Vervangen Omnik omvormer

Laatste reactie 13/03/2021 19:12 door Jeffrey
· Markeren als ongelezen
Tim D 1 jaar geleden geplaatst
Hallo iedereen. maar even hier geregistreerd met de volgende vraag.

In 2015 is bij ons het volgende geïnstalleerd:
16x TSMC TS-155C2 CIGS
Omniksol 2K-TL

De Omnik staat nu in storing (Relay-check fail), wat als ik zo lees op internet fataal is. De omvormer moet dus vervangen worden.
Echter zowel installateur als Omnik is nu failliet en mijn registratie bij SGZE helpt me niet bij een failliete fabrikant :(

Wel heeft SGZE me doorverwezen naar PV Care. Die komen met een, volgens mij goed, alternatief: GoodWe GW2500-XS Wifi (Is alleen niet zo makkelijk lokaal van te loggen), maar ze vragen wel even ruim 600 euro incl BTW, incl ruim 100 euro voorrijkosten (Duiven - Utrecht).

Is dit een normale prijs? of zoek ik best lokaal (regio) Utrecht een installateur die het mogelijk goedkoper doet. Waar moet ik dan op letten? Toch weer SGZE, of juist Zonnekeur installateur? Of een ander keurmerk? Tips voor een goeie installateur?

Alvast dank!
Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
Hoi Tim,

wellicht deze op marktplaats ook even vragen qua kosten voor vervangen van dat relais.

https://www.marktplaats.nl/a/doe-het-zelf-en-verbouw/zonnepanelen-en-toebehoren/m1432078798-reparatie-omvormer-sma-chint-mastervolt-omnik-solax-enz.html?previousPage=lr

Is niet zo ver van Utrecht, AC spanning er af, DC loskoppelen, omvormer los schroeven en even langs brengen is denk ik het snelste en het goedkoopste.

Succes!
Tim D 1 jaar geleden geplaatst
Hallo Jeffrey,

Dank voor je suggestie. Ik heb dit ook overwogen. Maar ik zou toch liefst nu weer een omvormer hebben waar ik fabrieksgarantie op heb. Ik vrees dat de prijs vrij markt conform is :(

Antoon Rosé 1 jaar geleden geplaatst
Tja, hoe handig ben je met elektra? Een inverter zelf vervangen is natuurlijk niet heel moeilijk.
Als een lamp vervangen een 2 is op een schaal van 1 tot 10, dan zou ik deze klus een 5 of een 6 geven.
Het slechtste dat je kan overkomen is dat je twee nieuwe connectoren moet knijpen aan de DC-kabels.

Als je wil weten wat een nette prijs is voor een 2500-XS dan zou je even bij bijv. Winkelman of JB solar kunnen kijken voor een idee.
Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
Ok, jouw keuze, maar je weet dat fabrieksgarantie ook niks zegt, zoals je zelf nu ondervindt....

"Echter zowel installateur als Omnik is nu failliet en mijn registratie bij SGZE helpt me niet bij een failliete fabrikant "

Ik weet dat er iemand hier op het forum ook een keer de omvormer heeft laten repareren, ik kan het alleen niet zo snel vinden.
Tim D 1 jaar geleden geplaatst
Ja, in principe zou dat wel moeten lukken, zo'n ding vervangen. Ik ga nog eens goed kijken naar hoe een en ander vast zit. Die twee DC kabels, zijn die goed afgeschermd als ze losgekoppeld zijn, of moet ik die dan goed uit elkaar leggen om te voorkomen dat ik de panelen kort sluit?

En het beste ook de- en monteren als het donker is als er geen spanning op de DC kant zit?

En wat zou ik doen, een refurbished versie kopen of de mijne laten repareren. De prijs is bijna gelijk.
Jan Huizinga 1 jaar geleden geplaatst
Tim
Kijk eens op internet (youtube ) voor demontage .
Het is de omgekeerde volgorde van monteren.
Bij aanleg van zo'n installatie heb je de zelfde uitdaging.
En bij twijfel   : 
Er zitten op dit forum genoeg mensen met kennis van zaken die
je adviezen kunnen geven.
Succes  
Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
De DC connectoren hebben op zich geen open contact aan de buitenkant, zoek anders even plaatjes van MC4 connector op google om te zien hoe dat er uit ziet.

Als je ze 1 voor 1 doet en de ander niet tegelijk vasthoudt kan er weinig gebeuren, helemaal niet als je het loshalen doet als het donker is, maar niet noodzakelijk. Wel altijd eerst de AC kant uit!

Ook het los klikken van de connector op de omvormer is ook even weten hoe dat precies moet. Genoeg info op het www.

Refurbished of reparatie, tja, monitoring portal en history gegevens..... als je dezelfde hardware terug hangt zal dat gewoon verder gaan, met een refurbished natuurlijk niet.
Tim D 1 jaar geleden geplaatst
Dank iedereen. Ik krijg er steeds meer vertrouwen in dat het me gaat lukken. Die MC4 connectors loskrijgen wordt inderdaad even prutsen. Maar dat ga ik dus doen als het donker is.

Hoe heet de AC connector, dan ga ik daar ook nog even op googlen. Kan die er maar op 1 manier op, of moet ik oppassen welke pin waar komt?

En volgens mij hangt/rust de omvormer puur op die 4 bouten en is ie verder niet vastgemaakt. Dus een kwestie van ietsje omhoog tillen en naar voren halen en hij is los, klopt dat?
Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
Staat allemaal vast in de installatie handleiding van de omvormer...
Tim D 1 jaar geleden geplaatst
Nou, dat valt tegen dus :( Zie bijgevoegde stukje uit de handleiding. De aansluiting lijkt me ook niet helemaal lekker gemaakt. Erg strak tussen de AC schakelaar en de omvormer en onder een hoek, zie foto's. Vrees dat ik die er pas af krijg als de omviormer opgetild wordt. Des te meer dat ik wil weten of het een kwestie van eraf trekken is of ook met lipjes enzo zoals de MC4s.

Weet ook iemand hoe ik die zwarte plastic kap er af krijg. In dit filmpje gaat ie er heel makkelijk op. Maar eraf krijg ik hem niet zo gauw.

Dank weer!

Jan Huizinga 1 jaar geleden geplaatst
https://sunforce.nl/wp-content/uploads/2017/11/Handleiding_Omnik_1kW_1-5kW_2kW_2-5kW_3kW_TL2_V01_NL.pdf
Makkelijker kunnen wij het niet maken.?
Tim D 1 jaar geleden geplaatst
Thanks! Da's een andere handleiding dan ik had :/ En van de TL2, niet een TL, die ik heb.

Die zwarte kap is er ondertussen ook af, geeft me veel beter zicht op die AC connector. Gaat ook wel goed komen denk ik :)
Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
Hier (pagina 15) hebben ze het wel over een sperbeugel.

Verder aan de plaatjes van de achterkant te zien is het inderdaad omhoog en dan naar je toe, afhankelijk hoe nauwkeurig ze de schroeven geplaatst hebben....
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 12 March 2021 om 11:59
Aantal lezers 15
Aantal reacties 14