verborgen stroomverbruik omvormer

Laatste reactie 16/08/2019 16:10 door Jeffrey
· Markeren als ongelezen
rob ebberink 3 maanden geleden geplaatst
Sinds kort heb ik zonnepanelen met Solar omvormer en mini omvormers. Ik heb een nauwkeurig inzicht in mijn dagelijks "sluimer" verbruik door meerdere keren langere periode van afwezigheid (4kW/per dag). Nu met zonnepanelen is mijn sluimerverbruik met 1,8 kW per dag toegenomen (bij ongeveer 20 kW productie). Komt dit extra verbruik door de inefficiëntie van de omvorming 86-94%? Is de opgave van de productie door Solar een bruto productie en gaat daar dan een direct verbruik van de omvormer zo wie zo nog van af, zodat ik netto zelf maar kan beschikken over "slechts" 18 kW.
Gerard Dut 3 maanden geleden geplaatst
Je zou het zelf kunnen meten. Alle zekeringen van alle gebruikers uitschakelen. Dan de waarde van de slimme meter vergelijken met de waarde die de omvormer of app aangeeft. Wel doen met stabiel weer en eventueel met z'n tweeén.
Ik denk dat er best een klein meetverschil in zal zitten. Ik hoor het graag.
rob ebberink 3 maanden geleden geplaatst
Ja dat zou kunnen, ware het niet dat de slimme meter geen waarde geeft achter de komma, en dat ik dus een halve dag zonder stroom zou zitten wil het nauwkeurig zijn.
Ik heb het zelf dus indirect gemeten en dan blijkt het sluimerverbruik (verwarmingspompen, vijverpomp en stand-by apparaten) met 50% toe te nemen als er eveneens een omvormer aangesloten wordt. 
reactie op @robebberink:
Gerard Dut Je moet dan ook geen kWh gaan meten maar direct het vermogen in Watt. Dat zou je met stabiel en zonnig weer op die manier met 2 personen kunnen meten. Eventueel geholpen met videobellen via watch app. Binnen enkele minuten heb je dan de meetfout te pakken.
3 maanden geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
Lijkt me erg sterk dat je sluimerverbruik toeneemt zodra je zonnepanelen hebt, maak je niet ergens een denkfout of heb je een nieuwe meter gekregen?

Jouw kW (vermogen) moet trouwens kWh (energie) zijn.
1,8kWh per dag extra sluimer verbruik is 24 uur lang 75W.

Bedoel je SolarEdge en optimizers?

Wat bedoel je met 'indirect gemeten'.
Misschien met een getallen voorbeeld uitleggen (meterstanden opwek/teruglever en productie).
rob ebberink 3 maanden geleden geplaatst
Het is evident dat een elektrisch apparaat stroom verbruikt. De fabrikant van mijn omvormer (Solaredge 3500H) geeft nergens een vermogen op, behalve een stand-by van 5W. Zelfs een eenvoudige ac/dc adapter voor de iPad verbruikt al 6,5 Wh, een TV 200Wh; een mediabox 68Wh en een IMac 61Wh. 
Mijn vraag was: Hoeveel kWh de omvormer gebruikt en afgetrokken moet worden van de maximale productie opgegeven door de app. Dit kan een sinificant verschil opleveren in rendement en afschrijving.
Ik stelde deze vraag omdat mijn sluimerverbruik per dag van 3,84 kWh naar 6,25 kWh  is toegenomen (zelfs iets hoger dan eerst gemeld, omdat ook in het laagtarief extra verbruikt is). Meer dan 90% van het verbruik van 3,84 kan ik herleiden door de afzonderlijke apparaten direct te meten met een Voltcraft SEM6000 Energy consumptie meter. Dus deze waarde is vrij nauwkeurig. Een maand na installatie van de zonnecellen en omvormer heb ik opnieuw het sluiterverbruik gedurende 8 dagen gemeten (vakantie). Alleen de omvormer is toegevoegd aan de sluimer apparaten. Het verschil in verbruik verbruik, 2,40 kWh per dag ( bij een gemiddeld productie van 14,2 kWh en een teruglevering van 10,5 per dag en een netverbruik van 2,25 kWh)  is volgens mij veroorzaakt door de omvormer (indirect gemeten). Het gemiddeld vermogen van de omvormer is dus 100W. Omdat s'nachts (8h) minder en overdag(16h) meer extra per uur wordt verbruikt, lijkt het verbruik van de omvormer tussen 75 en 150 Wh te fluctueren. 
Een directe meeting op meerdere tijdstippen van de dag, zoals door Gerard Dut geoppert, zou dit moeten bevestigen. De vraag is echter of je een verschil van 100 Wh ziet op een productie van 1500 Wh. Iemand nog een goed idee ?


Gerard Dut 3 maanden geleden geplaatst
Je hebt een hypothese dat de SolarEdge omvormer stroom verbruikt (kWh)
Ik kan ook nog een heleboel andere Hypothesen bedenken.
Bijvoorbeeld koelapparatuur die meer verbruikt als het warmer is. Een vijverpomp die even wat zwaarder moet trekken. Maar ook dat de SolarEdge omvormer te optimistisch is qua opbrengst.

Wil jij jouw hypothese bewijzen kan dat nooit op die indirecte wijze. Je zult echt moeten gaan meten of er verschil is tussen wat SolarEdge opgeeft en wat de slimme meter registreert.
rob ebberink 3 maanden geleden geplaatst
Bedankt voor je reactie
Je hebt gelijk, ik moet gaan meten. en zal dat ook doen.
Waarom zou SolarEdge te optimistisch zijn? De omvormer produceert geen stroom, dat zijn de panelen van Unica. Je voorbeelden zijn geen hypotheses maar feiten, net als mijn conclusie dat de SolarEdge geen perpetuum mobile is.

Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
Op andere fora is gepost dat SE iets van ~3% te optimistische opbrengst waarden rapporteert.
Er zijn een aantal personen geweest die een MID gecertificeerd kWh meter op de PV groep gezet hebben en zo beiden vergeleken hebben.

Wellicht heb je gelijk en is dit verschil dan juist het verbruik van de omvormer zelf....

Andere optie is om de vraag: "Wat verbruikt mijn SE omvormer als deze in bedrijf is"
Aan SolarEdge-NL te stellen, maar ik begreep dat men het erg druk heeft en geen particulieren te woord staan :-(

Jouw slimme kWh meter had je ook al voordat je zonnepanelen kreeg?

Zelf heb ik ook SolarEdge, maar helaas geen slimme meter, dus de test met alleen de PV groep aan en dan het vermogen op de 2 plekken uitlezen kan ik niet doen.
Gerard Dut 3 maanden geleden geplaatst
Het standby gebruik van de omvormer is volgens Solar Edge kleiner dat 2,5 W. Dat is te verwaarlozen. Zelfs de 3% die Jeffrey noemt is te verwaarlozen of in ieder geval moeilijk goed meetbaar. Het rendement van de omvormer is volgens de datasheet (https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-single-phase-HD-wave-inverter-datasheet-nld.pdf) een kleine 99%

1% verlies zou voor mijn se4000 ongeveer 40 W zijn.

Grote kans dat je de te optimistische monitoring van de omvormer als dader vind met je meting.

Dat is dan nog steeds geen verbruik van de omvormer, maar gewoon een meetfout.
Zelf kan ik ook niet meten, omdat mijn omvormer niet of nauwelijks bereikbaar is.

Ik zie de resultaten van jouw meting graag tegemoet.

Edit: ik kom er nu achter dat mijn voorgestelde meetmethode ook niet klopt. Je hebt namelijk ook nog kabelverlies. Dat zou ook enkele procenten kunnen zijn, afhankelijk van dikte kabel en afstand.
Bij mij is dat nog aardig gunstig. Aardig dikke kabel en minder dan 5 meter lang.
rob ebberink 3 maanden geleden geplaatst
Allereerst: we moeten de efficiëntie van de omvormer van DC naar AC (98%) niet verwarren met het eigen verbruik van de omvormer. Dat zijn twee verschillende zaken..

Ik heb enkele voorlopige metingen gedaan, meer is nodig, maar de resultaten zijn ronduit verrassend.

Ik heb in de meterkast, direct na de zekering van de omvormer, een meeting gedaan met een ring Amperemeter en de waarde vergeleken met de productie in de app. Helaas zit tussen opgave van de productie in de app een vertraging van 10 minuten t.ov. van de ampere meeting. Ingelogd op hun website is het verschil minder.Als men dit in acht neemt komen de waarden aardig dicht bij elkaar, maar nog niet nauwkeurig genoeg om een klein verschil  te meten (te weinig meetpunten in de app/website; elke 5 minuten)

MAAR: Zodra de productie onder de 165-175 Wh komt zie ik gedurende een half uur een interessant fenomeen. Waar de omvormer langzaam zakt naar nul, blijft de ampere meeting hangen op omgerekend 165-175 Wh (0,70-0,80 Ampere)( ik meet ampere en weet niet wat de powerfactor is). Zodra de omvormer nul aangeeft schiet de ampèremeter naar  45 Wh (0,195). De ampere meter springt een paar keer van 0,195 naar 0,70 en terug als toch nog een paar ligstraaltjes (0,5 watt productie) de zonnecellen bereiken, om dan definitief op 45 wh te blijven ( nu al 2 uur). Gaat de omvormer nog in een stand-by mode ? (2,5 Wh)

(12x175) + (12x45) = 2,64 kWh, Akelig dicht bij de indirecte meeting van 2,4  kWh

Ja ja ik weet het, meer en gedetailleerde metingen zijn nodig. Het zou mooi zijn als we ook bij hoge productie dit verschil kunnen aantonen.

De afgelopen weken met dit wisselvallig weer was mijn productie ongeveer 15 kWh per dag, dus 15% minder te gebruiken. 10% bij maximale productie en in de winter ?
Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
Met alleen de Ampere meten kan je natuurlijk nooit het wattage bepalen.
Je moet ook het netvoltage weten.
En daar zit meteen ook een variatie, namelijk als de omvormer veel produceert, dan is het netvoltage ook een stuk hoger dan wanneer er amper nog wat geproduceert wordt.
In mijn situatie (SE3680H): 241V (max productie, 3680W) om 233V (217W).

Kan je met die Amperetang ook de richting van de stroom zien, met een + of een -?
Want als je 175Wh produceert en de omvormer zou 175Wh verbruiken, dan zou je tang dus
0A moeten aangeven.

Heeft jouw SE3500H een display of heb je het nieuwe type zonder display?
rob ebberink 3 maanden geleden geplaatst
En denk je dat dat een verschil van 241 en 233 Volt enig verschil maakt op mijn conclusies. Hou nu eens op met je geneuzel over meetfouten en ga zelf eens meten.
Of een stroom van links naar rechts of omgekeerd loopt, de stroom loopt en dus kun je hem meten.
Vriendelijke groet
Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
Zooooo, vriendelijk hoor, probeer alleen maar mee te denken, maar wordt zo te zien niet gewaardeerd.

Het is toch een wezenlijk verschil of je nu stroom afneemt van het net of terugleverd?

Je geeft ook geen antwoord op eerdere vragen, bijv. of he de slimme meter al voor je panelen had.

Of dat je een omvormer met display hebt, dan kan je beter direct bij de omvormer meten en kan je op het display actuele netspanning en wattage zien.

Heb je de nieuwe dan met een browser naar het omvormer IP gaan, volgens mij kan je daar ook realtime zien, i.p.v. op een app.

Maar prima hoor, succes verder met je quest!
reactie op @jefrous:
Patrick Looys ....vindt dat je nog uitgebreid reageert @jefrous​, na zo afgeblaft te zijn. Gelukkig word je uitgebreide kennis en waardevolle  meedenken verder wel zeer op prijs gesteld op het forum door velen 😊  
3 maanden geleden

Beantwoorden

rob ebberink 3 maanden geleden geplaatst
Sorry, maar het lijkt er op dat Jeffrey vooral probeert te bewijzen dat het door meetfouten komt en daardoor kreeg ik de indruk dat hij wellicht voor Solar Edge werkt.
Hierbij de gegevens, dan kun je zelf een verklaring bedenken. Vanochtend gebeurde trouwens  vanaf 6.30 precies het omgekeerde. 

Voor mij staat vast dat een omvormer stroom verbruikt, helaas een noodzakelijk iets, daar kun je niets aan veranderen. De opbrengst is alleen iets minder rooskleurig. Het verklaart bovendien mijn toename in sluimerverbruik. Het beantwoord mijn vraag.

              Vermogen   Vermogen  ampere
 Tijdstip Solar edge  gemeten    gemeten
                                   (A x 236W)  
     
17.30    835               824           3,49
17.35    813                767           3,25
18.40   592                604          2,56
18.45   317                319            1,35
18.50   219                234           0,99
18.55   205               210             0,89
19.00   157                191             0,81
19.05   150                194            0,82
19.10    177                217             0,92
19.15   204                238            1,01
19.20   204               248             1,05
19.25   203               203             0,86
19.30   213                186             0,79
19.35    170               170              0,72
19.40    127               172              0,73
19.45    120              160               0,68
19.50     108             168               0,71
19.55     56               168               0,71
20.00     28               177               0,75
20.05       0                179              0,76 
20.10       0                 48                0,20
20.15.      0                 48                0,20
20.20      1                  191               0,81
20.25      0                   48              0,20
20.30      0                   48              0,20

Antwoorden op Jeffreys vragen:
Ja ik heb al 5 jaar een slimme meter met TOON thermostaat. Zodoende heb ik een gedetailleerd inzicht in mijn verbruik.
Ik heb geen omvormer met display. Om de 5 minuten meten op de omvormer is geen optie, gezien de locatie (op een kruipvliering).
Als ik op de website ben ingelogd dan lijkt er geen of nauwelijks vertraging (behalve de grafiek (30 min)). De cijfers worden elke 5 minuten aangepast, helaas moet ik wel elke keer opnieuw inloggen, hij ververst niet direct automatisch.
Een ampere meter  meet alleen de hoeveelheid stroom. Ik kan dus niet zien of de stroom naar of vanaf de omvormer komt. Bedenk dat alle geproduceerde stroom naar de meterkast gaat (behalve die nodig is voor de omvormer???). Dus als er geen productie is moet die komen van het net. Dit is een geleidelijk omschakleijk dat 30-45 minuten duurt. Waarom gedurende die tijd het vermogen op 175W blijft weet ik niet (wellicht heeft de omvormer een accu/batterij voor tijdelijk gebruik en zodra er onvoldoende wordt geproduceerd voor eigenverbruik van de omvormer wordt die tijdelijk aangesproken.
Gerard Dut 3 maanden geleden geplaatst
Die meetgegevens hierboven heb je niets aan. Dat springt alle kanten op. Het verontrustende is het verbruik wat er is als de omvormer stand by is. Dan moet het verbruik eigenlijk minder dan 2,5W zijn.

Helaas kun jij niet zien wanneer de omvormer stand by is. Daar heb ik een led lampje voor.  Je zou dit verbruik ook kunnen meten met de slimme meter door alles uit te zetten behalve de omvormer.
Als je dat na 22.00 uur doet weet je zeker dat het stand by moet staan. Geeft hij dan nog 45 W aan, kun je stellen dat het ding kapot is.
Vreemd is ook dat zo'n modern apparaat 5 W gaat leveren en 45 W verbruikt. Een slim apparaat zou eerder in stand by gaan. Dat is verder onderzoek waard.

Verder: Een omvormer gebruikt ook stroom, maar dat wordt verder niet opgegeven in een datasheet. Het is ook niet te meten. Het ding maakt ac stroom en gebruikt er zelf ook een beetje van. Er wordt alleen een rendement opgegeven. Het enige belangrijke is wat er geleverd wordt en hopelijk is de monitoring exact.

Je zult dus nu moeten gaan meten wat de afwijking is tov het opgegeven opbrengst.
Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
@robebberink​ neehoor, ik werk zeker niet voor SolarEdge of in de zonnepanelen branch.

Sinds ik zelf zonnepanelen heb ben ik me gaan interesseren in de techniek er achter.
(Had ik dat maar voor de aanschaf gedaan....)

Bij problemen wil ik wel altijd eerst de achtergrond informatie weten, voordat er conclusies getrokken worden.

Dat een omvormer stroom verbruikt is duidelijk , kan dit ook (deels) DC stroom zijn?
Er zijn namelijk ook omvormers die helemaal uit gaan als de panelen niks meer doen en pas weer tot leven komen bij voldoende spanning/stroom van de panelen.

Hoe dit intern in een SolarEdge omvormer zit durf ik je niet te zeggen.

Als ik de middelen (slimme meter, amperetang of een extra MID kWh meter) had gehad dan had ik zeker ook wat testen gedaan naar aanleiding van dit topic, gewoon omdat het kan en het best interessant is.

Onderstaande is wat ik gelezen heb, dat wil dus niet zeggen dat dit bij jouw zo is!
Zie het meer als extra info, doe er mee wat je wil. 

De combi TOON en zonnepanelen heb ik vaker over gelezen, maar je leest natuurlijk alleen de zaken die fout gaan op internet, daar waar het goed bij gaat zie je niet.
Was iets met dat teruglevering op bepaalde momenten door TOON gezien werd als afname i.p.v. terugleveren.

Ik heb geen ervaring met TOON, wellicht dat er verschillende manieren zijn hoe TOON gebruikt wordt.

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 13 August 2019 om 12:29
Aantal lezers 14
Aantal reacties 18