Verschillende kabeldikte gebruikt

Laatste reactie 07/08/2022 14:26 door Ad
· Markeren als ongelezen
2 weken geleden geplaatst
Beste mensen, vandaag is ons pv systeem opgeleverd. 12 panelen van 405wp icm 3 micro omvormers (1 per 4 panelen). Nu is ons verteld dat de kabel naar de meterkast buitenlangs moest omdat 3x4mm2 niet door de loze leiding ging passen.  Er liggen 8 panelen op 1 deel vh dak en 4 op een ander deel. Deze twee opstellingen zijn keurig verbonden met 3x4mm2 echter pakken ze na het 2e deel ineens een 5g2.5mm2 kabel naar de meterkast waarvan slechts de 3 aders worden gebruikt (1 fase). Is dit gebruikelijk of een geval van te weinig materiaal meegenomen en maar een alternatief gebruiken? Gevoelsmatig heb ik liever overal dezelfde 3g4mm2 kabel liggen ivm evt. uitbreiding en/of uitval door een te hoog netvoltage (las hier over dat de omvormers net iets minder hoeven te werken bij 4mm2 waardoor uitval minder vaak voor zou komen). Verwacht ik teveel of is het wel degelijk gebruikelijk om alles in dezelfde kabeldikte uit te voeren? Bedankt vast voor jullie visie! Groet, Ronald
Jan Huizinga 2 weken geleden geplaatst
Goeiendag Vreemde situatie ? Die 3 x 4 mm2 kan ik me nog wat bij voorstellen ,maar die 5 x 2.5 mm2 en er maar 3 van gebruiken ? Er wordt een dikkere quadratering gebruikt voor het eerste deel en gaan we vervolgens op een dunnere quadratering terugleveren . Hadden ze een restant kabel over of hadden ze niet genoeg 3 x 4mm2 bij zich . Heb zelf 12 panelen liggen van 265 wp en voer dit terug naar de meterkast via een18 meter lange  grondkabel  3  x 2.5 mm2 . De set ligt er sinds 2016 en heb nog nooit problemen gehad . Ik zou toch eens aan de installateur vragen waarom dit zo aangelegd is. Gr Jan.
2 weken geleden geplaatst
Bedankt Jan, ik ga het zeker navragen maar de lasdoos halverwege (na de laatste omvormer ri. meterkast, 4mm2 in, 2,5mm2 uit) verraad in mijn optiek wel een beetje dat ze gewoon niet voldoende 4mm2 kabel bij zich hadden.
reactie op @923:
Jan Huizinga Een slechte zaak , niet goed voorbereid bij een klant komen . Ben zelf 22 jaar monteur/ inspecteur in de bliksembeveilging  kom door half Nederland bij diverse klanten , bedrijven en instanties over de vloer  en heb dit nog nooit gehad. Knoetselen noemen wij dat.( een kruising tussen knutselen en knoeien.)
2 weken geleden

Beantwoorden

Ik heb ondertussen de volgende reactie ontvangen. Geen idee of de verklaring logisch is maar ik krijg het gevoel dat ze de bekabeling precies omdraaien van wat geplaatst is, wat vind jij er van? Voor de duidelijkheid nog even een korte samenvatting hoe het is aangesloten: 2,5mm2 vanuit de meterkast naar een lasdoos ca 15m verderop (middels een 5G2,5 kabel waarvan slechts 3 aders worden gebruikt), daar overgaand in 3G4mm2 waar achter de 3 omvormers hangen (met weer 4 panelen per omvormer). Hier komt de reactie van de installateur: "Punt 1: aarding het systeem is wel correct. Dit wordt namelijk niet gebruikt als aarding maar als vereffening. NEN1010 geeft aan dat deze vereffent moet zijn. De draadikte hiervoor is afhankelijk van het aantal panelen. Een paneel kan namelijk 1 volt spanning afgeven. Daarnaast is dit voornamelijk voor een stroomlekkage en een aanrakingslekkage te voorkomen. Dit is ook opgelost met de aardlekautomaat, dus als een stroom wegloopt over de aarde zal de aardlekautomaat te allen tijde uitschakelen. Punt 2: de kabel hebben we juist zo gelijkt om de warmte omlaag te brengen. Die is een 20A systeem lopen er 2 takken. De hoofdleiding is 4mm2 en de taken zijn 2,5mm2 hierdoor kan je mooi het systeem vertakken en niet alles over 1 leiding gaan lopen. Dit doen we omdat de AC koppelkabels die bij dit systeem horen 2,5mm2 zijn. En als we dan dit doorkoppelen met 4mm2 ontstaat er een hoop warmte waarbij de energie verloren gaat."
1 week geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Ad Bosch 1 week geleden geplaatst
Hier misschien nog wat aan: https://www.libra.energy/faq/moet-een-zonne-energiesysteem-vereffend-worden/ Dat geklungel met AC en DC kabels heeft hier na een keuring van KSN ertoe geleid dat ze alle bekabeling opnieuw moesten vervangen in 6mm2
reactie op @ad:
Daar heb ik zeker wat aan, met name ook aan de naam KSN, het zou mij geruststellen alles even na te laten lopen. Heb je nog een idee wat zo'n keuring ongeveer kost?
1 week geleden

Beantwoorden

Jan Huizinga 1 week geleden geplaatst
Kabeldikte kan ik mij een voorstelling bij geven ,maar om een 5 aderige kabel te gebruiken en er maar 3 aders te gebruiken is voor mij nog steeds een raadsel. De aarding /vereffeningsleiding wordt meestal een vds (soepele kabel 6mm2 ) voor gebruikt . Deze is aangesloten op het frame van de zonnepanelen en moet naar een aardrail  bij de omvormer . Ook de omvormer moet op deze aardrail aangesloten worden. De aardrail wordt dan op de bestaande aarding van de electrische installatie aangesloten. Meestal wordt het niet op deze manier aangesloten.
reactie op @janhuizinga:
Bedankt weer. In welke zin kan je je er een voorstelling bij maken dat precies het laatste deel waar alles samenkomt naar 2,5mm2 gaat? Ik zou verwachten dat daar de dikste draad wordt gebruikt (en dat is ook wat ze aangeven gedaan te hebben wat dus precies andersom is.
1 week geleden

Beantwoorden

Jan Huizinga Je hebt helemaal gelijk ik begreep het verkeerd.   Ik zou verwachten dat daar de dikste draad wordt gebruikt (en dat is ook wat ze aangeven gedaan te hebben wat dus precies andersom is. Is dit aangelegd door een erkend installateur ?
1 week geleden

Beantwoorden

Ja, ze hebben de InstallQ Zonnestroomsystemen erkenning. Kort samengevat ligt het nu zo aangesloten: Meterkast aangesloten met 2,5mm2>ca 18m langs gevel via lasdoos naar 4mm2>1e omvormer plat dak>4mm2 ri schuin dak>halverwege schuin dak koppelstekker naar 12AWG>2 omvormers schuin dak. Op het laatste stuk na, dus ri de meterkast is alles aangesloten met 4mm2 en 12AWG. Ben ik er dan met het deel 2,5mm2+lasdoos laten verwijderen en vervangen voor 4mm2 uit 1 stuk?
1 week geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Jan Huizinga 1 week geleden geplaatst
Dat kan ik u niet exact vertellen , weet niet wat de Norm NEN1010 precies voorschrijft betreft zonnepanelen. In  principe zou de installateur een degelijke installatie moeten opleveren. Maar om zeker te zijn zou u een offerte kunnen opvragen bij de KSN https://www.keuringservicenederland.nl/inspecties/nen-1010/
reactie op @janhuizinga:
Ga ik doen, dank voor de hulp 👍
1 week geleden

Beantwoorden

Ad Bosch 1 week geleden geplaatst
Keuring bij KSN, 600 euro ex btw ben je zo kwijt, ze kijken dan werkelijk alles na, vanaf je meterkast tot en met de panelen. Wij hadden dit nodig omdat onze advocaat daarom vroeg (moest een onpartijdige keuring zijn)  We hebben een enorme strijd gehad met een bedrijf die niet in eigen beheer de installatie plaatst, wel verkoopt maar laat uitvoeren door plaatselijke installateurs die waarschijnlijk voor een appel en een ei dat wel even zullen klaren. Daarnaast ontbreekt, naar mijn mening, de kennis bij de verkopende partij. Zelf hebben wij een bedrijf  gevonden die een tijd lang onze installatie in de gaten heeft gehouden, dit bedrijf kwam er ook achter dat de firmware van de omvormers niet in orde was. Onze eigen oorspronkelijke leverancier was het daar niet mee eens, mogelijk door gebrek aan kennis. Het bedrijf die onze installatie in de gaten hield heeft daarop contact gezocht met de importeur van die omvormers met als gevolg dat de oorspronkelijke leverancier alsnog de boel kon omruilen. Als wij nog eens gedonder met de installatie hebben ga naar dat bedrijf hier in de buurt. Nooit weer trap ik daar in, heb mijn lesje geleerd (en nee, dit was echt niet de goedkoopste verkoper maar een groot bedrijf wat in heel Nederland en België installaties verkoopt) KSN werkt in principe niet voor particulieren maar voor grote bedrijven en verzekeringen, toch zijn er wel meer onpartijdige bedrijven die wel de kennis in huis hebben en ook daadwerkelijk over de vereiste papieren beschikken.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 27 July 2022 om 21:26
Aantal lezers 11
Aantal reacties 7