Verzekering zonnepanelen

Laatste reactie 08/10/2020 20:53 door Gerard
· Markeren als ongelezen
René Vermeulen 2 jaar geleden geplaatst
Omdat ik komend jaar de aanleg van een zonnesysteem overweeg heb ik eens Poolse hoogte genomen bij mijn verzekeraar Interpolis / Rabobank. Er zit namelijk nogal een prijs en kwaliteitsverschil tussen het ene en het nadere paneel. Een mooi paneel van Q.Cell kost ca 180,- een nog mooier paneel van Sunpower meer dan 500,- en beide hebben de zelfde standaard IEC hagelbestendigheid wat neer komt op hagelstenen van 2.5cm. Solarwatt maakt glas-glas panelen welke ca 300,- euro kosten en hebben een hagelbestendigheid van 5 (volgens Oostenrijks hagelregister) wat neerkomt op hagelstenen van 5cm. Een hagelbui als in 2016 in de regio Eindhoven wordt door vrijwel niet één zonnepaneel overleefd. De meeste systemen sneuvelen direct met glasschade en de rest daalt in capaciteit vanwege microcracks. Het paneel van Solarwatt zou met enige goede wil dit zonder schade overleven. Van micro cracks valt niet te achterhalen of deze zijn ontstaan door hagel of door andere factoren als onzorgvuldig plaatsen of glazen wassen (er op leunen of staan).

Ik heb dus ea nagevraagd en bij een eigen woning vallen de panelen onder de woonhuisverzekering. Men vergoed echter de dagwaarde en deze wordt bepaald door een schade expert. Het is dus niet zo dat een 10 jaar oud zonnesysteem waarvan je denk dat dit 25 jaar meegaat nog 15/25 van de nieuwwaarde oplevert. Er zijn diverse factoren die een rol spelen bij een vergoeding en dat is oa de leeftijd van het systeem en de kostprijs ven een vergelijkbaar nieuw systeem.

Het aanleggen van systemen met een erg lange terugverdientijd lijkt niet zo'n goed idee, tenzij technisch aannemelijk is dat het product een lange levensduur heeft.
Schadeoplossing Nederland B.V. 1 jaar geleden geplaatst
Inderdaad wordt er gekeken naar de dagwaarde van de panelen. De verzekeraar heeft daar zogenaamde dagwaarde lijsten voor. Echter, is het ook verstandig om de schade te laten inventariseren door een zogenaamde contra-expert zodat je niet volledig overgeleverd bent aan het oordeel van de verzekeraar.
Jan Huizinga 1 jaar geleden geplaatst
Verzekeringen bepalen je premie van de nieuwe totaal prijs Na een aantal jaar toch schade te hebben krijg je de dagprijs ,maar je betaald nog steeds je premie van de nieuwprijs .
Boeven zijn het vind ik.
Gerard Dut 1 jaar geleden geplaatst

@janhuizinga
Daar kan ik het niet mee eens zijn. Als je alle schades gaat uitkeren naar nieuwprijs krijg je een geweldigen hoeveelheid fraude en worden de verzekeringspremies mega voor de eerlijke burger.
Doe zoals ik. Ik heb ook weinig spullen die nog een hoge dagwaarde hebben. Waarom zou je je dan nog verzekeren. Ik leef al jaren zonder een inboedelverzekering. Ik claimde ook nooit wat. Heb ik wel schade koop ik gewoon nieuw of ga naar de kringloop. (Of haal ik het uit mijn tweede huis)
Ik heb trouwens al een aardig spaarpotje aan uitgespaarde premies en winstopslag/kosten.
reactie op @gerarddut:
Jan Huizinga Wat ik bedoel  : Waarom zakt je maandelijkse premie niet mee na gelang dat je spullen ouder worden.
Je krijgt tenslotte ook maar de dagwaarde vergoed bij schade.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Antoon Rosé Dat is heel simpel te beantwoorden: Omdat men ervan uitgaat dat je ieder jaar spullen vervangt. Daarmee behoudt jouw complete inboedel dus altijd een bepaalde, gemiddelde, waarde.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Gerard Dut
@janhuizinga​ Antwoord op jouw reactie: het is praktisch onuitvoerbaar. Je zou ieder jaar een inventarisatielijst moeten maken met de leeftijd van de spullen

@antoonros​ Antwoord op jouw reactie: ja de goeden moeten onder de kwaden lijden.
Ik pas er in ieder geval voor.

1 jaar geleden

Beantwoorden

Jan Huizinga Gerard Dut :
 ik snap ook wel dat dit een ondoenbare zaak is ,maar waar wat mij ergert ,
dat je iedere maand volledige premie betaald maar als het er op aan komt ze alles er aan doen om er
onder uit te komen.
Antoon Rosé : 
Spullen zomaar weggooien bij een defect is er voor mij niet bij ( Het is voor mij altijd een uitdaging om het probleem proberen te verhelpen  ) meestal lukt dit aardig .
Een Win -Win situatie : kost weinig en ben weer wat wijzer.

1 jaar geleden

Beantwoorden

Gerard Dut
@janhuizinga
Hier is er ook zo een. Weggooien wat niet stuk is, is voor mij heel moeilijk. Zelfs kapot spul moet gerepareerd worden. Goed spul wordt weggegeven. Zo ook een deel van mijn oude keukeninventaris. Heel veel mensen blij mee gemaakt.
Dan ontkom je er niet aan dat je niet veel waardevol spul hebt om te verzekeren. Waarom verzeker je je dan nog?

1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 31 October 2018 om 13:32
Aantal lezers 49
Aantal reacties 9