Mijn vraag gaat over een weinig actueel topic, maar dit zou wel eens snel kunnen veranderen: het optimaal benutten van fluctuaties in elektriciteitsprijzen en maximalisatie van zelfconsumptie.

Eerst de achtergrond: Na de installatie van een ruime PV installatie in 2019 (zie https://community.fritts.nl/conversations/om-je-tanden-op-stuk-te-bijten) is afgelopen maand bij ons een grond-gebonden warmtepomp in gebruik genomen. We zijn erg tevreden: Met de vloerverwarming in woonkamer en badruimte, en met lage-temperatuur radiatoren in de rest van het huis is het behaaglijk warm geweest de afgelopen 2 weken. De compressor stond gemiddeld 25% van de tijd aan bij een elektriciteitsverbruik dat in lijn is met de verwachting. Ook douchen op de 180 liter voorraad met WTW (65% theoretisch rendement) uit het putwater gaat goed: onze 3 pubers hebben nog niet geklaagd over koud water. Op deze manier gaat het lukken om netto energieleverancier te worden ipv gebruiker. En dan is de balansventilatie nog niet eens geïnstalleerd.

Mijn vraag gaat over een interessante mogelijkheid van de Nibe pomp: het afstemmen van elektriciteitsverbruik op de actuele stroomprijs en de actuele zonnestroomproductie. Smart Price Adaption en Smart Home functies noemen ze dat. De Nederlandse energiemaatschappijen hebben hun infrastructuur blijkbaar al op orde om deze mogelijkheid ook aan particulieren te gaan bieden (op dit moment doen ze dit al voor industriële klanten met > 3 x 80A aansluiting). Als je daarnaast ook je warmtepomp automatisch laat reageren op de actuele zonnestroomproductie dan gebruik je overdag meer van je eigen stroom, en koop je 's nacht de goedkoopste stroom in. Wat ik minstens zo belangrijk vind: Veel adaptief energieverbruik door warmtepompen brengt ook meer balans in de belasting van het elektriciteitsnet.  Mijn belangrijkste reden om te verduurzamen is dan ook niet het geld: ik heb over 20 jaar pas mijn investering terugverdiend. Maar, ik gebruik alleen groene stroom, en draag ook nog eens bij aan een betere belastingbalans van het net waardoor er door de producenten minder fossiel bijgestookt hoeft te kunnen worden.

Ik heb hier twee vragen over: 
1 - De Nibe pomp kan online uit twee energieprijslijsten putten: SE4 en ENECO1. De prijzen zijn altijd in Öre, en zijn voor de komende 24 uur bekend. Ik kan nergens in documentaties vinden waar deze 2 lijsten op van toepassing zijn. Ze zullen vast correleren met de APEX beursprijzen, maar is er 1 bij die de Nederlandse situatie het beste weergeeft? Heeft iemand van jullie ervaring met deze materie? Er zijn al enkele energieleveranciers die deze prijsvorm aan kunnen bieden. Mijn leverancier Vattenfall nog niet, maar dat gaat vast komen, en anders stap ik over. Ik kan de functie nu al wel aanzetten om te zien wat ik er qua warmtebeleving van merk, en op dat moment draag ik dus al effectief bij aan balancering van de belasting.
2 - Nibe heeft een interface die (via RS485 Sunspec protocol) te koppelen is met een omvormer. Ze hebben zelf een plug en play zonne-installatie, maar het zou ook moeten werken met andere omvormers die dit protocol ondersteunen. Mijn SolarEdge 7k kan dit blijkbaar ook. Heeft iemand ervaring met het interfacen van de Nibe pomp, of de SolarEdge omvormer, of misschien zelfs allebei via dat protocol? Ik ben benieuwd naar de bevindingen.

Mochten er vragen zijn over de details van onze warmtepomp installatie, stel gerust. Ik deel de kennis graag met mensen die hetzelfde overwegen. Info over de PV installatie vind je al elders hier op Fritts: https://community.fritts.nl/conversations/om-je-tanden-op-stuk-te-bijten

Bij voorbaat dank!