Warmtepomp & flexibele energieprijs

Laatste reactie 28/10/2022 09:24 door marc
· Markeren als ongelezen
Harold Bult 2 jaar geleden geplaatst
Mijn vraag gaat over een weinig actueel topic, maar dit zou wel eens snel kunnen veranderen: het optimaal benutten van fluctuaties in elektriciteitsprijzen en maximalisatie van zelfconsumptie.

Eerst de achtergrond: Na de installatie van een ruime PV installatie in 2019 (zie https://community.fritts.nl/conversations/om-je-tanden-op-stuk-te-bijten) is afgelopen maand bij ons een grond-gebonden warmtepomp in gebruik genomen. We zijn erg tevreden: Met de vloerverwarming in woonkamer en badruimte, en met lage-temperatuur radiatoren in de rest van het huis is het behaaglijk warm geweest de afgelopen 2 weken. De compressor stond gemiddeld 25% van de tijd aan bij een elektriciteitsverbruik dat in lijn is met de verwachting. Ook douchen op de 180 liter voorraad met WTW (65% theoretisch rendement) uit het putwater gaat goed: onze 3 pubers hebben nog niet geklaagd over koud water. Op deze manier gaat het lukken om netto energieleverancier te worden ipv gebruiker. En dan is de balansventilatie nog niet eens geïnstalleerd.

Mijn vraag gaat over een interessante mogelijkheid van de Nibe pomp: het afstemmen van elektriciteitsverbruik op de actuele stroomprijs en de actuele zonnestroomproductie. Smart Price Adaption en Smart Home functies noemen ze dat. De Nederlandse energiemaatschappijen hebben hun infrastructuur blijkbaar al op orde om deze mogelijkheid ook aan particulieren te gaan bieden (op dit moment doen ze dit al voor industriële klanten met > 3 x 80A aansluiting). Als je daarnaast ook je warmtepomp automatisch laat reageren op de actuele zonnestroomproductie dan gebruik je overdag meer van je eigen stroom, en koop je 's nacht de goedkoopste stroom in. Wat ik minstens zo belangrijk vind: Veel adaptief energieverbruik door warmtepompen brengt ook meer balans in de belasting van het elektriciteitsnet.  Mijn belangrijkste reden om te verduurzamen is dan ook niet het geld: ik heb over 20 jaar pas mijn investering terugverdiend. Maar, ik gebruik alleen groene stroom, en draag ook nog eens bij aan een betere belastingbalans van het net waardoor er door de producenten minder fossiel bijgestookt hoeft te kunnen worden.

Ik heb hier twee vragen over: 
1 - De Nibe pomp kan online uit twee energieprijslijsten putten: SE4 en ENECO1. De prijzen zijn altijd in Öre, en zijn voor de komende 24 uur bekend. Ik kan nergens in documentaties vinden waar deze 2 lijsten op van toepassing zijn. Ze zullen vast correleren met de APEX beursprijzen, maar is er 1 bij die de Nederlandse situatie het beste weergeeft? Heeft iemand van jullie ervaring met deze materie? Er zijn al enkele energieleveranciers die deze prijsvorm aan kunnen bieden. Mijn leverancier Vattenfall nog niet, maar dat gaat vast komen, en anders stap ik over. Ik kan de functie nu al wel aanzetten om te zien wat ik er qua warmtebeleving van merk, en op dat moment draag ik dus al effectief bij aan balancering van de belasting.
2 - Nibe heeft een interface die (via RS485 Sunspec protocol) te koppelen is met een omvormer. Ze hebben zelf een plug en play zonne-installatie, maar het zou ook moeten werken met andere omvormers die dit protocol ondersteunen. Mijn SolarEdge 7k kan dit blijkbaar ook. Heeft iemand ervaring met het interfacen van de Nibe pomp, of de SolarEdge omvormer, of misschien zelfs allebei via dat protocol? Ik ben benieuwd naar de bevindingen.

Mochten er vragen zijn over de details van onze warmtepomp installatie, stel gerust. Ik deel de kennis graag met mensen die hetzelfde overwegen. Info over de PV installatie vind je al elders hier op Fritts: https://community.fritts.nl/conversations/om-je-tanden-op-stuk-te-bijten

Bij voorbaat dank!
Jeroen Fransen 2 jaar geleden geplaatst
Dag Harold, ben je hiermee al iets verder gekomen?
Zelf heb ik Eneco als electriciteitsleverancier. Ik heb de optie 'ENECO1' maar eens aangezet om te zien of the iets doet en het lijkt erop dat er prijslijsten worden opgehaald. 
Wij gaan binnenkort zonnepanelen installeren en zijn ook geïnteresseerd in de directe koppeling met de Nibe warmtepomp (VVM 320). De SolarEdge omvormer zit straks vrij ver van de warmtepomp. Is dat een probleem?
Harold Bult 2 jaar geleden geplaatst
Dag Jeroen,
Mooi dat jullie ook die kant opgaan. Alvast veel succes!
Ik ben inderdaad iets verder gekomen na mailcontact met NIBE Zweden en NIBE Nederland (de software ontwikkelaars zitten in Zweden, maar het bedrijfsbeleid is dat vragen lokaal afgehandeld worden). 

Ze vertelden dat de lokale prijs informatie voor Nederland nog niet blijvend beschikbaar wordt gesteld. Alles wat er op onze warmtepompen aan info binnenkomt heeft te maken met een intern testproject van NIBE. Omdat er elders in Europa al wel mee gewerkt wordt leid ik hier uit af dat de informatie afhankelijk van je IP adres beschikbaar is. Je adres informatie in de Uplink info dwingt dat iig niet af. Ik heb natuurlijk al wat gespeeld met die info door adressen in Letland, Denemarken en Zweden in te voeren, en dat maakte geen verschil. Op dit moment krijg ik al een week of 2 geen prijs info binnen (ENECO1 is nu de enige keuze in mijn menu en de info daarvan wordt bij niet bijgewerkt). Afwachten dus.

Overigens, de actuele APX prijsinfo die Nibe gebruikt is die van "Nordpool": https://www.nordpoolgroup.com/
Online, of per app kun je alvast een idee vormen van de prijsvariatie door de week. Je zult er zien dat daar ook nog geen actuele Nederlandse prijs info te krijgen is.

Over die link met de SolarEdge omvormer: Daar heb ik ook een reactie op gehad. Nibe verkoopt een interface, de Nibe EME20, voor 270 -290 Euro. De interface maakt Modbus communicatie mogelijk met de SolarEdge. Modbus is een industrie-standaard serieel protocol dat meestal via een RS-485 kabel loopt. Dat laatste is goed nieuws voor jullie, want theoretisch kun je dan over afstanden tot 1200 meter communiceren. Tenzij je boer bent met een veldje vol panelen achteraf zal dat vast genoeg zijn voor jullie toch? Je kunt bij niet al te grote afstanden (enkele 10-tallen meters) gewoon CAT 5 of CAT 6 netwerk kabel gebruiken, dat is meestal goedkoper dan RS-485 kabel. Het is dan wel verstandig om kabel met een mantel te gebruiken (shielded op z'n Engels), vooral als je de kabel in de buurt van stralingsbronnen hebt liggen. Ik heb die kabel vorige week getrokken. Omdat ik al een ruime pijp heb liggen voor de 3-fase kabel vanaf de omvormer (op de 2e verdieping) kon deze daar makkelijk bij, maar dan dus wel shielded vanwege de 3-fase kabel die er tegenaan ligt.

De EME20 interface heb ik twee weken geleden besteld. Blijkbaar geen courant onderdeel, want deze moest door de leverancier in Zweden besteld worden en is dus nog niet binnen. Nibe stelt dat het plug&play is. Nou, dat gaan we zien :-)

Als ik een praktijk update heb laat ik dat weten,

Groet,
Harold

PS [2020-03-12 12:30 update: net bezorgd. Zie foto:]
Deze kan ook met jullie pomp gecombineerd worden:
https://www.nibe.eu/en-eu/products/heat-pumps/air-water-heat-pumps/NIBE-VVM-320-_-200
Teun te Poele 2 jaar geleden geplaatst
Harold,

Ik heb laatst een presentatie bijgewoond van een van de oprichters van https://www.nieuwestroom.nl/
Hier kun je ook als particuliere klant variabele stroomprijzen afnemen. Deze prijzen worden 24 uur van tevoren bepaal omdat ze dan gevijld worden.

Dit gebeurd op de APX handelsbeurs. Een gat in de markt vond ik na die presentatie regelingen / apparaten welke met deze variabele tarieven om kunnen gaan.

Nu zeg jij dat een Nibe dat kan. Ik stond op het punt een Samsung HCE 14kW aan te schaffen maar nu moet ik dit misschien herzien naar een NIBE.

Zijn er al ervaringen met dit type warmtepompen en variabele tarieven?


mvg Teun
Harold Bult 2 jaar geleden geplaatst
Hoi Teun,

Als je die Smart Price Adaptation belangrijk vindt dan is het zeker de moeite waard om eens naar die NIBE te kijken. De pomp zelf is al klaar voor die functie, maar we zijn nog wel afhankelijk van de Nederlandse energiemaatschappijen of we de functie ook echt kunnen gaan gebruiken. Dezelfde NIBE pomp die we in NL kopen wordt in het buitenland al wel zo ingezet:
https://www.skekraft.se/kampanj/#box-no-3
(je browser kan zweedse tekst vertalen naar NL of EN. Ik gebruik Chrome, en daarmee kan ik deze pagina goed lezen.)

Dit is de site van een zweedse energie producent die een "NIBE contract" aanbiedt: stroom voor actuele tijdafhankelijke prijzen zodat je NIBE pomp te laten bepalen wanneer er harder gewerkt wordt voor goedkopere stroom. Voor ervaringen met het systeem moet je dus bij Zweedse gebruikers zijn, Nederlandse particulieren zijn er nog niet. Dan is dit een interessante pagina voor je:
https://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=68506.0

Conclusie: het is erg afhankelijk van het contract met de energiemaatschappij (vaste kosten + variabele energieprijzen * verbruik door de pomp) of het interessant is voor je om deze functie te gaan gebruiken. Ik zou het zelf i.i.g. nog steeds doen als het prijsneutraal kan.

In de huidige gebruiksstand (zonder prijsinfo) springt de pomp altijd aan als er warmtebehoefte is. Met buffervat voor CV is dat in ons geval ongeveer 1 maal per uur bij koud weer. 24 inschakelmomenten per dag dus. De levensduur van een pomp hangt niet alleen van de totale pomptijd af, maar ook van het aantal inschakelmomenten. Op de zweedse site zie je duidelijk dat bij Smart Price adaptation het aantal schakelmomenten afneemt: 's nachts staat de pomp langer aan 1 stuk aan, overdag minder vaak. Je lijkt er dus niet alleen geld mee te verdienen, maar ook je pomp mee te sparen.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Zijn NIBE en Samsung allebei vergelijkbaar verder? Heeft Samsung ook een koelfunctie in de zomer bijvoorbeeld? Dat zijn extra punten die wellicht het verschil voor je kunnen maken.
Jan de Vaan 2 jaar geleden geplaatst
Beste Harold en Jeroen,
Ik heb veel minder kennis en toch heb ik relatief veel besluiten genomen.
De verwarming van ons huis gaat de F2120-20 van Nibe doen.
We gaan 46 nieuwe zonnepanelen plaatsen.
(De oude uit de actie 'Wijwillenzon' van destijds moeten plaats maken.
We hebben gekozen voor Solaredge met optimizers.
Ik wil het graag zo inrichten dat in het stookseizoen alle elektriciteit van de zonnepanelen direct in warm resp. warm water worden omgezet.
Als er veel zonne-energie is wil graag het water in het buffervat opwarmen naar 55 graden (max. van de F2120)
Is dat zo te sturen?
De inverter van Solaredge moet een signaal kunnen afgeven aan de warmtepomp.
Middels SUNSPEC. Maar ik ken het protocol niet.
De afstand tussen de inverter en de warmtepomp is 65 - 70 meter.
Ik zou een kabel moeten hebben als: RS-485 kabel
4 x 0,8mm afgeschermd.
Nu mijn andere vragen:
Welk signaal geeft de inverter?
Oh ja, en welke connectors zitten er aan de kabel?
De 46 panelen komen volgens de laatste opvatting via twee converters binnen.
Op de eerste zitten 18 panelen op de zuidkant en 18 panelen op de noordkant.
De tweede inverter heeft 10 panelen op een carport aan de zuidkant.
UItgaande van de gedachte dat je maar vanuit een inverter de warmte pomp kunt aansturen, wil ik hiervoor de eerste gebruiken.
Ik wil het signaal zo in laten stellen dat alle zonne-energie in warm water resp. warmer water wordt omgezet.
Eigenlijk zou het bericht van de eerste inverter iets versterk moeten worden om ook de energie van de tweede inverter op te maken.
Kan dat?
Kun je de warmtepomp laten draaien tot het water 55 graden is?
De F2120 kan 55 water van 55 graden maken.
Om een goede opslag mogelijk te maken wil ik werken met een buffervat van 1000 liter.
Ik zie met spanning jullie reacties tegemoet.

Oh ja, met dit concept wordt ons huis CO2 neutraal.
reactie op @jandevaan:
Jeffrey Rous @jandevaan​ volgens mij heb je dan de energy manager van SolarEdge nodig, die kan meten of je teruglevert naar het net en dan de warmtepomp aansturen, geen idee of dat via sunspec kan of dat je bepaalde teruglever grenzen kan aangeven wanneer de warmtepomp aan mag.

Maar 1000L is aardig wat, wellicht is dit wat om je overtollige kWh's op te stoken?
https://www.econo.nl/aton-power-to-heat-pv-boiler-oplossing

2 jaar geleden

Beantwoorden

Jan de Vaan Beste Jeffrey,

Ik wil graag de warmtepomp extra laten draaien.
Dat heeft het voordeel van de COP.
Zelfs bij Elfstedentochtenweer, zeg -10 graden, is de COP nog altijd twee;
Bij hogere temperatuur is de COP hoger en dar wil ik gebruik van maken.

Ik heb me laten vertellen dat de inverter van Solaredge kan melden dat de zonnepanelen stroom produceren.
Dat signaal moet ik met enige aanpassing naar de warmtepomp overbrengen.

Jan de Vaan.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Harold Bult Hoi Jan,

sorry voor mijn late reactie. Ik kreeg mijn Fritts updates in mijn SPAM box, en was te druk met andere zaken om ook nog op de site te struinen. no-reply@huddlemail.nl staat nu in de veilige afzenders lijst :-)

Je plan is me duidelijk, en herkenbaar. Ik snap je probleem met het overzicht ook wel: zelfs als je thuis bent in de materie dan blijft het lastig. Er is simpelweg niet 1 universeel communicatie protocol voor alle apparaten die stroom gebruiken en produceren. Misschien wel handig om, nu het nog kan, even wat afstand te nemen en te kijken hoe je plannen in het grote Plan passen.  

Doel: Je gaat stroom produceren (1), en hopelijk zoveel mogelijk van deze stroom zelf gebruiken of opslaan voor later gebruik (2) voordat deze ontsnapt via je slimme meter. Toch?

1 - Stroom productie: Zonnepanelen. Omdat je panelen niet allemaal dezelfde kant uitkijken heb je optimizers nodig, of meerdere omvormers. De eerste omvormer (2 orientaties) heeft i.i.g. optimizers nodig, en de tweede niet noodzakelijk. Kortom, je keuze wordt voor omvormer 1 beperkt tot een merk dat met optimizers werkt: je kiest SolarEdge. Hiermee leg je ook je communicatie vorm vast: Sunspec (via RS-485 kabeltje) of API (SolarEdge updates via het internet) . 

2 - Verbruik optimalisatie:  M.b.v het vat, door 1000 L water op te warmen naar 55 graden (en later te gebruiken voor verwarming van huis en tapwater). Dit vat opwarmen van 35-55 graden kost theoretisch (dus minimaal) 22.76 kWh. Als je dat warme water ook weer helemaal verbruikt op dezelfde dag (in de maanden dat er genoeg zon is om overdag 22.76 kW over te houden), dan schiet je eigen verbruik inderdaad flink omhoog. En het kan ook, 55 graden is een normale waarde voor de Nibe. Echter: ik gebruik met 3 pubers en 2 volwassenen al vanaf begin april ongeveer 8-10 kWh/dag, voornamelijk voor tapwater. Heb je nog andere warm-water verbruikers in en om je huis? Die 22 kWh/dag die je in je vat gaat stoppen levert alleen winst op (milieu en portemonnee) als je die ook dezelfde dag nodig hebt, anders is er de volgende dag weinig op te warmen in het vat en vliegt je stroom alsnog de slimme meter uit.

Als bovenstaand scenario voldoet door een hoog warm water verbruik dan is het de oplossing voor je, en hoef je je alleen druk te maken over communicatie tussen je omvormer en je Nibe. Sunspec protocol dus, of als je programmeur bent misschien wel via API. Sunspec (via RS-485 kabel) heb ik nog niet getest (want te druk), maar helemaal plug & play kan het niet zijn. Je moet, om te beginnen, de bedrading zelf trekken en bevestigen met zelfklemmers in de NIBE (keuze uit veel aansluit-slots) en schroeven op de NIBE interface.

Als je denkt dat die 22 kWh/dag opslaan als warmte, in de hoge-productie maanden, misschien toch niet je doel bereikbaar maakt dan moet je je perspectief verruimen aan de verbruik kant:

2b - rijd je electrisch en ben je ook in de toekomst meer van plan thuis te werken? Mooi, de batterijen van je auto hebben veel meer buffercapaciteit dan een 1000 liter vat (bij 20 graden delta-T). Nieuwe Tesla's doen 100kWh, oftewel 4 keer de capaciteit van je vat. Met een Maxem load-optimizer of met de aanstaande Tennet service kun je daar je eigen-verbruik flink mee opkrikken:
https://maxem.io/thuis
https://projecten.topsectorenergie.nl/storage/app/uploads/public/5d5/674/cf5/5d5674cf55a62688981834.pdf

2c Batterij prijzen zullen over een jaar of twee laag genoeg zijn om thuis opslag rendabel te krijgen* (overdag opslaan, na zonsondergang gebruiken voor met name de warme douche in de morgen, je serverruimte :-) en laptops van alle netflix kijkende huisgenoten). Je hoeft die batterijen nu nog niet aan te schaffen, maar je zou bij de aanschaf van je SolarEdge omvormer alvast wel naar een nieuw model met geïntegreerde StorEdge kunnen kijken. Kost je relatief niet veel extra t.o.v. een standaard omvormer, en als je later gaat uitbreiden met batterijen (10, 15 of 20 kWh in jouw geval) dan kost het je alleen de batterij omvang aan ruimte:
https://www.solaredge.com/nl/products/StorEdge-products-for-on-grid-applications#/

2d Je kunt ook andere slimme grootverbruikers toevoegen aan je energie communicatie netwerk. Draaien jullie veel warme was? De nieuwe generaties Siemens, AEG en Bosch wasmachines hebben WIFI en smart-home functionaliteit IFTTT (If this then that) is een protocol dat veel gebruikt wordt voor het integreren van apparaten in een smart home. De grootverbruikers zou je kunnen aansturen met zo'n protocol: "begin met de hete was alleen als de het netto stroomverbruik in huis lager is dan -1000 Wh" is dan een voorbeeld van een IFTTT regel. Je moet nog wel zelf de wasmachine vullen natuurlijk. Ik doe dat zelf nog niet hoor: ik zet de klok gewoon op 14:00, een veilige keuze omdat mijn productie dan piekt. De NIBE kun je er in ieder geval mee aansturen: https://www.nibe.eu/en-gb/knowledge-bank/smart-home
IFTTT regels kun je in een App op je smartphone/tablet beheren. Maar, dan moet je dus wel info binnen kunnen krijgen van je omvormer. Dat kan theoretisch vanuit de API uitvoer, maar ik heb daar geen ervaring mee. Ik kom op het internet wel verwijzingen tegen naar deze mogelijkheid, maar heb geen concrete voorbeelden.

Jouw protocol keuze: 
- De minste inspanning zou een Maxem zijn: Maxem meet in de meterkast hoeveel stroom er geleverd wordt door een omvormer (of 2 omvormers in jouw geval) en hoeveel er verbruikt wordt, en past daar de laadstroom van je auto op aan (zodat je netto zoveel mogelijk van je productie zelf gebruikt). Hiervoor is het dus niet nodig om nog een extra communicatie op te zetten vanuit de omvormer. Er wordt door Maxem gesuggereerd dat dit ook voor de warmtepomp geldt, maar voor zover ik weet is dat nog niet operationeel. Het zou mooi zijn als dat een kwestie van stekkeren is. Ik weet i.i.g. niet welk protocol ze dan gebruiken om die warmtepomp te instrueren een tandje lager of hoger te werken. Even checken dus. 

-IFTTT (via de internet stekker op de NIBE, en de WIFI API uitvoer van de Solaredge en evt andere apparaten). Je hebt dan geen Sunspec nodig en geen RS-485 netwerk, en je kunt er nog veel meer apparaten aan koppelen. Het vertalen van SolarEdge API uitvoer naar bruikbare IFTTT input moet je dan wel zelf programmeren, of hier iemand voor vinden. Ik heb er geen tijd voor, en zie er ook geen business opportunity in (want te weinig vraag, makkelijk te kopiëren, en geen PR functie voor mij). Op het installateurs platform van SolarEdge vind ik 0 links naar IFTTT, maar ik zal eens een mailtje sturen. Vaak slaat daar wel iemand op aan.

Sunspec: als je alleen de warmtepomp wilt instrueren vanuit de omvormer, en niet afhankelijk wilt zijn van connectiviteit problemen tgv WIFI, internet providers en SolarEdge servers, dan is RS-485 / Sunspec een goede keuze. Geen toeters en bellen, weinig dingen die mis kunnen gaan.

Trouwens, kies je voor 2 omvormers om te voorkomen dat je op 3-fase stroom over moet? Houd je dan al rekening met het feit dat ook in dat geval 2 groepen nodig hebt voor je omvormers?

Voor alle bovenstaande opties houd je het probleem dat je op basis van 1 omvormer output, de totale productie van 2 omvormers moet schatten. In de praktijk zal het wel meevallen. De Maxem meet volgens mij wat er netto de meter uitgaat, dus die zou ook geen last moeten hebben van het feit dat je 2 omvormers gebruikt. Omdat je zuid-orientatie op beide omvormers zal domineren klopt de meting van 1 wel als schatter voor de andere. Ik zou dan de alleen-zuid gerichte als uitgangspunt nemen. Is dat ook een SolarEdge? Met Sunspec en IFTTT kan dat zonder veel problemen: gewoon een kwestie van de groottes van je omslagpunten slim kiezen.

Ik hoop dat je hier wijzer van bent geworden.

Groeten,
Harold

* een prijs trade-off model voor rendabele inzet van thuisbatterijen heb ik voor je als excel bestand als je daar interesse in hebt. In mijn geval voor de huidige prijsontwikkelingen (pre-corona) is break-even over een jaar of twee.

2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Harold Bult 2 jaar geleden geplaatst
Ter aanvulling (op mijn reactie van zonet):

De productie informatie van een SolarEdge omvormer is beschikbaar via een internet verbinding, via de SolarEdge server (de "API"). Die info zou je kunnen gebruiken om IFTTT beslissingen op te baseren in je huis (via een IFTTT smart home app). Ik gebruik die API info bijvoorbeeld om productie gegevens binnen te sluizen om eigen verbruik vs Vattenfall verkoop/inkoop te monitoren.

De info die je (live) binnen kunt halen ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:
tijd    productie (W per kwartier)
1-3-2020 07:15 0,0
1-3-2020 07:30 0
1-3-2020 07:45 0
1-3-2020 08:00 21
1-3-2020 08:15 40
1-3-2020 08:30 75
1-3-2020 08:45 113
1-3-2020 09:00 188
1-3-2020 09:15 223
1-3-2020 09:30 283
1-3-2020 09:45 235
1-3-2020 10:00 290
1-3-2020 10:15 378
1-3-2020 10:30 393
1-3-2020 10:45 383
1-3-2020 11:00 485
1-3-2020 11:15 709
1-3-2020 11:30 761

Je kunt die gegevens (op een SolarEdge site) vanaf je pc, laptop, of vanaf een server inlezen vanuit de PowerShell (soort MS DOS prompt command scherm). Dit werkt feilloos, maar het is net niet real-time (kwartier vertraging). De commandos worden in een API gids van SolarEdge uitgelegd en de syntax ziet er zo uit (snippet):

$Day = "DAY"
$15Min = "QUARTER_OF_AN_HOUR"
$CurrentDate = Get-Date -Format yyyy-MM-dd
$Date = Get-Date
$DataPeriodUrl = "https://monitoringapi.solaredge.com/site/$SiteID/dataPeriod?api_key=$ApiKey"
$DetailsUrl = "https://monitoringapi.solaredge.com/site/$SiteID/details?api_key=$ApiKey" 
$EnergyUrl = "https://monitoringapi.solaredge.com/site/$SiteID/energy?api_key=$ApiKey"

$SiteDetails = (Invoke-WebRequest $DetailsUrl).Content | ConvertFrom-Json 
$SiteOverview = (Invoke-WebRequest $OverviewUrl).Content | ConvertFrom-Json

Als je thuis bent in web-programming, json parsing, e.d. dan is het dus te doen. Vergeet dan niet je oplossing met ons te delen ;-) Als niet, dan Maxem :-)

De echte geeks zitten bij https://gathering.tweakers.net/forum, en ook daar heb ik deze oplossing nog niet voorbij zien komen. Bovenstaande code heb ik daar trouwens vandaan.
reactie op @haroldbult:
arjen van der ploeg Met interesse dit stuk gelezen. Het gaat me allemaal net iets boven de pet.
Maar ik blijf dit even volgen.
In onze woning hebben we een grondwarmtepomp van alpha inotec. En wil nu toch ook paar zonnepanelen plaatsen.
Denk aan NO en Zw. Maar ga me daar nog even goed over inlezen / voor laten lichten.
Dit is dan ook de reden dat ik hier terecht ben gekomen.

Gr Arjen

1 jaar geleden

Beantwoorden

Harold Bult Hoi Arjen,

Ik ben niet goed thuis in jouw merk warmtepompen, maar het moet zeker mogelijk zijn om deze remote te controleren , en dan aansturing op een IFTTT manier af te laten hangen van bijvoorbeeld de beschikbaarheid van eigen zonnestroom, of daluren voor elektriciteit (als dat beschikbaar gaat komen voor particulieren). Als je pomp niet reeds voorzien is van een interface waarmee op afstand instellingen kunnen worden aangepast en uitgelezen, dan heb je eerst de Luxtronic controller nodig:
https://omnie.co.uk/overview-luxtronik-heat-pump-controls/

Vervolgens kun je stroombeschikbaarheid met pick-up spoelen in je meterkast meten, of uit je zonnepanelen omvormer. Beide bronnen communiceren middels een protocol dat afhankelijk is van het merk (MODBUS of http via internet of nog iets anders. Omdat je al een warmtepomp hebt zou je aan het installatiebedrijf moeten vragen wat voor jou de beste oplossing zou zijn. Ik kan me voorstellen dat Alpha Innotec ook zoiets in het programma heeft (spoelen in je meterkast die met de Luxtronic kunnen interacteren). Dat zou het mooiste zijn want dan maakt het niet meer uit welk merk omvormer je gebruikt voor je panelen. Heeft je warmtepomp ook een tapwater vat? In dat geval kun je je warmwater productie (door de pomp) maximaliseren op momenten dat er genoeg zonnestroom is (overdag). Dat gaat echt schelen als straks de salderingsregeling afgebouwd wordt. Normaliter springt de warmtepomp namelijk aan als er gedoucht wordt ('s morgens vroeg als er nog weinig zon is, of 's avonds als de zon al weg is).

Ben je thuis in Python en heb je tijd over? Kijk dan ook even hier:

https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?f=34&t=8813&hilit=luxtronik&sid=a9cb8f4cf08bbef8a09f4a602e666626&start=20

1 jaar geleden

Beantwoorden

arjen van der ploeg Bedankt. Voor je reactie
Inderdaad ook een 180liter vat.
Ik ga zodra de zonnepanelen uitgezocht zijn en hangen hier eens goed naar kijken

1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
marc Bloem 1 maand geleden geplaatst
Hoi Harold, Met interesse dit stuk gelezen, heb ik enthousiast de Nibe eme 20 besteld en geïnstalleerd. Na veel moeite is de eme20 nu zichtbaar in de NIBE App, echter Blijft bij mij de zinproductie op 0W staan. Heb jij nog iets bijzonders gedaan met de Setapp van Solaredge om deze in de sunspec protocol te krijgen? Het lijkt er namelijk op dat de juiste gegevens niet worden doorgezet vanuit de solaredge naar de Nibe via de modbus. Ik maak overigens wel gebruik van de energiemeter van Solaredge, welke ook werkt met de modbus. Dus die werkt goed Ben erg benieuwd hoe jij alles aan het draaien hebt gekregen
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 10 February 2020 om 13:01
Aantal lezers 46
Aantal reacties 8