Vraag verwachte opbrengst - extra NO systeem (lage hellingshoek)

Laatste reactie 19/05/2020 18:00 door Jeffrey
· Markeren als ongelezen
sander ! 1 week geleden geplaatst
Hallo, 

Na wat research en een hoop meelezen (op onder andere dit forum) heb ik 2 maanden geleden een systeem van 12 x 310WP op mijn ZW dak gelegd een aangesloten, dit werkt naar alle tevredenheid! 

Omdat wij een huis hebben zonder gas aansluiting en dus alles elektrisch doen zijn de 12 panelen op ZW niet voldoende om ons gebruik af te dekken en mede daarom ben ik een beetje aan het kijken wat er nog meer mogelijk is. 

Nou heb ik in de tuin nog een overkapping staan op welke ik 6 x 390WP panelen kwijt zou kunnen zonder dat dit al te veel moeite kost qua installatie (makkelijke bereikbaar, constructie is sterk genoeg, makkelijke liggers te plaatsen op de golfplaten). Echter, ik krijg de verwachte opbrengst niet helemaal duidelijk in beeld. 

Situatie: 

Oriëntatie : NO 36 graden (zie afbeelding) 
Helling : 3 - 5 graden 
Aantal WP : 2340 
Zon op overkapping : van +- 9.30 tot +-19.00 (in de goede maanden)

Naar mijn mening kan je het dus zien als 1 systeem (wat nagenoeg vlak ligt) en continue zon heeft tussen 09.30 en 18.00 maar wel met "slechte" invalshoeken. (in de echte zomermaanden heeft het systeem wellicht zelfs tot zonsondergang licht)

Suncalc.org leert mij het volgende: 

vanaf 09.30 komt de zon vanuit het oosten schuin op de panelen, deze draait dan achter de panelen langs (via het zuiden, dus schuin van achter de panelen welke dan 3-5 graden de verkeerde kant op richten) om vervolgens om een uur of 9 onder te gaan (in mei) in het westen. 

Mijn concrete vraag is nu: 

Wat is jullie mening over de te verwachten opbrengst van een 2340WP systeem dat bijna de gehele dag in de zon ligt maar onder "slechte" hellingshoeken (soms zelfs negatief: van achteren en de panelen 3 - 5 graden de verkeerde kant op gericht)? 

Ik ben bekend met de tabellen over effectiviteit onder een bepaalde hoek maar vind het moeilijk om er nog echt een aantal kWh op jaarbasis aan vast te knopen. 

ik ben benieuwd naar jullie meningen. 

Oja, ter illustratie heb ik een afbeelding toegevoegd! 


Beste antwoord — gekozen door sander !
Eric Zaal 1 week geleden geplaatst
Met een frame kun je ze misschien ook nog wel op het ZW gericht krijgen? Zegmaar zaagtandmodel?
reactie op @eaz:
sander ! Dat idee werd thuis niet gewaardeerd, haha 
1 week geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 1 week geleden geplaatst
Als die tabel jouw bekend is, dan is het toch duidelijk?
NO, dus 140° vanaf zuid en dan 5° helling, dan zit je tussen de 87% (0° helling) en 81% (10° helling) in van jouw Wp.
Dan zou je moeten kunnen komen op iets van 1895 - 2035kWh/j, dus zeker rendabel.

edit:
plaatje komt me erg bekend voor, Tweakers zeker?
sander ! 1 week geleden geplaatst
Bedankt voor je reactie, 

alleen komt deze hoek (3-5) bij mij eigenlijk alleen in de ochtend voor (waar ik tot een uur of 9 eerst nog schaduw heb). 

De rest van de dag komt de zon van achteren, en is de hoek dus eigenlijk negatief, vandaar dat ik er niet helemaal uit kom. 

Ik vraag mij ook af of de standaard berekening voor opbrengst enkel rekening houd met directe instraling op een dagdeel, dat zou in mijn geval dan in de ochtend zijn of houd men er dan ook rekening dat de gehele middag de zon van achteren komt en er (met een lager rendement) nog steeds opgewekt word?

Misschien denk ik er wel te complex over, en is het inderdaad zo simpel als het percentage in de tabel gebruiken. 

Plaatje heeft inderdaad een x op tweakers gestaan, maar dat was geen eigen topic! 
Jeffrey Rous 1 week geleden geplaatst
De oriëntatie is NO, dus waarom dan nog een keer zelf iets met een negatieve hoek erbij bedenken?

Als je een oost of west oriëntatie hebt, dan heb je voor de halve dag toch ook een negatieve hoek met de zon en daar doe je dan toch ook niks extra's mee.

Een hoger gelegen dak zal eerder en langer in de zon zijn, dus dat kan nog wel van invloed zijn. Maar ik denk dat je gewoon van die tabel uit kan gaan.
reactie op @jefrous:
sander ! Dan zou het dus toch wel redelijk rendabel kunnen zijn wanneer ik het zelf aanleg! 
1 week geleden

Beantwoorden

Roel Hokken 1 week geleden geplaatst
Links op het plaatje heb je de hellingshoek staan, dat is de hoek van je dak, de graden geven aan welke richting je panelen gaan staan.

Kleine berekening leert dan, klein gokje met 5 graden hellingshoek.

2340 X 0,84=1985kwh Dat is het ideale plaatje 

Weet je toevallig hoe de schaduw vorming gaat zijn van zeg maar oktober to maart? Wat ik mag geloven is dat je tussen april en september redelijk lange dagen heb waarbij de zon veel uren maakt, maar als de zon in de koude/koudere maanden niet echt op de panelen komt moet je daar wel rekening mee houden. Bijvoorbeeld: schaduw van andere huizen?

reactie op @roelhokken:
sander ! ik ga dat eens bekijken met sketch-up, denk dat er in de ochtend weinig opgewekt zal worden in de "slechte maanden" op die plek! 
6 dagen geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 6 dagen geleden geplaatst
De donkere maanden en dan schaduw in de ochtend maakt niet uit voor jouw, want jij bent met deze vlakke set echt volledig gericht op opwekken in de zomer maanden, 's winters zal het sowieso niet veel zijn.

Ze liggen wel rondom vrij, dus er komt nog wel wat diffuus licht op de panelen.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 13 May 2020 om 13:03
Aantal lezers 13
Aantal reacties 10