Warmtepomp in combinatie met CV

Laatste reactie 08/01/2020 08:42 door Gerard
· Markeren als ongelezen
Art van der Molen 3 jaar geleden geplaatst
Wie heeft ervaring met de combinatie warmtepomp met CV ketel? Dus in de bestaande cv- installatie met radiatoren een warmtepomp in het circuit plaatsen? Kan dit voor (voorverwarmd water) de cv? Kan dit voor drink/douchewater?
Piet Nijhof 2 jaar geleden geplaatst
Dit is niet aan te bevelen omdat de WP optimaal werkt met lage watertemperaturen(dus vloerverwarming). Bij radiatoren verwarming is de retour watertemperatuur al hoger dan de optimale temperatuur van de warmtepomp, als de WP deze temperaturen moet maken is het rendement (COP) heel erg laag.
De zogenaamde hybride installatie maakt via de cv-ketel warmwater wat weer zuiniger dan met een WP.
Als de radiatoren heel erg overbemeten zijn dan kan in het voor- en najaar via een WP de woning worden verwarmt worden.
Ik denk dat de WP-installatie hier nooit wordt terug verdient.
reactie op @pietnijhof:
Art van der Molen Tja. Het blijft zoeken naar besparingen die het milieu ten goede komen. Maar vloerverwarming en nog meer isoleren is onuitvoerbaar.  Toch wil ik eigenlijk van het gas af. 
2 jaar geleden

Beantwoorden

Gerard Dut 2 jaar geleden geplaatst
Er zijn natuurlijk ook lage temperatuur radiatoren.  In principe ook overbemeten radiatoren. Ook kun je door te isoleren van je huis de temperatuur in de radiatoren omlaag brengen. Zo kom ik met mijn standaard rijtjeswoning bijna niet boven de 40 graden. Moet je natuurlijk de nachttemperatuur niet te ver laten zakken.
Zo denk ik in de toekomst wel aan een hybride cv ketel in combinatie met wat grotere radiatoren. Na 40 jaar zijn de oude ook niet meer zo mooi. Gas hoeft er voor mijn niet uit, als ik er maar veel op kan besparen. Mijn zonnepanelen kunnen toch niet zoveel opbrengen. En uitbreiding is niet zinvol mogelijk. De toekomstige auto zal alle overtollige stroom wel gebruiken.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 04 December 2018 om 15:43
Aantal lezers 39
Aantal reacties 3