Wel of geen extra groep aanleggen?

Laatste reactie 27/11/2017 15:09 door Jeffrey
· Markeren als ongelezen
Paula Loth 3 jaar geleden geplaatst

Ik vroeg me af waarom er een aparte groep moet zijn. Zo kwam ik op deze site. Jij legt in je plaatje uit dat stromen samen te hoog worden. Echter mijn inziens zijn de stromen tegengesteld en zullen elkaar opheffen. Dus in het schema boven:
De zonnecel levert 3500 Watt, de wasmachine vraagt 2500 Watt. Op het kruispunt waar de stomen van het net en van de omvormer samenkomen zijn ze tegengesteld en lossen elkaar op. Van 3500 Watt van de omvormer gaat er naar de 2500 Watt naar de wasmachine en 1000 Watt naar het net. Geen probleem dus. Er hoeft dus geen extra groep geplaatst te worden. Waar zit mijn denkfout?
Patrick Looys 3 jaar geleden geplaatst
....maar op een zonnige dag, als je geen was draait/droogt, dan verbruik je toch niks? En gaat alle opbrengst masimaal dus de meterkast in... 
Jeffrey Rous 3 jaar geleden geplaatst
Als het goed is zou een wasmachine of droger al ieder op een eigen groep in de meterkast moeten zitten, althans een groep zonder andere verbruikers.
Geen idee naar welk plaatje je precies refereert?
In de situaties die jullie schetsen gaat het ook goed
Maar als je het plaatje met de wasmachine en droger bedoeld op 1 stopcontact, dat is inderdaad verkeerd. Het stopcontact moet namelijk dan wel afgezekerd worden op 16A.
Anders zou je bijvoorbeeld bij kortsluiting in je wasmachine in theorie dus 16A uit de meterkast kunnen trekken en 16A uit je omvormer....
Dus daar moet je een onderverdeler plaatsen en zowel de omvormer als de wasmachine apart afzekeren. En dit geheel zit dus afgezekerd achter je meterkast.

Zie onderaan op: https://fritts.nl/omvormer-dicht-bij-de-zonnepanelen-of-bij-de-meterkast/
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 27 November 2017 om 14:08
Aantal lezers 19
Aantal reacties 3