Vervangen panelen over 15 jaar. Zinnig of niet?

Laatste reactie 17/01/2017 20:26 door Erik
· Markeren als ongelezen
Patrick Looys 4 jaar geleden geplaatst
Situatie: Er kunnen 6 a 8 panelen op mijn dak. Bij 6 stuks zou ik kiezen voor hoog rendement (glas-glas of Sunpower) en bij gewone panelen voor 8 stuks. Dit om aan een opbrengst van rond de 2000kwh te komen (verbruik is 3000kwh), maar ook om het budget te bewaken.

In de (nog redelijk verse) orientatiefase ben ik inmiddels verlekkerd door panelen van Sunpower. Echter, vrij prijzig.

Nu komen ook de glas-glas panelen in beeld. Deze geven ook een fraai rendement, en iets minder duur. Zelfs glas-glas merken met een garantie van 30 jaar (Solarwatt) ipv de al fraaie garantie 25 jaar van Sunpower. Terugverdien termijn ongeveer 11 jaar.

Maar nu de (wellicht wat bizarre) 'kronkel' in mijn denken die het lastig maakt...

Stel dat ik voor meer standaard, dus betaalbare panelen zou gaan, terugverdient in ongeveer 7 jaar, met de (zo goed als zekere) wetenschap dat er over 15 jaar fors betere panelen (opbrengst) zijn, waardoor ik de hele handel zou willen vervangen. Deze 'standaard' set heeft zich dan al terugverdient en 1x 'winst' geleverd . Zou ik kiezen voor glas-glas of Sunpower dan zit ik daar, gezien terugverdienen/winst en vervangen, in ieder geval 20 jaar 'aan vast zitten'.

Waarom vervangen? Om met de verse set beduidend meer te kunnen opwekken (gelijk of groter dan verbruik en eventueel opslaan in dan betaalbare accu)/verdienen dan dat ik na 15 á 20 jaar nog eens 10 á 15 jaar daarna vast zou blijven houden aan de (nu aan te schaffen) bestaande set.

Of is dit gewoon niet handig bedacht, of zijn er meer mensen die (maf?) denken?

Ik hoor graag wat men hievan vindt ;-)
Erik Zwaan 4 jaar geleden geplaatst
Ik vind geen maffe gedachte, misschien controversieel. Over 15 jaar zijn er zeker betere panelen (feit). Set heeft zich economisch inderdaad terugverdient, zorg wel dat hij ergens 2e leven krijgt anders is het ook niet echt duurzame oplossing.

...maar als ik deze vraag link met je aversie tegen een slimme meter ben ik wel 'lost'. Een slimme meter zou je immers inzicht geven in je verbruiksprofiel (momenteel-, piek-, dal-verbruik) et cetera.

Zonder deze info kun jij nooit bepalen welke capaciteit batterij je nodig hebt om een terguglever-lever cycli te krijgen in een periode na salderingsregeling (over 15 jaar toch echt waarschijnlijk werkelijkheid geworden).

Dus vanuit investeringsanalyse volg ik je, maar verdiep je nog iets verder in de slimme meter en kijk eens naar de mogelijkheden, misschien dat je daarmee ook je initiele standpunt hierop herziet. Anders zou ik m.n. naar de investering per Wp kijken i.c.m. garantie, merk en duurzaamheidskenmerken producent. ...je kunt immers na 15 jaar altijd nog besluiten te vervangen (je omvormer moet dan toch ook, in alle gevallen).
Patrick Looys 4 jaar geleden geplaatst
Okee, zo had ik het nog niet bedacht Erik. Ik was in de veronderstelling dat ik voldoende info van mijn zonnepanelen-monitoring zou krijgen voor info over de opbrengst. En met het 'gewone' verbruiksoverzicht van de analoge meter de berekening wel kon maken (in grote lijnen, maar naar mijn idee voldoende).

Naar garantie etc. kijk ik ook wel. Ik vind die lange garanties (25 of 30 jr) op opbrengst én paneel (en met name deze laatste) ook wel waardevol. Gevoelsmatig neig ik (los van mijn vervangingsgedachte) naar glas-glas. Alleen langere terugverdientijd, maar op termijn wat meer opbrengst. Nu dus ook de vraag of die hogere investering het( mbt de langere termijn opbrengst) ook waard is. En dan lijkt die garantie wel eens doorslageven te kunnen worden... (the puzzle continues...)
Erik Zwaan 4 jaar geleden geplaatst
Ik ben behoorlijk energie-bewust en dacht ook mijn verbruiksprofiel wel te kennen, tot ik een slimme meter had en ondanks opwekking 15-20 kWh per dag TOCH energie van het net nodig had in de dagsituatie, uiteraard wel op pieken ...maar toch. In de zomer niet heel interessant.

Maar in periodes met minder opwekking is de kennis van mijn basis-verbruik en het gevraagde piek-vermogen weldegelijk relevant als ik dit met een batterij wil opvangen.

Mijn voorlopige conclusie is dat batterij prachtig is voor intra-day (+ zeer bewust gebruik i.v.m. beschikbare piekvermogen), misschien intra-week bij gaten in opwekking (voor/na seizoen) seizoens-opvang ...onmogelijk met batterijen, of beter gezegd kind-met-waterhoofd. Power-to-Heat opslag lijkt me veel duurzamere denkrichting.

Succes met je puzzel! Bij ideeën en vragen ..we sparren graag mee!
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 17 January 2017 om 10:49
Aantal lezers 42
Aantal reacties 4