Wandverwarming

Laatste reactie 10/05/2021 10:49 door johannes
· Markeren als ongelezen
Teake De Jong 11 maanden geleden geplaatst
In ons huis (bouwjaar 1953 en vrijstaand) hebben we in de kamer een mooie massiefhouten vloer van 22 mm dik die we niet willen missen.
Maar toch wil ik het huis gaan uitrusten met lage temperatuur verwarming ter voorbereiding van een warmtepomp. 
Daarom wil ik wandverwarming op basis van verwarmd water in combinatie met leemstuc gaan aanleggen in ons huis, lijkt me een leuke pensionado klus.😊
Het installeren van de muurverwarming zal op zich niet veel afwijken van de aanleg van vloerverwarming, daar heb ik met de keuken en de badkamer al de nodige ervaring mee.
Ik wil de leemstuc (de natte methode) zelf gaan aanbrengen en ben zo eigenwijs te denken dat me dat ook wel zal lukken.
De binnenmuren (halfsteens) mogen de warmte van mij aan beide kanten van de muur uitstralen, al zal de meeste warmte  naar de kant uitstralen waar de verwarming en de leemstuc is aangebracht.
Maar waar ik nog niet uit ben; moet ik die buitenmuren eerst nog aan de binnenkant voorzien van isolatie voordat ik de de leidingen en de leemstuc op de muur aanbreng?
Tijdens de bouw van (het originele deel van) het huis is de spouw niet geïsoleerd, ik heb er 30 jaar geleden steenwolvlokken in laten blazen en tijdens de nodige verbouw werkzaamheden heb ik op meerdere plekken geconstateerd dat die vlokken nog als een mooi jasje in de oude spouw aanwezig zijn.
In de tijd dat we er wonen heb ik het huis een stuk grote gemaakt en alle nieuwe spouwmuren heb ik voorzien van 8 cm dikke glaswol platen.
Toch lijkt het mij goed om op het binnenblad van de buitenmuren eerst een isolatie laag isolatie aan te brengen, want waarom zal ik een 12 cm dikke bakstenen muur gaan verwarmen.
Welk materiaal zou ik daar het best voor kunnen gebruiken, e.e.a. moet wel goed hechten want er komt nogal wat gewicht tegenaan.
Natuurlijk laat ik mij ook wel informeren door de betreffende leveranciers, maar misschien zitten hier ook wel ervaringsdeskundigen en het lijkt mij ook een leuk onderwerp voor "Nog meer duurzaam"
Groet, Teake
Jan Huizinga 11 maanden geleden geplaatst
Bij goed isoleren moet je ook rekening houden met goed ventileren zodat je het vocht niet opsluit
met gevolg schimmels.
Ventileren wordt door sommige toch onderschat.
Teake De Jong 11 maanden geleden geplaatst
Hoi Jan, dankjewel voor je bericht!
Inderdaad, bij isolatie hoort ventilatie, vooral als je gaat werken met wandafwerking die afsluit.
Ik kies daarom ook voor leemstuc en gebruik dan leemverf als ik de muur in een bepaalde kleur wil hebben.
Het voordeel van leemstuc is dat het heel goed vochtregulerend werkt, zo lang je het leem maar niet met een afsluitende verf (bijv. latex) behandelt.
En "koudebruggen" zijn ook vaak de veroorzakers van zwarte schimmelplekken en dat heeft natuurlijk ook alles te maken met (condens)vocht.
Ik kreeg net vandaag een goede (duurzame) isolatieplaat door die ook nog ademt.
Zoek maar even naar "Thermoroom" op de volgende site https://gutex-benelux.eu/assortiment/
Ik kreeg dit door van een bedrijf die alle materiaal levert voor leemstuc en je, waar nodig ook bijstaat om tot een mooi resultaat te komen.
Ik schat in dat er 7 cm bij de wand opkomt, de kinderen zijn toch het huis uit, ruimte genoeg!
Ik wil niet met de feestdagen in de zooi zitten en begin er in januari 2021 mee, maar ik kan eigenlijk niet wachten om aan de slag te gaan!😊
reactie op @teake:
Patrick Looys Mooi project hoor Teake! Hou ons op de hoogte vanaf 2021 😊
11 maanden geleden

Beantwoorden

Maarten Roetman 8 maanden geleden geplaatst
Leuk project, ben benieuwd.
Teake De Jong 8 maanden geleden geplaatst
Ik gaf in mijn enthousiasme aan dat ik na de feestdagen direct zou beginnen, maar bij nader inzien lijkt het mij beter om even te wachten op iets hogere buiten temperaturen..., zodat ik ook zonder teveel kou te lijden een deel van de verwarming kan afkoppelen.
En met twee big bags leemstuc aan de muur wordt er veel vocht in het huis gebracht, dat bevorderd het comfort in huis ook niet echt.
Voor de wandverwarming wil ik het SpeeTile systeem van Warp Systems gebruiken, al zal ik duidelijk langzamer te werk gaan dan de leemstucer in het volgende filmpje...

Teake

Jan Huizinga 8 maanden geleden geplaatst
En met twee big bags leemstuc aan de muur wordt er veel vocht in het huis gebracht, dat bevorderd het comfort in huis ook niet echt.

Even bij Boels een ontvochtiger huren  Of droogt  de leemstuc dan te snel ?
Teake De Jong 7 maanden geleden geplaatst
Hallo jan, 

Dat is nou het mooie van Leem, het moet zelfs lekker snel drogen!
Leem gaat tijdens het drogen c.q. uitharden geen verbinding aan zoals cement en gips, het moet alleen maar drogen en dat kan best wel geforceerd.
Na het aanbrengen van de eerste laag leem, waarbij het wandverwarmingssysteem net bedekt wordt (een ca 15mm dikke laag) kan de wandverwarming zelfs meehelpen met drogen door het systeem in bedrijf te stellen op max. 30 graden Celsius.
Dus een (Boels) ontvochtiger kan ook zeker geen kwaad.
Ik ben op dit moment in mijn werkplaats bezig met een proefstuk, gewoon op een plaat underlayment, vooral om me de techniek van het afwerken eigen te maken.
Kreeg ik vroeger met cement en gips kloven in de vingers en ruwe handen, met leem heb je daar geen last van, het is een genot om met je handen in de leem te zitten!😀
Teake De Jong 6 maanden geleden geplaatst
Het is  tijd voor een update, ik heb alweer de nodige stappen in de leemstuc wereld gezet en ben zeker niet ontevreden!
Als eerste heb ik het tiengroeps verdeelsysteem geplaatst en daar heb ik de reeds aanwezige vloerverwarmingen van keuken en badkamer op aangesloten, die werken alvast probleemloos.
Als voorbereiding op het plaatsen van de wandverwarming en de leemstuc heb ik eerst de binnenwanden en de spouwmuren bekleed met platen OSB, deze zijn met gefosfateerde schroeven en pluggen aan de wanden bevestigd.
Nu hoef ik verder geen pluggen meer te gebruiken, alles kan aan de OSB platen bevestigd worden.
Tevens heb ik als ondergrond voor de 95 mm hoge plinten een houten regel op de wand bevestigd.
Op deze OSB platen heb ik de 20 mm Gütex Thermoroomisolatieplaten gelijmd en geschroefd, het voelt allemaal heel solide aan.
Omdat de schroeven van de OSB platen nu onder de isolerende Gütex platen zitten zal ik ook duidelijk minder warmte lekken hebben via de schroeven naar de muur.
Op de Gütex platen breng ik met een 8 mm lijmkam een laag hechtleem aan en in de natte hechtleem plaats ik de Warp rasters en die zet ik met normale gipsplaatschroeven vast in de OSB platen.
Op deze manier hoef ik niet met schotels te werken om de Gütex platen goed vast te zetten.
En dan kan ik de leidingen in de Warp rasters klicken, dat gaat verbazend snel en gemakkelijk!
Bij de scherpe bochten wel opletten dat de leiding niet knikt.
Het aansluiten van de leiding aan het verdeelsysteem is een fluitje van een cent, gewoon de leiding in de snelkoppeling drukken en het zit!
Van tevoren had ik de leidingen wel eerst met de kraan gevuld en door laten lopen, zodat alle lucht en eventueel vuil eruit gespoeld is.
Het aanbrengen van de eerste 15 mm basisleem is door de aanwezigheid van het rasterwerk écht heel eenvoudig, ondanks de 15 mm dikke laag blijft de leem keurig hangen.
Ik heb de wandverwarming op 30 graden gezet, zodat de eerste laag lekker kan drogen, zo vlak voor de wand voelt het topisch vochtig aan, er moet tijdens het drogen wel heel wat vocht verdampen.
Morgen ga ik aan de slag met de volgende twee wanden, de OSB en Gütex platen zitten er al op, dus ik kan gelijk aan de slag met de hechtleem en de Warp rasters aanbrengen, het gaat lekker!
De laatste laag basisleem die opgebracht gaat worden (ca 10 mm) wordt witte basisleem, de de bruine basisleem waar ik nu mee stuc zie je dan niet meer terug.
Op deze witte laag leem komt dan nog een lichte afwerklaag ook op leembasis.
Met in totaal 57 m2 wand verwarming en de extra aangebrachte isolatie aan de binnenkant op de muur verwacht ik dat we de woonkamer (ca 50 m2) met een watertemperatuur van 30 tot 35 graden comfortabel warm kunnen stoken.
Zo proberen we ons vijftigjarenhuis klaar te maken voor de warmtepomp.
Jan Huizinga 6 maanden geleden geplaatst
Een mooi duidelijk te lezen verslag Teake De Jong 👍 
Ik vind het super om te zien / lezen hoe U te werk gaat .
Kijk nu al uit naar het vervolg hiervan.
Ad Bosch 6 maanden geleden geplaatst
Een mooi detail is ook die omgebouwde bureaustoel, op een plaat, wieltjes vast en de rol erop.
Mooier kan je het niet maken.
Teake De Jong 6 maanden geleden geplaatst
Hallo Jan en Ad, bedankt voor het leuke compliment!
Ik heb met 2,5 ton leem op de oprit toch weinig tijd om op mijn bureaustoel te zitten😅
Je kunt zo'n haspel ook bij de leverancier huren, maar dit gaat een meer maanden project worden en dan kan het snel uit om zelf iets te bedenken en te maken, het werkt echt heel goed!
reactie op @teake:
Jan Huizinga Die haspelroller op de foto was mij ook al opgevallen 👍
Ik vind dit schitterend en pas dit zelf ook regelmatig toe , simpele creatieve oplossingen bedenken.
Zo vang ik regenwater op (4300 liter ) en met een hydrofoor en wat  leidingwerk spoel ik de wc er mee., Maak mijn zonnepanelen er mee schoon, sproei de tuin  enz. En geen kalkaanslag meer.
6 maanden geleden

Beantwoorden

Teake De Jong 6 maanden geleden geplaatst
Hoi mensen,
Ik heb de eerste helft van onze woonkamer voorzien van wandverwarming en afgewerkt met witte basisleem met stro.
Voor iemand die drie maanden geleden nog nooit met leem had gewerkt ben ik best wel trots op het bereikte resultaat!
De wanden zijn mooi strak en ze stralen met water van ca 30 graden door de leidingen een heerlijke warmte af.
De volgende stap zou moeten zijn...: de wanden in een lichte kleur afwerken met leemfinish of leemverf.
Maar vanuit onverwachtse hoek kreeg ik de opmerking..., ik vind het eigenlijk best mooi zo!
Een opmerking van iemand waar ik al 47 mee samenwoon en die tot kort daarvoor nog in de RAL9010 modus zat en alle wanden wit wilde hebben..., daar werd ik helemaal blij van! 
De witte basisleem droogt iets donkerder op dan de naam zou vermoeden (lichtgrijs) en lijkt vanuit iedere andere hoek of afstand weer anders van tint.
We zullen zo niet de hele kamer willen hebben, maar een paar wanden zo afgewerkt vinden we  echt heel mooi!😊
Nu zijn de wanden van de voorkant van de woonkamer aan de beurt, dus we gaan de zithoek maar tijdelijk verplaatsen naar de achterkant van de kamer.
Want behalve dat ik de wanden aanpak, wil ik ook gelijk het voorraam inclusief kozijn vervangen.
Het is een kozijn wat ca 25 cm voor de gevel uit steekt, dus dat is ook nog een uitdaging om dat niet te grof uit te voeren, maar toch goed te isoleren.
Hopelijk gaat het weer dan ook eindelijk een beetje beter worden, want behalve het raam en het kozijn ga ik ook de twee laatste radiatoren eruit slopen...

Als alle wandverwarming en de leemstuc is gerealiseerd, dan ga ik mij verdiepen in de warmtepomp.
Toevallig zag ik gisteren een interessant stuk over een GERUISLOZE!! lucht/water warmtepomp zonder brommende ventilator op het dak, in de tuin of aan de gevel.
Maar daar een andere keer meer over
Lekker bezig!!
Teake De Jong 6 maanden geleden geplaatst
En een foto van de andere kant
johannes visser 6 maanden geleden geplaatst
Ziet er prachtig uit Teake.
Ook mooi dat je alles zelf doet en uitprobeert en het resultaat zo mooi word.
Succes met het verdere verloop en met het uitzoeken van de, voor jou, geschikte warmte pomp.
Heel mooi project.
Johannes.
Patrick Looys 6 maanden geleden geplaatst
Dat ziet er zeker mooi uit in die kleur. Gaaf hoor. Mooi stukje werk dus. 
Heb jij trouwens een linkje met info van die stille pomp? Kan ik mij alvast inlezen ;-)
Jan Huizinga 6 maanden geleden geplaatst
Echt netjes gedaan Teake met een mooie natuurlijke kleur .
En trots mag je zeker hierop zijn.👍
Teake De Jong 6 maanden geleden geplaatst
Hi Mensen, dank voor de leuke reacties!

Patrick, dit is de brochure van de stille warmtepomp. https://www.tegnis.nl/wp-content/uploads/2019/10/Brochure-SmartRoof-2019-okt_1.0.pdf
Het betreft niet alleen een warmtepomp, maar dat zie je vanzelf als je de brochure doorleest.
Ik heb maar een deel van hun pakket nodig, dat zou dan de warmtepomp zijn en de nokverdamper...
Hier nog een artikel, dat Lars Boelen zich er zo positief over uitliet zette mij gelijk aan het denken! https://www.installatie.nl/nieuws/geruisloze-buitenunit-de-nokverdamper/
Negen jaar geleden heb ik al gedaan wat in die brochure staat in het geval je een bestaand huis klaar wilt maken voor hun systeem.
Ik heb toen alle dakpannen en panlatten etc. van het dak verwijderd en een ventilerend tweede dakbeschot aangebracht wat ik daarna met EPDM waterdicht heb gemaakt .
Daarna heb ik 22 zonnepanelen aangebracht die het complete dakvlak bedekken en ook nog voor een waterdichte afdichting zorgen, dus dat EPDM krijgt hooguit wat condenswater of een enkele keer wat stuifsneeuw te verwerken, maar het is wel mooi glad om voor de juiste trek te zorgen.
Ik zit al jaren te prakkezeren hoe ik gebruik zou kunnen maken van de vaak al voorverwarmde lucht onder de zonnepanelen en een paar dagen geleden kwam ik die nokverdamper tegen!😀
Volgens mij heb ik al een keer iets gemeld over ons dak, maar kan het niet zo gauw vinden.
Tussen het dak en de panelen heb ik een mooie gladde spouw van ca 11 cm die van onderen en aan de zijkanten open is, aan de bovenkant heb ik hem nu afgedicht met een op maat gezette in kleur gepoedercoate plaat.
 Mijn plan is dan om die plaat te vervangen door zo'n motorloze nokverdamper.
Ik heb het bedrijf eergisteren om informatie gevraagd, maar nog geen reactie gehad, ik hoop dat e.e.a. gaat passen, lijkt me echt een mooie opstelling!
Patrick Looys 6 maanden geleden geplaatst
...dank voor je info en toelichting @teakedejong​ 😊. 
Hou ons op de hoogte.
Teake De Jong 5 maanden geleden geplaatst
Ik ben afgelopen week begonnen aan het tweede deel van de woonkamer, alle isolatie en alle leidingen zitten op de muur.
Het is best wel even puzzelen voordat je alle leidingen in de juiste volgorde en nog belangrijker; in het juiste patroon aan de muur hebt bevestigd.
Daarbij moeten de 6 verschillende lussen ook nog zoveel mogelijk even lang zijn om een eerlijke verdeling van het warme water te krijgen.
Voor het stucen heb ik de zaak gevuld en onder druk gezet om te kijken of er nog lekkages zijn, alles bleef droog!😅 
En met druk op de leiding kan deze zo nodig nog wat uitzetten om scheurvorming achteraf te voorkomen in het stucwerk .
Morgen begin ik met de eerste laag leem aanbrengen, zo'n 30 m2 oftewel 4 volle kruiwagens tegen de muur smeren, 
Daarna een dikke week drogen voordat de tweede laag aangebracht kan worden.
En zoals op de foto te zien is, heeft er nog iemand plezier van mijn slanghaspel!😍
johannes visser 5 maanden geleden geplaatst
In de draaimolen.😁
Ziet er grappig uit, net een behangetje uit 1975.
Eigenlijk zonde om weg te smeren.
Succes met het project.
Gezien de vorige foto's gaat dat zeker goed komen.
Groetjes, Johannes.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 08 November 2020 om 20:22
Aantal lezers 21
Aantal reacties 22