Warmtepomp ja graag.. en nu?.....

Laatste reactie 08/01/2021 11:03 door arjen
· Markeren als ongelezen
Ronald Blaas 4 jaar geleden geplaatst
Beste Allen,

Ook ik wil graag van het gas af. Maar ik zie door de bomen het bos even niet meer.

Laat ik even uitleggen wat mijn situatie is en waar ik naartoe wil (indien mogelijk en sja de kosten spelen ook een rol)

Ik heb een vrij nieuw huis (dec-2012) dus kwa isolatie zou dit goed moeten zitten
In dit huis met 3 verdiepingen en een plat dak heb ik op de begane grond vloerverwarming en op de andere verdiepingen radiators. Op het dak liggen zonnepanelen (14x SunPower 327Wp) 

Doel is "van het gas af"  (en energie zuinig zijn, lees goedkope rekeningen)
graag zou ik de woning (of in ieder geval 5 van de 6 kamers) in de zomer willen koelen. In de winter uiteraard verwarmen. 
Warm water zou ik uit een boiler moeten kunnen tappen. De ruimte hiervoor is aanwezig. 

Mijn vragen:

Ik lees over hybride en electrische pompen. Maar ook lees ik dat de Hybride nog steeds aan het gas zitten (dmv de cv?) 

Ik lees over lucht-lucht  lucht-water grond-water water-water pompen.. 
Hierover heb ik in ieder geval begrepen dat de grond-water / water-water echt (te) duur zijn. En dat je met de lucht-water even goed moet opletten dat deze ook kan koelen.

Maar ja, wat moet ik nu? wat ik nu voor mij de beste aanpak? Moet ik 1 buiten unit hebben en daar 5 aansluitingen op maken of elke ruimte van een eigen buiten unit voorzien? (niet alle ruimtes moeten tegelijk gekoeld/verwarmd worden)

Er komen vast nog meer vragen naar boven...... 

Wie o wie hakt er wat bomen weg voor mij.
Ronald Blaas 4 jaar geleden geplaatst
Ow en een vraag die mijn nu al te binnen schiet...

Hoe zit het met de luchtverversing in huis?

Momenteel heeft het huis een lucht afvoer systeem. en roosters in de muren (en ik heb het vermoeden dat ik juist door die roosters veel warmte kwijt raak in de winter en in de zomer veel warmte naar binnen haal).

Jacob Slump 4 jaar geleden geplaatst
Kun je wat meer vertellen over het luchtafvoer systeem en de roosters in de muren aub. Ik neem nl. aan dat die roosters in de buitenmuren zitten en uitkomen in de spouw?
Ronald Blaas 4 jaar geleden geplaatst
ik heb roosters aan de binnenkant welke een directe doorvoer hebben naar buiten (dwars door de muur... )
Maw, als ik het rooster weghaal dan kan ik naar buiten kijken door mijn muur. (best groot gat)
Jacob Slump 4 jaar geleden geplaatst
Om alvast wat bomen voor je om te hakken:

Allereerst is het handig om te weten hoe de gemeente jou wijk of straat wil verduurzamen....je wilt niet eerst een dure investering gedaan hebben (warmtepomp), terwijl de gemeente wellicht andere alternatieven voor jou wijk/straat ontwikkelt en je daar (goedkoper) bij aan kunt sluiten.

Verder: 
Je huidige ketel is 6 jaar oud en nog niet afgeschreven en je zegt dat kosten ook meespelen. Opties:

1. Nu op dit moment compleet van het gas af is de duurste oplossing (warmtepomp die ook kan koelen), wellicht moeten de radiatoren op de verdieping ook worden vervangen maar dat is afhankelijk van het soort warmtepomp
2. Voor een gedeelte van het gas af (hybride oplossing), is goedkoper dan optie 1. Je krijgt dan naast je 6 jaar oude CV een electrisch gedeelte (warmtepomp).
3. Wachten op de plannen van jou gemeente of alvast informeren wat ze met jou wijk van plan zijn.

Wil je een warmtepomp aanschaffen bedenk dan dat je een warmteverlies berekening moet maken om er achter te komen welke capaciteit je warmtepomp minimaal moet hebben.
http://www.bouw-energie.be/nl/bereken/warmteverliesberekening

De gaten die jij in huis hebt als je de rooster weg haalt, daar gaat mi. ook veel warmte verloren, maar ik neem aan dat dit bewust door de bouwer op die manier is gedaan? Is er ook een manier om de roosters bijvoorbeeld in de winter dicht te zetten?

Besluit je voor een warmtepomp, plan dan eens een gesprek met de man achter volgende website:
https://www.mijnduurzaamrendement.nl/blogs/warmtepomp-info/
Hij kan je heel goed wegwijs maken in deze materie en precies aangeven wat in jou specifieke situatie het beste is op warmtepomp gebied.Ronald Blaas 4 jaar geleden geplaatst
beste @jacobslump​ heel erg bedankt voor je reactie. 
Ga ik zeker wat mee doen.

Goede tip van de gemeente plannen, had ik nog niet aan gedacht.

en de rooster kan ik dicht zetten (nou er blijft dan altijd wel een kiertje open :) )  (en ik heb geen idee wat het bouw idee hier achter is.. Zal iets te maken hebben met de lucht afzuiging denk ik.. )

het gasloos worden is een meer jaren plan maar ik vind het zelf zonde als ik nu investeer in een hybride oplossing welke ik na een tijdje (geen idee of dit 5 jaar of 20 is)  weer ga vervangen omdat we van het gas af moeten. 

Nogmaals bedankt voor je input. 
Patrick Looys 4 jaar geleden geplaatst
...er gaat nog zoveel gebeuren mbt diverse technielen en varianten, dat het meest gunstige is om nu lekker te genieten van je prima CV. 

Je benoemt 'goedkopere rekeningen', maar als je van het gas af bent ga je electrisch verwarmen. En aangezien dat verwarmen in een periode is dat je zonnepanelen dat niet kunnen voorzien (herfst/winter rn dan ook nog meest de donkere avond en ochtend) gaan je kosten gewoon in betaalde electriciteit zitten. 

Men vergeet dat soms nog wel eens in alle doorgeslagen gasloze waanzin ;-)
erik muurman 4 jaar geleden geplaatst
Wil je een lagere rekening... ga dan vooral niet koelen !
reactie op @erikmuurman:
arjen van der ploeg Bij een grond gebonden toch wel.
Dan breng je weer wat warmte de grond in.

1 jaar geleden

Beantwoorden

Ronald Blaas 4 jaar geleden geplaatst
Ok wellicht ben ik wat te enthousiast geweest met woorden.. 

Maar Gas = duur 
Daarnaast wil ik juist wel koelen om het ook zomers gewoon aangenaam te hebben in huis.. 
Ik weet dat dit KWh tjes gaat kosten maar ik ben daarom ook aan het kijken naar oplossingen die duurzaam zijn  (zoals een boiler van 200/300 liter) 

Een klein voorbeeldje is natuurlijk de keuken boiler.. die verbruikt stroom maar is wel goedkoper dan mijn gas verbruik voor warm tapwater in de keuken. 

Opmerkingen als ga dan niet koelen zijn natuurlijk goed bedoeld maar klinkt voor mij net als 'zet dan het licht niet aan' :)

Erik Zwaan 4 jaar geleden geplaatst
@ronaldblaas​ koelen met een watergedragen systeem en het aangenaam hebben ...uitdaging!

Vloerverwarming en vloerkoeling gaan nog wel samen; lage-temp-verw. / hoge-temp-koel; gevolg is koelere vloer => koudere voeten & koude straling (gehele vloervlak) => aangenamere beleving ...maar warmte stijgt en je 'koelt' dus maar beperkt. Geforceerde luchtstroming kan helpen.

Met Radiatoren, en mogelijk gewoon (goedkope) hoge-temp-verw. panelen, gaan koelen lijkt me zinloos. Zeker zonder ondersteunende luchtcirculatie.

Aangenaam koelen werkt eigenlijk alleen met lucht, een all-air systeem met goede isolatie kan dan prima werken ...en dan uiteraard niet de ramen open zetten om even lekker te luchten. All-air = all-air ...ramen en deuren altijd dicht.

Een vrij nieuw huis dec-2012 met bouwvergunning o.b.v. bouwbesluit 2003 vrees ik ...bouwbesluit van apr-2012 is vast niet toegepast. Ik vrees dus dat je isolatie klasse e.d. nog vies tegenvallen en dat gasloos ook stevig (na)isoleren betekend. Overigens zijn huidige woningen bij oplevering ook vaak gedateerd doordat bouwvergunning (en dus bouwbesluit) al jaren geleden is afgegeven ...maar dat verteld makelaar je niet :o) 
Ronald Blaas 4 jaar geleden geplaatst
Hoi Erik,

Bedankt voor je antwoord.

bij het koelen vanuit de vloer had ik ook al mijn vraagtekens. 
Echter een collega van mij wie wel een warmtepomp heeft in zijn huis (huis nieuw 2018) geeft aan dat het toch echt wel aangenaam voelt. Wel koude voeten :)

Heb jij een idee waar ik het bouwbesluit kan vinden? Zal dat in de informatie map staan?  
reactie op @ronaldblaas:
Erik Zwaan Ja in je documentatie van het huis zou dat wel horen te staan ...anders de EPC van je huis even opzoeken, die volgt het bouwbesluit.

Huis uit 2018 is al veel beter geïsoleerd, dus ja vloerkoeling zal daar veel beter zijn werk doen. Daarbij waarschijnlijk al huis met lucht warmtepomp.

Overigens is gasloos nog iets compleet anders als energieneutraal ...wat ALLE huizen in 2050 moeten zijn, transitie van gas naar elektra (wat warmtepomp is) is leuk ...maar als je niet al deze energie zelf kunt opwekken ...ben je nog steeds niet energieneutraal! en heb je dus nog 32 jaar om dat alsnog te worden ;o)

Overigens is nagenoeg geen enkel huis dat nu al ...vandaar die rare situaties van nieuwbouwhuizen met 1,2,3 zonnepanelen op het dak ...alleen maar EPC optimalisatie ...geen duurzaamheidsvisie!!

4 jaar geleden

Beantwoorden

arjen van der ploeg Hier ook een woning uit 2018. Grondwarmtepomp en moet zeggen dat het koelen in de zomer echt prima werkt.
Super aangenaam in de woning.
Wij wonen in 2 onder 1 kap. Alles electrisch en verbruiken met zijn vieren nog geen 5000Kwh per jaar.
Dit is zonder zonnepanelen

1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Ben Poepen 4 jaar geleden geplaatst
Helaas is het met warmtepompen compleet anders dan met CV ketels. Er is geen kant en klare oplossing.

Afhankelijk van jouw woning (hoeveelheid ruimte, mogelijke plaatsing units, vloerverwarming aanwezig) moet er een plan opgesteld worden.

Als je niet op de begane grond woont, kan een WW-warmtepomp al niet
Een monoblock LW-warmtepomp moet je weer kunnen aansluiten op jouw systeem binnenin. Lengte van de waterleidingen spelen dan weer mee.
Een split LW-warmtepomp moet je weer de binnenruimte voor hebben.

En elke oplossing heeft weer z'n prijskaartje...


(van het koelen hoef je ook niet veel te verwachten. Die had niet veel geholpen bij mij in de hittegolf van de afgelopen weken. De airco's waren een zuinigere en efficientere oplossing)
Ronald Blaas 4 jaar geleden geplaatst
Aan de reacties te lezen is een Grond-water warmtepomp niet echt de oplossing (of beter gezegd, niet de oplossing) 

Mede omdat mijn ketel pas 6 jaar oud is zal mijn focus op dit moment gelegd worden op een lucht-lucht warmtepomp of een Hybride oplossing. 

Het is mooi om te zien dat er meerdere gedachten zijn over dit onderwerp. 

en zoals @benpoepen​ al zegt "er is geen kant en klare oplossing"  

Natuurlijk is elke situatie anders. Maar ik denk dat we op dit forum een mooie checklist moeten kunnen maken om zodanig op een mogelijk keuze uit te komen met voor en nadelen :) 

Lijkt me een mooi klusje voor @lexschiebaan​ :)

Patrick Looys 4 jaar geleden geplaatst
Ik denk dat je met die 6 jaar CV gewoon nog lekker eens 5 jaar de ontwikkelingen, veranderingen en (verplichte landelijke en lokale) regels kan gaan volgen. En een volgend kaninet afwachren.  Geen haast willen maken of voorloper willen zijn. 
Patrick Looys 4 jaar geleden geplaatst
Er zijn ook ontwikkelingen van warmtepompem voor bestaande radiatoren (dus hoge temperatuur). Dat wordt al een stuk interessanter lijkt mij. Het zegt in ieder geval iets over de aankomende technieken waar op te wachten valt. 
Ronald Blaas 4 jaar geleden geplaatst
Ik heb ook geen haast. 
Ben nu oriënterend bezig.  

Ben het zeker met je eens dat de ontwikkelingen doorgaan en dat er wellicht binnen afzienbare tijd betere producten zijn. 

reactie op @ronaldblaas:
Patrick Looys ...voor orientatie zit je hier goed ;-). 
4 jaar geleden

Beantwoorden

Paul Maurits 4 jaar geleden geplaatst
Alvorens een WP aan te schaffen dien je wel het e.e.a. te weten over de werking en hoe je je levensstijl aan zal moeten passen. Is allemaal niet super ingewikkeld maar je moet er toch even bij stilstaan.
Er zijn veel verschillende systemen met evenveel verhalen.

De eerste vragen de je moet beantwoorden zijn o.a.:
*Hoe goed is mijn huis geïsoleerd.
*Hoe goed is mijn huis afgedicht m.b.t. lekkages waardoor koude kan binnenkomen.
*Wat is het warmteverlies van mijn woning, hierbij is een warmteverlies berekening noodzakelijk.
*Hoe groot is de ruimte waar ik een installatie kan plaatsen.
*Welke capaciteit heb ik nodig m.b.t. verwarmen en tapwater.
*Met hoeveel personen maak ik gebruik van tapwater.
*Beneden vloerverwarming, boven b.v. Jaga convectoren event met boosters.
*Neem ik een modulerend systeem.

Zo zijn er veel vragen te beantwoorden, je kunt niet zomaar een WP aanschaffen, dit kan je later opbreken. Momenteel heb ik een woning in aanbouw uit een project van 42 vrijstaande woningen. In 1e instantie werden die verkocht met een CV ketel. Dit heb ik niet geaccepteerd en heb na onderzoek gekozen voor een Panasonic Aquarea All in One systeem. Zéér compacte en eenvoudig te plaatsen. Tevens hebben we een 2 zone systeem gekozen, twee verschillende temperaturen, beneden (vloerverwarming) en boven (Jaga convectoren die ook kunnen koelen).
Panasonic heeft een modulerend systeem wat vele voordelen geeft.
We maken ook de combinatie met 24 PV panelen @ 280Wp. 

Heb je vragen, stal ze gerust.
Cor Buissant des Amorie 3 jaar geleden geplaatst
Hallo, indien je de elementen wil blijven gebruik en eventueel ook de vloerverwarming dan zit je vast aan een ..../water systeem. Dat kan lucht/water/grond zijn. Ik zelf heb een grond/water systeem. Lucht water gast ook goed maar koelt niet. Lucht/Lucht koelt wel. Er zijn systemen met meerdere uitstroom openingen maar die vind ik lelijk. Je krijgt dan buizen door je huis lopen. Ik meen dat een lucht/water systeem tegenwoordig iets van 5.000 euro kost. Ik weet niet of dit indclusief plaatsing is.  Bij een dergelijk systeem werkt de verwarming bijna hetzelfde als een cv installatie. Belangrijk is dat het systeem goed ingeregeld wordt (juiste stooklijn) en dat men niet gaat  spelen met de temperatuur. Bij mij staat het hele jaar het systeem op 20 graden, de ingestelde "zomerstop" heb ik ingesteld op 10 graden buiten temperatuur.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 27 July 2018 om 13:42
Aantal lezers 76
Aantal reacties 18