Warmtepomp & flexibele energieprijs

Laatste reactie 01/04/2020 23:54 door Jan
· Markeren als ongelezen
Harold Bult 1 maand geleden geplaatst
Mijn vraag gaat over een weinig actueel topic, maar dit zou wel eens snel kunnen veranderen: het optimaal benutten van fluctuaties in elektriciteitsprijzen en maximalisatie van zelfconsumptie.

Eerst de achtergrond: Na de installatie van een ruime PV installatie in 2019 (zie https://community.fritts.nl/conversations/om-je-tanden-op-stuk-te-bijten) is afgelopen maand bij ons een grond-gebonden warmtepomp in gebruik genomen. We zijn erg tevreden: Met de vloerverwarming in woonkamer en badruimte, en met lage-temperatuur radiatoren in de rest van het huis is het behaaglijk warm geweest de afgelopen 2 weken. De compressor stond gemiddeld 25% van de tijd aan bij een elektriciteitsverbruik dat in lijn is met de verwachting. Ook douchen op de 180 liter voorraad met WTW (65% theoretisch rendement) uit het putwater gaat goed: onze 3 pubers hebben nog niet geklaagd over koud water. Op deze manier gaat het lukken om netto energieleverancier te worden ipv gebruiker. En dan is de balansventilatie nog niet eens geïnstalleerd.

Mijn vraag gaat over een interessante mogelijkheid van de Nibe pomp: het afstemmen van elektriciteitsverbruik op de actuele stroomprijs en de actuele zonnestroomproductie. Smart Price Adaption en Smart Home functies noemen ze dat. De Nederlandse energiemaatschappijen hebben hun infrastructuur blijkbaar al op orde om deze mogelijkheid ook aan particulieren te gaan bieden (op dit moment doen ze dit al voor industriële klanten met > 3 x 80A aansluiting). Als je daarnaast ook je warmtepomp automatisch laat reageren op de actuele zonnestroomproductie dan gebruik je overdag meer van je eigen stroom, en koop je 's nacht de goedkoopste stroom in. Wat ik minstens zo belangrijk vind: Veel adaptief energieverbruik door warmtepompen brengt ook meer balans in de belasting van het elektriciteitsnet.  Mijn belangrijkste reden om te verduurzamen is dan ook niet het geld: ik heb over 20 jaar pas mijn investering terugverdiend. Maar, ik gebruik alleen groene stroom, en draag ook nog eens bij aan een betere belastingbalans van het net waardoor er door de producenten minder fossiel bijgestookt hoeft te kunnen worden.

Ik heb hier twee vragen over: 
1 - De Nibe pomp kan online uit twee energieprijslijsten putten: SE4 en ENECO1. De prijzen zijn altijd in Öre, en zijn voor de komende 24 uur bekend. Ik kan nergens in documentaties vinden waar deze 2 lijsten op van toepassing zijn. Ze zullen vast correleren met de APEX beursprijzen, maar is er 1 bij die de Nederlandse situatie het beste weergeeft? Heeft iemand van jullie ervaring met deze materie? Er zijn al enkele energieleveranciers die deze prijsvorm aan kunnen bieden. Mijn leverancier Vattenfall nog niet, maar dat gaat vast komen, en anders stap ik over. Ik kan de functie nu al wel aanzetten om te zien wat ik er qua warmtebeleving van merk, en op dat moment draag ik dus al effectief bij aan balancering van de belasting.
2 - Nibe heeft een interface die (via RS485 Sunspec protocol) te koppelen is met een omvormer. Ze hebben zelf een plug en play zonne-installatie, maar het zou ook moeten werken met andere omvormers die dit protocol ondersteunen. Mijn SolarEdge 7k kan dit blijkbaar ook. Heeft iemand ervaring met het interfacen van de Nibe pomp, of de SolarEdge omvormer, of misschien zelfs allebei via dat protocol? Ik ben benieuwd naar de bevindingen.

Mochten er vragen zijn over de details van onze warmtepomp installatie, stel gerust. Ik deel de kennis graag met mensen die hetzelfde overwegen. Info over de PV installatie vind je al elders hier op Fritts: https://community.fritts.nl/conversations/om-je-tanden-op-stuk-te-bijten

Bij voorbaat dank!
Jeroen Fransen 1 maand geleden geplaatst
Dag Harold, ben je hiermee al iets verder gekomen?
Zelf heb ik Eneco als electriciteitsleverancier. Ik heb de optie 'ENECO1' maar eens aangezet om te zien of the iets doet en het lijkt erop dat er prijslijsten worden opgehaald. 
Wij gaan binnenkort zonnepanelen installeren en zijn ook geïnteresseerd in de directe koppeling met de Nibe warmtepomp (VVM 320). De SolarEdge omvormer zit straks vrij ver van de warmtepomp. Is dat een probleem?
Harold Bult 3 weken geleden geplaatst
Dag Jeroen,
Mooi dat jullie ook die kant opgaan. Alvast veel succes!
Ik ben inderdaad iets verder gekomen na mailcontact met NIBE Zweden en NIBE Nederland (de software ontwikkelaars zitten in Zweden, maar het bedrijfsbeleid is dat vragen lokaal afgehandeld worden). 

Ze vertelden dat de lokale prijs informatie voor Nederland nog niet blijvend beschikbaar wordt gesteld. Alles wat er op onze warmtepompen aan info binnenkomt heeft te maken met een intern testproject van NIBE. Omdat er elders in Europa al wel mee gewerkt wordt leid ik hier uit af dat de informatie afhankelijk van je IP adres beschikbaar is. Je adres informatie in de Uplink info dwingt dat iig niet af. Ik heb natuurlijk al wat gespeeld met die info door adressen in Letland, Denemarken en Zweden in te voeren, en dat maakte geen verschil. Op dit moment krijg ik al een week of 2 geen prijs info binnen (ENECO1 is nu de enige keuze in mijn menu en de info daarvan wordt bij niet bijgewerkt). Afwachten dus.

Overigens, de actuele APX prijsinfo die Nibe gebruikt is die van "Nordpool": https://www.nordpoolgroup.com/
Online, of per app kun je alvast een idee vormen van de prijsvariatie door de week. Je zult er zien dat daar ook nog geen actuele Nederlandse prijs info te krijgen is.

Over die link met de SolarEdge omvormer: Daar heb ik ook een reactie op gehad. Nibe verkoopt een interface, de Nibe EME20, voor 270 -290 Euro. De interface maakt Modbus communicatie mogelijk met de SolarEdge. Modbus is een industrie-standaard serieel protocol dat meestal via een RS-485 kabel loopt. Dat laatste is goed nieuws voor jullie, want theoretisch kun je dan over afstanden tot 1200 meter communiceren. Tenzij je boer bent met een veldje vol panelen achteraf zal dat vast genoeg zijn voor jullie toch? Je kunt bij niet al te grote afstanden (enkele 10-tallen meters) gewoon CAT 5 of CAT 6 netwerk kabel gebruiken, dat is meestal goedkoper dan RS-485 kabel. Het is dan wel verstandig om kabel met een mantel te gebruiken (shielded op z'n Engels), vooral als je de kabel in de buurt van stralingsbronnen hebt liggen. Ik heb die kabel vorige week getrokken. Omdat ik al een ruime pijp heb liggen voor de 3-fase kabel vanaf de omvormer (op de 2e verdieping) kon deze daar makkelijk bij, maar dan dus wel shielded vanwege de 3-fase kabel die er tegenaan ligt.

De EME20 interface heb ik twee weken geleden besteld. Blijkbaar geen courant onderdeel, want deze moest door de leverancier in Zweden besteld worden en is dus nog niet binnen. Nibe stelt dat het plug&play is. Nou, dat gaan we zien :-)

Als ik een praktijk update heb laat ik dat weten,

Groet,
Harold

PS [2020-03-12 12:30 update: net bezorgd. Zie foto:]
Deze kan ook met jullie pomp gecombineerd worden:
https://www.nibe.eu/en-eu/products/heat-pumps/air-water-heat-pumps/NIBE-VVM-320-_-200
Teun te Poele 1 week geleden geplaatst
Harold,

Ik heb laatst een presentatie bijgewoond van een van de oprichters van https://www.nieuwestroom.nl/
Hier kun je ook als particuliere klant variabele stroomprijzen afnemen. Deze prijzen worden 24 uur van tevoren bepaal omdat ze dan gevijld worden.

Dit gebeurd op de APX handelsbeurs. Een gat in de markt vond ik na die presentatie regelingen / apparaten welke met deze variabele tarieven om kunnen gaan.

Nu zeg jij dat een Nibe dat kan. Ik stond op het punt een Samsung HCE 14kW aan te schaffen maar nu moet ik dit misschien herzien naar een NIBE.

Zijn er al ervaringen met dit type warmtepompen en variabele tarieven?


mvg Teun
Harold Bult 1 week geleden geplaatst
Hoi Teun,

Als je die Smart Price Adaptation belangrijk vindt dan is het zeker de moeite waard om eens naar die NIBE te kijken. De pomp zelf is al klaar voor die functie, maar we zijn nog wel afhankelijk van de Nederlandse energiemaatschappijen of we de functie ook echt kunnen gaan gebruiken. Dezelfde NIBE pomp die we in NL kopen wordt in het buitenland al wel zo ingezet:
https://www.skekraft.se/kampanj/#box-no-3
(je browser kan zweedse tekst vertalen naar NL of EN. Ik gebruik Chrome, en daarmee kan ik deze pagina goed lezen.)

Dit is de site van een zweedse energie producent die een "NIBE contract" aanbiedt: stroom voor actuele tijdafhankelijke prijzen zodat je NIBE pomp te laten bepalen wanneer er harder gewerkt wordt voor goedkopere stroom. Voor ervaringen met het systeem moet je dus bij Zweedse gebruikers zijn, Nederlandse particulieren zijn er nog niet. Dan is dit een interessante pagina voor je:
https://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=68506.0

Conclusie: het is erg afhankelijk van het contract met de energiemaatschappij (vaste kosten + variabele energieprijzen * verbruik door de pomp) of het interessant is voor je om deze functie te gaan gebruiken. Ik zou het zelf i.i.g. nog steeds doen als het prijsneutraal kan.

In de huidige gebruiksstand (zonder prijsinfo) springt de pomp altijd aan als er warmtebehoefte is. Met buffervat voor CV is dat in ons geval ongeveer 1 maal per uur bij koud weer. 24 inschakelmomenten per dag dus. De levensduur van een pomp hangt niet alleen van de totale pomptijd af, maar ook van het aantal inschakelmomenten. Op de zweedse site zie je duidelijk dat bij Smart Price adaptation het aantal schakelmomenten afneemt: 's nachts staat de pomp langer aan 1 stuk aan, overdag minder vaak. Je lijkt er dus niet alleen geld mee te verdienen, maar ook je pomp mee te sparen.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Zijn NIBE en Samsung allebei vergelijkbaar verder? Heeft Samsung ook een koelfunctie in de zomer bijvoorbeeld? Dat zijn extra punten die wellicht het verschil voor je kunnen maken.
Jan de Vaan 2 dagen geleden geplaatst
Beste Harold en Jeroen,
Ik heb veel minder kennis en toch heb ik relatief veel besluiten genomen.
De verwarming van ons huis gaat de F2120-20 van Nibe doen.
We gaan 46 nieuwe zonnepanelen plaatsen.
(De oude uit de actie 'Wijwillenzon' van destijds moeten plaats maken.
We hebben gekozen voor Solaredge met optimizers.
Ik wil het graag zo inrichten dat in het stookseizoen alle elektriciteit van de zonnepanelen direct in warm resp. warm water worden omgezet.
Als er veel zonne-energie is wil graag het water in het buffervat opwarmen naar 55 graden (max. van de F2120)
Is dat zo te sturen?
De inverter van Solaredge moet een signaal kunnen afgeven aan de warmtepomp.
Middels SUNSPEC. Maar ik ken het protocol niet.
De afstand tussen de inverter en de warmtepomp is 65 - 70 meter.
Ik zou een kabel moeten hebben als: RS-485 kabel
4 x 0,8mm afgeschermd.
Nu mijn andere vragen:
Welk signaal geeft de inverter?
Oh ja, en welke connectors zitten er aan de kabel?
De 46 panelen komen volgens de laatste opvatting via twee converters binnen.
Op de eerste zitten 18 panelen op de zuidkant en 18 panelen op de noordkant.
De tweede inverter heeft 10 panelen op een carport aan de zuidkant.
UItgaande van de gedachte dat je maar vanuit een inverter de warmte pomp kunt aansturen, wil ik hiervoor de eerste gebruiken.
Ik wil het signaal zo in laten stellen dat alle zonne-energie in warm water resp. warmer water wordt omgezet.
Eigenlijk zou het bericht van de eerste inverter iets versterk moeten worden om ook de energie van de tweede inverter op te maken.
Kan dat?
Kun je de warmtepomp laten draaien tot het water 55 graden is?
De F2120 kan 55 water van 55 graden maken.
Om een goede opslag mogelijk te maken wil ik werken met een buffervat van 1000 liter.
Ik zie met spanning jullie reacties tegemoet.

Oh ja, met dit concept wordt ons huis CO2 neutraal.
reactie op @jandevaan:
Jeffrey Rous @jandevaan​ volgens mij heb je dan de energy manager van SolarEdge nodig, die kan meten of je teruglevert naar het net en dan de warmtepomp aansturen, geen idee of dat via sunspec kan of dat je bepaalde teruglever grenzen kan aangeven wanneer de warmtepomp aan mag.

Maar 1000L is aardig wat, wellicht is dit wat om je overtollige kWh's op te stoken?
https://www.econo.nl/aton-power-to-heat-pv-boiler-oplossing
2 dagen geleden

Beantwoorden

Jan de Vaan Beste Jeffrey,

Ik wil graag de warmtepomp extra laten draaien.
Dat heeft het voordeel van de COP.
Zelfs bij Elfstedentochtenweer, zeg -10 graden, is de COP nog altijd twee;
Bij hogere temperatuur is de COP hoger en dar wil ik gebruik van maken.

Ik heb me laten vertellen dat de inverter van Solaredge kan melden dat de zonnepanelen stroom produceren.
Dat signaal moet ik met enige aanpassing naar de warmtepomp overbrengen.

Jan de Vaan.
2 dagen geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 10 February 2020 om 13:01
Aantal lezers 22
Aantal reacties 8