog een poging doen ?

De portal update elke 5 minuten, dus om 08.00.00-08.05.00-08.10.00, etc.
De opbrengst die de portal elke 5 minuten weergeeft, is de opbrengst van de omvormer op enig moment in de afgelopen 5 minuten.

De omvormer geeft ook elke 5 minuten de opbrengst door. Als de omvormer om 08.01.30 een opbrengst heeft geregistreerd van bijv. 900 Watt, dan laat de portal dat om 08.05.00 zien.

Het kan ook gebeuren dat de omvormer de gegevens doorgeeft om bijvoorbeeld 08:04:58 (de tijd is afhankelijk van het tijdstip van opstarten op een dag). Om 08.05.00 laat de portal vervolgens deze update zien.

De omvormer geeft dus elke 5 minuten de gegevens door. Het is echter niet altijd exact om de 5 minuten, soms een paar seconden korter, soms een paar seconden langer.

Wat is nu het probleem?
Als de omvormer om 08.04.58 een update door geeft, laat de portal dat zien om 08.05.00.
Als de volgende update van de omvormer pas om 08.10.01 is, dan heeft de portal om 08.10.00 de afgelopen 5 minuten geen update ontvangen. Opbrengst is dan nul. Dat verklaart de dips in de grafiek. Aangezien ik nog een omvormer heb die dat probleem op dat moment niet heeft is er wel opbrengst te zien, maar van maar 1 omvormer.

Dus:: als de portal een update van de omvormer heeft ontvangen in de laatste 5 minuten, dan wordt dit weergegeven. Als de portal de afgelopen 5 minuten geen update heeft ontvangen, dan wordt dit niet weergegeven.

Zo kan het dus gebeuren dat ik op een onbewolkte dag allemaal pieken en dalen heb, doordat de omvormer niet exact om de 5 minuten de updates doorgeeft.

Om e.e.a. te visualiseren heb ik nog een schemaatje bijgevoegd. Ik hoop dat dat helpt ?

NB: het bijvoegen lukt even niet, zal het zo nog een keer proberen.

Groet, Bert
Bert Wijers 2 jaar geleden geplaatst
Bij deze alsnog:
Lex Schiebaan 2 jaar geleden geplaatst
Hoi Bert,

Bedankt voor de uitgebreide uitleg. Zoals ik het lees is het gewoon een programmeer fout. Ik ken de Solax Portal dus niet maar meestal als er iets zoals dit in zit gaat het ook niet zo snel uit. Het accepteren is dan, ben ik bang, de enige optie. En dan hopen dat er spoedig een nieuwe portal komt of de huidige verbetert wordt. Je kan altijd een mailtje naar ze sturen.

Groeten, Lex 
Bert Wijers 2 jaar geleden geplaatst
Hallo Lex,

Bedankt voor de info. Ik was benieuwd of dit fenomeen bekend was en ook misschien bij andere merken voorkwam. Zo te horen niet. 
Ik heb diverse nieuwe omvormers gehad van de fabrikant. Aan de ene kant zijn ze bereid om dingen op te lossen, aan de andere kant draaien ze er een beetje omheen.
Op dit moment heb ik problemen met een te hoge spanning (Enexis heeft e.e.a. in onderzoek) en wordt door SolaxPower het probleem hier op afgeschoven, terwijl het toch echt 2 verschillende problemen zijn.
Als er nieuws is dan meld ik mij weer.

Nogmaals bedankt.

Met vriendelijke groet,

Bert
reactie op @bertwijers:
Cees Edelman Hallo Bert,
Zoals jij het beschrijft, had ik nog niet eerder gelezen. Ik zou namelijk ook met dit probleem te maken kunne hebben. Mijn twee omvormers zijn ook gecombineerd in 1 schema... ik vind ook steeds dippen in mijn opbrengst, welke onverklaarbaar zijn (geen wolken, geen schaduw)

Bijgevoegd een screenshot van mijn app, voor de duidelijkheid.

Als het niet hetzelfde als jou zou zijn, dan ben ik raadselachtig op zoek naar de mogelijke oorzaken. Wellicht dat iemand mij in de goede richting kan sturen?

Groet, Cees
2 jaar geleden

Beantwoorden

Bert Wijers 2 jaar geleden geplaatst
Beste Cees,

Bedankt voor je bericht.
Vooropgesteld, ik ben geen omvormer-specialist, maar meer een "ervaringsdeskundige" m.b.t. het merk SolaxPower.
Het probleem dat zich bij mijn omvormers voordoet, is dat de 5 minuten updates soms worden overgeslagen omdat de updates rond de "hele" 5 minuten plaatsvinden. Het maakt daarbij niet uit dat ik 2 omvormers heb. 
Vanaf de grafiek is het lastig te beoordelen wat de oorzaak zou kunnen zijn.Kun je een rapport "draaien" van de updates die worden gedaan in de Portal? Daar zou je eventueel kunnen zien wat het mogelijke probleem is.

Groet, Bert

Stan Van Rooij 1 jaar geleden geplaatst
Bij mij hetzelfde verschijnsel. Ben nw op dit forum maar ben benieuwd naar een oplossing. Zou even spanningsloos maken de omvormer resetten? 
Bert Wijers 1 jaar geleden geplaatst
Hallo Stan,

Je kunt het beste bij Report Analysis kijken wat er gebeurt.
Rond 08:30 en 09:10 is er een dip. 
Mogelijk heeft dat met de "5 minuten updates" te maken zoals ik aan het begin van dit topic heb uitgelegd. Het kan ook zijn dat het signaal om een of andere reden niet goed is, waardoor de updates worden gemist.
Kijk als je wil dus in Report Analysis wat er gebeurt rond de genoemde tijdstippen.

Groet,

Bert
Bjorn Zuijdervliet 3 weken geleden geplaatst
Goedemorgen. Ik heb sinds kort ook zonnepanelen en een solax omvormer.
In mijn grafiek zitten ook dippen en het lijkt exact om wat hier besproken wordt.
Ik ben even benieuwd; Hebben jullie hier ooit een oplossing voor gevonden?
Bert Wijers 2 weken geleden geplaatst
Hallo Bjorn, ik weet niet zeker of het is opgelost. Ik heb de afgelopen maanden problemen gehad met een te hoge spanning op het net waardoor de omvormers uitvielen (boven 253 Volt). Dit ligt niet aan Solax. Inmiddels is de Solax-portal in de cloud. Ik heb het idee dat dat veel stabieler is, waardoor de updates exact om de 5 minuten worden doorgestuurd. Als dat zo blijft dan is dat probleem opgelost. 
Als je wil weten waar de dips vandaan komen (uiteraard moet het op dat moment onbewolkt zijn), dan raad ik je aan om de omvormer-rapporten te bekijken die je in de portal kunt vinden.

Groet, Bert
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 12 May 2018 om 10:25
Aantal lezers 32
Aantal reacties 18