Voors en tegens overcapaciteit?

Laatste reactie 24/01/2017 18:55 door Harry
· Markeren als ongelezen
Maarten Reuvekamp 6 jaar geleden geplaatst
Onlangs ben ik met mijn gezin uit het mooie Eijsden vertrokken en teruggekeerd naar Winterswijk, waar ik ben opgegroeid. We hebben een mooi huis buitenaf op het oog en de huidige eigenaar heeft nog geen zonnepanelen. De huidige eigenaar heeft een jaarverbruik van een slordige 12000 kWh omdat hij er qua stroomverbruik lustig op los leeft.

Op de garage is plaats voor zeker 32 zonnepanelen. Daarmee kan ik zo'n 7500 kWh produceren. Ik vermoed dat dit voor onze situatie ruimschoots voldoende zal zijn. Zeker als ik ook een paar energiebesparende maatregelen ga nemen.

Maar wat is nu wijsheid. Is een stuk overcapaciteit nu werkelijk zo ongunstig als wel eens beweerd wordt of klinken er inmiddels al weer andere geluiden?
Erik Zwaan 6 jaar geleden geplaatst
Overcapaciteit is een rekbaar begrip, je kunt ook redeneren dat het ruimte geeft voor gebruik en/of Gas naar Elektra transitie. Als je nieuwe keuken zou gaan plaatsen, Gas eruit - Hallo Elektra. HR-ketel aan vervanging toe, toch een Lucht-Water warmtepomp nemen? Zeker bij mogelijke nieuwe aanschaf geeft dit andere opties!

Overigens zou ik bij 32 panelen toch eerder 9.000 kWh verwachten! Anders liever net iets minder panelen maar ideaal gelegd qua projectie.

Overcapaciteit als investering om energie-leverancier te worden, Nee. Overcapaciteit om toekomst bestendig self-supporting te zijn en meer-en-meer Gas - Elektra conversie te gaan doen, Ja.
Maarten de Vlugt 6 jaar geleden geplaatst
Ik ben het helemaal met @erikzwaan eens, een beetje overcapaciteit is helemaal zo gek nog niet, aangezien je makkelijk kan verschuiven met meer elektrisch verwarmen of bijvoorbeeld elektrisch gaan rijden. Maar op lange termijn overcapaciteit om te verdienen aan je terugleververgoeding is niet aan te raden op dit moment.
Tom Simonis 6 jaar geleden geplaatst
Kijk, dat zijn leuke vooruitzichten, verhuizen naar je ouwe plekkie :)

Wij hebben overcapaciteit geplaatst omdat we op korte termijn de HR-ketel (warm water en CV) willen gaan vervangen voor een warmtepomp. Zo'n ding lust aardig wat!

Daarnaast willen we, over een paar jaar, ook elektrisch gaan rijden.

Ik zou dus een beetje verder kijken dan alleen je huidige elektra verbruik. Misschien in fases?
Lex Schiebaan 6 jaar geleden geplaatst
Hoi @maartenreuvekamp

Nu ik je verhaal lees besef ik mij pas dat we elkaar via via kennen. Leuk!

En heel toevallig: volgens mij stond ik de laatste keer dat we elkaar zagen op het dak bij mijn ouders om zonnepanelen te installeren. Dat is al weer ruim 5 jaar geleden.

Tom heeft inderdaad goede tips. Op korte termijn heeft overcapaciteit financieel geen voordeel. Maar als je toch meer elektriciteit ten koste van gas gaat verbruiken dan is het inderdaad wellicht verstandig juist nu wat extra te plaatsen.

Ik gebruik altijd het rijtje.

Meer verbruik: elektrische auto, warmtepomp en opgroeiende kinderen

Minder verbruik: Led lampen, zuinige apparatuur en kinderen die het huis uit gaan

Als je wilt kan ik ook even persoonlijk met je meekijken.

Groeten, Lex
Maarten Reuvekamp 6 jaar geleden geplaatst
Beste mensen, bedankt voor jullie reacties, daar kan ik echt wat mee.

De beperkende factor is in mijn geval het dakoppervlak. Ik wil vooralsnog alleen het dak van de garage gebruiken voor zonnepanelen. Een schuin dak, met een hellingshoek van 50 graden. Het aangewezen dakdeel ligt op het zuid-westen, het andere dakdeel op het noord-oosten.

Ik zou het erg op prijs stellen als je tzt even persoonlijk met me mee wilt kijken @lexschiebaan. Maar 'first things first'...de woning moet eerst nog gekocht worden.
Harry Klaassen 6 jaar geleden geplaatst
Hi Maarten heel leuk om te lezen welke plannen jij nu en in de toekomst aan het maken bent.

Vooropgesteld dat ik 12000 kWh absurd veel verkwisting vindt tenzij je het hele huis elektrisch wil verwarmen kun je natuurlijk altijd wat bescheidener beginnen en dan wel al rekening houden met een eventuele toekomstige uitbreiding. De Omvormer is in deze het cruciale punt.

Overcapaciteit heeft in Nederland totaal nog geen zin en kost je veel geld om de investeringen (lees panelen) terug te verdienen.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 23 January 2017 om 14:28
Aantal lezers 86
Aantal reacties 7