Velden oost en west beïnvloeden elkaar negatief bij veel zon (met optimizers)

Laatste reactie 30/06/2019 10:14 door Marco
· Markeren als ongelezen
Marco Heemskerk 1 jaar geleden geplaatst
Hoi, 

Ik zit met het volgende "probleem". 
De buurman en ik hebben gelijktijdig in oktober 2018 een zonnesysteem aangeschaft. Hij 13 panelen (5 oost, 8 west) en ik 18 panelen (9 oost, 9 west). Zelfde huis, zelfde leverancier/installateur+merk (AEG+Solaredge), allebei één string met optimizers, hij 1 fase omvormer, ik 3 fase omvormer. Beiden geen last van schaduweffecten bomen e.d. 
Doordat we veel hetzelfde hebben is het mooi vergelijken met elkaar. (nu ja mooi....)
De opbrengst van mijn systeem valt tegen tov zijn systeem. Theoretisch zou je verwachten dat ik 18/13 meer opbrengst heb dan hem. Een 3 fase omvormer heeft iets minder rendement, dus het mag wat minder verschil zijn. De praktijk is dat we allebei 1,1 MWh hebben geproduceerd sinds oktober 2018. Mijn 5 extra panelen hebben tot nu toe dus 0% rendement. De installateur gaf in november aan dat dit bij lage opbrengsten kwam door opstartspanning van de systemen. In het voorjaar zou de situatie recht trekken. Nu het voorjaar is twijfel ik heel erg aan die stelling en oorzaak. Ik zie bij weinig zon dat ik 20-30% meer produceer dan mijn buurman. Bij veel zon is dat anders. In de ochtend en in de avond valt mijn gehele systeem erg tegen tov de buurman. Zo erg dat de dagopbrengst tot nu toe nauwelijks meer dan hem is. Ik heb naar de detailopbrengst per paneel gekeken en zie dat mijn zonnezijde in de ochtend en in de avond veel minder W leveren dan de schaduwzijde. Ik zal dit ondersteunen met de plaatjes van onze systemen. Eerst de totaalopbrengst 11-5-2019, dan een doorsnede in de middag 11-5 en een doorsnede van ochtend 12-5. 

Het lijkt erop dat bij mij het ene veld het andere veld beïnvloed bij lage opbrengst en bij mijn buurman niet.  
Wie kan me helpen dit te begrijpen en moet ik dit accepteren of werk van maken richting mijn installateur?

Groet, Marco, Schoonoord.
Eric Zaal 1 jaar geleden geplaatst
Verassend dat men dat met optimizers heeft ingericht en niet met twee strings. Ik zou dit met de leverancier bespreken.
Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
@marcoheemskerk
Vraag maar eens meer rechten en ga dan bij grafieken kijken naar de optimizer spanningen.

Welke optimizers en panelen zijn er geplaatst?
Ik hoop bij de buren de p404/p505.

Want een 3-fase SE omvormer heeft 750V stringspanning nodig en met 9 panelen maar in de zon heb je inderdaad het probleem dat de schaduw kant de zon kant beperkt.

Met een 1-fase SE omvormer zou dit beter werken (stringspanning 380V), vanwege het minder aantal minimale optimizers. Zie datasheet van de optimizers.
Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
Ik gok dat julie beiden p370 optimizers hebben met een max DC output van 60V.

Als je het in Excel zet kan je het al zien, dat dit niet goed gaat werken als de ene kant vol in de zon ligt en de andere kant in de schaduw.
Ook die van jouw buurman worden nog beperkt in opbrengst!

In de afbeelding zijn jullie beiden situaties te zien, m.a.w. jullie allebei hebben optimizers nodig met max 85V output (p404 of p505).

Of jou situatie (9 om 9) zou wel kunnen op een 1-fase SE omvormer met de huidige optimizers, maar je buurman heeft echt andere nodig.

Succes met de installateur, blijkbaar is een en ander niet nagerekend in de SolarEdge Design Tool.... (jammer).

Marco Heemskerk 1 jaar geleden geplaatst
Dank voor jullie adviezen. Ik kan uit de offertes niet opmaken welke optimizers geleverd zijn. Op het dak geprobeerd om een typenr te zien, maar ik kom er niet bij. Ik zal navraag doen bij de installateur. 
Ik vermoed dat die niet in actie komt zolang de opbrengst richting het beloofde jaarverbruik gaat. Maar ik wil niet het jaar afwachten om dit te bewijzen...hoe kan ik vroegtijdig aannemelijk maken dat het systeem het niet gaat halen? 

Groet, Marco.
Marco Heemskerk 1 jaar geleden geplaatst
Check: offerte geeft P300 optimizers" aan.
 
Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
Als je via een laptop of PC op de webportal inlogt, zie je dan alleen Dashboard en Layout?
Zo ja, dan meteen meer rechten vragen, zodat je ook de Grafieken tab te zien krijgt, het liefst ook de tab Rapporten.

In de tab Rapporten dan het rapport "Inbedrijfstelling" draaien (duurt even) daar kan je dan zien welke optimizers er geïnstalleerd zijn.

In de Grafieken tab kan je plaatjes maken met de optimizer spanning van alle optimizers tegelijk in 1 grafiek, Daar zal je zien dat ze lange tijd bij jouw op 60V (max) staan en bij je buurman een stuk minder lang.

Of vraag de installateur om de SolarEdge Site Designer berekening, want voor de 3-fase omvormer moet er in de Designer echt wel een Yield melding zijn!

ps: welke panelen zijn het en is het echt Oost/West en de dakhoek?
Marco Heemskerk 1 jaar geleden geplaatst
zonnepanelen: AEG AS-M606G 300 glas-glas
Oost 20 gr en west ca 60 graden
SE5K (voor eventueel uitbreiden van systeem in toekomst)
Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
Je kan een eerder bericht bewerken (aan de rechterkant ;-)

Jouw omvormer is een SE4K en de buurman SE3000H?

Onderstaande afbeeldingen met AEG AS-M606B 300Wp panelen.
En dakhoek op Oost 20° en dakhoek West 60°

Yield waarde is percentage wat het opbrengt, als daar niks staat dan is het volledige opbrengst.

Succes met de installateur!!! (Prutsers zijn het....)
Marco Heemskerk 1 jaar geleden geplaatst
Top Jeffrey, eindelijk weet ik dat ik niet gek ben. Super bedankt!
Was de P404 in okt 2018 gangbaar om te leveren?  
Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
Vast wel, mijn installatie met p404 is gedaan in april 2017.
Marco Heemskerk 1 jaar geleden geplaatst
Hoi,
@Jeffrey Rous. Heel blij met jouw input. Ik heb nu erkenning van het probleem bij de installateur en dat geeft me hoop op een oplossing! Dank!

De installateur heeft opnieuw een berekening uitgevoerd, die nu lager uitkomt dan de werkelijke opbrengst. beoogd volgens offerte 4300kwh, werkelijk verwacht 3200, nieuwe berekening installateur met P300 3000kwh! flink lager dus dan in de offerte. Ook hebben ze een berekening gemaakt voor de P404 en komen dan uit op 3600kwh. Bijzonder toch? 
Vraag 1: @Jeffrey, denk je dat er uiteindelijk 3600 met een P404 uit rolt of de door jou berekende 4200kwh. Ik vraag je geen garantie, maar gezien jouw snelle reactie vermoed ik dat je behoorlijk wat ervaring hebt met het berekenen en veel vertrouwen hebt in die berekening en de werkelijkheid.
Vraag 2: in de algemene voorwaarden staat dat ze niet aansprakelijk zijn voor de werkelijke opbrengst. de offerteberekening is indicatief en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Is dit terecht dat ze dat uitsluiten? Ik snap dat je het weer niet in de hand hebt, maar eerst offreren met 4300 en dan 7 maanden later aangeven dat het systeem maar 3000 levert....Uit coulance willen ze overigens wel de aanpassing doorvoeren.  
Vraag 3: Is de P404 de meest voor de hand liggende aanpassing of is er nog een betere oplossing voor mijn situatie? 

Groet, Marco.
Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
Hoi Marco,
Die berekeningen die ik laat zien zijn gedaan met de officiële tool van SolarEdge (alleen is het de oude tool). Dus daar heb ik zeker vertrouwen in.

Ter referentie, mijn eigen set (wel maar 1 dakvlak op ZO) levert meer op dan wat de tool aangeeft.
Maar of dat met de tool voor O/W ook zo is?
In de tool staan volgens mij ook disclaimers over opbrengst garanties (zit nu op de telefoon).

Het is wel gebruikelijk dat ze geen garantie geven op opbrengst, immers je kan het weer niet beïnvloeden, zoals je zelf ook al zegt.

En vaak gaan ze aan de velige/lage kant zitten om achteraf dus geen gezeur te krijgen dat het te weinig oplevert.

Coulance my ass, ze hebben het gewoon niet met de tool vooraf berekend en worden door jouw nu terecht gewezen dat ze het fout gedaan hebben en een slecht werkend systeem geleverd hebben.

Ik zou het zo snel mogelijk laten aanpassen naar p404's en dan hopen dat er in de toekomst weinig fout gaat met de set i.v.m. de onkunde van de installateur.

Tja, meer panelen aan beide kanten van het dak, maar als dat al kan kost het ook weer extra geld, vervangen van de optimizers kost jouw niks.

En bij de buurman hebben ze het ook erkend dat het een fout design is? En beter werkt met p404's?
Marco Heemskerk 1 jaar geleden geplaatst
Even een update: 12-6 zijn de optimizers omgewisseld van P300 naar P404. Eindelijk de opbrengst die ik verwachtte bij aanschaf. Tenminste in vergelijk met mijn buurman. 
@Jeffrey Rous: tis nu dus voor mekaar. Bedankt voor je hulp! 
Installateur is keurig de recente afspraken nagekomen. (Jammer dat ik jou erbij nodig had om hen in beweging te krijgen, maar ach.)

opbrengst van vandaag ik 25kwh buurman 18kwh: mooi in de verhouding van 18 om 13 panelen.

Lessen van dit probleem:
- spreek in offerte-stadium af hoe om te gaan met tegenvallende opbrengst. Want als je dat niet doet heb je de voorwaarden tegen.
- vraag om een degelijke berekening van de installatie ipv een richtinggevende berekening door de verkoper.
- wees alert bij meerdere velden met optimizers (ook zonder). De velden beïnvloeden elkaar. Systeemberekening kan dat laten zien en met een technische oplossing komen. 
- 3 fase omvormer geeft hierbij meer risico. Grotere velden (>9 panelen) verminderen dit risico weer. En de juiste optimizer ook. (Ik vraag me nu af; waarom niet altijd de P404 monteren ipv de P300. Prijsverschil is nihil)

Ik hoop dat mijn verhaal het probleem voor iemand anders voorkomt:)

Groet, Marco. 
Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
Ik ben blij dat ik je heb kunnen helpen, bedankt voor de update dat het opgelost is! 👍

Gelukkig is het bij jouw nu verholpen, hopelijk zal de installateur in het vervolg ook altijd met de SE design tool het design checken.

Ïk had in mijn eerdere bericht nog dit gevraagd:
"En bij de buurman hebben ze het ook erkend dat het een fout design is? En beter werkt met p404's?"
of heeft de buurman geen actie ondernomen?
reactie op @jefrous:
Marco Heemskerk De buurman heeft alleen in de ochtend iets minder opbrengst. Omdat hij maar 5 panelen op oost heeft zitten en omdat hij een 1-fase systeem heeft. Hij heeft er geen werk van gemaakt en de installateur heeft er niet over gerept. Ik heb hem nog gevraagd of ik iets voor hem moest doen, maar dat hoefde niet.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Marco Heemskerk 1 jaar geleden geplaatst
Inmiddels op 605 kwh deze maand. de vorige maand 475 kwh. En de aanpassing is pas 12 juni uitgevoerd. Dus ziet er goed uit!

zaterdag voor het eerst een stralend heldere dag. Plaatje van de dagopbrengst. Oostplaten leverden vandaag max 215W, De westplaten 230W.

Laatste steile stuk is schaduw door bomen.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 12 May 2019 om 09:38
Aantal lezers 27
Aantal reacties 17