verborgen stroomverbruik omvormer

Laatste reactie 21/10/2021 20:36 door Arno
· Markeren als ongelezen
rob ebberink 3 jaar geleden geplaatst
Sinds kort heb ik zonnepanelen met Solar omvormer en mini omvormers. Ik heb een nauwkeurig inzicht in mijn dagelijks "sluimer" verbruik door meerdere keren langere periode van afwezigheid (4kW/per dag). Nu met zonnepanelen is mijn sluimerverbruik met 1,8 kW per dag toegenomen (bij ongeveer 20 kW productie). Komt dit extra verbruik door de inefficiëntie van de omvorming 86-94%? Is de opgave van de productie door Solar een bruto productie en gaat daar dan een direct verbruik van de omvormer zo wie zo nog van af, zodat ik netto zelf maar kan beschikken over "slechts" 18 kW.
Gerard Dut 3 jaar geleden geplaatst
Je zou het zelf kunnen meten. Alle zekeringen van alle gebruikers uitschakelen. Dan de waarde van de slimme meter vergelijken met de waarde die de omvormer of app aangeeft. Wel doen met stabiel weer en eventueel met z'n tweeén.
Ik denk dat er best een klein meetverschil in zal zitten. Ik hoor het graag.
rob ebberink 3 jaar geleden geplaatst
Ja dat zou kunnen, ware het niet dat de slimme meter geen waarde geeft achter de komma, en dat ik dus een halve dag zonder stroom zou zitten wil het nauwkeurig zijn.
Ik heb het zelf dus indirect gemeten en dan blijkt het sluimerverbruik (verwarmingspompen, vijverpomp en stand-by apparaten) met 50% toe te nemen als er eveneens een omvormer aangesloten wordt. 
reactie op @robebberink:
Gerard Dut Je moet dan ook geen kWh gaan meten maar direct het vermogen in Watt. Dat zou je met stabiel en zonnig weer op die manier met 2 personen kunnen meten. Eventueel geholpen met videobellen via watch app. Binnen enkele minuten heb je dan de meetfout te pakken.
3 jaar geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 3 jaar geleden geplaatst
Lijkt me erg sterk dat je sluimerverbruik toeneemt zodra je zonnepanelen hebt, maak je niet ergens een denkfout of heb je een nieuwe meter gekregen?

Jouw kW (vermogen) moet trouwens kWh (energie) zijn.
1,8kWh per dag extra sluimer verbruik is 24 uur lang 75W.

Bedoel je SolarEdge en optimizers?

Wat bedoel je met 'indirect gemeten'.
Misschien met een getallen voorbeeld uitleggen (meterstanden opwek/teruglever en productie).
rob ebberink 3 jaar geleden geplaatst
Het is evident dat een elektrisch apparaat stroom verbruikt. De fabrikant van mijn omvormer (Solaredge 3500H) geeft nergens een vermogen op, behalve een stand-by van 5W. Zelfs een eenvoudige ac/dc adapter voor de iPad verbruikt al 6,5 Wh, een TV 200Wh; een mediabox 68Wh en een IMac 61Wh. 
Mijn vraag was: Hoeveel kWh de omvormer gebruikt en afgetrokken moet worden van de maximale productie opgegeven door de app. Dit kan een sinificant verschil opleveren in rendement en afschrijving.
Ik stelde deze vraag omdat mijn sluimerverbruik per dag van 3,84 kWh naar 6,25 kWh  is toegenomen (zelfs iets hoger dan eerst gemeld, omdat ook in het laagtarief extra verbruikt is). Meer dan 90% van het verbruik van 3,84 kan ik herleiden door de afzonderlijke apparaten direct te meten met een Voltcraft SEM6000 Energy consumptie meter. Dus deze waarde is vrij nauwkeurig. Een maand na installatie van de zonnecellen en omvormer heb ik opnieuw het sluiterverbruik gedurende 8 dagen gemeten (vakantie). Alleen de omvormer is toegevoegd aan de sluimer apparaten. Het verschil in verbruik verbruik, 2,40 kWh per dag ( bij een gemiddeld productie van 14,2 kWh en een teruglevering van 10,5 per dag en een netverbruik van 2,25 kWh)  is volgens mij veroorzaakt door de omvormer (indirect gemeten). Het gemiddeld vermogen van de omvormer is dus 100W. Omdat s'nachts (8h) minder en overdag(16h) meer extra per uur wordt verbruikt, lijkt het verbruik van de omvormer tussen 75 en 150 Wh te fluctueren. 
Een directe meeting op meerdere tijdstippen van de dag, zoals door Gerard Dut geoppert, zou dit moeten bevestigen. De vraag is echter of je een verschil van 100 Wh ziet op een productie van 1500 Wh. Iemand nog een goed idee ?


Gerard Dut 3 jaar geleden geplaatst
Je hebt een hypothese dat de SolarEdge omvormer stroom verbruikt (kWh)
Ik kan ook nog een heleboel andere Hypothesen bedenken.
Bijvoorbeeld koelapparatuur die meer verbruikt als het warmer is. Een vijverpomp die even wat zwaarder moet trekken. Maar ook dat de SolarEdge omvormer te optimistisch is qua opbrengst.

Wil jij jouw hypothese bewijzen kan dat nooit op die indirecte wijze. Je zult echt moeten gaan meten of er verschil is tussen wat SolarEdge opgeeft en wat de slimme meter registreert.
rob ebberink 3 jaar geleden geplaatst
Bedankt voor je reactie
Je hebt gelijk, ik moet gaan meten. en zal dat ook doen.
Waarom zou SolarEdge te optimistisch zijn? De omvormer produceert geen stroom, dat zijn de panelen van Unica. Je voorbeelden zijn geen hypotheses maar feiten, net als mijn conclusie dat de SolarEdge geen perpetuum mobile is.

Jeffrey Rous 3 jaar geleden geplaatst
Op andere fora is gepost dat SE iets van ~3% te optimistische opbrengst waarden rapporteert.
Er zijn een aantal personen geweest die een MID gecertificeerd kWh meter op de PV groep gezet hebben en zo beiden vergeleken hebben.

Wellicht heb je gelijk en is dit verschil dan juist het verbruik van de omvormer zelf....

Andere optie is om de vraag: "Wat verbruikt mijn SE omvormer als deze in bedrijf is"
Aan SolarEdge-NL te stellen, maar ik begreep dat men het erg druk heeft en geen particulieren te woord staan :-(

Jouw slimme kWh meter had je ook al voordat je zonnepanelen kreeg?

Zelf heb ik ook SolarEdge, maar helaas geen slimme meter, dus de test met alleen de PV groep aan en dan het vermogen op de 2 plekken uitlezen kan ik niet doen.
Gerard Dut 3 jaar geleden geplaatst
Het standby gebruik van de omvormer is volgens Solar Edge kleiner dat 2,5 W. Dat is te verwaarlozen. Zelfs de 3% die Jeffrey noemt is te verwaarlozen of in ieder geval moeilijk goed meetbaar. Het rendement van de omvormer is volgens de datasheet (https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-single-phase-HD-wave-inverter-datasheet-nld.pdf) een kleine 99%

1% verlies zou voor mijn se4000 ongeveer 40 W zijn.

Grote kans dat je de te optimistische monitoring van de omvormer als dader vind met je meting.

Dat is dan nog steeds geen verbruik van de omvormer, maar gewoon een meetfout.
Zelf kan ik ook niet meten, omdat mijn omvormer niet of nauwelijks bereikbaar is.

Ik zie de resultaten van jouw meting graag tegemoet.

Edit: ik kom er nu achter dat mijn voorgestelde meetmethode ook niet klopt. Je hebt namelijk ook nog kabelverlies. Dat zou ook enkele procenten kunnen zijn, afhankelijk van dikte kabel en afstand.
Bij mij is dat nog aardig gunstig. Aardig dikke kabel en minder dan 5 meter lang.
rob ebberink 2 jaar geleden geplaatst
Allereerst: we moeten de efficiëntie van de omvormer van DC naar AC (98%) niet verwarren met het eigen verbruik van de omvormer. Dat zijn twee verschillende zaken..

Ik heb enkele voorlopige metingen gedaan, meer is nodig, maar de resultaten zijn ronduit verrassend.

Ik heb in de meterkast, direct na de zekering van de omvormer, een meeting gedaan met een ring Amperemeter en de waarde vergeleken met de productie in de app. Helaas zit tussen opgave van de productie in de app een vertraging van 10 minuten t.ov. van de ampere meeting. Ingelogd op hun website is het verschil minder.Als men dit in acht neemt komen de waarden aardig dicht bij elkaar, maar nog niet nauwkeurig genoeg om een klein verschil  te meten (te weinig meetpunten in de app/website; elke 5 minuten)

MAAR: Zodra de productie onder de 165-175 Wh komt zie ik gedurende een half uur een interessant fenomeen. Waar de omvormer langzaam zakt naar nul, blijft de ampere meeting hangen op omgerekend 165-175 Wh (0,70-0,80 Ampere)( ik meet ampere en weet niet wat de powerfactor is). Zodra de omvormer nul aangeeft schiet de ampèremeter naar  45 Wh (0,195). De ampere meter springt een paar keer van 0,195 naar 0,70 en terug als toch nog een paar ligstraaltjes (0,5 watt productie) de zonnecellen bereiken, om dan definitief op 45 wh te blijven ( nu al 2 uur). Gaat de omvormer nog in een stand-by mode ? (2,5 Wh)

(12x175) + (12x45) = 2,64 kWh, Akelig dicht bij de indirecte meeting van 2,4  kWh

Ja ja ik weet het, meer en gedetailleerde metingen zijn nodig. Het zou mooi zijn als we ook bij hoge productie dit verschil kunnen aantonen.

De afgelopen weken met dit wisselvallig weer was mijn productie ongeveer 15 kWh per dag, dus 15% minder te gebruiken. 10% bij maximale productie en in de winter ?
Jeffrey Rous 2 jaar geleden geplaatst
Met alleen de Ampere meten kan je natuurlijk nooit het wattage bepalen.
Je moet ook het netvoltage weten.
En daar zit meteen ook een variatie, namelijk als de omvormer veel produceert, dan is het netvoltage ook een stuk hoger dan wanneer er amper nog wat geproduceert wordt.
In mijn situatie (SE3680H): 241V (max productie, 3680W) om 233V (217W).

Kan je met die Amperetang ook de richting van de stroom zien, met een + of een -?
Want als je 175Wh produceert en de omvormer zou 175Wh verbruiken, dan zou je tang dus
0A moeten aangeven.

Heeft jouw SE3500H een display of heb je het nieuwe type zonder display?
rob ebberink 2 jaar geleden geplaatst
En denk je dat dat een verschil van 241 en 233 Volt enig verschil maakt op mijn conclusies. Hou nu eens op met je geneuzel over meetfouten en ga zelf eens meten.
Of een stroom van links naar rechts of omgekeerd loopt, de stroom loopt en dus kun je hem meten.
Vriendelijke groet
Jeffrey Rous 2 jaar geleden geplaatst
Zooooo, vriendelijk hoor, probeer alleen maar mee te denken, maar wordt zo te zien niet gewaardeerd.

Het is toch een wezenlijk verschil of je nu stroom afneemt van het net of terugleverd?

Je geeft ook geen antwoord op eerdere vragen, bijv. of he de slimme meter al voor je panelen had.

Of dat je een omvormer met display hebt, dan kan je beter direct bij de omvormer meten en kan je op het display actuele netspanning en wattage zien.

Heb je de nieuwe dan met een browser naar het omvormer IP gaan, volgens mij kan je daar ook realtime zien, i.p.v. op een app.

Maar prima hoor, succes verder met je quest!
reactie op @jefrous:
Patrick Looys ....vindt dat je nog uitgebreid reageert @jefrous​, na zo afgeblaft te zijn. Gelukkig word je uitgebreide kennis en waardevolle  meedenken verder wel zeer op prijs gesteld op het forum door velen ?  
2 jaar geleden

Beantwoorden

rob ebberink 2 jaar geleden geplaatst
Sorry, maar het lijkt er op dat Jeffrey vooral probeert te bewijzen dat het door meetfouten komt en daardoor kreeg ik de indruk dat hij wellicht voor Solar Edge werkt.
Hierbij de gegevens, dan kun je zelf een verklaring bedenken. Vanochtend gebeurde trouwens  vanaf 6.30 precies het omgekeerde. 

Voor mij staat vast dat een omvormer stroom verbruikt, helaas een noodzakelijk iets, daar kun je niets aan veranderen. De opbrengst is alleen iets minder rooskleurig. Het verklaart bovendien mijn toename in sluimerverbruik. Het beantwoord mijn vraag.

              Vermogen   Vermogen  ampere
 Tijdstip Solar edge  gemeten    gemeten
                                   (A x 236W)  
     
17.30    835               824           3,49
17.35    813                767           3,25
18.40   592                604          2,56
18.45   317                319            1,35
18.50   219                234           0,99
18.55   205               210             0,89
19.00   157                191             0,81
19.05   150                194            0,82
19.10    177                217             0,92
19.15   204                238            1,01
19.20   204               248             1,05
19.25   203               203             0,86
19.30   213                186             0,79
19.35    170               170              0,72
19.40    127               172              0,73
19.45    120              160               0,68
19.50     108             168               0,71
19.55     56               168               0,71
20.00     28               177               0,75
20.05       0                179              0,76 
20.10       0                 48                0,20
20.15.      0                 48                0,20
20.20      1                  191               0,81
20.25      0                   48              0,20
20.30      0                   48              0,20

Antwoorden op Jeffreys vragen:
Ja ik heb al 5 jaar een slimme meter met TOON thermostaat. Zodoende heb ik een gedetailleerd inzicht in mijn verbruik.
Ik heb geen omvormer met display. Om de 5 minuten meten op de omvormer is geen optie, gezien de locatie (op een kruipvliering).
Als ik op de website ben ingelogd dan lijkt er geen of nauwelijks vertraging (behalve de grafiek (30 min)). De cijfers worden elke 5 minuten aangepast, helaas moet ik wel elke keer opnieuw inloggen, hij ververst niet direct automatisch.
Een ampere meter  meet alleen de hoeveelheid stroom. Ik kan dus niet zien of de stroom naar of vanaf de omvormer komt. Bedenk dat alle geproduceerde stroom naar de meterkast gaat (behalve die nodig is voor de omvormer???). Dus als er geen productie is moet die komen van het net. Dit is een geleidelijk omschakleijk dat 30-45 minuten duurt. Waarom gedurende die tijd het vermogen op 175W blijft weet ik niet (wellicht heeft de omvormer een accu/batterij voor tijdelijk gebruik en zodra er onvoldoende wordt geproduceerd voor eigenverbruik van de omvormer wordt die tijdelijk aangesproken.
Gerard Dut 2 jaar geleden geplaatst
Die meetgegevens hierboven heb je niets aan. Dat springt alle kanten op. Het verontrustende is het verbruik wat er is als de omvormer stand by is. Dan moet het verbruik eigenlijk minder dan 2,5W zijn.

Helaas kun jij niet zien wanneer de omvormer stand by is. Daar heb ik een led lampje voor.  Je zou dit verbruik ook kunnen meten met de slimme meter door alles uit te zetten behalve de omvormer.
Als je dat na 22.00 uur doet weet je zeker dat het stand by moet staan. Geeft hij dan nog 45 W aan, kun je stellen dat het ding kapot is.
Vreemd is ook dat zo'n modern apparaat 5 W gaat leveren en 45 W verbruikt. Een slim apparaat zou eerder in stand by gaan. Dat is verder onderzoek waard.

Verder: Een omvormer gebruikt ook stroom, maar dat wordt verder niet opgegeven in een datasheet. Het is ook niet te meten. Het ding maakt ac stroom en gebruikt er zelf ook een beetje van. Er wordt alleen een rendement opgegeven. Het enige belangrijke is wat er geleverd wordt en hopelijk is de monitoring exact.

Je zult dus nu moeten gaan meten wat de afwijking is tov het opgegeven opbrengst.
Jeffrey Rous 2 jaar geleden geplaatst
@robebberink​ neehoor, ik werk zeker niet voor SolarEdge of in de zonnepanelen branch.

Sinds ik zelf zonnepanelen heb ben ik me gaan interesseren in de techniek er achter.
(Had ik dat maar voor de aanschaf gedaan....)

Bij problemen wil ik wel altijd eerst de achtergrond informatie weten, voordat er conclusies getrokken worden.

Dat een omvormer stroom verbruikt is duidelijk , kan dit ook (deels) DC stroom zijn?
Er zijn namelijk ook omvormers die helemaal uit gaan als de panelen niks meer doen en pas weer tot leven komen bij voldoende spanning/stroom van de panelen.

Hoe dit intern in een SolarEdge omvormer zit durf ik je niet te zeggen.

Als ik de middelen (slimme meter, amperetang of een extra MID kWh meter) had gehad dan had ik zeker ook wat testen gedaan naar aanleiding van dit topic, gewoon omdat het kan en het best interessant is.

Onderstaande is wat ik gelezen heb, dat wil dus niet zeggen dat dit bij jouw zo is!
Zie het meer als extra info, doe er mee wat je wil. 

De combi TOON en zonnepanelen heb ik vaker over gelezen, maar je leest natuurlijk alleen de zaken die fout gaan op internet, daar waar het goed bij gaat zie je niet.
Was iets met dat teruglevering op bepaalde momenten door TOON gezien werd als afname i.p.v. terugleveren.

Ik heb geen ervaring met TOON, wellicht dat er verschillende manieren zijn hoe TOON gebruikt wordt.

Arno Voort 11 maanden geleden geplaatst

Sinds kort ook een solar edge installatie met stroommeter geplaatst. Tot mijn verbazing blijkt dat ongeveer 20-25% van de opwek gebruikt wordt door de omvormer/dc-dc optimizers zelf.
Dit lijkt een hoge prijs voor het kunnen volgen van de panelen afzonderlijk .
Installatie: 10 * 345W Oost en 10 * 345 W, dakhelling 45 graden.
Omvormer se5k-RWB, Continue stroommeting (3 fase) door Solar Edge modbus meter.

Kan iemand iets zeggen over het eigenverbruik van een omvormer zonder dc-dc optimizers?
SMA bijvoorbeeld.... Misschien wijkt dit nauwelijks af van reguliere systemen? Ik ben nu toch wel benieuwd!
Arno Voort 11 maanden geleden geplaatst
Hier het plaatje van de modbus meter.
rob ebberink 11 maanden geleden geplaatst
Mijn conclusie :Op jaarbasis verbruikt een omvormer met optimizers wel 25% van de maximaal theoretische productie. Daardoor is de nettoproductie veel lager waardoor de de terugverdientijd veel langer is.
Hieronder de uitleg:

A. Geen vermogens opgave door fabrikant.
De fabrikant van mijn omvormer met optimizers (SolarEdge 3500H met 12 stuks P300 optimizers) geeft in zijn specificaties geen waardes voor het vermogen. Leveranciers zijn tegenwoordig verplicht om een groot aantal apparaten van een energielabel met het vermogen te voorzien. Of dit ook voor een omvormer geldt is mij niet bekend.
Wel staat in de gebruikshandleiding:
Als de “uit/aan” schakelaar wordt UIT gezet, neemt de spanning van de power optimizers af tot een lage veiligheidsspanning en stopt de levering van energie. Als deze schakelaar UIT staat, blijft het controlecircuit van de omvormer ingeschakeld.
(Opmerking auteur: De spanning blijft constant in Nederland (230V), de stroom (A) en vermogen (W) veranderen.)
Conclusie: De omvormer met optimizers gebruikt stroom (24 uur per dag en 365 dagen) en de set heeft twee stroom en vermogensniveaus.

B. Waarom kan men het verbruik (kWh) van omvormer met optimizers niet aflezen of berekenen.
1. De App van de fabrikant geeft alleen, op elk moment van de dag (5 minuten interval), het vermogen (W) en de bruto productie van zonnepanelen (kWh) weer.
2. De slimme meter geeft het geleverde verbruik (kWh) en de geleverd energie (kWh).
3. De productie weergegeven in de App en de geleverde energie aan de slimme meter zijn niet gelijk. De meter is zo slim dat hij op elk moment het verbruik geleverd door het net onmiddellijk (1/50 sec verschil) aftrekt van de levering aan het net (zie ook uitleg verderop).
4. Het verschil tussen bruto productie en stroom geleverd aan net is dus het “directe verbruik” door actieve apparaten op dat moment (sluimerverbruik, actieve apparaten (wasmachine, vaatwasser, TV etc) en het verbruik van omvormer met optimizers. Het totale “directe verbruik” is dus te berekenen en niet af te lezen.
5. Men kan ook niet zien waaraan het direkte verbruik is besteed. Daarvoor zal men de individuele apparaten moeten meten.
 
C. Men kan op twee manieren het verbruik van omvormer met optimizers meten:

1. Door het sluimer of sluipverbruik met en zonder zonnepanelen te noteren gedurende meerdere dagen, bijvoorbeeld tijdens vakantie (indirect methode).
2. Door direct meeting van de stroom in de elektriciteitskabel tussen omvormer en slimme meter in de meterkast

Ad 1. Indirect uit sluimerverbruik.
Bij voorkeur tijdens een vakantieperiode meerdere dagen de beginstand en de eindstanden op de slimme meter noteren. Allereerst een periode zonder dat de panelen aanstaan (bijvoorbeeld voordat zonnepanelen geinstalleerd zijn of als de veiligheidsschakelaar of zekeringsschakelaar van de omvormer op “uit” staat) en tevens een periode als de veiligheidsschakelaarschakelaar “aan” staat.
In mijn geval was het sluimerverbruik vóór installatie zonnepanelen 3,14 kWh/per dag (>95% toe te wijzen aan individuelen apparaten; gemeten over 23 dagen vakantie), 5,75 kWh/per dag na installatie zonnepanelen (gemeten over 16 dagen vakantie ) en 2,96 kWh nadat de omvormer uit stond met de veiligheidsschakelaar (3 dagen).
Het verbruik van de omvormer met optimizers is dus 2,61 kWh per dag (14 uur per dag actief) (zie grafiek sluimerverbruik).

Ad 2. directe meeting met ampèremeter
Metingen die beoordeeld zijn door een elektrotechnicus hebben tot opvallende conclusies geleid.
De basisstroom berekening.
De stand-by stroom, die de omvormer met optimizers van het net “snoept”, kan zelf eenvoudig gemeten worden: Als de omvormer met de aan/uit knop “uit” wordt gezet (deze staat dan niet “uit” maar stand-by), kan men met een tang-ampèremeter net voor de zekering in de meterkast de stand-by stroom meten:
In mijn geval 0,17-0,19 A (40-45 Watt). Ook als men de stroom meet nadat het vermogen van de zonnecellencellen 0 Watt is (de omvormer heeft zichzelf omgeschakeld tot stand-by ), is bij mijn set de stroom 0,17-0,19 A.
Dit kan natuurlijk van type omvormer (kWp) en fabrikant verschillen. De fabrikant noemt ergens (na lang zoeken) in de specificaties een stand-by van 2,5 W. Als dit niet alleen voor de omvormer maar ook voor elk van de optimizers is de totale waarde (13x2,5= 32,5 W).
Alleen met de veiligheidsschakelaar naast de omvormer (of zekering schakelaar in de meterkast) kan de stroom uitgezet worden.
Conclusie: Er staat dus altijd stroom op de omvormer; dag en nacht. De basisstroom is aanzienlijk.

De stroomberekening in de actieve modus.
De fabrikant geeft aan dat er nog een tweede modus is: De stroom in actieve status, dus als de zonnecellen vermogen produceren. Deze waarde is moeilijker te meten en wel om de volgende redenen:
1. De verkregen energie uit de zonnecellen zal zéér tijdelijk als magnetische energie in spoelen of transformatoren, of als elektrostatische energie in condensatoren aanwezig zijn. Op het juiste moment (dus zogenaamd "in fase", 50Hz) wordt die energie als stroom geïnjecteerd in het net. Met andere woorden, het zal een stroom zijn die in vergelijking met een verbruiksstroom precies in de tegengestelde richting loopt. (bron: Wikepedia).
Met andere woorden: Bij wisselstroom stroomt energie in twee richtingen met een faseverschil Dus alle stroom geproduceerd gaat terug naar het net en tegelijkertijd met 1/50 sec verschil gaat er stroom van het net terug voor de werking van de omvormer met optimizers.
2. Een verschil tussen opgaven in de app van de omvormer en de directe meeting met ampèremeter is (met mijn meetapparatuur) niet zinvol, omdat de app van SolarEdge slechts elke 5 min een nieuwe waarde geeft (gemiddelde, begin of eindwaarde van tijdsperiode?).
3. De stroom die de omvormer met optimizers “snoept” lijkt verborgen te zitten in het totaal. Maar wie meet doet weten…. Er doet zich een opvallend fenomeen voor op het moment dat de stroom vanaf de zonnepanelen lager wordt dan de stroom die naar de omvormer gaat (op het eind van de dag en het begin van de ochtend) (goed te zien in grafiek):
a. De waarde van de gemeten stroom blijft op een niveau “hangen” daar waar de stroomwaarde in de App van de fabrikant langzaam binnen één tot twee uur tot nul ampère zakt
b. In mijn situatie ligt deze waarde tussen tussen de 0,70 en 0,75 A (vermogen tussen de 165 en 175 W). Hieruit kan men concluderen dat de omvormer met optimizers in actieve modus dit vermogen heeft.
Stel het vermogen van elke optimizer is 10 W dan is het vermogen van de omvormer 40W. Hele plausibele waarden voor zulk soort apparaten volgens de elektrotechnicus.
c. Als stroom vanaf de zonnecellen nul ampère wordt springt de stroom naar het niveau van 0,17-0,19 (stand-by vermogen van 40-45 W). Er doet zich een interessant en bekend fenomeen voor. Met de laatste zonnestraatjes zou de omvormer steeds “aan” en standby springen maar dit is beveiligd en de omvormer blijft tenminste 5 minuten aan voordat deze opnieuw uit gaat.
’s Ochtend springt het vermogen weer naar 165-175.
Conclusie: in de actieve modus is de stroom van omvormer met optimizers 4x die in de inactieve modus. Het verbruik is aanzienlijk.

D. Afhankelijk van de daglengte zal het verbruik verschillen.
In mijn geval zal op een zomerse dag met 14 actieve uren het dag verbruik 2,64 kWh zijn (gelijk aan een witte was in wasmachine + droger). Op een sombere winterse dag met 8 actieve uren “slechts” 1,92 kWh (maar veel meer zal de productie niet zijn geweest!)
Het jaarverbruik zal dan dus ongeveer 800-850 kWh zijn.
Conclusie: het verbruik is afhankelijk van het aantal productieve uren en verschilt per seizoen

E. Berekening eigen verbruik omvormer met optimizers als % van maximale productie.
De maximale productie van mijn set is 3,660 kWp. Deze productie wordt gecorrigeerd naar 85% (Nederlands klimaat) en daarmee is de verwachte maximale productie 3.110 kWh. ( de efficiëntie van de omvorming van dc naar ac is 99% en het verlies dus te verwaarlozen) Het eigen verbruik (800-850 kWH) van omvormer met optimizers is dus ongeveer 25% van de maximale productie op jaarbasis
Conclusie: De omvormer met optimizers heeft een aanzienlijk verbruik (25% van de maximale productie op jaarbasis). Op een extreem mooie zomerse dag “slechts” 10-15% op een sombere herfst of winterdag 50-100%

F. Terugverdientijd
In het rekenmodel van installateurs en consumenten organisaties (vereniging Eigen Huis; Consumentenbond, Overheid etc.) zou de terugverdientijd 7 jaar zijn. Geen van allen spreekt over eigenverbruik (waarom niet)
Rekening houdend met het eigenverbruik van de omvormer met optimizers (is de terugverdientijd in werkelijkheid dus 9,5 jaar. 3 van de 12 zonnepanelen heb ik nodig voor het eigengebruik van de omvormer met optimizers. Of ik had 3 extra panelen moeten leggen,
Conclusie: Een investering in zonnepanelen is minder lonend dan belanghebbenden ons doen voorkomen.
rob ebberink 11 maanden geleden geplaatst
bijgevoegd de grafiek

Groeten Rob
Gerard Dut 10 maanden geleden geplaatst
Ik kan het in ieder geval niet volgen en twijfel of de conclusies wel juist zijn. Als mijn omvormer een dusdanig verbruik zou hebben zou het heel warm rond die omvormer worden.
Arno Voort 10 maanden geleden geplaatst
Het plaatje van de modbus meters is duidelijk toch.
Blauw is totaal verbruik, rood is koelkast en vrieskast. Blauw moduleert 1 op 1 met de productie van de zonnepanelen. Hieruit blijkt dat 20-25% Energy nodig is om van DC naar AC te gaan. Dit kan een beetje variëren met temperatuur en zonne-energie opbrengst denk ik: vandaar 20-25%.
Heissenberg is overal……?
Arno Voort 10 maanden geleden geplaatst
Daarom is het zo interessant om het eigenverbruik van een systeem zonder optimizers te weten. Dat was dus de vraag. Ik heb op het internet gelezen dat iemand met een SolarEdge inderdaad temperatuurproblemen kreeg. De omvormer werd 80c dacht ik en sloeg daardoor af. Hier heb ik ook een systeem dat bij veel zon in de begrenzing gaat door de hete buitenmuur waar de omniksol is aangebracht door mijn voorganger.
Doordat de omvormers rechtstreeks aan het net worden gekoppeld kan er niet makkelijk een energymeter worden tussengevoegd….. niet iedereen heeft een verbruiksmeter zoals de modbus!
Kortom, een interessant gegeven dat eigenverbruilk van de converter. Moeten we toch nog over naar DC in huis?
Arno Voort 10 maanden geleden geplaatst
Een modbus meter is geen slimme meter maar een device dat met 3 stroomklemmen (3 fase hier) de stroom meet achter de omvormer. Dit zit helemaal los van het huis e.d. Waardoor er geen twijfel is tav het andere verbruik (rode grafiek).
Jeffrey Rous 10 maanden geleden geplaatst
Arno, waar zitten die 3 meetspoelen precies in de meterkast? Op de PV groep of achter/voor de hoofdschakelaar?
Of is jouw interpretatie van consumption en self consumption anders dan wat er bedoeld wordt?
Consumption = wat je afneemt van het net
Self Consumption = wat je zelf (in huis) direct verbruikt van de opwek en niet terugleverd aan het net.

edit:
Op zich wel apart dat Self Consumption de vorm van de opwek grafiek volgt...
Zou haast zeggen zet alle groepen een tijdje uit behalve de PV groep en kijk of je dan echt alleen de Production ziet.
Arno Voort 10 maanden geleden geplaatst
Beste Jeffrey, de omvormer is helemaal geïsoleerd van het huis. Hierdoor weet ik precies wat er stroom afneemt. Omvormer naar 3fase stroommeters, dan via 5 x 2,5 mm2 naar de meterkast in huis. De omvormer zit in de schuur met alleen een koelkast en vriezer. Dat is dan ook de mooie en constante rode basislijn ,smorgens en savonds.
Hierdoor is het eigenverbruik eenduidig door productie van de 20 panelen.
Eigen verbruik lijkt eerder 25-30% dan 20-25%.
Arno Voort 10 maanden geleden geplaatst
Oh ja, aangezien het een 3fase omvormer is en er “maar” 3 fases liggen kan ik uiteraard geen fase(n) uitschakelen. Dan werkt de omvormer niet meer?.
Jeffrey Rous 10 maanden geleden geplaatst
Dus de modbus meter en de spoelen zitten in de schuur op de 3-fase kabel die daar binnen komt.
Vanuit de meterkast gezien heb je achter deze 3-fase kabel (als het goed is) een onderverdeler om de splitsing te maken voor de omvormer en de koelkast & vriezer.
Dan zou ik die koelkast en vriezer dus even loshalen op een zonnige dag en dan kijken wat je aan grafieken hebt, zou alleen production moeten zijn. Zo niet dan klopt er iets niet en zou ik je installateur vragen om verheldering.

Welke 'meter function' staat ingesteld op de omvormer? Export+Import of Consumption ?
Arno Voort 10 maanden geleden geplaatst
Export + import.
Jeffrey Rous 10 maanden geleden geplaatst
Dan zijn Consumption en Self-consumption berekende waarden en geen gemeten waarden.

Als ik naar die 1e opwek piek kijk, 1,5kW opwek, dat is 0,5 opwek per fase....
Zou het kunnen zijn dat 1 van de CT's verkeerd om zit (de pijl de verkeerde kant op) of defect is?
Want door de berekening Consumption = Production - Export + Import zal een defecte CT als Consumption gezien worden.

De Export en Import waarden kan je wel inzien op de 'Charts' pagina volgens de handleiding (heet nu 'Analyse'), wel inloggen op de webportal met een laptop/PC.

Zie je die tab 'Analyse' niet, dan meer rechten vragen aan je installateur.
Arno Voort 10 maanden geleden geplaatst
Ik zal de secundaire meterkast eens openschroeven. Kan de spoelen in ieder geval ijken. De stroomopgave s nachts klopt in ieder geval wel. Daardoor verwacht ik geen foute aansluiting. Bedacht wel dat het eigenverbruik met 3 fasen aanzienlijk groter zal zijn dan met 1 fase. De winst door de stroom over drie aders te sturen wordt zo ongetwijfeld behoorlijk verminderd door de extra noodzaak om het opgewekte vermogen naar drie ipv 1 fase te brengen. Ook een standaard 12v naar 230v omvormer wordt al behoorlijk heet viel me op tijdens het kamperen .
Jeffrey Rous 10 maanden geleden geplaatst
Dan kan je meteen zien op welke fase de vriezer en koelkast zitten of zit elk op een eigen fase?
Nog iets wijzer geworden in het monitorportaal?
Arno Voort 9 maanden geleden geplaatst
Ja, zoals verwacht zijn de verliezen reëel in de DC-AC omzetting. Waarschijnlijk rond de 10-12% per fase. De verkoper geeft hier uiteraard geen uitsluitsel over daar dan de berekeningen aangaande de terugverdientijd niet meer kloppen. (haha) Men geeft alleen de DC zijdige opbrengst.
Enfin, met de toekomstige prijzen is de terugverdientijd nu nog alleszins redelijk. Denk wel dat de panelen etc. veel duurder gaan worden nu transport, materiaal en mankracht schaars is /wordt!
Opslag in batterijen komt snel naderbij. DC-DC is dan dus "de weg"!

Misschien wordt Victron nuttiger dan Solaredge :-)!


Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 13 August 2019 om 12:29
Aantal lezers 29
Aantal reacties 33