Warmtepomp op geluidsgolven

Laatste reactie 24/03/2019 23:00 door Wouter
· Markeren als ongelezen
Paul Maurits 3 jaar geleden geplaatst
Op dit moment wordt een warmtepomp op geluidsgolven getest. Deze WP is ontwikkeld bij ECN te Petten.
Wanneer alles voorspoedig verloopt komt hij volgend jaar op de markt, Deze WP zal even groot zijn als een normale CV ketel en erg prijsgunstig zijn.

Even geduld aub… de thermo-akoestische warmtepomp komt eraan
Geplaatst op 11 januari 2018 Warmtepompen
Even geduld aub… de thermo-akoestische warmtepomp komt eraan Tekst: Mari van Lieshout

De thermo-akoestische warmtepomp komt eraan. In 2019 moet de productontwikkeling zo ver gevorderd zijn, dat het toestel op grote schaal in de markt kan worden gezet. Dit is de stellige overtuiging van Michiel Hartman, nauw betrokken bij de ontwikkeling van de warmtepomp en mede-eigenaar van de start-up Blue Heart Energy.

Hartman sprak onlangs zijn verwachtingen uit tijdens het Nederlands Warmtepomp Congres in Veenendaal. De thermo-akoestische warmtepomp is bepaald niet nieuw. De techniek stamt uit de jaren ’80 van de vorige eeuw. ECN deed er veel onderzoek naar en slaagde erin het rendement van de prototypen in 2008 flink op te voeren. Maar de noodzaak om van het aardgas los te komen, liet zich op dat moment nog niet zo sterk voelen. Sinds de aardbevingen en bodemdalingen is Nederland plots anders over gas gaan denken en is de thermo-akoestische warmtepomp weer afgestoft. De start-up Blue-Heart-Energy gaat de warmtepomp produceren en binnen twee jaar op de markt brengen.

De techniek werkt op basis van een geluidsgolf die een gesloten vat met helium wordt gevoerd. Op plekken waar de golf wordt samengedrukt komt warmte vrij en op plekken waar meer ruimte is komt koelte vrij. Door dit systeem te koppelen aan een warmtebron – bijvoorbeeld de buitenlucht – krijgt het een hogere efficiency. En omdat er geen bewegende delen zijn, is er nauwelijks slijtage. De COP van de eerste installatie bestemd voor huishoudelijk gebruik zal circa 4 tot 5 bedragen, belooft Hartman.

Geheel elektrisch
De thermo-akoestische warmtepomp kan zowel warmte als koude leveren en is geheel elektrisch aangedreven. Een voordeel is dat de warmtepomp lineair stuurbaar is en niet beperkt is in zijn temperatuurlift. Hierdoor kun je exact de warmte- en koudevraag invullen. De warmtepomp is zeer geschikt voor appartementencomplexen. Ons idee is dat ze decentraal, dus per ruimte, ingezet worden en de temperatuur via een app kan worden geregeld. De monteur installeert de pomp en zorgt voor een koppeling via de gevel naar buiten. Nog duurzamer wordt het als men met behulp van een zonnecel de energie opwekt om de motor in de pomp te laten draaien. De warmtepomp is inzetbaar in combinatie met alle bestaande bronnen zoals lucht, water en bodem en kan aan diverse afgiftesystemen zoals lucht, water, hoge en lage temperaturen worden gekoppeld.

Kant-en-klaar
Blue Heart Energy wil kant-en-klare akoestische warmte pompen gaan produceren. Het idee is de units vervolgens aan verschillende fabrikanten te leveren, die er hun producten omheen bouwen. Hartman: 'Op die manier kan snel genoeg de noodzakelijke schaalgrootte worden bereikt die noodzakelijk is om de technologie verantwoord commercieel te exploiteren.' Blue Hart Energy begint met een bescheiden pomp, een 1 kW sterke output-unit. Maar het bedrijf schuift haar ambitie niet onder stoelen en banken. 'Als de productie eenmaal loopt gaan we opschalen naar 2,5 kW en een centrale unit van 7,5 kW. Verder in de toekomst komen we met units van maximaal 100 kW.'
Wouter van den Akker 2 jaar geleden geplaatst
In de wetenschapsbijlage van de Volkskrant, 23 maart 2019, is de airco-pendant in een artikel .beschreven.Theac-25. 
Vriendelijke groet,
Dewalt.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 08 August 2018 om 13:07
Aantal lezers 49
Aantal reacties 2