Wat mag je verwachten van opbrengstgarantie?

Laatste reactie 08/11/2019 09:54 door Patrick
· Markeren als ongelezen
Dave Buskermolen 3 jaar geleden geplaatst
Sinds april liggen er zonnepanelen op mijn dak en uiteraard hoop je dan dat je de voorspelde opbrengst het eerste jaar gaat halen. Hier is op de factuur bij mij ook een opbrengstgarantie voor afgegeven. 

Meer dan wat op bijgevoegde factuurafbeelding staat heb ik hier niet over. 
Wat kan/mag ik verwachten wanneer mijn setup deze gegarandeerde opbrengst van 4703 kWh/jaar niet haalt? Heeft iemand van jullie daar ervaring mee?
Jan Huizinga 3 jaar geleden geplaatst
Hallo Dave.
Je schrijft dat je sinds april zonnepanelen hebt liggen , we hebben dus nog 6 maanden te gaan om ze een jaar te hebben liggen .Eigenlijk kan je dan pas kijken of je in de richting komt van je opgegeven  opbrengst. 
En hoe bekijkt jou installateur dit : Bekijkt hij dit jaarlijks of bekijkt hij dit na 3 jaar en deelt dit door 3 .
Mijn opbrengst is bewust lager ingeschat door de installateur om een hoop discussie verhalen te voorkomen. Dit heeft hij mij ook eerlijk  verteld dat mijn opbrengst in de praktijk wel iets hoger zal zijn. 
En met deze  installateur ben ik in zee gegaan .
Geen smoesjes waarmaken wat ze beloven . https://www.coppenszonnepanelen.nl/
  
Gerard Dut 3 jaar geleden geplaatst
Je moet wel heel veel schaduw hebben op jouw panelen of een heel ongunstige dakhoek/windrichting als jij die 4700 kWh niet haalt. Ik haal met 4400 Wp en veel schaduw dit jaar ruim 4500 kWh.
Dave Buskermolen 3 jaar geleden geplaatst
Mijn panelen liggen verdeeld over vier verschillende dakvlakken en mijn verwachting is dat ik tussen de 4000 en 4600 ga uitkomen met 1 jaar. Zie een ander topic van mij voor de samenstelling: https://community.fritts.nl/conversations/zonnepanelen-op-vier-dakdelen-met-schaduwvorming-over-de-dag-heen. Ik heb hierover uiteraard nog geen contact gezocht met mijn installateur, daarvoor moet er eerst een jaar over zijn. Maar hier heb ik het eigenlijk ook niet echt over gehad met hem. Klein beetje naïef met de verwachting dat het met de opbrengst wel goed zal komen.

Ik zit nu sinds 12 april op 3385kWh opbrengst waarvan de maand oktober 225kWh.

Vandaar mijn vraag nu wat ik kan verwachten als de opbrengst inderdaad tegenvalt. Wordt er dan gebruijelijkwijs een onderzoek uitgevoerd en het dan snel op schaduw en/of liggen gegooit of wordt dit anders opgelost? 
Jeffrey Rous 3 jaar geleden geplaatst
Geen idee, op het weer heb je geen invloed, neem afgelopen oktober, ronduit slechte opbrengst.
Als je dat toevallig een paar maanden in een jaar hebt... tja, daar kan de installateur ook niks aan doen, maar daardoor haal jij misschien wel die target niet.

Ik denk dat je deze vraag echt aan je installateur moeten vragen.

Misschien komen ze wel met:
'Dat je ze 1 a 2x per jaar had moeten schoonmaken' ??
Gerard Dut 3 jaar geleden geplaatst
Stel dat je 100 kWh te weinig opbrengst zou hebben. Dan zouden ze je kunnen compenseren met 3 jaar x 100 x 22 cent. Daar heb je natuurlijk weinig aan, maar dat is wat eigenlijk de garantie voorstelt.
Dave Buskermolen 3 jaar geleden geplaatst
Als het om 100 kWh gaat zul je mij niet horen, maar als de opbrengst 'slechts' 4000 kWh is en dus 700 kWh afwijkt, is het dan niet gebruikelijk, of mag ik dan niet minimaal verwachten dat er onderzocht gaat worden waarom er zo'n verschil zit met de minimale garantie die is afgegeven? Zo'n opbrengstgarantie zullen ze toch ook niet zomaar bedenken en die afgegeven opbrengst heb ik bijvoorbeeld wel meegenomen in de keuze voor deze setup?

Maar goed, ik wil (en kan) niet vooruitlopen op mijn situatie. Daarvoor moet eerst het jaar om zijn om een goed beeld te krijgen. 

Ik was met mijn vraag hier vooral ook benieuwd naar ervaringen van anderen die hun opbrengstgarantie niet gehaald hebben. Wat deden hun leveranciers?
Antoon Rosé 3 jaar geleden geplaatst
Gezien het feit dat je nog geen heel jaar rond hebt heeft deze discussie een hoog 'wat indien?' en 'wat als?' gehalte en is daarom niet erg zinvol, maar ik denk dat wanneer je je een beetje gaat verdiepen in gemiddelde opbrengsten per maand en je gaat vervolgens aan de hand van jouw opbrengst tot nu toe rekenen aan de maanden die nog moeten komen, dan denk ik dat het allemaal wel mee gaat vallen.

Als ik met een hele natte vinger reken aan mijn opbrengst van de afgelopen 12 maanden, dan heb ik 73% daarvan opgewekt tussen midden april en eind oktober.
Als ik jouw 3385kWh ook pak op 73%, dan komt 100% uit op 4637kWh.

Staat er trouwens niets in het contract of de algemene voorwaarden over die garantie en wat die dan inhoudt?
Patrick Looys 3 jaar geleden geplaatst
...eigenlijk is die hele 'opbrengst garantie' al redelijk zinloos. Zoals gezegd zitten installateurs toch wel aan de veilige kant met hun voorspelling, en is de kans vrij minimaal dat je er aanspraak op kan maken. En dmv tabellen en rekentools kannje zelf ook al zeer behoorlijk je opbrengst inschatten.

Ben wel benieuwd wat er beloofd is indien de opbrengst niet gehaal wordt. 

En nog benieuwder ben ik of je iets extra hebt moeten betalen voor die (aanvullende?) garantie. Want dat zou écht zonde zijn...
Dave Buskermolen 3 jaar geleden geplaatst
Allen tot zover bedankt voor jullie snelle reacties :) Wordt altijd gewaardeerd!

Het 'wat als' en 'wat indien' gehalte hoopte ik met mijn vraagstelling (zoek naar ervaringen) een beetje te voorkomen maar dat is niet helemaal gelukt ;-) Ik heb mijn eigen installatie als voorbeeld gebruikt omdat ik simpelweg geen ander voorbeeld heb.

Uiteraard is het een 'wat als' vraag, maar ik was niet per definitie opzoek naar een analyse van mijn specifieke situatie. 

Het is mij opgevallen dat er over dit onderwerp 'opbrengstgarantie' bar weinig op internet te vinden is en daarom ben ik benieuwd of er ervaringen zijn van mensen die hier in het tips en adviezen forum wat over kunnen delen.

Het feit dat ik, als redelijk gemiddelde en nuchtere Nederlander :), halverwege mijn 1e jaar met deze vraagstelling zit, moet haast wel betekenen dat meer in mijn situatie met dezelfde nieuwsgierigheid zitten.
Patrick Looys 3 jaar geleden geplaatst
Dave ...zie mijn post boven die van jou.  De tip is dus om het niet af te sluiten ;-)

Vandaar ook mijn vragen over jou 'regeling' :-)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 07 November 2019 om 16:00
Aantal lezers 20
Aantal reacties 11