Warmtepomp terwijl je woont

Laatste reactie 18/07/2018 15:48 door Jacob
· Markeren als ongelezen
Wim J 3 jaar geleden geplaatst
Ook ik lees natuurlijk allerlei verhalen over van het gas af.
Behalve de kosten zie ik ook praktische problemen. Allerlei zaken als vloerverwarming aanleggen zijn goed te doen als je huis leeg is (dus eigenlijk bij een verhuizing).
Maar ik moet er niet aan denken om dit soort renovaties te doen “al wonende”.

Hoe kijken jullie daar tegen aan? Zou het een alternatief zijn om bv van het gas af te moeten als je na 2025 oid een huis koopt? Zolang je blijft wonen heb je dan geen probleem.
Antoon Rosé 3 jaar geleden geplaatst
Ha Wim,

Wij zijn 1,5 jaar geleden verhuisd naar een huis met een slecht energielabel (daar hebben wij niet naar gekeken en het was ook geen criterium).
Wij wisten van te voren dat wij (veel) meer energie zouden gaan gebruiken dan voorheen. Dit komt doordat het huidige huis veel groter is en beter geïsoleerde huizen dan ons vorige huis vind je bijna nergens.

Nu wonen wij er ruim een jaar en kan ik dus iets zinnigs zeggen over het werkelijke verbruik en een de hand daarvan kunnen we ook plannen maken voor de toekomst.

Electra zitten we 25% meer dan voorheen. Dat heb ik ondertussen aangepakt met zonnepanelen. Die zouden, met de huidige salderingsregeling, voor 0 op de teller moeten zorgen.

Gas is een ander verhaal. Daar zijn we 400% omhooggegaan, dus daar is de winst echt te pakken (en dan heb ik afgelopen winter ook nog best wat hout weggestookt in de kachel). 
Nu is het natuurlijk zo dat nadenken over LTV radiatoren, vloerverwarming en warmtepompen geen zin heeft bij een ongeïsoleerd huis, dus isoleren komt eerst.
Een begin is gemaakt door afgelopen mei de spouwmuren te laten vullen met minerale wol. Men zegt dat dit voor een besparing in het gasverbruik van 20 tot 30% zou moeten zorgen. Ik laat mij komende winter verrassen.

Nu kom ik bij jouw verhaal.
De volgende stap is het isoleren van de vloer. Hier moeten wij een keuze maken omdat de huidige houten vloer niet geschikt is voor vloerverwarming.
Wanneer wij zouden kiezen voor vloerverwarming, dan moet echt de hele vloer eruit voordat we gaan isoleren en ik denk dat we dat niet gaan doen. Dat is gewoon te veel van het goede.

Maar, dat betekent ook dat vloerverwarming dus geen optie meer is in de toekomst.
Aan de ene kant is dat vervelend, maar aan de andere kant, als vloerverwarming geen optie meer is, dan hoeven de huidige radiatoren ook niet vervangen te worden door LTV radiatoren want die krijgen het huis zonder hulp van vloerverwarming nooit warm.
Dat is dan weer mooi want dan kan ik ook de warmtepomp van het lijstje opties afhalen.

Wat dan wel, want warmte heb je toch nodig.
Dus op hoge temperatuur blijven verwarmen, echter zonder gas. En dan kom ik uit bij hout, biomassa en/of pallets.

Dus, de richting die wij opgaan is als eerste het huis zoveel mogelijk isoleren. Hierbij in het achterhoofd dat het een huis is uit 1960 en dat het onmogelijk is om tot A++ te isoleren, maar dat we heel veel warmte kunnen besparen is duidelijk.
Daarna komt het vervangen van de huidige CV-ketel door een niet gasgestookt apparaat. Wat dat wordt zie ik nog wel, wanneer dat wordt hangt af van wanneer wij van het gas afgesloten gaan worden.

Ik snap dat dit niet een antwoord is op jouw vraag, maar het geeft misschien wel aan dat er meer wegen zijn die naar Rome leiden en dat je ook zonder grote verbouwingen naar een gasloos huis zou kunnen gaan.
Wim J 3 jaar geleden geplaatst
Dank voor je reactie. Natuurlijk verwacht ik niet dat iemand pasklare oplossingen klaar heeft. Maar ik vind het leuk om te horen wat anderen doen en niet doen.

Koken op stroom zie ik nog wel zitten. Zonnepanelen ook, al zorgt het afschaffen van de salderingsregeling voor veel lagere opbrengsten.
erik muurman 3 jaar geleden geplaatst
https://www.cvtotaal.nl/vloerverwarming-complete-droogbouw.html

zit ik aan te denken. En dan tevens paar cm isolatie eronder
Ben Poepen 3 jaar geleden geplaatst
Wij hadden ook zoveel mogelijk dingen (laten) installeren voordat wij introkken.
Maar zelfs als je er al woont zal het wel mogelijk zijn om grote verbouwingen te doen (als ik Help Mijn Man Is Klusser mag geloven), maar dat vereist helaas wel een hele strakke planning.

Denk aan je woonkamer leeghalen en tijdelijk stallen in een container. Dan een weekje overnachten bij een bungalowpark.
Het is natuurlijk sterk afhankelijk van wat voor aanpassingen je wilt gaan doen, je budget en hoeveel opslagruimte je hebt (lege garage?)

Wim J 3 jaar geleden geplaatst
Dat zou inderdaad leeghalen en ergens anders slapen. Garage heb ik niet.
Davy S 3 jaar geleden geplaatst
Je kunt ook tijdelijk in een slaapkamer gaan huizen. Hebben wij okk tijdens de verbouwingen gedaan, kosten om zolang ergens anders te gaan woon spaar je hier mee uit. Maar om een aantal werken maanden in een slaapkamer te gaan huizen moet je wel tegen kunnen.
Jacob Slump 3 jaar geleden geplaatst
Hoi Wim,

Hierbij een link naar een nieuw type warmtepomp systeem waarbij je je oude installatie(s) gewoon kunt blijven gebruiken.
http://www.thermonoord.nl/praktijk/actueel/warmtepomp/

Het gaat hier om de Alira LWDV van Alpha Innotec
Ps. het rendement van een dergelijk systeem ken ik evenwel niet.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 14 July 2018 om 08:19
Aantal lezers 29
Aantal reacties 8