Warmtepomp draaien op eigen zonne-energie is door wijziging salderingsregeling niet meer haalbaar?

Laatste reactie 27/06/2018 10:38 door Antoon
· Markeren als ongelezen
Patrick Looys 3 jaar geleden geplaatst
Het valt mij op de aanschaf van een warmtepomp (of infrarood panelen) niet zelden wordt gecombineerd met het advies om zonnepanelen te nemen. Dit om te voorzien in je energiebehoefte voor diezelfde warmtepomp (of infraroodpanelen). 

Maar aangezien de (in de zomer) opgewekte electriciteit straks niet meer (geheel of deels) administratief kan worden weggestreept tegen het verbruik in de winter (verandering salderingsregeling) ga je dus 'gewoon' fors betalen voor je afname van energie in de koudere perioden. De kosten voor je electra mag dan volgens de laatste plannen met 50% verlaagd worden, maar vervolgens heb je forsm eer (soms bijna 2x zoveel?) stroom nodig om je huis te verwarmen dmv die warmtepomp (als je van het gas af bent). Een financieel voordeel/prikkel is daarmee in ieder geval behoorlijk in de kiem gesmoord. Maar ook de zelfvoorzienendheid krijgt een knauw.

Hoe kan je dus zelf met name in die winterse energiebehoefte dan voorzien tbv een warm huis?  Want er wordt nu geaviseerd dat eigen opslag van energie zinvol wordt en  je verbruik zoveel mogelijk  moet gaan afstemmen op opwek pieken/momenten. Maar dat is natuurlijk bij lange na niet haalbaar/rendabel. Zeker niet wat het zelf opslaan betreft, en in de koude herfst/winter zal het (in de namiddag/avond)  niet meevallen om stroom op te wekken voor je warmtepomp (of infrarood paneel).  Dat was uiteraard al een 'dingetje', maar dan had je in ieder geval de zomerse verekening met je opgewekte stroom nog (de salderingsregeling dus ;-).

Kortom, hoe je warmtepomp/infrarood panelen zo economisch mogelijk voorzien van eigen energie? Of is dat inderdaad gewoon niet meer aantrekkelijk/haalbaar door de veranderende salderingsregeling? Ik hoor het graag.
Antoon Rosé 3 jaar geleden geplaatst
Volgens mij kan je daar nog niets over zeggen omdat de details van 'de nieuwe' (of de opvolger van de huidige) salderingsregeling nog niet bekend zijn.

Wat we weten is dat er een overgangsregeling komt voor bestaande installaties en dat men uit blijft gaan van een terugverdientijd van 7 jaar. Dat is wat karig om een lange termijn investering op te doen.

Wat het verhaal van de overheid zal zijn is dat je een nieuw soort verwarming (warmtepomp/infrarood panelen etc) los moet zien van zonnepanelen en dat je moet kijken naar de stappen die je maakt om van het gas af te gaan en de kosten die je daarmee bespaart.

In mijn glazen bol zie ik dat ze de consument daarin financieel gaan 'prikkelen' (lees sturen door belasting verhogen). Als de financiële prikkel niet meer bestaat door het wijzigen van de huidige salderingsregeling, dan creëren ze wel een nieuwe prikkel, bijv. door het verhogen van de belasting op gas.

Wat ik ook in mijn glazen bol zie is dat men in de toekomst gaat prikkelen door de WOZ afhankelijk te maken van het energielabel van de woning.
Op dit moment namelijk worden er door huiseigenaren heel veel energiebesparende maatregelen genomen (zonnepanelen, isolatie, alternatieve verwarming etc.), maar in het groot ziet men daar niets van terug doordat (bijna) niemand zijn energielabel aanpast na de verbeteringen.
Ofwel, in het groot lijkt het erop dat het huizenbestand in z'n geheel niet zuiniger wordt terwijl er eigenlijk wel heel veel gebeurt.

Als laatste zie ik in mijn bol dat als reactie op het vorige, huiseigenaren massaal hun reeds uitgevoerde energiebesparende maatregelen gaat vastleggen om een beter energielabel te krijgen en daarmee minder WOZ te hoeven betalen.
Dat is weer mooi een reden om vervolgens de WOZ waarde te verhogen. Immers, zo is de redenering, een huis met een beter energielabel is meer waard.

Daarom is mijn uitgangspunt ook dat je bij het nadenken over energiebesparende maatregelen niet zozeer moet kijken naar de financiële consequenties ervan, maar vooral naar de onafhankelijkheid van centrale voorzieningen die je ermee creëert.
Patrick Looys 3 jaar geleden geplaatst
@antoonros​ Ondanks de glazen bol, een heldere en fraaie uiteenzetting van dit (niet geheel ondenkbare) scenario. 

Maar om  op je eindconclusie in te gaan...  ik zie niet makkelijk in hoe ik met mijn warmtepomp onafhankelijker wordt? Ik kom dan wel los van het gas, maar gan 2x zo hard hangen aan het electra. Wat te doen om die onafhankelijkheid dan te vergroten, want daar kan geen zonnepaneel tegenop lijkt mij?
Antoon Rosé 3 jaar geleden geplaatst
Daarom is een warmtepomp ook niet het eerste waar ik aan denk als ik straks een brief ga ontvangen waarin de datum genoemd staat waarop ons huis wordt afgesloten van het gas.
Ik ben veel meer geïnteresseerd in een pallet- of biomassa CV.

Nu al (en dat is een beetje vloeken in de kerk, dat weet ik) stook ik in de winter bij op hout.
Hout, pallets en biomassa zijn ook allemaal CO2 neutrale brandstoffen.

Los nog trouwens van het feit dat ik, om een warmtepomp te kunnen installeren, heel veel aan het huis zelf moet doen/verbouwen.
Een pallet- of biomassa CV kan er zo in.
reactie op @antoonros:
Patrick Looys Juist... ja, die pelletkachel/CV was ik even uit het oog verloren ;-) Hoewel er volgens mij ook een discussie woedt over het 'neutrale' karakter, zeker als het populairder gaat worden mbt die pellets.  
Maar goed... het is een mogelijkheid.  Waarbij de opslag van pellets hier dan wel weer een puzzeltje is :-)

3 jaar geleden

Beantwoorden

Antoon Rosé Zolang er op palletkachels subsidie wordt gegeven kan het nooit erg zijn met het neutrale karakter.
En opslag van de pallets, tja.... Ik heb hier ruimte genoeg, maar ik snap dat dat niet voor iedereen zo is.

Ons 60 jaar oude huis heeft overal nog ouderwetse radiatoren, die zouden allemaal vervangen moeten worden wanneer wij richting een warmtepomp zouden willen gaan. Dat wordt een verbouwing van jewelste en is wat mij betreft geen optie
3 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 26 June 2018 om 11:36
Aantal lezers 43
Aantal reacties 6